Skip to main content

Halvdan Sivertsen

Halvdan Sivertsens tips til kulturoplevelser i Bodø

Dagstur til Kjerringøy: Ud over at være en idyllisk ø har Kjerringøy også en café, som serverer møsbrømlefser. Det er en lækker (og efter sigende stærkt vanedannende) form for pandekage, der spises med en blanding af myseost og sukker, syrnet fløde og smør. Du bør også kigge ind på Karl Erik Harr-museet, hvor flere af kunstnerens hovedværker er udstillet. Karl Erik Harr er en norsk maler, illustrator, grafiker og forfatter, bedst kendt for sine billeder af Nord-Norges dramatiske natur samt illustrationer til Knut Hamsuns romaner. I Zahlfjøsen kan du se billeder af andre kendte lokale kunstnere som Tor Kvarv, Are Andreassen og Marit Ellisiv Bakken.

Kulturhovedstad: Bodø er præget af en stærk og smittende tro på fremtiden, blandt andet gennem forberedelserne til dens rolle som Europæisk Kulturhovedstad i 2024. Byen arbejder også i retning af at blive en mere bæredygtig og CO2-neutral by.

Stormen koncerthus og bibliotek: Bodøs borgere er meget stolte af Stormen – byens koncerthus og bibliotek – og området med disse bygninger er kendt som kulturkvarteret. Biblioteket er flere gange blevet kåret til Norges bedste, og koncerthuset begejstrer såvel kunstnere som publikum med sin fantastiske akustik. På fredage er der frokostkoncerter i foyeren. Bygningen er nu også domicil for Sinus, et af Bodøs ældste spillesteder med live rockmusik, jazz, viser og akustiske koncerter.

Flyvende flot museum: Lige ved siden af lufthavnen ligger Norsk Luftfartsmuseum, hvor du kan lære om vigtige dele af byens (og Norges) nyere historie. Det henvender sig til alle nysgerrige sjæle med interaktive udstillinger, en herlig flypark, en flysimulator(!) og historier fra 2. verdenskrig, blandt andet om bombningen af Bodø og nedskydningen af et U2-spionfly.

Fiskerihistorie: Jektefartsmuseet i Bodøsjøen fortæller historien om de særlige norske fiske- og handelsfartøjer. Her kan du se den sidste originale Nordlandsjægt, Anna Karoline, som blev bygget i 1876. Den imponerende båd symboliserer kreativiteten, drømmene, det hårde slid og i sidste ende de indtægter, fiskeriet ved Lofoten har betydet for byen.

Kirkekoncert: I Bodøsjøen finder du også Bodin Kirke, en smuk middelalderkirke, der vidner om, at Bodø var befolket allerede i 1200-tallet. Den storslåede Bodø Domkirke med sin særprægede arkitektur fra 1950’erne, er bestemt også et besøg værd – ikke mindst når der er koncert.

Klubscene: Den uformelle, intime og hyggelige natklub Dama di er et godt sted lige midt i centrum. Der afholdes også en række festivaler i Bodø i årets løb. Parkenfestivalen er den største og har den bedste stemning.

Det arktiske spisebord: Rigelige forsyninger af regionale råvarer har givet Nordland og Bodø en varieret lokal madkultur. De arktiske fiskearter svømmer bogstaveligt talt rundt om byen, og som feriegæst bør man nyde godt af muligheden for at spise frisk fisk i sæson. Mellem nytår og påske lander den vandrende arktiske torsk, på norsk kaldet skrei, på mange tallerkener og i mange varianter – sågar også sushi. Nogle eksempler på spisesteder, hvor du kan være sikker på at få god skrei, er Omaha, Tiger, Kaptein Larsen, Bryggerikaia, Bjørk og Lyst På. Benyt også lejligheden til at smage den lokale lutefisk, som er blandt de fineste i hele landet. Lutefisk er klipfisk, udblødt i lud og derefter udvandet, så den bliver nærmest geleagtig. Forskellige udgaver af lutefisk er en fast tradition på julebordet i store dele af Norden. Du kan også få kød i virkelig god kvalitet fra rensdyr, elg og vilde får.

En godnatdrink: Rund aftenen af i en af Bodøs mange barer og nyd den pragtfulde udsigt, for eksempel med en lokal Myken gin og tonic eller en øl fra Bodøs eget bryggeri, Bådin.

Når du nu er her: Se Bodø Kunstforenings imponerende samling af værker af den kendte maler Adelsteen Normann, kunstgalleriet Bodøgaard, Nordlandsmuseet (Bodø Bymuseum), som er en af de ældste bevarede bygninger i byens centrum, og masser af sjov gadekunst.

Veronica Kåring

Veronica Kårings tips til en lørdag med lokalbefolkningen i Bodø

I Bodø er alting inden for gåafstand. Lufthavnen, centrum, havnen, togstationen og naturreservaterne – du kan nå det hele til fods! Det kræver kun, at du har noget ordentligt fodtøj.

Oplev lyset: Bodø ligger på en halvø, lige midt på Nordlands smukke kystlinje. Placeringen så tæt på vandet betyder, at de omgivende fjelde ikke holder lyset ude. Og lyset her er noget ganske særligt. Hele vinteren kan du se et glimt af solen lige under horisonten, selvom Bodø er nord for polarcirklen. Og året rundt, selv i den mørkeste måned, er her de mest spektakulære lysforhold i nuancer fra mørk blå til dyb rosa og pastelgul. Om vinteren kan du også få en stor oplevelse ved at se nordlys, mens sommeren byder på lange, lyse nætter med midnatssol. Det usædvanlige lys gør byen til et eldorado for både professionelle og amatørfotografer.

Shopping: Gå ikke glip af de lokale og bæredygtige designertasker fra Studio EBEN, der er fremstillet af lakseskind. Uldprodukterne fra FOGG Gildeskål er i moderne design, inspireret af arktisk livsstil og natur.

Besøg en ø: Du kan tage med rutebåd til nogle af de mange små øsamfund uden for byen, for eksempel Fleinvær, Bliksvær, Landegode og Helligvær. Stella Polaris og Explore Salten tilbyder guidede turer i skærgården på bestilling.

Kaffe med på vejen: Melkebaren har den bedste kaffe to-go.

Delikatesser: Bageriet Brødrene Berbusmel på byens centrale torv har også en delikatesseafdeling med varer fra lokale bønder og producenter. Hvis du vil have udsøgt håndlavet chokolade, makroner, franske konditorkager og champagne, er Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria et sandt paradis.

Fisk på tallerkenen: Verdens eneste havkat-opdræt ligger uden for Bodø, og du kan smage denne delikatesse på Bjørk Restaurant. Bjørk er også et fint sted at få forskellige slags lokal tørfisk, og det samme gælder restauranten Lyst På.

Det skal prøves: Alle bør prøve møsbrømlefse – en slags pandekage fra det salte køkken – for eksempel på Bodø Bakeri.

Lokalt brygget øl: Læg vejen forbi Hundholmen Brygghus, som er Bodøs egen gastropub, og det lokale bryggeri Bådin.

God vin: To lokale barer er kommet med på Star Wine List: Lyst På samt Larsen Mat og Vinbar. Begge er absolut et besøg værd.

Barstol med udsigt: Skift vandrestøvlerne ud med smarte sko og tag på skybar. Det kan du gøre flere steder, blandt andet på Topp13 og Roast. Vælg en drink fra det store udvalg, og lad dagens mange indtryk bundfælde sig, mens du nyder en 360-graders udsigt over havet, fjeldene og øriget.

En tur i byen: Du kan også runde aftenen af i selskab med de lokale på natklubben Dama di – her er der kunst og kaos såvel som en bar! Faktisk fungerer det som et mindre kulturhus med alle tænkelige kunstudtryk: fra forfatterarrangementer, paneldebatter og dukketeater til koncerter og DJ’s. Byens mindste scene kan opleves på Piccadilly, et brunt værtshus midt i centrum.

Bjørn Heitmann

Bjørn Heitmanns tips til søndagsture til fods

Den mest ikoniske vandretur: Den flotteste destination i vandreafstand er uden tvivl Keiservarden. Fra toppen er der en utrolig udsigt ud over byen, havet og fjeldene mod Lofoten-øerne. Om vinteren kan man ofte se nordlys, og takket være midnatssolen er det muligt at gå turen midt om natten i sommermånederne. Det er en godt tilrettelagt og behagelig tur, der starter en kort bus- eller taxatur fra centrum. Man kan også cykle til startpunktet.

En spadseretur i parken: Elveparken er et perfekt sted at gå søndagstur. Den ligger lige uden for centrum, midt mellem Jektefartsmuseet i Bodøsjøen og Maskinisten, som er en parkeringsplads ved et større rekreativt område. Nordlandsmuseet har en app til natur- og kulturvandringer i området på vandringen.no – det er en god idé at downloade den, hvis du vil ud at gå i Elveparken.

Fjeldtoppene omkring Bodø: Hvis tiden rækker til det, er der nogle fantastiske fjeldtoppe rundt om byen. Du kan for eksempel tage med hurtigbåd til Sandhornøya og gå op til toppen af fjeldet Sandhornet. Eller du kan bestige Per Karlsatinden, som er en del af det markante fjeldområde Børvasstindene. En nemmere tur med lige så fortryllende udsigt er Finnkonakken, som ligger på vej ud til Kjerringøy.

Oplev Saltstraumen: Her i verdens kraftigste malstrøm er der enorm forskel på højvande og lavvande. Vandet fra havet presses gennem et smalt sund, hvor fisk, havdyr og havplanter trives særlig godt. Der er gode fiskemuligheder, hvis du vil fange din egen aftensmad.

Vinterture: Området er lige så smukt om vinteren. Lysløjpen i Bodømarka er et hit for alle langrendsløbere. Og at være ude om aftenen eller natten for at se nordlyset er en enestående oplevelse, man aldrig glemmer.

Belønningen: Efter vandreturen kan du tage en velfortjent pause på en af de udendørs caféer rundt om kulturkvarteret Stormen. På en efterårsaften er Bryggerikaia et oplagt sted at hygge sig med en god fiskeret. Eller smut ind på Gatsby, der serverer uformelle burgere i topkvalitet.

Når du nu er her: Bodø er et sandt paradis for udendørsaktiviteter. Du kan også bruge søndagen til at udforske området på en lejet cykel, sejle i kajak eller tage ud at dykke i Saltstraumen (med guide). Om vinteren kan du stå på ski i fjeldet.

Planlæg din tur til Bodø! Få de bedste tilbud fra vores partnere Radisson Blu Hotels, Scandic Hotels, Nordic Choice Hotels og Thon Hotels.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider