Skip to main content
Jeg finder lig og spor efter mord overalt.

Gunnar Staalesen

Du ved aldrig, hvilke mørke hemmeligheder og vidunderlige overraskelser der gemmer sig bag næste hjørne på en tur gennem Bergen med Nordic Noir-forfatteren Gunnar Staalesen.

Kom med og udforsk et af verdens smukkeste litterære gerningssteder.

Se Gunnar Staalesens kulturtrekant i Bergen

Ingen kender formentligt Bergens gader og stræder bedre end Gunnar Staalesen. Hans bøger om den barske privatdetektiv Varg Veum er blevet oversat til 20 sprog og lavet til 12 spillefilm.

”Jeg har skrevet 19 romaner og en håndfuld noveller om Varg Veum og har dækket enhver krinkelkrog af Bergen i denne serie. I bogen I mørke er alle ulve grå dør der for eksempel en mand i huset lige bag os,” siger han.

Staalesens kulturtrekant

Staalesen har taget os med til bydelen Nordnes, det første af hans tre kulturelle højdepunkter. Han blev født i denne del af Bergen i 1940, bare få år efter hans fiktive helt Varg Veum.

”Varg voksede faktisk op i den samme gade som jeg, men han er fem år ældre. Jeg har altid betragtet ham som en af gadens store drenge,” fortæller han.

Meget har ændret sig siden dengang. Flere familier måtte ofte deles om pladsen i de små træhuse, og gaderne var fulde af legende børn.

”Det her er Trangesmauet. Navnet siger næsten sig selv - her er ikke meget plads. Maren Kristine Pedersen, seriens femme fatale, bor i et af disse huse,” siger Staalesen og gestikulerer med armen.

”En mørk nytårsnat får Maren Kristine besøg på loftet af Konsul Frimann. På vej hjem fra dette besøg bliver konsulen brutalt myrdet af en person, hvis identitet først bliver afsløret på de allersidste sider af bog nummer tre. Så ja, der er sket mange ting her i gyden,” siger forfatteren.

Bergen som by er uløseligt knyttet til Gunnar Staalesen og hans lange forfatterskab, som har fået en stor tilhængerskare i løbet af årene. Staalesen er også en glimrende og engageret guide, der taler med varme og stolthed mens han viser os rundt i de smalle gader, der karakteriserer Nordnes. Det gamle Hansa-kvarter i Bergen var engang et af de vigtigste handelscentre i Europa.

Han tager os med videre rundt om hjørnet til Skottegaten, et åsted for adskillige uløste forbrydelser i Varg Veum-serien.

Jeg har hentet meget inspiration fra dette gademiljø i mit forfatterskab.

Gunnar Staalesen

Gaden vi kommer op til nu hedder Skottegaten, simpelthen fordi det var her byens skotter boede.

Gunnar Staalesen

Bergen har haft mange tilflyttere fra Tyskland, Holland og Storbritannien. Dette har givet byen et kontinentalt præg, der stadig kan mærkes.

Der er nogle, endda nogle fra Oslo, der mener, at Bergen er den eneste kontinentale by i Norge.

Gunnar Staalesen

Vi forlader disse gamle træhuse og fortsætter videre til Fisketorget på havnen.

Varg Veums kontor er i denne bygning. På fjerde sal, fjerde vindue fra venstre.

Gunnar Staalesen

Men uden mad og drikke duer helten ikke. Dette bringer os videre til Staalesens andet kulturelle højdepunkt, restaurant Bien Basar.

Den ligger i hjertet af Kjøttbasaren, et gammelt kødmarked der er blevet omdannet til moderne restauranter og caféer. Den statelige bygning blev opført efter koleraepidemien, der hærgede i Bergen og Europa i 1840’erne.

”Her lå der engang 40-45 markedsboder side om side. Som det sig hør og bør i sådanne omgivelser serverer Bien Basar naturligvis klassisk og traditionsrig norsk mad,” siger Staalesen.

Heller ikke her, på forfatterens stamsted, kan vi undgå spor efter privatdetektiven.

Varg Veum går forbi restauranten her hver dag på vej til sit kontor. En gang blev han påkørt og næsten dræbt af en bil.

Gunnar Staalesen

Lidet anende ser vi Staalesen bestille en dødgod ret…

Dette er en af ​​mine absolutte yndlingsretter: persetorsk.

Gunnar Staalesen

For at tilberede denne typiske Bergensret skal torsken først marineres i både salt og sødt, før den presses sammen for at slippe noget af væden. Dette gør fisken en smule mere fast end frisk torsk. Og det er netop denne fasthed, der kendetegner persetorsk.

Denne ret er speciallavet af Gard Haugland. Han er sandsynligvis en af de bedste kokke i Bergen.

Gunnar Staalesen

Efter at have rost både ret og kok til skyerne er tiden inde til lidt litterære forfriskninger. 

Det tredje og sidste stop på Staalesens kulturtrekant i Bergen er nemlig det historiske træhotel Villa Terminus, bare få skridt fra togstationen. Bygningen kan dateres tilbage til 1770’erne og er dedikeret til de mange forfattere i det vestlige Norge. 

De atten værelser er alle opkaldt efter kendte forfattere, og på værelserne er der bøger til udlån. Hotellet har også et hyggeligt bibliotek med bløde stole, hvor du kan krølle dig sammen og fordybe dig.

Gunnar Staalesen er naturligvis blevet hædret med sit eget værelse. Amalie Skram, Jon Fosse, Ludvig Holberg, Frode Grytten og Olav H. Hauge ses også blandt værelsesnavnene.

Der er et lille bibliotek på anden sal i dette unikke hotel.

Gunnar Staalesen

Når man er træt i benene efter at have vandret rundt i byen, kan man finde en bog på hylderne her. For eksempel en bog af Gunnar Staalesen.

Gunnar Staalesen

Manden som blev fundet druknet den 19. oktober 1932 i søen uden for bryggen på Nøstet, blev hurtigt identificeret ved hjælp af de gennemblødte papirer i hans inderlomme…

Gunnar Staalesen

Hvis du vil læse resten af 1950. High Noon, så ved du nu, hvor du kan finde den.

Kultur på kortet

Find Staalesens kulturperler

Senest besøgte sider