Årstider, vejr og klima i Norge

De fire årstider

Som de siger i Norge: Der findes ikke dårligt vejr, kun forkerte klæ'r. Det er et land, hvor du bør medbringe din flotteste bikini, din varmeste uldtrøje, de højeste hæle og dit mest vind- og vandtætte overtøj.

Det lokale vejr og klima

Østlandet og Sørlandet: De varmeste og mest stabile vejrforhold findes som regel på den østlige side af de sydligste fjelde, inklusiv sydkysten fra Mandal til Oslo. Temperaturerne er behagelige – nogle gange over 25 grader. De højeste temperaturer er inde i landet, og særligt Setesdal, Hallingdal og Telemark er kendt for sine rekordhøje temperaturer. Langs kysten vil brisen fra havet være forfriskende.

Fjord Norge: Kystklima med en del regn og blæst tættest på havet. En dejlig, solrig sommerdag efterfølges ofte af en våd og tåget en af slagsen. Her kan du også opleve både sommer og vinter på samme dag! De indre fjorde har ofte et noget tørrere og solrigt klima.

Trøndelag: Kystklimaet i Trøndelag varierer en hel del, men de indre dele af landsdelen har ofte stabilt og varmt vejr.

Nord-Norge: Her kan du ofte opleve alle fire årstider på én dag! Du kan også se midnatssolen fra midten af maj til slutningen af juli. Men husk, at der langt mod nord normalt er noget koldere end i resten af landet. Vi er trods alt nord for polarcirklen.

…uanset årstid!

På grund af den varme Golfstrøm har Norge et klima, der er meget mildere end landets breddegrader ellers indikerer, varmere end for eksempel Alaska, Grønland og Sibirien. De koldeste områder om vinteren er ofte langt inde i landet og langt mod nord.

Norge strækker sig fra 57 grader nord til 78 grader nord, så klimaet varierer selvsagt en del. Der er stor forskel på vejret afhængig af, om du befinder dig mod nord eller syd, ved kysten eller inde i landet.

Som regel har kystområderne relativt milde vintre, mens de indre dele har kolde vintre med masser af sne, samt varme og tørre somre, især i de østlige dele af landet. Her ligger temperaturerne ofte omkring de 20 grader om sommeren.

Lidt regn eller slud kunne ikke slå vikingerne ud! Og de moderne nordmænd er vant til at klæde sig på i henhold til vejret, og er ikke bange for at bevæge sig uden for selvom det regner eller blæser. Men det kan naturligvis blive for meget af det gode - en efterårsstorm nydes bedst inden døre.

Regionale forskelle

Sørlandet omtales ofte som et sommerparadis, med smukke strande og muligheder for at sejle og ro i kajak. Oslo-regionen og dalene i Østlandet har også varme somre, mens vintrene er kolde med masser af sne i fjeldene.

I Fjord Norge skifter vejret hurtigt. Her kan du få regn, sol, blæst og sne på samme dag. Næsten uanset årstid! Om foråret blomstrer frugttræerne. Om efteråret skifter bladene på træerne farve, og dalstrøgene er et virvar af orange og gule toner. Her er kystklima med masser af nedbør, særligt i de områder, der ligger tættest på havet.

Nord-Norge er et oplagt sted at besøge uanset årstid. Om vinteren kan du blive betaget af nordlyset. Nord for polarcirklen er solen oppe hele døgnet rundt om sommeren - et fænomen, der kaldes midnatssol.

Husk den rette påklædning - så er der ingen hindringer for at opleve vejrets luner i Norge.

Se den seneste vejrudsigt

Vejrudsigt fra Yr.no, leveret af Meteorologisk Institutt i Norge og NRK (det norske svar på DR). Download Yr's gratis vejr-app til iOS eller Android.

Oplev de fire sæsoner

Efterår

Luften bliver friskere, maden lidt tungere, og farverne skifter.

Efterår i Norge

Vinter

Med ski under fødderne og nordlys over hovedet er der ingen grund til at opholde sig inden døre.

Forår

Norge vågner fra vintersøvnen og blomstrer op. Du kan praktisk talt se og føle naturen blive vækket til live.

Sommer

Sov ikke de lyse sommernætter væk! Lange dage, korte nætter, masser at give sig til.

Kos betyder hygge på norsk

Nordmændene er gode til at hygge sig uanset vejret.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Planlæg turen til Norge

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du kan foretage dig.

Senest besøgte sider