King crab Kirkenes
.
Photo:
Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
Kirkenes
.
Photo:
Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
2. Skrei på Lofoten
Den atlantiske torsk er en af verdens mest bæredygtige madfisk. Hvert år migrerer skreien (som den kaldes på disse kanter) til Lofoten, Vesterålen og andre dele af Nord-Norge for at gyde.
Tag med på et skrei-eventyr om vinteren - der er højsæson mellem februar og april.
Fishing in Svolvær
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Fishing in Svolvær
.
Photo:
CH / Visitnorway.com
Smag den friskfangede torsk. Men glem ikke, at der også er en delikatesse ved navn tørfisk - torsk, der har hængt til tørre i den friske luft i månedsvis.
Vildt, lammekød, ost, fisk og skaldyr er nogle af de delikatesser, du kan sætte tænderne i, mens du er i Trøndelag. Mere end 200 lokale madproducenter gør Trøndelag-området til et af Norges vigtigste lokalmadsområder.
Rensdyrkød og dejlige oste, multebæris og lokale godbidder som pjalt og lemse.
Hyggelige Røros var selve epicenteret for boomet i norsk lokalmad, og fadene bugner af rene og autentiske smage af de lokale vidder, skove og fjelde - både salt og sødt.
Tag med på lokalmadssafari, og husk at spørge tjeneren om de lokale indslag på menukortet undervejs.
Local food in Røros
.
Photo:
Ren Røros Frontal
Local food in Røros
.
Photo:
Ren Røros Frontal
5. Klipfisk i Kristiansund
Før olie og laks var klipfisk en af Norges vigtigste eksportvarer. Den perfekte beliggenhed ved havet gjorde Kristiansund til et naturligt centrum for handlen med disse saltede og tørrede torsk - hovedingrediens i den portugisiske (og norske) ret bacalao.
Nyd smagen af den verdenskendte klipfisk mens fiskerbådene glider stille forbi, og lær mere om den fascinerende historie på Klippfiskmuseet.
Clipfish from Dybvik, Ålesund
.
Photo:
Tina Stafrén
Clipfish in Kristiansund
.
Photo:
Tina Stafrén
6. Cider i Hardanger
Var det noget med et glas bobler?
I de senere år har cider fra Norge høstet mange internationale priser, og der er kommet nytænkende producenter til. Mange af dem finder du i Hardanger, hvor du kan besøge cider-gårde, tage på cider-cruise og endda overnatte på et cider-hotel i Utne.
”Cider fra Hardanger” er i øvrigt en geografisk beskyttet betegnelse, på linje med Champagne!
Aga Sideri in Hardangerfjord
.
Photo:
Øystein Haara
Aga Sideri in Hardangerfjord
.
Photo:
Øystein Haara
7. Ostebyen Hol
Hvem skulle have troet, at en lille landsby mellem Oslo og Bergen på få år kunne forvandle sig til et sandt ostemekka?
Kør ind forbi Hol Ysteri, et lille ostemageri med omkring 25 oste fra otte lokale producenter. Prestholtosten er en af Norges mest anerkendte gedeoste - prøv den som sød brunost eller vellagret hvid. Prøv også de VM-belønnede oste fra Rueslåtten Ysteri.
Mange af ostene laves udelukkende af den ekstra smags- og næringsrige mælk fra dyr, der græsser hele sommeren på sæterne.
Hol ysteri in Hallingdal
.
Photo:
Christine Baglo
Hol ysteri in Hallingdal
.
Photo:
Christine Baglo
8. Frugtbyen Gvarv
Livet på landet bliver sandsynligvis ikke mere smagfuldt end dette!
Den lille by Gvarv i Telemark kalder ikke sig selv Fruktbygda uden grund. Sov i en vintønde på en vingård, besøg nogle af Norges mest coole ladepubber og mikrobryggerier og mange andre charmerende gårdbutikker og gallerier.
Forkæl smagsløgene med æblejuice, hindbær, kirsebær, blommer og boblende cider.
Gvarv er også Norges æblehovedstad. Find din egen favorit: Syrlige, saftige eller friske. Gå ikke glip af æblefestivalen!
Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark
.
Photo:
Mohri Films
Lindheim fruit and microbrewery in Gvarv in Telemark
.
Photo:
Mohri Films
9. Under - spis under overfladen i Sørlandet
Tal om en oplevelse for livet! Spis på verdens største undervandsrestaurant. Under betyder ikke bare, at du sidder til bords under overfladen, men også at den Michelin-belønnede mad smager vidUNDERligt!
Atmosfæren, de kulinariske fristelser og de unikke omgivelser under vandet skaber til sammen en enestående madoplevelse, du aldrig vil glemme!
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong
Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway
.
Photo:
Karl Erik Brøndbo / Drone: Vi Duc Trong