Skip to main content
Hvorfor er Trondheim blevet et madmekka?
Jeg tror det er fordi vi har nogle af landets bedste råvarer.
Frisk fisk og skaldyr fra fjorden, lokale kødprodukter og masser af fantastiske grøntsager.

Live Krangnes Edvardsen, kok

Se Live Krangnes Edvardsens kulturtrekant i Trondheim

Takket være dedikerede kokke og smagfulde, lokale råvarer har Trondheim udviklet sig til at være et gastronomisk hotspot i Norge. Live Krangnes Edvardsen er en ung og talentfuld kok på Michelinrestauranten Credo. Her giver hun en lille smagsprøve på byen, der er Europæisk Gastronomiregion i 2022.

”Restauranterne i byen har virkelig taget madoplevelserne til et helt nyt niveau. Det er noget, jeg har lagt meget mærke til i de få år, jeg har været i branchen. Det er meget sjovt at være en del af,” siger Live.

Trondheim har i den grad udviklet sig til et kulinarisk rejsemål i Norge. Takket være de dygtige landmænd og opfindsomme kokke i regionen er byen Trondheim og resten af Trøndelag blevet tildelt æren som Europæisk Gastronomiregion i 2022.

Trondheim markedsfører sig selv som ”Home of Nordic flavours”, men du kan finde noget for enhver smag. Er du sulten efter nordisk mad i topklasse kan du besøge en af de tre Michelinrestauranter. Eller måske frister det med lidt friskt bagværk fra en af byens bagere og caféer? Trondheim er spækket med spændende ting til den søde tand.

Den historiske by i midten af Norge er også fuld af kulturelle højdepunkter. Vi har bedt Live om at tage os med til tre af hendes favoritsteder i byen. Her er det første sted, du ikke bør gå glip af:

Lives kulturtrekant

I hjertet af Trondheim lige ved siden af Nidelven ligger Streif Bakeri & Café, en af byens små hemmeligheder. På trods af den centrale beliggenhed midt i byen er det er godt sted at få pulsen ned efter en hektisk dag.

Caféen ligger i Nidaros Pilegrimsgård, et mødested for pilgrimmene på Skt. Olavs-vejene.

Jeg tager gerne herhen efter en lang dag i køkkenet. Her kan jeg slappe af med en kop kaffe og en bolle.

Nyd de friskbagte bagervarer og en varm kop kaffe i den hyggelige café, mens du kigger på billeder af nogle af de mange pilgrimme, der har besøgt stedet.

Eller gør som Live og tag bagværket med ud i den charmerende gårdhave.

Fra haven kan du se Bakklandet, et hyggeligt kvarter med små farverige træhuse og smalle stræder, Gamle Bybro og bryggehusene ved Nidelven. Udsigten er både smuk og afslappende.
Forbi Streif går også en sti langs elven, der fører dig rundt i hele byen.

Fra sødt til salt

Lives egen kulinariske rejse startede med kager og andet bagværk i barndomshjemmet i Surnadal, en lille by små to timers kørsel fra Trondheim.

”Planen var faktisk at blive konditor. Jeg plejede ofte at bage til mine klassekammerater, selvom jeg bedst kan lide at spise salt mad. Interessen kom nok fra min bedstemor, som altid serverede hjemmebagt kage, når vi kom på besøg. Resten af familien har også en stor andel i mit valg af karriere,” forklarer Live.

Som 16-årig flyttede Live til Trondheim for at gå på kokkeskole, og hun blev praktikant på den anerkendte restaurant Credo - det samme sted, hvor hun i dag er kok.

En Michelin-by

Credo var en af Trondheims tre Michelinstjernede restauranter, men nu flytter den anerkendte restaurant til Nasjonalbiblioteket i Oslo.

I centrum ligger et andet spisested med Michelinstjerne, Fagn. Her kan du nyde en 10- eller 20-retters tasting menu i stueetagen, eller hygge dig med et mere simpelt måltid mad i bistroen på første sal.

”Når jeg ikke står i køkkenet selv, kan jeg godt lide at gå ud og spise. Trondheim har mange gode restauranter og caféer at vælge i mellem. Croissant-bageriet Moulangerie er også et besøg værd. De specialiserer sig i at bage croissanter, og de er superlækre,” anbefaler Live.

Snup en croissant fra bageriet og følg med Live til det næste kulturelle højdepunkt.

For Trondheim byder på mere end bare god mad.

Sammen med Live går vi længere ind i byen. Bare fem minutters gang fra caféen ved Nidelven kan man ikke undgå at se Trondheims nok største og mest kendte vartegn

… Nidarosdomen, verdens nordligste gotiske katedral.

Nidarosdomen er naturligvis et must-see her i byen. Den er smuk at se på udefra, men indenfor er der også meget at opleve.

Læg især mærke til katedralens skyhøje tag og de flotte glasmalerier. 172 trappetrin oppe får du en pragtfuld udsigt over Trondheim.

Katedralen er et spændende sted at besøge uanset årstid.

Om efteråret og vinteren kan du kigge nærmere på de tusindvis af skulpturer, der giver domkirken et mystisk udtryk i årets mørkeste måneder.

Om foråret og sommeren kan du opleve det fantastiske lys inde i kirkerummet, når solen skinner ind gennem det farverige rosetvindue.

Katedralen er Olav den Helliges gravkirke. Det var vikingekongen Olav, der indførte kristendommen i Norge. I middelalderen var Nidarosdomen Nordeuropas vigtigste pilgrimsmål, og den enorme katedral besøges den dag i dag stadig af et stort antal pilgrimme hvert år.

Du kan følge de historiske pilgrimsveje, Skt. Olavs-vejene, hele vejen fra Oslo til domkirken i Trondheim, eller du kan vælge blot at gå noget af turen. Pilgrimsrejsen til Nidaros er en 1.000 år gammel tradition, og mange pilgrimme udfører stadig det gamle ritual med at gå tre gange rundt om domkirken ved ankomst.

”Da jeg var barn, besøgte vi krypten og kælderen på en rundvisning. Det er noget af det, jeg husker bedst,” siger Live.

Du kan også besøge kælderen og krypten sammen med en guide. Hernede kan du se Norges største samling af gravsten fra middelalderen samt et skelet fra sidste halvdel af 1100-tallet.

Efter en lang dag fyldt med indtryk er det blevet til at slappe lidt af og spise en fin middag - så turen går til Lives sidste kulturelle højdepunkt.

Otte minutters gang fra Nidarosdomen ligger en både ærværdig og luksuriøs bygning og lokker.

Træd inden for på det femstjernede Hotel Britannia.

Jeg har altid drømt om at overnatte på Britannia. Hotellet er så smukt og luksuriøst.

Britannia har 233 værelser med femstjernet komfort. Hotellet blev etableret i 1870, men hele bygningen blev renoveret fra top til tå i 2019 og forvandlet til et hotel i absolut topklasse.

På grund af den lyse facade kaldes Britannia ofte ”Trondheims hvide svane”.

”Hotellet emmer af luksus, og selve bygningen er meget elegant,” siger Live. 

Mange kendte personligheder har overnattet på Britannia, herunder polfareren Fridtjof Nansen. I 1896, efter ekspeditionerne til Nordpolen, holdt Nansen foredrag for verdens geologiske selskaber på hotellet.

Følg i Nansens fodspor og nyd noget godt at spise eller drikke i en af hotellets seks barer og restauranter.

Michelinrestauranten Speilsalen bliver ledet af Christopher Davidsen, der er verdensmester i kokkekunst og Bocuse d´Or sølvmedaljevinder. Om lørdagen kan du se frem til champagne-frokost med en gennemtænkt fire-retters menu.

Palmehaven er også en fantastisk restaurant,” siger Live.

Når man er i selskab med en kok, går turen naturligvis også et smut forbi hotelkøkkenet.

Dagens menu består af delikatesser som hummer, kammuslinger og æbletærte. Lækkert!

Det lyder (og smager) helt fantastisk!

Hotellets ansvarlige vintjener, Henrik Dahl Jahnsen, er så god til at parre vin, at han af Michelinguiden blev kåret som årets nordiske sommelier i 2021.

Den kulinariske oplevelse på Britannia er helt enestående. Alt på menuen er af høj kvalitet, og baren er kendt for sine gode drinks.

Er du sulten efter at opleve mere af Trondheim?

Besøger du Trondheim om sommeren kan du kigge forbi Trøndersk Matfestival, der er en fejring af hele regionens smage og madtraditioner.

Kultur på kortet

Find Lives kulturperler.

Opdag mere

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider