Skip to main content

Den middelalderlige pilgrimsgård Budsjord

Sidste stop før Dovrefjell. Kom med et smut forbi pilgrimsgården Budsjord i Gudbrandsdalen, hvor du kan følge i middelalderens pilgrimmes fodspor – husk at prøve de lokale elg-tacos!

En vandretur langs pilgrimsruterne er også en vandring gennem Norges historie. På din vandring kommer du forbi den ene kulturskat efter den anden. Pilgrimsgården Budsjord er en af dem.

Da arkitekten Erik Langdalen købte Budsjord i 2012, vendte han tilbage til sin barndoms paradis. Hans bedstefar var vokset op kun 15 minutter væk, og de gik ofte forbi gården og fik en kop eftermiddagskaffe. Og det var ved langbordet i køkkenet, Erik og hans partner sad, da han fandt ud af, at gården var til salg – men ikke til hvem som helst. Det skulle være en person, der havde tilknytning til gården.

Budsjord er en unik gård med mange velbevarede huse og bygninger.

"Gården var aktiv indtil 1958,” fortæller Erik. "Da vi overtog Budsjord, så det faktisk ud, som det gjorde tilbage i det sene 1800-tal, også alt udstyret, der havde været brugt til at drive gården gennem flere hundrede år. Alt var i vældig god stand."

Overnatning for pilgrimsrejsende

Ligesom i gamle dage er denne historiske gård sidste stop før den lange vandring hen over fjeldkæden Dovrefjell. De tidligere ejere af Budsjord åbnede gården for lokale begivenheder og indkvartering til pilgrimsrejsende i 1995.

Erik har renoveret mange af gårdens bygninger med hjælp fra lokale håndværkere, og der er flere forskellige indkvarteringsmuligheder. For eksempel kan du bo på dobbeltværelse med en opredt seng eller medbringe din egen sovepose og dele værelse med andre pilgrimsrejsende.

Gode samtaler

"En pilgrim er en særlig type gæst, som ofte kommer med en helt særlig ro," siger Erik.

"En pilgrimsrejse får gerne folk til at reflektere, og efter en lang vandring sætter mange mennesker pris på de ting, vi ofte tager for givet – god mad, et varmt bad og en komfortabel seng."

"Pilgrimsrejsende fra forskellige lande og med forskellige baggrunde falder ofte i snak rundt om bordet."

Koncerter og udstillinger

For at sikre at Budsjord har noget for både gæster og lokale, danner stedet også rammerne for udstillinger og koncerter. Erik har desuden startet et stort projekt med at fotografere og optage alt på gården med en intention om på et tidspunkt at omdanne laden til et museum.

Erik er professor på arkitekt- og designskolen i Oslo, og han tager ofte de studerende med til Budsjord, så de kan lære om de lokale byggetraditioner.

Gourmetmad

Erik arbejder tæt sammen med lokale producenter om at servere retter med solide lokale og traditionelle smage.

"God mad er meget vigtigt på Budsjord," siger Erik, "uanset om vi taler morgenmad, pilgrimssuppe eller vafler med creme fraiche serveret på langbordet i Sørstuggu-bygningen eller til et selskab med 25 personer i Nordstuggu."

"Vores kok Eva kommer fra Dovreskogen, og hun har omfattende viden om gastronomiske traditioner i landsbyen. Vi samarbejder også med kokken Håkon Magne Skjøren fra Folldal, og vi er stolte over at kunne tilbyde specialmenuer baseret på lokale råvarer."

Tacos med elg og vin fra Toscana

Da vi besøgte Budsjord, fik vi serveret tacos med elg og specialimporteret vin fra Toscana.

"Det lyder måske lidt underligt, at vi serverer tacos her. Men faktisk er det en klassisk ret i Dovre, som vi kalder Morr," siger Erik med et smil.

Tacos med elg er fremstillet af elgkød stegt med løg og kartofler rullet i fladbrød kaldet lefse og serveret med creme fraiche. Tacoen blev serveret på elegante tallerkner med blåt mønster og er uden sammenligning den bedste taco, vi nogensinde har smagt.

Vandreture til ethvert niveau

Du behøver ikke være en erfaren vandrer for opleve Norge til fods. Uanset om det er din første eller tiende vandretur finder du passende terræn.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider