5 steder nord for polarcirklen, du bare må se

Tag på vandretur hele døgnet rundt på Senja, dyk ned i Blåisvatnet eller slap af midt i det magiske landskab på Andøya. Her er nogle af Nord-Norges ’hotspots’.

Fakta om Steffen Fossbakk

Steffen Fossbakk er en naturfotograf fra Finnsnes i Nord-Norge.

Han er en af ambassadørerne for Mitt Norge, et lille firma med en målsætning om at få nordmændene til at rejse mere i Norge

Fotografen følges af mere end 100.000 personer på Instagram.

Vejr og klima

Sommertemperaturerne i Nord-norge kan være meget behagelige, nogle gange 25 grader eller mere.

Men sommervejret kan også være vådt og ustabilt.

Det er derfor vigtigt at medbringe både sommertøj samt vind- og vandtæt overtøj.

I Nord-Norge kan du se midnatssol fra midten af maj og indtil slutningen af juli.

I de sidste mange år er Lofoten løbet med det meste af opmærksomheden på de sociale medier. Billeder af stejle fjelde, dybe fjorde og midnatssol har fået folk til at tabe næse og mund, og interessen for denne billedskønne øgruppe nord for polarcirklen er nærmest eksploderet.

Udover Lofoten finder du i Nord-Norge mange andre ligeså fotogene rejsemål – men med langt færre besøgende og med mere plads. 

Den norske naturfotograf Steffen Fossbakk har rejst over hele Nord-Norge og fanget mange af disse sceniske destinationer på kamera. Fossbakk har mere end 100.000 følgere på Instagram, og hver uge deler han nye billeder af regionens vilde og uberørte natur.

Men hvor skal du tage hen? Heldigvis deler Fossbakk gladeligt sine favoritdestinationer med os, så din indre opdagelsesrejsende og/eller entusiastiske fotografsjæl selv kan fylde fotoalbummet med billeder fra steder, der ikke er overrendte.

1. Senja

Nord-Norge er den største region på det norske fastland, men Fossbakk behøver ikke rejse langt fra hjembyen Finnsnes for at finde betagende steder at fotografere. Nogle af hans favoritsteder ligger bare et stenkast væk, på øen Senja cirka midtvejs mellem Lofoten og Tromsø.

"Den kaldes eventyrøen, og er blevet en feriefavorit for mange mennesker fra hele verden. Stejle fjelde, smukke fjorde, dyrelivet og den fascinerende historie gør Senja til et af Norges hotspots netop nu," siger Fossbakk.

Og selvom Senja er et rejsemål i vækst, er der masser af plads til at du kan være i fred – det er faktisk Norges andenstørste ø (efter Hinnøya). Senja dækker hele 1.500 kvadratkilometer. 

2. Andøya

Billedet herunder er ikke taget på Hawaii. Denne nærmest tropiske strand befinder sig derimod langt nord for polarcirklen, på Andøya i øgruppen Vesterålen.

"Denne ø er et oplagt rejsemål for dem, der kan lide lette vandreture med fantastiske udsigter," siger Fossbakk.

Om sommeren kan du frit vælge mellem at udforske vandre- og cykelstierne på fjeldet eller at dase i solen på en af de mange hvide sandstrande langs kysten.

3. Blåisvatnet

Den intense blå farve gør Blåisvatnet til Norges – måske – mest maleriske sø, men den fortjener meget mere opmærksomhed end er tilfældet lige nu.

"Denne sø er en af de skjulte perler i Nord-Norge. Kombinationen af ler og gletsjervand skaber en blå farve, du aldrig før har set," fortæller Fossbakk.

Blåisvatnet ligger i Lyngenfjord-regionen, tæt på den finske grænse. Regionens epicenter er den 90 kilometer lange bjergkæde Lyngsalpene, der rummer store kontraster og attraktioner i alle højder.

4. Vesterålen

Vesterålen omtales ofte som 'Lofotens lillebror'. Denne lidt nordligere øgruppe er dog ikke en man bør overse. Det er her, havets giganter hersker – hvalerne.

Vesterålen er det eneste sted i Norge, hvor du stort set garanteres at se hvaler, selv på kortere ture. Om sommeren kan du se de enorme kaskelothvaler midt om natten, takket være midnatssolen.

Denne øgruppe har alt fra hvide strande og idyllisk landbrugsjord til krogede fjelde, der rejser sig direkte fra havet. Selve landskabet giver dig med andre ord rig mulighed for at have en aktiv ferie.

Den opmærksomme læser har muligvis bemærket, at Fossbakk lidt ovenfor anbefalede Andøya, og den er faktisk en del af Vesterålen-øerne, der udgøres af mange forskellige øer, der alle er et besøg værd.

5. Sommarøy

Hvis du er på jagt efter sommerstemning, bør du naturligvis planlægge et besøg til navnkundige Sommarøy (bogstaveligt talt ’sommerøen’). Her er du omgivet af strande, krystalklart badevand og uberørt natur.

Udforsk fjorden og de flotte omgivelser fra en kajak, eller begiv dig ud på en let vandretur til et udsigtspunkt, hvorfra du har en panoramaudsigt over hele øen.

Sommarøy ligger blot en times kørsel fra Tromsø, og du kan overnatte i en rorbu (en traditionel fiskerhytte) eller booke et værelse på Sommarøy Arctic Hotel.

Fakta om droner

Drone

1. Droner og lignende fjernstyrede enheder skal til enhver tid være synlige for betjeneren.

2. Dronen skal flyve minimum 5 kilometer fra den nærmeste lufthavn, med mindre andet er aftalt.

3. Det er ikke tilladt at flyve højere end 120 meter over land eller vand.

4. Flyv ikke tættere end 150 meter til festivaler, militæranlæg og sportsbegivenheder.

5. Al drone-aktivitet skal udføres med respekt for mennesker, fugle og andre dyr.

Læs mere om brug af droner på Luftfartstilsynets hjemmeside.

Efterlad det, som du fandt det

Norge er et ubeskriveligt smukt land, med et utal af dramatiske naturvidundere – vandfald, fjorde, fjelde og gletsjere. At bevare landskabet, dets samfund og den norske livsmåde er essentielt for både de lokale og de besøgende.

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Uanset om det drejer sig om vandring på fjeldet eller cykling i skoven, prøver nordmændene altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover. Der handler om at anerkende, at alle er lige vigtige, og at gøre det til en del af hverdagen. Det er ikke let, og det er ikke hurtigt. Men det er det hele værd.

Se selv

Flyv med over Senja

Kajakpadling i Vesterålen

Find dit eget sted

Find alternative steder med fred og ro.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider