Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway

Når tørsten er størst, kommer Norge først

Nyd smagen af ren natur i alle drikkevarer
Hvorfor ikke tage på en tur, der er dikteret af din tørst? Norge er på alle måder et rislende, sprudlende, klukkende og boblende land. Her får du eksperternes bud på nogle lokale drikkevarer, du bare MÅ smage.
Kautokeino Kautokeino
Credits
Kautokeino.
Photo: Bjarne Riesto / riesto.no / www.nordnorge.com / Kautokeino
Ad

"Det, at man både kan drikke rent, bakteriefrit vand lige fra hanen og fra en bæk på fjeldet, er en luksus, som jeg vil mene er ret unik i forhold til resten af verden," siger Vidar Lund, der er ledende forsker ved Norges Institut for Folkesundhed.

På en enkelt dag og uden at rejse særligt langt kan du glæde ganen med et bredt udvalg af de specialiteter, Norge har at byde på – hos baristaer, på bryggerier og destillerier, i utallige fjeldbække, på bondegårde og meget mere.

Mælk, der smager af natur

Nordmanden Andreas Viestad er en anerkendt madskribent og har i en årrække haft en fast klumme i The Washington Post. Han er også vært på TV-serien New Scandinavian cooking.

"Køer giver den bedste mælk, når de får det rigtige foder. I Norge har vi masser af grønt græs, der vokser langsomt. Så den helt almindelige mælk, vi køber i butikkerne, er ret god," forklarer han.

På nogle gårde kan du også få lov at smage frisk mælk lige fra koen.

"Når jeg besøger en sæterhytte i Sanddalen i Valdres, kan jeg lægge en dunk frisk mælk til afkøling i bækken", siger Andreas Viestad. Du behøver ikke noget køleskab ude i det fri, hvor naturens løsninger ligger lige for.

Kaffetid = altid

Ud over mælk drikker nordmændene rigtig meget kaffe. Det er noget typisk norsk at mødes til en kop kaffe når som helst og hvor som helst, uanset om den serveres spontant ved køkkenbordet, koges over bål ved en fjord eller sø, når man er på vandretur, eller brygges af baristaer. Og vand og mælk fra Norge giver altid en latte eller macchiato en helt særlig smag. Gør dig selv den tjeneste at prøve de nye kaffebarer, der findes i alle moderne bymiljøer. Nogle af dem er blandt de mest prisbelønnede i verden inden for deres felt.

Andreas Viestad forklarer det sådan: "Siden kaffen kom til Norge for flere hundrede år siden har vi haft et usædvanligt højt forbrug, som udspringer direkte fra den gamle afholdskultur. Inden for de senere år har vi gjort en stadigt større indsats for at øge kaffens kvalitet. Et eksempel er Robert Thoresen, der er tidligere guldvinder i World Barista Championship. Som den første i landet startede han sit eget mikroristeri i år 2000. I dag arbejder han globalt med import af rå kaffe, og han er stadig med til at drive sine kaffebarer i Oslo, Java og Mocca, som var med til at starte det hele."

“Vand og mælk fra Norge giver altid en latte eller macchiato en helt særlig smag.”

Ølbrygningen smager af succes

Colin Eick er medforfatter til og fotograf på bogen Ølbrygging, en udførlig guide til den nye form for ølbrygning i Norge, der er præget af iværksætterånd.

"Et af mine yndlingsbryggerier er gården Lindheim, som ligger i Gvarv i Telemark. Den har en lang historie inden for frugtavl, og det benytter ejerne sig af ved at bruge gårdens egen frugt i deres ølproduktion. De fik en femteplads i kategorien 'Verdens bedste nye bryggerier' på websiden Ratebeer, som konstaterer, at 'Lindheim Ølkompani er den nye stjerne på det norske ølmarked, der har gjort sit indtog med et brag.' Æbler, kirsebær og blommer kombineret med brugen af akvavittønder giver øllet en særlig smag. Lindheim er et af de ganske få bryggerier, der samarbejder med det verdenskendte Mikkeller i Danmark," fortæller Colin Eick.

Han nævner også Oslo Håndverksdestilleri, hvor spiritus kombineres med vilde planter, som destilleriets stiftere selv har håndplukket i naturen tæt på den norske hovedstad. Deres produkt Marka – opkaldt efter det store skov- og naturområde omkring Oslo – er en mavebitter med myrte, mælkebøtte og kvanrod.

Merete Bø stammer fra fjeldbyen Voss. Som uddannet sommelier er hun i dag en af landets førende autoriteter inden for drikkevarer, især kendt for sine bøger om mad og drikke og som fast klummeskribent i den norske avis Dagens Næringsliv. Her er hendes tip om god øl:

"Voss bryggeri er en mindre, men stadigt mere populær ølproducent, hvor man specialiserer sig i at brygge øl med usædvanlige ingredienser, for eksempel den lokale type enebær, der bliver håndplukket i fjeldene."

Fjeldbække og barer

Som barn i Voss var Merete Bø vant til, at hele familien altid havde drikkekrus med i rygsækken, når de vandrede i fjeldene.

"Vi drak direkte fra de små fjeldbække. Vi gik efter det vand, der løb ned ad stejle skråninger, og vi fik altid et overblik over terrænet først for at sikre os, at vandet ikke var forurenet af dyr," fortæller Merete Bø.

I øvrigt er Fjellbekk også navnet på en klassisk norsk cocktail.

"Fjellbekk var en af de første drinks, jeg lærte at blande, da jeg var ny i branchen. Den består hovedsageligt af akvavit, vodka, citron og lime."

Akvavit hedder 'akevitt' på norsk, og det er den mest populære spiritus i Norge. Merete Bø vil råde dig til at smage akvavit, gin og whisky baseret på urter fra den norske natur. De fremstilles på Det norske brenneri, tidligere kaldet Puntervold, i den sydnorske by Grimstad. Hun anbefaler også Myken, verdens første arktiske whiskydestilleri, som har en mindre produktion på øen af samme navn. Myken ligger ud for Helgelandskysten lige nord for polarcirklen.

“I øvrigt er Fjellbekk også navnet på en klassisk norsk cocktail.”

Cider er et "most"

Sommelieren har et andet godt råd: Din tur til Norge er ikke fuldendt, før du har smagt norsk cider, for eksempel fra Balholm, som er en familieejet virksomhed i byen Balestrand ved Sognefjord, Norges største og længste fjord.

"Hvad der især kendetegner mindre producenter som Balholm er, at de går frygtløst til værks og har en ægte interesse for at eksperimentere. Det udmønter sig i et spændende udvalg af forskellige slags cider. Sognefjordsområdet har et særligt gunstigt klima. Vandets overflade reflekterer solstrålerne, så de når op på de stejle skråninger, når træerne blomstrer. Jorden består til dels af moræneaflejringer fra istiden. Der er altså flere gode grunde til, at man har dyrket æbler her, siden de første munke flyttede til området tilbage i 1200-tallet."

Ølentusiasten Colin Eick ser også gerne, at folk får øjnene op for cider. Han var for nylig helt inde i bunden af Hardangerfjorden, hvor den lille by Ulvik er et af de vigtigste steder for norsk frugtavl.

"Ulvik minder om en landsby højt oppe i alperne, indhegnet af skråninger fyldt med æbletræer. Man kan deltage i masser af spændende ting baseret på ciderproduktionen i byen, blandt andet Fruksleppet-festivalen (som fejrer, at frugthøsten går ind) og en særlig vandreaktivitet med cidersmagning, der kaldes Frukt- og siderruta (frugt- og ciderruten)," fortæller Colin.

De forskellige cidervarianter smager fint til mange slags mad, for eksempel lokale fisk og skaldyr fra fjorden ved Ulvik.

Saft, kraft og vitaminer

Kunne du tænke dig en fermenteret smoothie? Fermentering betegner en proces, hvor organiske stoffer langsomt nedbrydes. Metoden kan bruges til fremstilling af meget mere end øl, æblecider og madvarer, for eksempel hvis man bruger starterkulturer som tykmælk, kefirgryn eller valle.

Gry Hammer er forfatter til bogen Fermentering, og hun brænder for at puste nyt liv i denne gamle, norske tradition.

"Fordelen ved fermenteringsprocessen er, at den både bevarer smagen og vitaminerne", forklarer hun.

Kefirgryn er en symbiotisk kultur af bakterier og gærceller. Valle er den væske, man får, når man sier yoghurt eller kefir.

"Tykmælk og valle går flere hundrede år tilbage i den norske madtradition," fortæller Gry, som også gerne deler opskrifter på fermentering med alt lige fra mælkebøttesaft til valledrikke med brændenælder og bær.

"Smoothies, der laves på norsk, klumpet surmælk blandet med årstidens bær og frugt, er en nem måde at bruge et fermenteret basisprodukt på. Enhver fermenteret drik er en form for 'trylledrik' eller eliksir fuld af saft, kraft og vitaminer," udtaler Gry Hammer.

Overalt i Norge kan du slukke tørsten med et fantastisk udvalg af drikkevarer, der er lige så friske og rene som den uberørte natur. Så tag på opdagelse og nyd noget godt i glasset som en helt naturlig ting.

Smag på Norge

Allerede hjemmefra kan du få gode idéer til, hvad du vil have at spise og drikke.

×
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad