Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen.
Photo: David Tett
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Hvad får tre unge fyre til at tage af sted på en spændende og grænseoverskridende pilgrimsvandring i det blå?

I vinteren 2009 besøgte Joly Braime fra Storbritannien domkirken Nidarosdomen i Trondheim, hvor han så en informationstavle om Skt. Olav-ruten. Idéen om at begive sig ud på en pilgrimsrejse i Norge tumlede rundt i yderligere fem år, indtil sommeren 2014, hvor en kortere periode uden job udgjorde den perfekte mulighed. Han havde en hel måned til at gå fra Oslo til Trondheim. Hans bedste ven, Dave, ville støde til for at gå sammen med ham de midterste to uger.

Han havde planer om at gå alene resten af tiden, men i løbet af de første par dage stødte han på en venlig amerikansk pilgrimsrejsende fra Michigan, der også hed Dave. Efter at deres veje var krydsedes en del gange, begyndte de at gå sammen og endte også med at følges ad hele vejen til Trondheim. Joly fortæller her om rejsen med 2 x Dave og nogle af de vilde ting, de oplevede på deres pilgrimsrejse til Trondheim.

Dovrefjell
Dovrefjell.
Photo: David Tett

Hvad var det, der fascinerede dig i forhold til at tage på pilgrimsrejse i Norge?

Idéen om at gå den lange vej og bare slå lejr, når jeg havde fået nok, virkede som et helt utroligt eventyr. Jeg var ret ivrig efter at få så meget som muligt ud af allemandsretten, fordi det at campere på denne måde ikke er lovligt i store dele af England.

Er der forskel på almindelig vandring og pilgrimsvandring?

Der er mange gode ting ved at vandre, men jeg tror, det føles anderledes, når man vandrer på en rute, hvor folk kender ens formål. Alle de mennesker, der bor langs ruten, kender til den, så alle vidste, at vi var pilgrimsrejsende og var ofte meget gæstfri og interesserede. Gæstfriheden var ret interessant. Vi fik ofte hjælp af folk.

Dovrefjell
Dovrefjell.
Photo: David Tett

Det var virkelig en varm sommer, og jeg husker en dag, jeg kom traskende ned ad vejen i bagende sol. Pludselig kom en dame løbende ud gennem sin havelåge, viftende med en flaske kold vand i hånden til mig. Hun endte med at invitere mig ind til en kop kaffe og lidt frokost med familien. Den slags oplevelser havde vi ind imellem.

Var der nogle interessante oplevelser, som du tænker, du ikke ville have fået som almindelig vandrer?

Faktisk var de kirker, vi stødte på undervejs, en interessant oplevelse. Ingen af os er specielt religiøse, men det var rart at stoppe op og bruge lidt tid på selvfordybelse og hvile. Når vi ankom til en kirke inden for åbningstid, gik vi inden for og sad så der i fred og ro i 10-15 minutter, bare for at tænke lidt.

Det var en slags indbygget del af turen, som ikke ville være del af andre ferier. Det var en utrolig spirituel og afslappende oplevelse, og kirkerne skilte sig meget ud fra hinanden. Der er trækirker, stenkirker, skiferkirker, nogle er meget gamle, mens andre er meget moderne.

St Olav's pilgrim trail, Norway
St Olav's pilgrim trail, Norway.
Photo: Joly Braime
PLAY VIDEO

Hvorfor er det, at folk begynder at stille store og vigtige spørgsmål på en tur som denne?

Jamen, det er selvfølgelig, fordi man har meget tid til at tænke over tingene. Men måske har det også noget at gøre med, at formålet med ruten netop er at udgøre rammerne for et sted, hvor mennesker kan stoppe op og tænke. Det er ikke rigtigt til at komme uden om.

Du går en rute, som mennesker på afgørende tidspunkter i deres liv har gået på i flere hundrede år før dig, og det giver rejsen en form for åndeligt aspekt. Den måde folk behandler dig på er også vigtigt. Som pilgrimsrejsende bliver du genkendt med det samme. På en ret så gammeldags måde føler du dig passet på.

Nidarosdomen, Trondheim
Nidarosdomen, Trondheim.
Photo: Sven-Erik Knoff

Hvordan var det at nå målet?

Det var skønt, og timingen var perfekt. Da vi ankom til Trondheim, var der en stor festival med middelaldermarked. Det føltes som at træde ind i Middelalderen. I lang tid havde der åndet fred og ro, og så pludselig alle festlighederne i byen.

Det er en utrolig smuk oplevelse at ankomme til Trondheim. Og domkirken er fantastisk. En pilgrimspræst fik øje på os næsten i samme øjeblik, vi ankom. Han kom direkte over til os og sagde: Er I pilgrimsrejsende? Så er I i mål – velkommen!

Allemandsretten

Slå dit telt op hvor du vil - men følg reglerne

Så længe du forstår og efterlever et sæt enkle regler, kan du opholde dig næsten hvor som helst i den norske natur. Friluftsliv og ophold i naturen er en stor del af nordmændenes identitetsfølelse, og alle har ved lov ret til at nyde naturen, så længe de udviser respekt for den.

Den såkaldte Allemandsret bestod oprindeligt af en række ikke-nedskrevne principper, men i 1957 blev disse principper formelt gjort til lov af den norske regering – og alle kunne nu retmæssigt nyde naturens glæder på lige fod.

Reglerne er lette at huske: Vær ansvarlig og vis omtanke. Lad være med at ødelægge naturen og omgivelserne. Efterlad naturen som du ønsker at andre skal finde den.

Allemandsretten gælder for åben land, også kaldet ikke-indhegnet land, der ikke er opdyrket. I Norge dækker dette over mose, kyst, skov og fjeld. Små uopdyrkede arealer omgivet af opdyrket land betragtes ikke som åben land. Hvis du vil overnatte mere end to nætter samme sted skal du spørge jordejeren om lov, bortset fra på fjeldet og i meget øde områder.

Efterlad det, som du fandt det

Tag ikke andet end billeder og behold kun minderne

Norge er et ubeskriveligt smukt land, med et utal af dramatiske naturvidundere – vandfald, fjorde, fjelde og gletsjere. At bevare landskabet, dets samfund og den norske livsmåde er essentielt for både de lokale og de besøgende.

I Norge er det holdningen, at bæredygtighed er alles ansvar. Ophold i og brug af naturen i fritiden er nordmændenes yndlingstidsfordriv, og det afspejler sig i holdningen om at bevare og benytte ødemarken rigtigt.

Uanset om det drejer sig om vandring på fjeldet eller cykling i skoven, prøver nordmændene altid at efterlade så få spor som muligt. Efterlad det, som du selv gerne vil finde det, lyder mantraet – og det gælder, uanset om du er gæst i naturen eller i den lille fiskerlandsby.

Det handler om livskvalitet, ikke bare nu, men langt tid fremover. Der handler om at anerkende, at alle er lige vigtige, og at gøre det til en del af hverdagen. Det er ikke let, og det er ikke hurtigt. Men det er det hele værd.

Find din vandrerute

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde en rute, der passer til dig.

×
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen