Så er der åbent for de fleste danskere! Se den seneste information om coronavirus og din rejse til Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
People with skis sitting in the sun in Trysil
Trysil ski resort.
Photo: Ola Matsson

Kriminalromaner af Jo Nesbø, langrend med bar mave og hygge i hytten under påskesolen. Disse tre ting har det til fælles, at de er blandt de mere særegne norske påsketraditioner. 

Hun elsker at løbe på ski, og det er nok også det bedste – for på et tidspunkt besluttede amerikaneren Silvia Lawrence frivilligt at flytte til norske Rauland, et vinterparadis omgivet af sneklædte fjelde.

Og hvert forår, bedst som hun tror, at nu er vinteren snart forbi, så begynder en af nordmændenes foretrukne højtider: Påske.

Silvia skriver om typiske, lokale påsketraditioner og andre finurligheder på sin blog; 'Heart my Backpack'.

Påske i Norge handler om at spise påskelam, at blive solbrændt i ansigtet på skituren, at udveksle store påskeæg fyldt med slik og chokolade, samt at læse kriminalromaner af for eksempel Jo Nesbø, den norske forfatter der er populær over hele verden.

Når de ikke læser bøger eller løber langrend, mødes nordmændene i deres hytter foran en knitrende pejs – måske i en af de mange hytter drevet af Den Norske Turistforening (DNT).

Fejres påsken derimod i byen, mødes man på en café eller på en kunstudstilling, mens resten hygger sig på fjeldet. De urbant hippe går til koncerter, festivaler eller en af de mange andre events, der finder sted over hele landet ved påsketid.

"Jeg elsker hvor tæt knyttede nordmændene er til deres påsketraditioner."

"Da mit lokale supermarked begyndte at sælge påskechokolade i starten af februar, og især da jeg så hvor meget folk købte af det, vidste jeg, at påsken i Norge ville blive noget helt specielt," fortæller Silvia.

"I de følgende uger blev jeg bekræftet i, at dette er en populær højtid for nordmændene," tilføjer hun, og forsikrer os om, at de norske påsketraditioner er meget forskellige fra dem i USA.

"Her i Norge drejer det sig om skiløb, den helt særlig Kvikk Lunsj-chokoladebar, og hytterne i fjeldene. Der, hvor jeg voksede op i USA, handlede påskesøndag om at tage en fin kjole på, at tage på påskeægsjagt i kirken, og at spise dem senere derhjemme. Jeg tror ikke, at jeg nogensinde har set sne til påske før jeg flyttede til Norge, og jeg har i hvert fald aldrig tænkt på påsken som et oplagt tidspunkt at tage på skiferie."

"For nordmænd handler afterskiing om at hygge i hytten med en god kriminalroman."

Silvia synes, at hele landet er lidt skøre ved påsketid.

"Det er lidt ligesom en fest, der aldrig slutter. Selvom det er koldt udenfor, står folk på ski i t-shirts og solbader i sneen. Det er bizart!"

På den anden side mener hun også, at der er masser at holde af.

"Jeg elsker hvor tæt knyttede nordmændene er til deres påsketraditioner. Det føles som om, at alle vil op på fjeldet til deres hytte, løbe på ski, spise Kvikk Lunsj-chokolade og appelsiner, drikke Solo-sodavand og læse krimier – eller sådan ser det i hvert fald ud for en udenforstående. Jeg kan også godt lide, at alle fejrer slutningen på vinteren, selvom der stadig ligger masser af sne. I USA ville jeg nok have været lidt deprimeret over at have sne til påske, men i Norge er det som om, at en påske uden sne ville være en katastrofe. Så skulle vi alle til at finde rulleskiene frem."

Fra sin bopæl i Rauland, der er et stort skiområde, synes Silvia, at den lange påskefejring nogle gange kan være ret overvældende.

"Vores lille by har normalt 1.000 indbyggere, men til påske er her måske 10.000. Men det er ret sjovt. Der sker så mange ting, og det er som om at hele Norge smiler."

Two couples enjoying the snowy landscape surrounding a cabin in Rauland
Rauland.
Photo: CH / Visitnorway.com

De glade ansigter bliver lidt mere alvorlige, når nordmændene efter planen er et godt stykke henne i en ny kriminalroman. Dette er blevet en (vist nok) ret enestående påsketradition i Norge.

"Jeg har boet i seks lande før jeg flyttede til Norge, og aldrig før har jeg set nogen læse krimier til påske. Jeg ved stadig ikke helt, hvad denne tradition bunder i, men jeg kan godt lide idéen om, at alle sidder med hovedet i en bog i deres hytter efter en lang dag på langrendsløjperne."

De særlige norske påsketraditioner er dog ikke noget, der ikke får Silvia til at føle sig hjemme i Rauland.

"Jeg har planer om at blive i Norge for altid."

Se hvad der sker til påske

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du kan foretage dig.

Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen