Vegetarmad i Norge?

Få tips til hvor du finder de bedste vegetarrestauranter i Norge

”Traditionelt har det norske køkken bestået meget af kød og kartofler. Men nu ser vi, at flere og flere restauranter og caféer tilbyder grønne alternativer på tallerkenen.”

Hanne-Lene Dahlgren, vegetarentusiast

”Med lokalt dyrkede grøntsager og frugt og bær i verdensklasse er det ganske enkelt at både finde og lave vegetarmad i Norge.”

Vegetarentusiasten

”Jeg kalder mig selv for en vegetarentusiast. Ordet ’vegetar’ er meget smalt og passer måske ikke på de fleste mennesker, men alle kan være en 'vegetarentusiast'. Det betyder ikke nødvendigvis, at du ikke spiser kød overhovedet, men det er en måde at sige, at du elsker vegetarmad,” forklarer Hanne-Lene Dahlgren.

Hanne-Lene er norske madblogger, kogebogsforfatter og podcaster. Hendes bog, En skikkelig digg kokebok, er udkommet i to udgaver og er en af de mest solgte vegetarkogebøger i Norge.

”For mig handler det om at vise folk, at der findes sindssygt meget godt kødfri mad. Du går glip af mange gode smage, hvis du springer over grøntsagerne. I tillæg er det godt for klimaet, din krop og dyrevelfærden at spise mindre kød,” siger Hanne-Lene.

Spis dine grøntsager

”Mine opskrifter er baseret på de ingredienser, man kan finde hos enhver norsk købmand, og jeg elsker at bruge sæsonens råvarer. Vi kan traditionelt godt lide at bruge kål og kartofler i Norge, og det er jo perfekt til vegetarretter. Vi har også mange andre smagfulde rodfrugter. Om foråret og sommeren fråser jeg med frugt og bær. Om efteråret er der rødbeder og andre fantastiske rodfrugter,” siger Hanne-Lene.

Prøv Hanne-Lenes skønne opskrifter på krydret kartoffelgryde og frisk jordbær- og rabarbersalat (på norsk).

Vidste du, at norske grøntsager er ekstra søde og smagfulde? De lange sommerdage og det kølige klima gør, at grøntsagerne vokser langsommere og derfor får en mere intens smag.

Hvis du har lyst til at prøve sæsonens helt friske grøntsager, frugter og bær anbefaler Hanne-Lene, at du besøger en gårdbutik.

Mange steder kan du endda plukke selv - så bliver det ikke friskere! Og så er det sjovt for hele familien.

Restauranter og caféer for vegetarer

Som mange andre steder i verden er plantebaseret mad mere og mere populært i Norge, og der er som regel vegetariske og veganske retter på de fleste menukort.

”Det er ikke noget problem at spise vegetarisk eller vegansk i Norge. Specielt i de større byer - Oslo, Trondheim, Stavanger, Kristiansand - er der mange spisesteder og caféer at vælge mellem,” forklarer Hanne-Lene. De mindre byer kommer også godt med efterhånden, tilføjer hun.

I Oslo anbefaler Hanne-Lene at besøge restauranten ASIA Aker Brygge, der ligger på Aker Brygge lige ud til Oslofjorden.

”De har en stor menu, så det kan være svært at vælge. De klimamærker deres retter, hvilket jeg synes er fantastisk,” siger Hanne-Lene.

Kogebogsforfatteren anbefaler også SALT, en udendørs kulturarena med udsigt til Operahuset, samt den plantebaserede café Oslo RAW, restauranterne Cultivate Food og Happy Foods, og bageriet Håndbakt.

Vil du spise vegetarisk i Stavanger? Hanne-Lene ved, hvor du skal gå hen.

”Spis på Bellies! Her kan du mæske dig i 100 procent plantebaserede og innovative retter,” siger hun.

Her er flere vegetarvenlige steder, anbefalet af Hanne-Lene:

Smagfulde festivaler

Hvis en grøn og smagfuld feriedet sydlige Norge frister, anbefaler Hanne-Lene at tjekke Spis Grønt Uka i Kristiansand.

”Denne uge har alle byens spisesteder fokus på bæredygtige produkter og grønnere menukort. Sidste gang, jeg var i byen under den grønne uge, spiste jeg 19 forskellige retter på to dage. Det var helt fantastisk”, beretter Hanne-Lene.

I hovedstaden har Oslo Vegetarfestival vokset sig større og større hvert år siden starten i 2010. Festivalen løber som regel af stablen i maj og bugner af både veganske og vegetariske retter. Smag selv, eller deltag på et inspirerende kokkekursus eller foredrag.

Sørg for at tjekke hvornår Spis Grønt Uka og Oslo Vegetarfestival finder sted.

Et andet godt tip fra Hanne-Lene er at bestille mad og få den leveret af Foodora eller Wolt. Perfekt til en picnic om sommeren!

Du kan også tage på weekendtur til Fruktbygda i Telemark eller en af de mange frugt- og cidergårde i Hardanger - smuk natur og søde frugter i skøn forening!

Smag på Norge

Norge har mange smage, der vil både overraske og glæde dine smagsløg.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Senest besøgte sider