Skip to main content

Hurra! Det er den 17. maj! Marcherende bands, paradeoptog, farverige klædedragter og is – masser af is. Norges grundlovsdag er en festdag som ingen anden.

Brasilianerne har deres karneval, og irerne har Skt. Patricks dag. Hvad med Norge? Her fejres den 17. maj med pomp og pragt hvert år, til minde om underskrivelsen af den norske grundlov i 1814. Og tag ikke fejl – nationaldagen er en enorm begivenhed i Norge.

Mange lande fejrer deres nationaldag med militærparader, men i Norge er den 17. maj en festdag for alle, især børnene. Før nordmændene mødes på gader og stræder til fejring, skal der spises en særlig '17. maj morgenmad' – ofte i selskab med naboer eller gode venner – bestående af friskbagt brød, røræg, røget laks, og til de voksne, champagne.

Parader og is

Efter det solide morgenmåltid er der børneoptog, og anført af marcherende bands går de rundt på de forskellige byers lokale hovedgader. Optogene i de største byer tiltrækker traditionelt titusindvis af flagviftende tilskuere, der hujer og råber ”hurra!”. I Oslo foregår løjerne på og omkring hovedstrøget Karl Johan, mens kongefamilien vinker til de forbipasserende parader fra kongeslottet.

Dagen fejres over alt i Norge. I Bergen deltager for eksempel det traditionelle Buekorps, hvor de marcherende børn og unge er udstyret med trommer.

Nationalistisk? Ja, det er det måske nok. Men det er uden militære undertoner, og festlighederne foregår i en oprigtigt god atmosfære - og alle er velkomne til at deltage, også udlændinge. På nationaldagen fortæres der is og hotdogs til den store guldmedalje, og der spilles spil og holdes festtaler ude i de mange lokalsamfund om eftermiddagen.

Bunad - den farvestrålende norske folkedragt

Nationaldagen er også en oplagt mulighed for nordmændene til at iklæde sig deres farverige nationale klædedragter kaldet 'bunader'. Der er hundredvis af forskellige klædedragter, og farver og stilmønstre indikerer, hvor i Norge bærerens aner ligger.

Du kommer ikke til at se flere nordmænd i bunad end den 17. maj!

Lær mere om bunaden.

Spørg efter et russekort!

Lidt mindre farverige er de røde, blå, sorte eller grønne buksedragter, der bæres af 'russene'  - dimitterende studenter, der fejrer, at 13 års skolegang snart er slut. De fleste ser noget trætte ud den 17. maj – og det er formentligt ikke udelukkende på grund af søvnløse nætter med eksamenslæsning…

Afgangsstudenterne har deres egne optog, med busser eller åbne lastbiler, og som regel dyre og larmende lydsystemer. Spørg dem, om du må få et af deres 'russekort', og du vil blive tildelt et personligt kort, med personlige detaljer og muligvis en vandet vittighed. Disse kort er meget populære blandt børnene, og en perfekt souvenir til minde om nationaldagen.

Den 17. maj er en helt speciel dag at befinde sig i Norge på, og hvis muligt bør du deltage i festlighederne. Der er heller ikke så meget andet du kan foretage dig – langt de fleste butikker og kontorer er nemlig lukkede den dag. Ønsker du at spise ude, anbefales det at reservere bord i forvejen.

Kører du i bil skal du være opmærksom på, at de fleste bymidter er afspærrede, og at der kan forekomme køer og mindre trafikkaos.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider