VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A man tasting Cider from Aga Sideri in Hardangerfjord in Fjord Norway
Aga Sideri in Hardangerfjord.
Photo: Øystein Haara

Håndlavede norske cidere vinder toppriser ved internationale konkurrencer, og de fremstilles af folk, der ikke er bange for at bryde med traditionerne. Oplev smagen af de gyldne trends og traditioner, serveret på selve frugtplantagerne omgivet af fjorde og fjelde eller på nogle af verdens bedste barer.

I maj måned blomstrer titusindvis af æbletræer i den skønne sydvestlige del af Norge, der omfatter Sognefjorden og Hardangerfjorden. Og ifølge Richard Juhlin, en af verdens førende champagneeksperter, giver de “verdens bedste æbler”, som senere på året bliver plukket i hånden og forvandlet til cidere i verdensklasse.

Det har blandt andet udmøntet sig i, at norske ciderier hentede to guldmedaljer og seks sølvmedaljer hjem ved The CiderWorld Awards i 2019. Men hvad er hemmeligheden bag denne succes?

“Vi har en lidt mere anarkistisk holdning til frugtavl,” fortæller Åge Eitungjerde.

Sammen med hustruen Eli-Grethe driver han Balholm, en prisbelønnet producent af håndlavet cider. Virksomheden ligger i landsbyen Balestrand ved Norges største fjord, Sognefjorden.

Åge Eitungjerdet in his cidery, Balholm, Fjord Norway
Åge Eitungjerdet, Balholm.
Photo: David Zadig

“Når det gælder trends omkring cider, har vi her i Sogn tradition for at være hurtige til at omstille os.”

Flere frugtavlere i området begyndte at dyrke økologisk allerede i 1980'erne. For de mange små frugtplantager i det stejle terræn har nytænkning, tilpasningsevne og viljen til at finde andre indtægtskilder været et spørgsmål om overlevelse.

I dag er man nået dertil, hvor norsk cider sammenlignes med den mest klassiske drik af dem alle: champagne.

Ideelt mikroklima

Det usædvanlige mikroklima langs de smalle fjorde har vist sig at være ideelt til æbledyrkning:

“Solens reflekser fra fjorden øger mængden af lys på vores stejle skråninger. Fjorden har også en kølende effekt på varme sommerdage, og varmen fra Golfstrømmen giver milde vintre og højere temperaturer resten af året, selvom vi ligger på omtrent samme breddegrad som Alaska og Sibirien,” siger Åge.

Familiens cideri, Ciderhuset, har status som Economusée, så du kan lære om historien bag ciderfremstilling, deltage i cidersmagning og kurser og spise lokale retter, der er matchet perfekt med det flydende guld.

Norges centrum for cider

Men du skal lidt længere sydpå, nemlig til Hardangerfjorden, for at finde Norges virkelige centrum for håndværksproduktion af cider.

Siden 2011 har ‘Cider fra Hardanger’ været en beskyttet geografisk betegnelse på samme måde som ‘Champagne’. Og ligesom der er forskelle på franske druer, har fjordområdernes æblesorter hver deres særpræg.

I dag er mere end 50 frugtavlere med i ciderlauget i Hardanger.

“Den unikke kombination af syre og sødme i den samme frugt er opskriften på en smagseksplosion, og det giver en cider med perfekt balance,” siger Joar Aga og forklarer videre, at jordbunden konstant beriges af mineraler, der strømmer ned fra de omgivende fjelde.

Den unge ciderbrygger har lavet familiens traditionelle gård om til et prisbelønnet cideri, og i oktober 2018 vandt Aga Sideri guldmedalje ved Siderfestivalen i Hardanger.

Joar ligner til forveksling en ægte viking, når han sætter tænderne i et skinnende æble direkte fra træet og ser ud over Sørfjorden, den sydlige gren af Hardangerfjorden, som er lige til Instagram.

A man picking apples in an orchard near the Hardangerfjord, Fjord Norway
Aga Sideri, Hardangerfjord.
Photo: Øystein Haara

Rødder i vikingetiden

Aga Sideri ligger knap 50 meter fra Agatunet, Norges ældste klyngegård med træhuse, der har rødder helt tilbage til vikingetiden.

De tørstige vikinger brugte vilde æbler og honning til at lave et særligt bryg, som de kaldte ‘bjor’. Og arkæologer fandt hele 54 æbler under udgravningen af Osebergskibet i Vestfold. Senere hen, da engelske munke immigrerede til området i 1200-tallet, lærte de fjordbønderne at plante æbletræer, og det var startskuddet til frugtavl i denne region.

I området ved Hardangerfjorden kan du også følge den utroligt smukke Frukt- og Siderruta, som byder på cidersmagning, lokal mad, besøg på gårde og spændende aktiviteter. Hvis du er til fest og farver, inviterer Hardanger til ciderfestival i Øystese hvert år i oktober.

En anden unik oplevelse finder du på Utne Hotel, der kan fejre 300-års jubilæum i 2022. Hver dag klokken 18 danner de smukke gamle træbygninger rammen om cidersmagning, arrangeret af hotelvært Bente Raaen Widding og hendes mand, Kjetil.

“Hardanger har en cider for enhver smag. Her den anden dag fik jeg en af gæsterne til at smage otte forskellige cidere. Jeg giver aldrig op, før jeg finder det perfekte match!” forklarer Bente.

Bente R. and Kjetil Widding, owners of Utne Hotel, standing outside the hotel in the Hardangerfjord region in Fjord Norway
Utne hotel in Hardanger.
Photo: Christine Baglo

Scandi-cool

År for år kommer der stadig flere producenter af kvalitetscider til, og det samme gælder udvalget af nye og forskellige smagsoplevelser.

“Norske ciderproducenter kan måle sig med de allerbedste på internationalt plan. Det norske klima har store temperaturudsving mellem dag og nat, som holder frugten frisk, og det giver en lang modningsproces, så den udvikler flere lag af duft og smag,” fortæller den prisbelønnede norske vinjournalist og forfatter Ingvild Tennfjord.

En lignende entusiasme finder man hos Bernt Bucher Johannesen, som er daglig leder af Hanen, en guide til kvalitetsoplevelser i det landlige Norge.

“Norsk cider er helt klart blevet en del af begrebet ‘scandi-cool’. Hvis du går ind på de bedste barer i Oslo og beder om en specialcider, vil bartenderen højst sandsynligt kunne fortælle dig om dens oprindelse, frugtplantagen og jorden,” siger han.

Cider og cigarer

Det kan barchefen på Himkok, Odd Strandbakken, nikke genkendende til. “Vi har set en eksplosion i udbuddet af lokale kvalitetsmærker.”

Denne bar i Oslo rangerer som nummer 19 af de 50 bedste barer i verden. I 2015 var Himkok de første i Norge til at lancere en ciderbar, placeret i baggården, hvor man hovedsageligt bød på importerede mærker.

“Nu serverer vi mest norsk cider. Kvaliteten kan være helt på højde med den bedste champagne!” siger Odd. Han kan også afsløre, at nogle gæster kommer for at drikke cider og nyde en god cigar i baggården under åben himmel. “Det er en virkelig fed kombination!” understreger han.

Lækker æblemost

Tørstige madører bør også prøve den norske æblemost. Den er et fremragende alkoholfrit alternativ til cider, og for nordmændene har den længe været en slags nationaldrik, både til særlige lejligheder og som en forfriskning i hverdagen. Æblemost fås også i imponerende mange smagsvarianter, der kan matches med alle mulige slags mad.

Håndværksproducenter af cider og æblemost står klar til at byde tørstige gæster velkommen – ikke kun i området ved Hardangerfjorden og Sognefjorden, men også i mange landdistrikter i den sydøstlige del af landet, for eksempel Telemark, Buskerud, Oppland og Vestfold.

Egge Gård, beliggende i Lier-området tæt ved Drammen og kun en halv time fra Oslo, hentede intet mindre end to guld- og tre sølvmedaljer ved Cider World Awards i 2019. Og deres gårdbutik er noget ganske særligt – et charmerende “stabbur” (forrådshus) fra 1600-tallet, fyldt med nye lækkerier og gammel lokalhistorie.

Hvis du vil opleve de smukkeste steder i Norge, er cider- og æblemostsmagning altså en ny og spændende måde at gøre det på.

Prøv norsk cider og æblemost

Smagen af Norge

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen