There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Citybox - moderne lavprishoteller med central beliggenhed
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Campcation – Book camping over hele Norge med Campcation
Vy - det skal være let at rejse grønt
SJ NORD - eventyret starter i toget
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Cabin Campers - din hytte på fire hjul
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Fjord Tours - Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge
Authentic Scandinavia - rejs som de lokale
Up Norway - skræddersyede rejser fra eksperterne
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Booknordics.com – hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge
Brim Explorer - Stille fjordture med elektrisk katamaran
Fjord Travel - bæredygtige flerdagesture
Go Fjords - ture og aktiviteter over hele Norge
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Stromma - sightseeing, udflugter og oplevelser med bus, båd og minitog.
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
Rauland - skiferie i betagende fjeldlandskab
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Håndlavede norske cidere vinder toppriser ved internationale konkurrencer, og de fremstilles af folk, der ikke er bange for at bryde med traditionerne. Oplev smagen af de gyldne trends og traditioner, serveret på selve frugtplantagerne omgivet af fjorde og fjelde eller på nogle af verdens bedste barer.
I maj måned blomstrer titusindvis af æbletræer i den skønne sydvestlige del af Norge, der omfatter Sognefjorden og Hardangerfjorden. Og ifølge Richard Juhlin, en af verdens førende champagneeksperter, giver de “verdens bedste æbler”, som senere på året bliver plukket i hånden og forvandlet til cidere i verdensklasse.
Det har blandt andet udmøntet sig i, at norske ciderier hentede to guldmedaljer og seks sølvmedaljer hjem ved The CiderWorld Awards i 2019. Men hvad er hemmeligheden bag denne succes?
“Vi har en lidt mere anarkistisk holdning til frugtavl,” fortæller Åge Eitungjerde.
Sammen med hustruen Eli-Grethe driver han Balholm, en prisbelønnet producent af håndlavet cider. Virksomheden ligger i landsbyen Balestrand ved Norges største fjord, Sognefjorden.
“Når det gælder trends omkring cider, har vi her i Sogn tradition for at være hurtige til at omstille os.”
Flere frugtavlere i området begyndte at dyrke økologisk allerede i 1980'erne. For de mange små frugtplantager i det stejle terræn har nytænkning, tilpasningsevne og viljen til at finde andre indtægtskilder været et spørgsmål om overlevelse.
I dag er man nået dertil, hvor norsk cider sammenlignes med den mest klassiske drik af dem alle: champagne.
Det usædvanlige mikroklima langs de smalle fjorde har vist sig at være ideelt til æbledyrkning:
“Solens reflekser fra fjorden øger mængden af lys på vores stejle skråninger. Fjorden har også en kølende effekt på varme sommerdage, og varmen fra Golfstrømmen giver milde vintre og højere temperaturer resten af året, selvom vi ligger på omtrent samme breddegrad som Alaska og Sibirien,” siger Åge.
Familiens cideri, Ciderhuset, har status som Economusée, så du kan lære om historien bag ciderfremstilling, deltage i cidersmagning og kurser og spise lokale retter, der er matchet perfekt med det flydende guld.
Æblesorter
I Norge er de æbler, man bruger til cider, lige så forskellige som vindruer er det i Frankrig. Blandt de mest almindelige sorter finder man Aroma, Summered, Discovery og Gravenstein, men der dyrkes også snesevis af andre sorter såvel som frugt fra træer af fransk og engelsk oprindelse.
Priser
I 2019 vandt norske ciderproducenter otte priser – to guld og seks sølv – ved CiderWorld Awards i Tyskland. Egge Gård stod for to guld og tre sølv, Ulvik Frukt & Cideri fik to gange sølv og Balholm en gang sølv.
Årlige nationale konkurrencer, for eksempel ved Siderfestivalen i Hardanger, har bidraget til at hæve ambitions- og kvalitetsniveauet mere generelt. Organisationen Hanen (som markedsfører gårdturisme i Norge) og Norsk Eplefest arrangerer også en årlig ciderkonkurrence.
Cidersmagning
Flere og flere håndværksproducenter inviterer nu på cidersmagning. Ciderhuset i Balestrand er stedet for optimale cideroplevelser i området omkring Sognefjorden. I Hardanger indgår tre ciderproducenter i den særlige Siderruta i Ulvik. Siderfestivalen i Hardanger finder sted i Øystese hvert år i oktober, og Utne Hotel i Hardanger er kendt som “Ciderhotellet”.
Udvikling og gennembrud
De norske cidertraditioner kan spores helt tilbage til vikingetiden. Produktionen toppede i slutningen af 1800-tallet, inden der blev sat en brat stopper for den under forbudstiden i 1920'erne. I 2016 fik frugtavlere bevilling til at sælge cider med et alkoholindhold på over 4,7% på deres gårde. I 2019 var cider den hurtigst voksende produktkategori hos Vinmonopolet i Norge.
Men du skal lidt længere sydpå, nemlig til Hardangerfjorden, for at finde Norges virkelige centrum for håndværksproduktion af cider.
Siden 2011 har ‘Cider fra Hardanger’ været en beskyttet geografisk betegnelse på samme måde som ‘Champagne’. Og ligesom der er forskelle på franske druer, har fjordområdernes æblesorter hver deres særpræg.
I dag er mere end 50 frugtavlere med i ciderlauget i Hardanger.
“Den unikke kombination af syre og sødme i den samme frugt er opskriften på en smagseksplosion, og det giver en cider med perfekt balance,” siger Joar Aga og forklarer videre, at jordbunden konstant beriges af mineraler, der strømmer ned fra de omgivende fjelde.
Den unge ciderbrygger har lavet familiens traditionelle gård om til et prisbelønnet cideri, og i oktober 2018 vandt Aga Sideri guldmedalje ved Siderfestivalen i Hardanger.
Joar ligner til forveksling en ægte viking, når han sætter tænderne i et skinnende æble direkte fra træet og ser ud over Sørfjorden, den sydlige gren af Hardangerfjorden, som er lige til Instagram.
Aga Sideri ligger knap 50 meter fra Agatunet, Norges ældste klyngegård med træhuse, der har rødder helt tilbage til vikingetiden.
De tørstige vikinger brugte vilde æbler og honning til at lave et særligt bryg, som de kaldte ‘bjor’. Og arkæologer fandt hele 54 æbler under udgravningen af Osebergskibet i Vestfold. Senere hen, da engelske munke immigrerede til området i 1200-tallet, lærte de fjordbønderne at plante æbletræer, og det var startskuddet til frugtavl i denne region.
I området ved Hardangerfjorden kan du også følge den utroligt smukke Frukt- og Siderruta, som byder på cidersmagning, lokal mad, besøg på gårde og spændende aktiviteter. Hvis du er til fest og farver, inviterer Hardanger til ciderfestival i Øystese hvert år i oktober.
En anden unik oplevelse finder du på Utne Hotel, der kan fejre 300-års jubilæum i 2022. Hver dag klokken 18 danner de smukke gamle træbygninger rammen om cidersmagning, arrangeret af hotelvært Bente Raaen Widding og hendes mand, Kjetil.
“Hardanger har en cider for enhver smag. Her den anden dag fik jeg en af gæsterne til at smage otte forskellige cidere. Jeg giver aldrig op, før jeg finder det perfekte match!” forklarer Bente.
År for år kommer der stadig flere producenter af kvalitetscider til, og det samme gælder udvalget af nye og forskellige smagsoplevelser.
“Norske ciderproducenter kan måle sig med de allerbedste på internationalt plan. Det norske klima har store temperaturudsving mellem dag og nat, som holder frugten frisk, og det giver en lang modningsproces, så den udvikler flere lag af duft og smag,” fortæller den prisbelønnede norske vinjournalist og forfatter Ingvild Tennfjord.
En lignende entusiasme finder man hos Bernt Bucher Johannesen, som er daglig leder af Hanen, en guide til kvalitetsoplevelser i det landlige Norge.
“Norsk cider er helt klart blevet en del af begrebet ‘scandi-cool’. Hvis du går ind på de bedste barer i Oslo og beder om en specialcider, vil bartenderen højst sandsynligt kunne fortælle dig om dens oprindelse, frugtplantagen og jorden,” siger han.
Det kan barchefen på Himkok, Odd Strandbakken, nikke genkendende til. “Vi har set en eksplosion i udbuddet af lokale kvalitetsmærker.”
Denne bar i Oslo rangerer som nummer 19 af de 50 bedste barer i verden. I 2015 var Himkok de første i Norge til at lancere en ciderbar, placeret i baggården, hvor man hovedsageligt bød på importerede mærker.
“Nu serverer vi mest norsk cider. Kvaliteten kan være helt på højde med den bedste champagne!” siger Odd. Han kan også afsløre, at nogle gæster kommer for at drikke cider og nyde en god cigar i baggården under åben himmel. “Det er en virkelig fed kombination!” understreger han.
Tørstige madører bør også prøve den norske æblemost. Den er et fremragende alkoholfrit alternativ til cider, og for nordmændene har den længe været en slags nationaldrik, både til særlige lejligheder og som en forfriskning i hverdagen. Æblemost fås også i imponerende mange smagsvarianter, der kan matches med alle mulige slags mad.
Håndværksproducenter af cider og æblemost står klar til at byde tørstige gæster velkommen – ikke kun i området ved Hardangerfjorden og Sognefjorden, men også i mange landdistrikter i den sydøstlige del af landet, for eksempel Telemark, Buskerud, Oppland og Vestfold.
Egge Gård, beliggende i Lier-området tæt ved Drammen og kun en halv time fra Oslo, hentede intet mindre end to guld- og tre sølvmedaljer ved Cider World Awards i 2019. Og deres gårdbutik er noget ganske særligt – et charmerende “stabbur” (forrådshus) fra 1600-tallet, fyldt med nye lækkerier og gammel lokalhistorie.
Hvis du vil opleve de smukkeste steder i Norge, er cider- og æblemostsmagning altså en ny og spændende måde at gøre det på.
Der er hyggelige gårdbutikker, små ciderier og masser af velsmagende most i frugtlandsbyen Gvarv i Telemark. Her bør du tage hen, når smagsløgene skal forkæles.
På de mange frugtplantager i Norge dyrkes nogle af verdens bedste frugter og bær, herunder æbler, pærer og blommer, blåbær, jordbær og kirsebær.
Æblesorter
I Norge er de æbler, man bruger til cider, lige så forskellige som vindruer er det i Frankrig. Blandt de mest almindelige sorter finder man Aroma, Summered, Discovery og Gravenstein, men der dyrkes også snesevis af andre sorter såvel som frugt fra træer af fransk og engelsk oprindelse.
Priser
I 2019 vandt norske ciderproducenter otte priser – to guld og seks sølv – ved CiderWorld Awards i Tyskland. Egge Gård stod for to guld og tre sølv, Ulvik Frukt & Cideri fik to gange sølv og Balholm en gang sølv.
Årlige nationale konkurrencer, for eksempel ved Siderfestivalen i Hardanger, har bidraget til at hæve ambitions- og kvalitetsniveauet mere generelt. Organisationen Hanen (som markedsfører gårdturisme i Norge) og Norsk Eplefest arrangerer også en årlig ciderkonkurrence.
Cidersmagning
Flere og flere håndværksproducenter inviterer nu på cidersmagning. Ciderhuset i Balestrand er stedet for optimale cideroplevelser i området omkring Sognefjorden. I Hardanger indgår tre ciderproducenter i den særlige Siderruta i Ulvik. Siderfestivalen i Hardanger finder sted i Øystese hvert år i oktober, og Utne Hotel i Hardanger er kendt som “Ciderhotellet”.
Udvikling og gennembrud
De norske cidertraditioner kan spores helt tilbage til vikingetiden. Produktionen toppede i slutningen af 1800-tallet, inden der blev sat en brat stopper for den under forbudstiden i 1920'erne. I 2016 fik frugtavlere bevilling til at sælge cider med et alkoholindhold på over 4,7% på deres gårde. I 2019 var cider den hurtigst voksende produktkategori hos Vinmonopolet i Norge.
Syse Gard ligg langs frukt- og siderruta i Ulvik og er ein av dei tre besøksgardane. Syse Gard er ein…
Go to: Syse GardSyse Gard ligg langs frukt- og siderruta i Ulvik og er ein av dei tre besøksgardane. Syse Gard er ein…
Ulvik Frukt & Cideri er den fyrste av tre gardar langs den einaste frukt- og siderrruta i Noreg. Garden byr på…
Go to: Ulvik Frukt & CideriUlvik Frukt & Cideri er den fyrste av tre gardar langs den einaste frukt- og siderrruta i Noreg. Garden byr på…
I 1909 bygde Kari og Nils H. Lerum Safthuset på Sørheim. Her starta dei saftproduksjon i industriell…
Go to: N.H.Lerums Saftfabrik AS Handels- og industrumuseum Sørheim, LusterI 1909 bygde Kari og Nils H. Lerum Safthuset på Sørheim. Her starta dei saftproduksjon i industriell…
Velkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet. Eggjagarden er ein av…
Go to: Gardsbesøk Henjatunet, LeikangerVelkommen til Henjatunet - eit av få klyngjetun som framleis er i drift på Vestlandet. Eggjagarden er ein av…
Om sommaren går den populære hybridbåten "Vision of the Fjords" i rute på Sørfjorden, frå Odda og Lofthus til…
Go to: Sidersafari i SørfjordenOm sommaren går den populære hybridbåten "Vision of the Fjords" i rute på Sørfjorden, frå Odda og Lofthus til…
Aga Sideri ligg idyllisk ved Sørfjorden i Ullensvang. Her produserer dei Sider frå Hardanger som du kan smaka…
Go to: Aga SideriAga Sideri ligg idyllisk ved Sørfjorden i Ullensvang. Her produserer dei Sider frå Hardanger som du kan smaka…
Knatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker.
Go to: Knatten FruktgårdKnatten Fruktgård produserer frukt og bær og lager deilig eplemost og andre relaterte drikker.
Ciderhuset ligg i Balestrand i ein økologisk frukthage med over 100 fruktsortar, 15 min spasertur langs…
Go to: Ciderhuset, BalestrandCiderhuset ligg i Balestrand i ein økologisk frukthage med over 100 fruktsortar, 15 min spasertur langs…
Man kan blive helt tør i halsen af at rejse. Sluk tørsten med nogle norske drikkevarer!
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Nordmændene har droppet misundelsen over andre landes køkkener og er i stedet begyndt at glædes over egne specialiteter og madtraditioner.
Fra søde sager som bær, vafler og cider til saltet kød og nogle af verdens bedste oste. Og - naturligvis - friske fisk og skaldyr: kongekrabbe, laks og den arktiske torsk.
Hvorfor spiser nordmændene så meget brød, og hvad bruger de som pålæg? Find svarene her! Bonus: Få opskriften på et sundt og lækkert fuldkornsbrød.
Få et glimt ind i de travle køkkener rundt om i Norge, og tag med chefkokkene ud for at håndplukke områdets bedste råvarer.
“Norsk vildtkød er i verdensklasse. Det har et særpræg og nogle helt andre aromastoffer end andet kød,” udtaler mesterkokken Arne Brimi. Se nærmere på, hvad der gør norsk vildtkød til noget helt specielt.
Kongekrabbe, gedeost, tørfisk og rensdyrkød. Tag på en kulinarisk rejse fra nord til syd og opdag smagen af Norge.
Tilbage til toppen