Skip to main content

Top 11 steder med færre mennesker og mere plads

Som udendørs fitnesstræner opsøger Lasse Tufte steder med fred og ro, hvor der er masser af frisk luft, fantastiske udsigter, berigende aktiviteter og færre turister. Se hans anbefalinger her.

Selvom fitnesstræneren Lasse Tufte er vild med aktiviteter i naturen, vil han helst undgå de store skarer af besøgende, der ofte stimler sammen omkring de mest kendte turistattraktioner. Han er især optaget af calisthenics, en form for træning uden udstyr, hvor man bruger sin egen kropsvægt som modstand.

Desuden er han manden bag Tufteparken-anlæggene, som består af mere end hundrede gratis træningsparker indrettet med ukompliceret udstyr. Hans fire bøger (Calisthenics med Lasse Tufte, bind 1 og 2 samt Tren sammen, bind 1 og 2) har toppet den norske bestsellerliste.

På sine mange rejser rundt om i Norge fokuserer Lasse først og fremmest på, hvordan han kan inspirere folk til at tilbringe mere tid ude i naturen. Nedenfor giver han en række tip til områder med mindre trængsel, hvor du ofte kan færdes helt uforstyrret, og hvor han selv føler sig hjemme. Nogle af disse forslag er alternative stier kun få minutter fra alfarvej, som giver adgang til steder med et helt nyt perspektiv, hvor du kan få anderledes oplevelser og fotos med hjem.

1. Sæbø

Hvor? En stille plet ved Hjørundfjorden i Sunnmøre med færre turistbusser end i resten af Fjord Norge.

Hvorfor? "Uden tvivl en af Norges smukkeste, men mindre besøgte fjorde, omkranset af alpinagtige fjelde og charmerende småbyer hele vejen rundt. Når du tager et billede her, vil det ligne et kunstværk fra enhver vinkel. Hjørundfjorden er også et godt sted at prøve forskellige aktiviteter, for eksempel SUP, som vist i det lille filmklip herunder."

2. Urke

Hvor? Et naturskønt sted ved Norangsfjorden i området Ålesund og Sunnmøre.

Hvorfor? "Der er masser af færger på de norske fjorde, så det er nemt at rejse rundt mellem småbyerne. Selvom du kommer for sent til en færge og skal vente til næste afgang, kan du altid nyde det storslåede syn af fjeldene langs med vandet eller tage en hurtig dukkert. Bare spring ud fra færgerampen, ligesom jeg gør her! Fra Urke er der ikke langt med båd til Trandal, hvor du kan prøve verdens mest betagende gynge."

3. Rondane Nationalpark

Hvor? En nationalpark, der er nem at komme til fra Oslo.

Hvorfor? "Bare fire en halv times kørsel fra Oslo er du i hjertet af Rondane, omgivet af 2.000 meter høje fjeldtoppe til alle sider. Området er så enormt, at det føles, som om du har det helt for dig selv. De mange stendynger i landskabet gør Rondane let genkendelig. Her kan du melde dig til Rondane 2k-maraton, som går ud på at bestige ti fjeldtoppe over 2.000 meter. Erfarne langdistanceløbere klarer turen på under 24 timer."

4. Laushornet

Hvor? På en tur i området ved Geirangerfjorden kan du gå dine egne veje.

Hvorfor? "Geirangerfjorden er vel nok den mest berømte fjord i Norge, og den tiltrækker hvert år turister i hobetal. Men de færreste er klar over, at det er et sted med vandremuligheder, og at ruterne er mere tilgængelige, end man skulle tro. Der er også masser af kortere ture, som de fleste vil kunne klare, i området. Efter bare et par timers vandring er du oppe på Laushornet og har en exceptionel panoramaudsigt over Geirangerfjorden, der er hele turen værd."

5. Romsdalshorn

Hvor? Trollveggen set fra den modsatte side af dalen, fra Romsdalshorn.

Hvorfor? "Når du kører ind i Romsdalen i retning af Åndalsnes bliver du mødt af to spektakulære syn. Det første er den imponerende Trollveggen – en lodret fjeldside, der skyder 1.000 meter i vejret. Dernæst møder blikket fjeldtoppen Romsdalshorn, kendt som et populært sted at prøve udendørs klatring med hjælp fra lokale klatreeksperter. Uanset om du når halvvejs eller hele vejen til tops, får du belønningen i form af den bedste udsigt over Trollveggen, og ikke mindst en 360-graders udsigt over Romsdalen."

6. Nordmarka og Østmarka

Hvor? Lige i udkanten af Norges hovedstad, Oslo.

Hvorfor? "Selv i storbyen Oslo har du masser af skovområder og søer at udforske lige i nærheden, og fra centrum er det kun en kort tur med offentlig transport. Ren luksus. De store skove Nordmarka og Østmarka har et godt netværk af vedligeholdte stier, hvor du kan cykle, vandre eller løbe. Eller måske har du lyst til at prøve SUP (stand up paddling) på en af de mindre søer, hvor der er meget få eller slet ingen andre mennesker inden for synsvidde."

7. Rimstigen

Hvor? Vandrerute ved Nærøyfjorden, en af Norges mest besøgte fjorde (en sidearm til Sognefjorden).

Hvorfor? "Der er en storslået udsigt over den berømte Nærøyfjord, og det er en kort tur i bil fra den lige så populære basejumping-destination ved Gudvangen i Aurland, men Rimstigen er mindre kendt som vandreområde. Spørg de lokale, hvordan du finder vandrestien, for enden af en lille vej. Derfra kan du gå ad en stejl og snoet sti helt op til fjeldets top, hvor synet af en smuk, skjult dal venter dig."

8. Gygrestolen

Hvor? Et usædvanligt klippelandskab i Telemark.

Hvorfor? "Telemark har nogle meget markante klippeformationer, som ifølge eventyrene blev skabt af de norske trolde. Ruten til Gygrestolen er let tilgængelig, og du kan normalt gå derop på et par timer – det kommer an på, hvor i regionen du starter fra. Dette område er ikke særlig kendt og bliver kun sjældent besøgt af andre end de lokale, som hellere end gerne vil give dig gode råd eller ligefrem tilbyde at være din guide. Det sker også, at meget entusiastiske sportsfolk dyrker klatring på klippeformationerne."

9. Kattanakken

Hvor? En mindre kendt sti ved gletsjeren Briksdalsbræen i Stryn.

Hvorfor? "Hvert år besøger tusindvis af turister Briksdalsbræen, men kun de færreste tænker på, at der er også er vandremuligheder i området. Halvvejs oppe ad ruten til gletsjeren kan du vælge at gå til højre ind i skoven og vandre op til Kattanakken. Det er en stejl tur, men den er umagen værd hele vejen op til toppen. Du får en storslået udsigt over Norges største gletsjer, Jostedalsbræen, samt Briksdalsbræen og fjeldene omkring dem, og som en bonus slipper du for den sædvanlige trængsel."

10. Storsteinsfjell

Hvor? Dele af Finnemarka-terrænet i Buskerud, tæt på byen Drammen i det sydlige Norge.

Hvorfor? "I Norge kan du sagtens få styret din eventyrlyst uden at rejse langt. Der er altid en skov eller en lille fjeldtop i nærheden med en skøn udsigt, du kan have helt for dig selv. At klatre i træer er ikke kun for børn – det er sjovt for alle uanset alder, og hvis vi holder op med at gøre det, ender vi med helt at miste evnen. Jeg opfordrer enhver til at bruge skovene, søerne og fjeldene på en legesyg, eventyrlysten og bæredygtig måde."

11. Senja

Hvor? Senja er Norges næststørste ø, i Troms fylke i Nord-Norge.

Hvorfor? "Du kan slentre langs sandstrandene, vandre i skovene, besøge fiskerbyerne og opleve den usædvanlige biologiske mangfoldighed, der sætter sit præg både på naturen og på den mad, der serveres på restauranterne. Senja er en meget stor ø, og her kan du finde næsten alt det ekstra krydderi på tilværelsen, Norge er kendt for. Her er bare ikke den vrimmel af folk, der tit står i vejen andre steder, når du forsøger at tage et rigtig godt billede."

Udforsk steder, der er lige til Instagram over hele landet, få pulsen op med vores 10 tips for adrenalinjunkier eller book en skræddersyet rejse med Discover Norway!

Planlæg turen

Se Lasses anbefalinger på kortet herunder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider