11 vidunderlige vandreture i dalen
Lad dig omfavne af den norske natur på en storslået vandretur i dalene.
Gå forbi de historiske gårde, de kraftfulde vandfald og bjergtagende udsigter.
Vandring handler ikke blot om at nå toppen af fjeldet – dalene i Norge er også glimrende vandreterræn. Her er nogle af landets bedste dalvandringer.
Dybe dale og flotte landskaber, som både benene og øjnene kan gå på opdagelse i. Vandrestier, der slynger sig langs brusende elve, gennem stejle kløfter og forbi små bondegårde, hvor du tænker: Er det muligt at bo her?
"Vandring handler ikke altid om at nå toppen af fjeldet. I dalene går man ofte gennem et smukt kulturlandskab langs ældgamle veje, eller forbi øde beliggende sommersætere med interessante historier", siger Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).
Naturen i dalene er også noget anderledes end på højfjeldet. Fordi dalene ligger mere i læ er der et væld af blomster og planter, der kæmper om din opmærksomhed.
"I mange dale er sæsonen længere end oppe på fjeldet, og man er mere beskyttet mod vind og vejr", pointerer Klarp Solvang.
Her anbefaler han nogle af Norges smukkeste vandreture i dalene.
1. Aurlandsdalen ved Sognefjorden
Denne 20 kilometer lange vandretur har klassikerstatus. Den starter ved Østerbø Fjellstove (820 meter over havets overflade). Turen følger afmærkede stier ned til Vassbygdi i Aurland ved Sognefjorden og tager dig gennem et frodigt og flot landskab med over 500 forskellige plantearter. Her falder fjeldsiderne dramatisk ned i dybe elvslugter, og undervejs passeres adskillige kulturskatte.
Vandreturen tager mellem syv og otte timer at gennemføre. Er du til udsigter, så prøv den del af stien, der går stejlt ned af Bjørnestigen. Der kører en 'vandrebus' mellem Østerbø og Vassbygdi fra Geiteryggen, Aurland og Flåm i vandresæsonen, der varer fra slutningen af maj til begyndelsen af oktober.
Siden du allerede er her: Spis en slow-baked pizza med gedeost i landsbyen Aurland, se traditionelt håndværk blive lavet på Aurlandskoen og nyd udsigten over fjorden fra udsigtspunktet Stegastein.
2. Husedalen i Hardanger
Den vilde Husedal i Kinsarvik ved Hardangerfjorden har ikke færre end fire flotte vandfald. Start gåturen fra bymidten eller parkér bilen ved Tveitafossen. Derfra er der knap en times vandring til Nyastølfossen, og det samme videre til Nykkjesøyfossen. Det fjerde vandfald er også det mest spektakulære: Søtefossen. Du kan herefter vælge at fortsætte til den selvbetjente turisthytte Stavali på Hardangervidda.
Der er cirka 15 kilometer fra Kinsarvik til Søtefossen og tilbage. Hele turen tager som regel mellem fem og seks timer.
Siden du allerede er her: Hvis du elsker vandaktiviteter er Hardangerfjorden det helt rigtige sted. Udforsk verdens tredjelængste fjord i kajak eller på RIB-safari. Er dine ben ikke ømme, kan de også prøve den lange tur til Trolltunga, Dronning Sonjas Panoramarute eller Buarbræen. Du kan stå på sommerski på Folgefonna-gletsjeren, eller bare nyde et glas cider eller æblemost fremstillet af de lokale frugtavlere.
3. Utladalen i Årdal
En af Nordeuropas dybeste dale strækker sig tyve kilometer fra bunden af Sognefjorden og langt ind i Sognefjellet og Jotunheimen. I bunden af dalen løber Utlaelven, og majestætiske fjeldtoppe over 2.000 meter troner over det frodige landskab.
Vandreruten går langs med den grusbelagte Folkevegen, der blev anlagt af de lokale i 1970’erne. Efter cirka en kilometer fører en stejl sti op til den charmerende Avdalen Gård, hvor du kan indtage et måltid mad eller overnatte. Fire lette kilometer længere inde i dalen tilbyder Vetti Gård også mad og overnatning. Du kan endda leje et pakæsel til at bære din rygsæk! Fra Vetti er der halvanden kilometer til Vettisfossen, det højeste frie vandfald i Nordeuropa.
Du kan derefter fortsætte til den smukke Stølsmaradalen, hvor du kan overnatte i en af de to DNT-hytter.
Siden du allerede er her: Kør langs Tindevegen til Årdal fra Turtagrø og på Sognefjellet nationale turistvej. I Årdal er der også et opvarmet udendørs badeanlæg.
4. Innerdalen i Sunndal
Innerdalen omtales ofte som 'Norges smukkeste dal'. Det grønne paradis Sunndal, ikke langt fra Sunndalsøra i Nordvest, er omgivet af vilde fjelde og glitrende søer, hvor du kan bade, padle i kajak eller ro.
Stil bilen ved Ålvundeid og følg den noget stejle grusvej i 3,5 kilometer, hvorefter du kommer til Renndølsetra, hvor du kan overnatte og spise et dejligt økologisk måltid mad. Du bør ikke snyde dig selv for deres berømte vafler. Lidt længere fremme ligger Innerdal Turisthytte, hvor du også kan spise og sove.
Følg stien længere ind i dalen eller op til Trollheimen. Du kan også vandre til foden - eller toppen - af det sagnomspundne Innerdalstårnet (1.452 meter).
Siden du allerede er her: Tag turen forbi Tingvoll, hvor de laver verdens bedste ost - Kraftkar. Der er ikke langt til andre populære vandreture, for eksempel til Skåla-fjeldet eller i det nærliggende fjeldområde Trollheimen.
5. Sautso i Alta
Nordeuropas største kløft har stejle vægge der er 300-400 meter høje, så der er ingen vandrestier her. Men du kan beundre udsigten fra adskillige udsigtspunkter såsom Gargia Fjeldhytte eller Beskades i nærheden af Alta. Du kan også udforske kløften fra en elvbåd, kano eller på en guidet tur.
Siden du allerede er her: I Alta kan du komme helt tæt på samekulturen. Et besøg i Nordlyskatedralen hører også med, og du bør også se de UNESCO-beskyttede helleristninger i Hjemmeluft under midnatssolen. Og bare så du ved det: Alta er overraskende varm, solrig og tør om sommeren!
6. Kongevegen gennem Lærdal
Kongevegen var den første vej mellem det østlige og vestlige Norge i 1793. Den smukke strækning starter i Vang i Valdres og fører dig over Filefjell til Lærdal ved Sognefjorden. Hele turen tager fem-seks dage at vandre, men du kan vælge blot at gå den sidste del.
På en lille del af Vindhellavegen fra stavkirken i Borgund kan du se noget fascinerende gammel vejbyggeri. For en lidt længere vandretur kan du fortsætte ned til fjorden og langs Øygardsvegen, og endnu videre forbi elve og vandfald gennem Galdane. Herfra kan du tage bussen til Gamle Lærdalsøyri eller overnatte, inden turen fortsætter ad naturstier og veje gennem den grønne Lærdal næste morgen.
Siden du allerede er her: Gå på opdagelse mellem de beskyttede træhuse i Gamle Lærdalsøyri ved fjorden. Du kan også padle i kajak, besøge Norsk Villakssenter og køre på den nationale turistvej over Aurlandsfjellet til Aurland.
7. Døråldalen i Rondane
Gå en tur på landmasser, der over millioner af år har bevæget sig hertil fra Ækvator! I Døråldalen er omgivelserne formet af is, vejr og vind. Du kan køre hele vejen til de to hytter Øvre og Nedre Dørålseter, hvor du kan tilbringe natten.
Fra parkeringspladsen følges elven ind i den 10 kilometer lange Døråldal, eller du kan vælge at vandre til en af de smukke fjeldtoppe på dalens sider. Udforsk de specielle Skranglehaugene, med moræner og gryder fra seneste istid. Du kan også vandre fra hytte til hytte overalt i Rondane.
Siden du allerede er her: Brug noget tid på at køre eller cykle på den nationale turistvej Rondane, og gør et stop ved udsigtspunktet Sohlbergplassen. Kør med tog ind i de gamle miner i Folldal, eller rid en tur på fjeldet.
8. Junkerdalsura i Saltfjellet
I nærheden af Storjord, lidt syd for Bodø i Nord-Norge, ligger indgangen til naturområdet Junkerdalsura - en enorm, men meget smal kløft, der borer sig vej gennem fjeldene.
På grund af den afskærmede beliggenhed og den kalkholdige jord er Junkerdalen et botanisk paradis, fyldt til randen med varmeelskende planter, herunder orkidéer.
På parkeringspladsen ved Nordland Nasjonalparksenter starter en barnevogns-venlig vej, der fører dig 2,5 kilometer ind i dalen til et picnic-område. Der er også en lang række vandrestier i Junkerdalen Nationalpark, og du kan nyde udsigten fra toppen af Solvågtind.
Siden du allerede er her: Stop ved Nordland Nasjonalparksenter og spis frokost på det nostalgiske Storjord Hotel. På den anden side af vejen ligger nogle smukke skovstier og spændende hængebroer.
9. Jutulhogget i Røros
Se Nordeuropas største kløft af denne type i Alvdal i Østerdalen. Jutulhogget er 2,4 kilometer lang, og nogle steder falder klippesiderne 240 lodrette meter ned. Sæt bilen ved hovedvej Rv3 og nyd udsigten, før du begiver dig af sted på stien ned i kløften. Nede i kløften kan du afprøve ekkoet og se planter, der ikke vokser andre steder på disse kanter.
Siden du allerede er her: Besøg den UNESCO-beskyttede mineby Røros og tag en bådtur på søen Femunden.
10. Molladalen i Sunnmøre
Molladalen ligger som en gigantisk hestesko i Sunnmøre, omgivet af takkede fjeldtoppe, der når op i 1.400 meters højde. Dalen er lige så magisk i solskin, som når tågen smyger sig mellem fjeldsiderne. Prøv fiskelykken i en af de mange søer, eller hyr en klatreguide og bestig Bladet eller en af de andre stejle fjelde i Molladalstindane. Her er desuden et mylder af både lette og krævende vandreture. Kør ad betalingsvejen fra Barstadvika til udgangspunktet ved Melbøsætra.
Siden du allerede er her: Molladalen ligger tæt på jugendstilbyen Ålesund og smukke vandreområder omkring Hjørundfjorden. I området er der masser af unikke hoteller og spisesteder.
11. Bondhusdalen og søen Bondhusvatnet
Bondhusdalen i Folgefonna Nasjonalpark er som taget ud af et eventyr uanset, hvordan vejret er. Du kan enten opleve en fortryllende lav tåge mellem bjergene og over søen Bondhusvatnet eller smukt turkist vand og frodige grønne planter badet i solskin.
Søen er en attraktion i sig selv, men videre endnu ligger gletsjeren Bondhusbrea som kilet ned i dalen over søen.
Vejen fra parkeringspladsen, som går op til Bondhusvatnet, kaldes isvejen og blev anlagt i 1863 for at transportere is fra gletsjeren ned til skibene i fjorden. Isen blev brugt til at køle drikkevare ned under transport, men turens længde fra gletsjeren og ned til skibene ved kysten medførte, at meget af isen var smeltet, når den nåede frem. Det kunne ikke ligefrem kaldes en stor succes.
Grusvejen er perfekt til en let vandretur til søen, som også fungerer som vandreservoir for byerne Bondhus og Sunndal. Det er derfor forbudt at svømme i og campere ved vandet. Hvis du går videre mod gletsjeren, bliver vejen efterhånden mere stenet og rå.
Tag turen til toppen af fjeldet på nogle af Norges flotteste trapper, eller få pulsen op med disse 10 tips for adrenalinjunkier. Uanset hvad kan du få hjælp til at skræddersy turen med Up Norway!
De bedste tilbud fra vores partnere
Book din ferie til Norge i dag!
Snør vandrestøvlerne
Noget af det bedste ved vandring er, at alle kan gøre det! Find en vandretur, der passer til din aktuelle dagsform.
Bliv inspireret
Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.