Skip to main content

Madoplevelser på Sygard Grytting

En pilgrimsrejse tilbage til middelalderen. På gården Sygard Grytting bydes sultne pilgrimme velkommen med kød og fisk fra lokalområdet, hjemmebagt brød og kage, og marmelade lavet af havens bær.

At besøge pilgrimsgården Sygard Grytting er som at rejse tilbage i tiden. Både gæstehuset og værtsfamilien har en historie, som går helt tilbage til middelalderen. Stedet har været ejet af samme familie i over 700 år - den nuværende ejer, Stig Grytting, er mindst 16. generation.

Mad fra gården

Stig og hans hustru Hilde tager sig begge to af landbruget. De har også videreudviklet gårdens serviceydelser og tilbyder gæsterne tre-retters menuer. Maden laves fra bunden, og det er ofte gårdens egne produkter, der er på menuen.

Lammet stammer fra dyr, som har græsset lige uden for døren, hvis de da ikke har strejfet rundt i de omkringliggende fjelde. Elg- og rensdyrkød kommer fra nærliggende skove og fjelde, og serveres der fisk er den fanget i en sø eller elv i nærheden.

Kartoflerne dyrkes på gården. Syltetøj laves med bær fra haven, og frugt fra haven bruges ofte i desserter. Brød og kager er altid hjemmelavet. Nogle brød bages oven i købet i det gamle køkkens traditionelle brødovn.

Elegant renovering

Sygard Grytting består af cirka 25 huse i forskellige størrelser. Ejerne bor i den fornemme bygning fra det tidlige 17. århundrede, som ligger på den indre gårdsplads.

Gennem de seneste 25 år er bygningerne blevet omhyggeligt renoveret, og dette arbejde har de modtaget en række priser for. Med skarpt øje for traditionerne er nogle af bygningerne på den indre gårdsplads blevet ombygget og renoveret til et historisk hotel med 12 værelser af høj standard. Sygard Grytting har også en omfattende vinkælder i to etager, som ligger under en af hovedbygningerne.

Der er mulighed for at arrangere vinsmagning og historiske aftenener med gourmetmad.

Middelalderloftet

Vi befinder os i helt særlige historiske omgivelser, der repræsenterer 700 års historie, men mest specielt er dog det såkaldte langloft – middelalderloftet, der fungerer som pensionat for pilgrimsrejsende. Det er det længste middelalderloft i Norge, og det eneste pensionat fra den katolske tid.

Det fredede loft blev bygget med en bjælkekonstruktion, der var kendt før den sorte død i år 1350, fortæller Stig. Et brev dateret i år 1343 omtaler huset som Svevnstova. Det beskrives som værende tre etager højt med plads nok til mindst 20 personer.

En helt exceptionel oplevelse

I det øjeblik, du træder over dørtærsklen til langloftet, fornemmer du middelalderstemningen. Du vil hurtigt fornemme båndet til de andre pilgrimsrejsende, der har boet her siden 1300-tallet. Sov i simple senge under fåreskindstæpper, og spis din mad ved langbordet i samme bygning.

I sommersæsonen (1. juli – 15. august) kan pilgrimsrejsende bestille et herligt tre-retters måltid og nyde en hjemmelavet morgenmad i hovedbygningen, eller de kan vælge den traditionelle pilgrimssuppe. Nogle gæster forbereder deres egne måltider i køkkenet i Fantstugu-bygningen, hvor der er mulighed for at overnatte. Det er muligt at arrangere en middelalderinspireret middag for grupper.

Der er tale om en helt exceptionel overnatningsmulighed for pilgrimsrejsende, og uden tvivl en oplevelse du aldrig vil glemme.

Vandreture til ethvert niveau

Du behøver ikke være en erfaren vandrer for opleve Norge til fods. Uanset om det er din første eller tiende vandretur finder du passende terræn.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider