Skip to main content

Vandring i Norge

Find din egen sti

Nordmænd elsker vandreture – i allerhøjeste grad. I Norge holder folk i alle aldre af at færdes i det fri og tage ud at vandre. I de lave bakker og høje fjelde, nede i de dybe dale, langs kysterne og i de fredfyldte skove. Om det er sol eller silende regn og uanset årstiden. Find mere inspiration til din næste vandretur i Norge nedenunder!

Det slående og varierede landskab, som har både afmærkede stier, populære attraktioner og nærmest mytologisk smukke landskaber, har givet Norge et fortjent ry for at være en vandredestination i særklasse.

Er du spændt på at komme i gang? Klik nedenunder, eller scroll længere ned for at udforske de mange vandreoplevelser, du kan opleve, i Norge!

GOD TUR!

Norge er et meget ”langt” land med store afstande mellem forskellige steder, så når du skal planlægge din tur, anbefales det at fokusere på en enkelt region eller et specifikt område. Uanset, hvor du tagen hen, er der altid masser af forskellige vandreruter og spændende destinationer at vælge i mellem.

De mest ikoniske vandreruter besøges af gæster fra hele verden og kan undertiden være en smule tætpakkede – især i højsæsonen fra midten af juni til slutningen af august. Men hvis du går udenom weekenden eller går efter andre tidspunkter af året end sommersæsonen, er der færre mennesker og bedre plads.

Vær opmærksom på, at mange af ruterne er lange og meget udfordrende, og at de alle kræver et vist konditionsniveau. Ruterne ved Preikestolen og Gaustatoppen er de letteste og fungerer godt som heldagsture for familier. De andre ruter her er kun for erfarne vandrere.

Husk altid at være iklædt passende fodtøj, og medbring essentielt vandreudstyr.

Gå alle steder

Der er mange vandreruter i slående omgivelser, som er mindst lige så spektakulære som de mest kendte ture. Nogle er lettilgængelige, mens andre er mere udfordrende. Du kan finde ruter for enhver smag i Norge.

De fleste ruter er markeret alt efter sværhedsgrad, så sørg for at vælge en, som passer til dit fitnessniveau. 

Sikkerhed på fjeldet

1. Planlæg din tur nøje, og sørg for at fortælle andre om din planlagte rute.

2. Tilpas den planlagte tur i henhold til egne evner og vejrforhold.

3. Hold øje med vejrudsigten og lavinevarsler.

4. Vær forberedt på dårligt vejr og frost, selv på korte ture.

5. Sørg for at have udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.

6. Vælg en sikker rute. Hav respekt for skilte om laviner og usikker is.

7. Brug kort og kompas. Vær altid sikker på, at du ved, hvor du er.

8. Vend om i god tid - det er ikke nogen skam at vende tilbage til basen.

9. Spar på kræfterne, og søg ly hvis nødvendigt.

Læs de norske fjeldregler med supplerende information.

Praktiske vandretips

Norge er et utroligt sted at gå på opdagelse. Men før du tager afsted på din tur i det fri, anbefales det, at du sætter dig ind i de ni simple fjeldregler, som sørger for at din tur er sikker og tryg (du finder dem ovenover).

Vandring er en fantastisk aktivitet for hele familien, som ikke nødvendigvis kræver meget udstyr. Men gode sko og en sund respekt for vejrforholdene er obligatoriske. Tjek altid vejrudsigten på yr.no, før du tager afsted. 

Du bør også altid bruge et øjeblik på at tjekke op på det praktiske. Når du pakker til et udendørs eventyr, bør du altid forvente det uventede og være beredt – præcis som en spejder. Uanset, hvordan vejrforholdene er, hvor din tur begynder, bør du huske, at vejret hurtigt kan slå om – især i fjeldene.

Ting at have in mente

I Norge er der næsten ubegrænset adgang til alle steder i naturen for alle, så længe man færdes forsigtigt og rydder op efter sig selv. Tjek retningslinjerne for allemannsretten i Norge.

Sørg for at have respekt for dyreliv og fugle under dit besøg, og hold respektfuld afstand. De fleste dyr i Norge er harmløse, men nogle kan være farlige, hvis du kommer for tæt på – herunder elge og moskusokser (de sidste findes kun i Dovrefjell). Hvis du ser dem eller andre dyr som rener eller ørne, bør du altid holde afstand og sørge for ikke at forstyrre dem.

Hvis du vil lære mere om dyrelivet på en sikker og ansvarlig måde, kan du slutte dig til en guidet vildtsafari!

Droner

Når der er så mange smukke ting at se og opleve, er det forståeligt, at man gerne vil optage dronevideoer! Men sørg for at sætte dig ind i de norske regler om droneflyvning (artikel på engelsk) først. Mange steder i Norge har begrænsninger på brug af droner, og du kan risikere at få en heftig bøde, hvis du bliver taget i at bryde reglerne – især hvis der er tale om beskyttet natur eller nationalparker.

Nationalparker

Elsker du at udforske den rå natur? Der er 47 nationalparker i Norge, der er frit tilgængelige for offentligheden hele året rundt og tilbyder exceptionelle oplevelser i det fri. Sørg for at overholde og respektere de individuelle retningslinjer i de enkelte parker. Nogle kan have restriktioner angående de særligt sårbare dele af parken.

Tip:

Undgå folkemængderne ved at rejse uden for sommersæsonen. Landskabet kan være endnu smukkere i sensommeren og efteråret!

Vandreture + hygge = perfektion

Mange nordmænd er vokset op med, at vandringer er en naturlig del af weekenden, og mange familier har for eksempel tradition for at tage afsted sammen om søndagen. Det betyder, at vandring er lig med kos– som hygge kaldes på norsk.

Der er god grund til at tage din familie med på eventyr. Der er mange kortere og lette ruter i hele Norge, bare spørg de lokale om vandreture, der passer til dit behov.

10 tips til vandreturen for børnefamilier

Tilgængelighed for alle

At udforske naturen bør være muligt for alle. I Norge er der også masser af måder at gøre vandring mere tilgængelig.

I de senere år er en lang række ruter blevet udformet med tanke på at gøre dem mere universelt adgangsvenlige for kørestole, rollatorer og barnevogne. Mange enestående vandrestier af den slags er blevet konstrueret, herunder Tretoppveien i Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal i Telemark og Stovnertårnet i Oslo.

Her er nogle anbefalelsesværdige ruter at tjekke ud:

Vil du tage vandring til et højere niveau?

Gletsjerture, kystveje og via ferrataer venter!

Vandring for viderekomne

Hvis du leder efter en ægte udfordring, er der mange måder at opfylde det behov. Træd op på en af Norges spektakulære trappestier, eller tag på en guidet tur på en af de smukke gletsjere.

Hvis du godt kan lide luftige oplevelser, kan en af Norges mange via ferrataer anbefales! Du kan også kombinere din vandretur med udforskning af de mægtige vandfald og storslåede elve på en guidet ravinetur.

Hvor skal man overnatte?

I de senere år er det blevet populært at overnatte i unikke hytter eller på spændende steder i Norge, og du kan booke et ophold overalt i Norge!

Den Norske Turistforening (DNT) administrer også mere end 550 budgetvenlige vandrehytter i hele landet, hvad giver dig god mulighed for billigt og komfortabelt at overnatte på din vandreferie. DNT tilbyder tre forskellige slags overnatningsmuligheder: Bemandede hytter, selvbetjente kabiner og kabiner uden nogen form for service. Gå fra hytte til hytte langs kysten, i skoven og i fjeldene. 

Mange privatpersoner udlejer også hytter over hele landet og tilbyder praktiske og prisvenlige overnatninger for vandrere. Mange er relativt simple, men bliv ikke overrasket, hvis du støder på vandrehytter, som er lidt mere fornemme – ambitiøse arkitekter har bygget en del i de seneste år. Hvis du vil have en mere landlig og vild form for luksus, er der heller ingen mangel på hyggelige fjeldhytter og feriehuse at vælge i mellem.

Og sidst, men ikke mindst: At vandre handler om mere end at nå frem til sin destination.

Hvis du formår at blive i øjeblikket og være opmærksom på naturen langs vejen – samtlige syn, lugte og små detaljer – vil du opleve friluftslivet som en ægte nordmand og sætte pris på den fri natur nærmest som en livsstil.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Begynd at planlægge dit vandreeventyr

Filtrer din søgning, og udforsk mulighederne nedenunder.

Bliv inspireret

Senest besøgte sider