Forår i Norge

Når naturen vågner!

I marts, april og maj bliver dagene gradvist længere og varmere over hele landet. Sneen smelter og skaber naturlige vandfald over alt. Norge og nordmændene blomstrer op. Alt sammen er med til at gøre foråret i Norge helt specielt.

Det lokale vejr og klima

Foråret ankommer tidligere i det sydligste Norge sammenlignet med resten af landet, som regel en gang i april. Det er let at se, når våren er her: Dagene bliver varmere og lysere dag for dag, forårsblomsterne skyder op, træerne bliver grønne, fuglene bygger rede og fårene får lam.

Tidligt om foråret har kystområderne i det vestlige Norge som regel de højeste gennemsnitstemperaturer. I maj måles de højeste temperaturer i det østlige Norge og det sydlige Norge.

Det nordlige Norge oplever ofte ikke rigtigt forår før sidst i maj eller juni, men til den tid er de lange og lyse dage allerede ankommet.

Lige som foråret ankommer senere til Nord-Norge end resten af landet, starter årstiden også langt før ved kysten og i dalene end i fjeldområderne. På din klatretur op ad fjeldet kan du opleve den skiftende årstid, fra forår til vinter eller fra vinter til forår, på blot få kilometer.

Det norske forår er nok den årstid, der er sværest at definere. Nogle år kommer hun tidligt, andre sent. Nogle gange byder hun på varme og dejlige dage, andre gange er hun en kold, våd og blæsende omgang. For mange starter foråret først som årstid ved jævndøgn i slutningen af marts, men i Norge kan foråret tyvstarte nogle steder allerede i februar.

Og selvom meteorologerne insisterer på, at foråret starter den 1. marts, så flygter mange nordmænd op på fjeldet ved påsketid for at nyde vinterens sidste timer på ski. Husk solcreme!

I maj kan man dog være sikker på, at naturen blomstrer op. Naturen nærmest eksploderer rundt omkring dig - træer og blomster vågner, sneen i fjeldene smelter hurtigere og fylder vandfaldene, elvene og søerne, og de blomstrende frugttræer i plantagerne langs Hardangerfjorden er et syn for guder.

Nordmændene har et ord for de særlige forårsfornemmelser, der får dit hjerte til at slå lidt hurtigere: Springfulness! Et af de bedste steder at opleve denne fornemmelse er ved de norske fjorde.

Tid til at kippe med flaget

Heldigvis er der mange helligdage om foråret - ikke mindst Norges nationaldag den 17. maj - hvor nordmændene og deres gæster rigtigt kan nyde årstiden.

Foråret kan være en underlig størrelse. Og selvom du nogle år kan vågne op til nysne sidst i april, er du også næsten altid garanteret dage, hvor solens stråler indbyder til en såkaldt 'utepils' (en kold pilsner, der nydes uden for på en varm dag). Foråret er den perfekte årstid til en lang weekend i byen, med masser af sjov både ude og inde. Husk de gode vandresko!

Mange af de norske byer er så kompakte, at de let kan opleves til fods. Se nogle forslag til, hvordan du kan se de største norske byer på 10.000 skridt.

Sæsonens mad og drikke

Om foråret serveres der ofte lam, som regel omkring påske. Årets første kartofler, asparges og hvidløg sætter også gang i mange nordmænds mundvand. Det samme kan i dén grad siges om friskfangede fisk, herunder sild og torsk fra farvandene omkring Vesterålen og Lofoten  – også kendt som skrei.

Sommeren nærmer sig, og det gør rabarberen også. I al sin pragt er det en vigtig ingrediens i for eksempel kager og bagværk. Det er også nu, at frugterne fra efterårets høst skal nydes - drik et glas cider og æblemost i solen.

Se den seneste vejrudsigt

Vejrudsigt fra Yr.no, leveret af Meteorologisk Institutt i Norge og NRK (det norske svar på DR). Download Yr's gratis vejr-app til iOS eller Android.

10 gode grunde til at besøge Norge om foråret

Vågn fra dit vinterhi med disse forårstips.

Forårstips

Klæd dig på til sommer

Det kan være svært at finde det helt rigtige outfit til en norsk forårsdag. Har du lige taget regnjakken på titter solen sikkert frem om et øjeblik, og har du glemt paraplyen kan du være sikker på at det bliver snart bliver regnvejr. Og så fremdeles.

Vejret og temperaturen kan skifte hurtigt, og særligt i fjeldene, hvor det er essentielt at medbringe godt fodtøj og varmt overtøj uanset vejrmeldingerne fra morgenstunden.  Forårsvejret er ustabilt og uforudsigeligt, så klæd dig på i lag og vær klar på både sol og regn - og sne! I Norge er uld altid på mode.

Er du på sightseeing i byen er det en god idé at tage paraply med. I ødemarken er det dog bedre med en regnjakke eller en windbreaker. Medbring altid solbriller, og husk at bruge solcreme, hvis du er i et område hvor der stadig er sne – den hvide sne reflekterer solen, og det er lettere at blive forbrændt end man skulle tro.

Springfulness

Endelig er det blevet den tid på året, hvor solen igen kan varme dit ansigt.

Forårets lyde, dufte og synsindtryk producerer serotonin i din hjerne, der udløser en særlig glæde. Denne følelse kalder nordmændene Springfulness - og den fås i store mængder særligt i Fjord Norge!

Bliv inspireret af disse syv forårsoplevelser i Fjord Norge:

Forårsski

Spænd skiene fast og tag sæsonens sidste ture ned af fjeldet.

Påske

Påske i Norge en stor ting! Lær mere om de norske påsketraditioner.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Senest besøgte sider