Skip to main content

Pilgrimsvandring langs Skt. Olavs-vejene

Oplev norsk kultur, lær om nordisk historie, og deltag i en europæisk tradition – hvad enten du er åndeligt anlagt eller ej, er en pilgrimsvandring en rejse i mere end én forstand.

Langdistance-vandring er ikke det samme som at gå en tur. Du vandrer adskillige timer hver dag, og lidt efter lidt falder du ind i din egen rytme. Lyden af dine fodslag bliver som en metronom, der både giver plads til livets store spørgsmål og til den dødirriterende reklamejingle eller børnesang, du troede du havde glemt alt om, men nu ikke kan få ud af hovedet.

Der er pilgrimsruter over hele landet, men de mest populære er Skt. Olavs-vejene – pilgrimsveje, der alle fører til domkirken Nidarosdomen i Trondheim. Skt. Olavs hellige valfartssted i Nidarosdomen har været et vigtigt pilgrimssted siden hans helgenkåring i 1031, og det er fortsat en anerkendt destination for pilgrimsrejsende fra hele verden. Skt. Olavs-vejene består af ni pilgrimsruter, der strækker sig over i alt cirka 3.000 kilometer fredfyldt landskab gennem billedskønne landsbyer med en stærk kulturarv og spændende madtraditioner.

De fleste pilgrimme tager turen gennem Gudbrandsdalen, på den 643 kilometer lange vandrerute mellem hovedstaden Oslo og Norges tredjestørste by, Trondheim. Denne rute, der er den længste af de ni Skt. Olavs-veje, var hovedvejen til Nidaros (nu Trondheim) i middelalderen. Det tager mindst 32 dage at vandre hele turen. Undervejs vandrer du forbi historiske og kulturelle landemærker, flotte naturlandskaber og bondegårde fra middelalderen, hvor du kan overnatte og spise mad fra de lokale marker.

Traditionelt var en pilgrimsrejse et religiøst anliggende, men i dag er ruterne åbne for alle, og begrundelserne for sådanne pilgrimsvandringer er mange. Nogle ser det som en læringsrejse, mens andre bare har brug for tid til at reflektere over livet i fredfyldte omgivelser. I gamle dage blev man pilgrim fordi man ønskede helbredelse i forbindelse med sygdom eller smerte, eller man ønskede tilgivelse for sine synder. De fleste moderne pilgrimsrejsende beskriver rejsen som en yderst personlig oplevelse.

Pitstop for pilgrimme

Hvis du planlægger at gennemføre en pilgrimsrejse på godt humør og tro alene, får du det formentlig svært. Heldigvis er der masser af steder langs de norske pilgrimsruter, hvor du kan få dækket dit behov for en god nats søvn, et ordentlig måltid mad og et varmt bad til en fornuftig pris. Tilbring natten under åben himmel eller i en selvbetjent hytte i din egen sovepose, eller på et vandrehjem. Eller hvad med et gourmetmåltid på et hotel?

På ruten gennem Gudbrandsdalen kan du stoppe op ved Sygard Grytting, der både er en gård og et Historisk Hotel. Her føres du hurtigt tilbage i tiden på et sted, der har taget sig kærligt af pilgrimsvandrere i over 700 år. Sæt tænderne i kød og fisk fra nærområdets fjelde og skove, hjemmebagt brød og kage samt marmelade fra havens bær. Du kan overnatte i de historiske bygninger.

Din sidste chance for at tilbringe natten med tag over hovedet før du begynder opstigningen til Dovrefjell-plateauet er pilgrimsgården Budsjord. Ved aftenstide kan du prøve at smage den lokale elg-taco, eller snuppe en kold øl fra det lokale bryggeri Hubertus.

Disse er blot to ud af mange hundrede steder, hvor du som pilgrim kan finde en seng og et måltid mad. Se mere information og planlæg dine nætter på pilegrimsleden.no.

Nidarosdomen: Den endelige destination

Skt. Olavs grav i domkirken Nidarosdomen i Trondheim er blevet et vigtigt pilgrimssted siden hans helgenkåring i 1031, og det er fortsat en eftertragtet destination for pilgrimsrejsende fra hele verden. Stedet var i starten blot et simpelt trækapel bygget oven på hans gravsted, men har med tiden udviklet sig til at blive en storslået domkirke. Der er tradition for, at domkirken forestår indsættelsen af landets regent, og den anses for at være Norges nationale helligdom.

Nidarosdomen ligger i centrum af Trondheim og er et af Norges mest imponerende bygningsværker fyldt med detaljerede kunstværker og udsmykkede stenskulpturer. Hvis du ankommer hertil som pilgrim er det et ritual at gå tre gange rundt om kirken, før du går ind.

Se selv

Følg med kræftoverleveren Kes Blans på en to-ugers pilgrimsfærd fra Oslo til Trondheim.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Vandreture til ethvert niveau

Du behøver ikke være en erfaren vandrer for opleve Norge til fods. Uanset om det er din første eller tiende vandretur finder du passende terræn.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider