Skip to main content

Den berømte polarcirkel markerer grænsen for, hvor du kan opleve midnatssolen og den arktiske vinter i nord. Men vidste du, at cirklen faktisk ikke er en fysisk linje, og at den magnetiske nordpol bevæger sig? Find ud af, hvor cirklen ligger, og hvordan du krydser den, og få nogle sjove fakta undervejs!

En cirkel i bevægelse

"De fleste mennesker ved ikke, at polarcirklen faktisk flytter sig. Hvert år flytter den sig cirka 14 meter," siger Elias Andersson, leder af Arctic Circle Center. Lad os få det på det rene: Polarcirklen som breddegrad på kortet forbliver på plads, mens det er den magnetiske nordpol, der flytter sig.

I 1990, da Polarcirkelcentret blev officielt åbnet i Saltfjellet  i Nordnorge, mente man, at polarcirklen løb lige gennem midten af bygningen. Men da den konstant bevæger sig, er dens faktiske placering nu længere nordpå.

"Den magnetiske pol vil gå helt op til Lofoten-øerne, før den flytter sig sydpå igen. Det vil tage omkring 40.000 år, før den igen er midt i besøgscentret," siger Elias.

Med andre ord foretager den magnetiske nordpol en lang og langsommelig rejse over Norge. Hele ruten går hele vejen fra Brønnøysund i den sydlige del af Nordland amt til Moskenes i nord – 267 kilometer i alt!

Nordnorges lys

Faktisk kan du ikke se polarcirklen, da den kun er en linje på kortet. Men du kan observere dens bevægelse på andre måder.

Der forekommer et naturfænomen tæt på polarcirklen om vinteren. På norsk hedder det mørketidpolarnatten. Polarnatten er, når solen er under horisonten 24 timer i døgnet i en periode om vinteren. Med andre ord er det næsten helt mørkt døgnet rundt. Heldigvis kan nordlyset dukke op i denne periode, hvilket lyser den arktiske himmel op i nogle fantastiske farver.

I områder nær polarcirklen sker det modsatte af polarnatten om sommeren, når den vidunderlige midnatssol lyser himlen op – en sand belønning for at udholde vinterens mørke dage!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider