Skip to main content

Insidertips til en lang weekend i Bergen

Norges næststørste by er kendt for sin UNESCO-beskyttede brygge fra hansestædernes tid, et levende musikmiljø, spændende gadekunst og gastronomiske eventyr. Men samtidig får du den intime stemning, der hører til en hyggelig landsby, og syv fjelde i vandreafstand fra centrum.

Se her, hvordan du kan tilbringe en weekend i ægte bergensisk stil: fredag i kulturens tegn, lørdag i selskab med de lokale og på søndagstur til fods i by og fjeld.

Fredag i kulturens tegn

“Bergen føles som en kombination af storby og landsby, og man er altid tæt på naturen. Bymidten er så kompakt, at du kan gå til de fleste steder på et kvarter, men der er stadig et spillevende kulturliv og alt lige fra historiske seværdigheder til Michelin-restauranter.”

Fredrik Saroea, Musiker

Fredrik Saroeas tips til kulturoplevelser i Bergen

Historiske højdepunkter: Bergens historie går helt tilbage til middelalderen. Bryggen har for eksempel sikret sig en plads på UNESCOs verdensarvsliste, og Mariakirken stammer fra 1100-tallet.

Kunst: KODE og Bergen Kunsthall står for nogle af Norges vigtigste arenaer for samtidskunst. I Bergen kan du også se en af verdens største samlinger af Edvard Munchs værker. Hvis du kan lide kunstudstillinger, er det værd at holde øje med gallerierne Tag Team Studio, Kunstgarasjen og Visningsrommet USF.

Teater og dans: Den verdenskendte dramatiker Henrik Ibsen er foreviget med en statue uden for Den Nationale Scene, hvor han også var teaterchef i sin tid. De fleste skuespil opføres på norsk, så måske vil du foretrække at se en danseforestilling med Carte Blanche, Norges nationale kompagni for samtidsdans.

Musik: Bergen har et dynamisk musikmiljø. Eksempler på lokale navne, der hitter i udlandet, er kunstnere som Kygo, Alan Walker, Sigrid og Aurora. Byen arrangerer en hel stribe musikfestivaler hvert år. En af de bedst kendte er Festspillene i Bergen, der spænder over alle de udøvende kunstarter: musik, teater, dans, opera og visuel kunst. På Lysøen kan du besøge Ole Bulls hjem – en særpræget villa, som den excentriske violinist og komponist fik opført i 1873. Bygningen er udsmykket med løgkupler og udførlige detaljer, og han kaldte den sit “lille Alhambra”. Du kan også besøge Troldhaugen, hvor komponisten Edvard Grieg boede. Hvis du foretrækker levende musik, er der masser at vælge imellem – alt lige fra rock og metal på Røkeriet, indie på Landmark og jazz på Sardinen til Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen. På Østre finder du den perfekte blanding af klubmusik og kunst.

Mad og drikke: God kaffe og god stemning går hånd i hånd på steder som Colonialen, Kaigaten Kaffebar, Det Lille Kaffekompaniet, Blom, Kaffemisjonen, Smakverket, Plassen og Amalies Hage på Bergen Offentlige Bibliotek. Der er også masser af trendy barer at vælge imellem: Man går ikke galt i byen med Tipla Cocktailbar, Apollon Platebar, Legal, Muskedunder, HEM, Lampemannen Bar, Tennis, vinbaren Don Pippo og Colonialen Matbar. Et par gode madsteder er Bare Vestland, som ligger i et intimt kælderlokale midt i byen, Allmuen ved Torgalmenningen og sidst, men ikke mindst, Marg & Bein i universitetsområdet Nygårdshøyden.

Toprestauranter: Hvis du er på udkig efter gastronomiske oplevelser i verdensklasse, ligger Michelin-restauranten BARE, Lysverket, Colonialen 44 og 1877 lige for. De bruger alle sammen lokale råvarer til at skabe himmelske retter.

Når du nu er her: Det grønne område Nygårdsparken, byens botaniske have og de naturhistoriske samlinger på Universitetsmuseet i Bergen er alle et besøg værd. Se, hvad der sker i Bergen.

Lørdag i selskab med de lokale

“I Bergen kan du opleve byens travle liv på et torv det ene øjeblik og gå i fred og ro på et fjeld det næste. Men det mest unikke ved Bergen er befolkningen. Som mange siger her: “Jeg er ikke fra Norge, jeg er fra Bergen,”

Tina Bertelsen, Mad- og drikke-entusiast

Tina Bertelsens tips til lørdag med de lokale i Bergen

På en solskinsdag: Bergen har som bekendt ikke det mest stabile vejr. Så hvis solen skinner på en lørdag, bør det udnyttes så meget som muligt i byens centrum. Sådan en tur kræver visse forfriskninger, uanset årstiden og gerne på én gang: frokost, øl og is. Men husk nu alligevel paraplyen!

Udforsk hyggelige områder: Bergen er fuld af charmerende træbygninger og brolagte gader. De mest velbesøgte nabolag er Bryggen, Nøstet og Klosteret. Indre Sandviken er også et skønt område med kønne små gyder, gadekunst og gamle huse. Prøv en vaffel med norsk myseost på Bar Barista i Øvregaten, der er en skøn blanding af kitsch, hjemlig hygge og sjove gamle nipsting. Om aftenen spiller ejeren ofte musik fra sin imponerende vinylsamling. Bod 24, som ligger i et gammelt i lagerrum Sandviken, er et godt sted at spise frokost – det kan især anbefales, når du kan sidde udenfor på kajen. Lige i nærheden finder du Dr. Wiesener – et hyggeligt og gæstfrit vandingshul kendt for sine klassiske norske “raspeballer”, som er en slags melboller med kartofler.

Tag på gadekunstsafari: Selvom de fleste seværdigheder i Bergen er i gåafstand, er det også en god idé at leje en bycykel eller et elektrisk løbehjul, for eksempel hvis du vil opleve byens gadekunst. Bergen har haft et aktivt gadekunstmiljø i en årrække, så der er masser at se på her. Hvis du er interesseret i Dolk – Bergens svar på Banksy – kan du se et af hans værker ved Bergen Kino og et andet bag hegnet i den lille smøge, der ligger bag ved spillestedet Stereo. De bedste områder med gadekunst er ellers Nygårdshøyden, Kong Oscarsgate og ved Sentralbadet, den tidligere offentlige svømmehal, der er ved at blive bygget om til kulturcenter.

På en regnvejrsdag: I dårligt vejr kan du søge ly i de luksuriøse omgivelser på Hotel Opus XVI og nyde deres “afternoon tea”. Det er en god idé at bestille i forvejen.

Prøv lokale specialiteter: Hvis der er én ting, du skal prøve at spise i Bergen, er det “persetorsk” (sukkersaltet torsk). Det er egentlig en ret, der hører til på julebordet, men på Bien Basar kan du bestille den året rundt. Bien Basar ligger i Kjøttbasaren, en gammel markedshal, hvor man virkelig mærker historiens vingesus. Ud over persetorsk serverer de lokal mad med spansk islæt i form af “norske tapas”. Men du kan også få en smag af Bergen mange andre steder. Søstrene Hagelin byder på lækre, hjerteformede fiskekager, der er lige til at spise med fingrene. Gode fiskekager og fiskesuppe får man også hos Cafe-Bergen på Strandkaien. Samtidig er det et fint sted at slukke tørsten, hvad enten du har lyst til en kop kaffe, æblejuice fra Hardanger eller øl fra det lokale bryggeri. En anden og lidt mindre kendt perle er gastropubben Pingvinen. Her er der traditionel norsk mad på menuen, for eksempel kødboller, plukfisk og andre rustikke retter. For ikke at glemme de lækre popcorn med masser af smeltet smør!

Barer og natklubber: For at opleve en lørdag aften på lokal manér skal du sætte kurs mod Skostredet. Tag tilbage i tiden til 1950'erne på Roll & Rock, der er indrettet som en amerikansk diner med jukebox, milkshakes, fede biler og ingen mindre end “kongen over dem alle”: Elvis! Et par andre perler er Folk & Røvere og No Stress i Hollendergaten, kun et stenkast fra fiskemarkedet. No Stress blev kåret til Norges bedste bar i 2015 og er især kendt for sine fortrinlige cocktails. Hvis du får en plads ved TV-skærmen, kan du hygge dig med en omgang Mario Cart på barens Nintendo. Og når danseskoene skal kridtes, er Silent Disco på Vaskeriet altid sjovt.

Når du nu er her: Bergen bugner af kulinariske højdepunkter. Udforsk byens mange caféer, barer og restauranter.

Gå en søndagstur

“Bergen ligger omgivet af alle naturens elementer: hav, fjorde, fjelde, vandfald og elve. Du kan endda tage ud til en gletsjer kun et par timer fra centrum. Så der er et væld af udendørsaktiviteter at vælge imellem.”

Anne Gunn Rosvold, Grundlægger af Bergen Base Camp

Anne Gunn Rosvolds tips til søndagsture til fods

Stoltzekleiven: En stejl, men meget populær stenbelagt vandresti med godt 700 trappetrin op mod Sandviksfjellet.

Over Vidden: Vidden er området mellem fjeldene Fløyen og Ulriken. Det tager omkring fem timer at gå denne tur, og der er skøn fjordudsigt undervejs.

Fløyen – turforslag 1: Hvis du foretrækker at gå på veje og grusveje, er det en god idé at tage kabelbanen Fløibanen op til Fløyen og så spadsere ned igen ad Tippetue-stien.

Fløyen – turforslag 2: I fint vejr er stien fra Skomakerdiket ved Fløyen og op til Fjellhytten helt fantastisk! Herfra kan du enten gå til venstre og følge grusvejen tilbage til Fløyen eller gå ligeud og se fjeldtoppene Blåmanen og Rundemanen på vejen. Du skal regne med at gå i to-tre timer.

Fløyen – turforslag 3: I regnvejr er Skredderdalen-stien en favorit – den går fra Fjellveien og ad en grusvej til Fløyen. På våde dage er den eventyragtige skov endnu mere grøn, og der er ekstra tryk på vandfaldet.

Svævebanen til Ulriken: (Åbner igen til sommer 2021). På fjeldet Ulriken finder du et netværk af stier og den bedste udsigt over byen. Og så kan du suse ned igen på en zipline! For at få mest muligt ud af turen er det bedst at tage med en lokal guide.

Vandreture om vinteren: Bergen får ikke ret meget sne, så man kan gå mange af turene tæt på centrum året rundt. Her er et tip, hvis du vil i vinterstemning: De færreste ved, at man bare skal op på Fløyen eller Ulriken for at se sne. Tag kabelbanen derop, gerne med snesko på fødderne. Hvis der ligger godt med sne, kan du kælke hele vejen fra Fløyen til Fjellveien.

Historisk byvandring: Du kan også gå en hyggelig tur i de stejle, brolagte gader mellem gamle træhuse.

Når du nu er her: Bergen Base Camp har lavet et sjovt escape-spil baseret på byens 950 års lange historie. Det hedder Bergen GO, og du kan spille det på din mobiltelefon. Andre idéer til en aktiv søndag i Bergen er padling, cykling eller en tur med RIB-båd.

Planlæg din tur til Bergen! Få de bedste tilbud fra vores partnere Radisson Blu Hotels, Scandic Hotels, Strawberry og Thon Hotels.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider