Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Borkerud Borkerud
Credits
Borkerud.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Oplev norsk kultur, lær om nordisk historie, og deltag i en europæisk tradition – hvad enten du er åndeligt anlagt eller ej, er en pilgrimsvandring en rejse i mere end én forstand.

 

Skt. Olavs-vejene – pilgrimsvejene til Trondheim består af seks pilgrimsruter, som alle fører til domkirken Nidarosdomen i Trondheim. Ruterne strækker sig over i alt ca. 2.000 kilometer fredfyldt landskab gennem billedskønne landsbyer med en stærk kulturarv.

Traditionelt er en pilgrimsrejse et religiøst anliggende, men i dag er ruterne åbne for alle, og begrundelserne for sådanne pilgrimsvandringer er mange. Nogle ser det som en læringsrejse, mens andre bare har brug for tid til at reflektere over livet i fredfyldte omgivelser eller vandrer for at finde gud. De fleste moderne pilgrimsrejsende beskriver dog rejsen som en yderst personlig oplevelse.

Vikingekongen og Skt. Olav

Skt. Olavs hellige valfartssted i domkirken Nidarosdomen i Trondheim er blevet et vigtigt pilgrimssted siden hans helgenkåring i 1031, og det er fortsat en anerkendt destination for pilgrimsrejsende fra hele verden. Stedet var i starten blot et simpelt trækapel bygget oven på hans gravsted, men har med tiden udviklet sig til at blive en storslået domkirke.

Der er tradition for, at domkirken forstår indsættelsen af landets regent, og den anses for at være Norges nationale helligdom. Nidarosdomen ligger i centrum af Trondheim og er et af Norges mest imponerende bygningsværker fyldt med detaljerede kunstværker og udsmykkede stenskulpturer.


Vilde oplevelser på en pilgrimsfærd i Norge

Hvad får tre unge fyre til at tage af sted på en spændende og grænseoverskridende pilgrimsvandring i det blå? Tag med Joly og de to gange Dave på en øjenåbnende vandring fra Oslo til Trondheim.


Pitstop for pilgrimme

Hvis du planlægger at gennemføre en pilgrimsrejse på godt humør og tro alene, får du det formentlig hårdt. Der er masser af steder langs de norske pilgrimsruter, hvor du kan få dækket dit behov for en god nats søvn, et ordentlig måltid mad og et varmt bad. Her er to fornuftige bud.

Nidarosdomen: Den endelige destination

I middelalderen valfartede kristne fra hele verden – de fleste af dem pilgrimme – til domkirken Nidarosdomen i Trondheim for at besøge Skt. Olavs hellige gravsted. Oftest var der to årsager til, at man drog på pilgrimsfærd. Enten ønskede man helbredelse i forbindelse med sygdom eller smerte, eller man ønskede tilgivelse for sine synder.

Synet, der mødte de pilgrimsrejsende ved ankomst til Trondheim, med den imponerende domkirke malet i lyse, skinnende farver, var overvældende. Men selvom mange af pilgrimmene havde vandret i flere uger eller endog måneder, kunne de ikke få adgang til domkirken lige med det samme. Ritualet var, at de skulle gå tre gange rundt om kirken, før de fik lov at komme ind.

De fleste pilgrimme planlagde deres rejse, så de ankom på Skt. Olavs Dag den 29. juli. På denne dag blev kisten med de jordiske rester af Skt. Olav båret gennem byen i et optog. Dette var en stor dag for både de lokale og besøgende. Både optogene og pilgrimsrejserne stoppede efter Reformationen i 1537, da Norge overgik til protestantisme.

I dag vandrer pilgrimsrejsende igen ad de gamle pilgrimsruter til Trondheim og Nidarosdomen, men motiverne har ændret sig en anelse siden middelalderen. Domkirkens historie gør den til en attraktiv destination for både pilgrimsrejsende og andre turister, som kan deltage i guidede ture, religiøse ceremonier og koncerter hele året rundt.


Alle veje fører til Trondheim

Du kan stå for planlægningen af din norske pilgrimsrejse på egen hånd, du kan rådføre dig med en rejseekspert, eller deltage på en guidet gruppevandring.


Opdag mere

Your Recently Viewed Pages