Skip to main content

Da friluftsbloggeren flyttede fra USA til Norge, opdagede hun en ny slags påske.

Hun elsker at løbe på ski, og det er nok også det bedste – for på et tidspunkt besluttede amerikaneren Silvia Lawrence frivilligt at flytte til norske Rauland, et vinterparadis omgivet af sneklædte fjelde.

Og hvert forår, bedst som hun tror, at nu er vinteren snart forbi, så begynder en af nordmændenes foretrukne højtider: Påske.

Silvia skriver om typiske, lokale påsketraditioner og andre finurligheder på sin blog; 'Heart my Backpack'.

"Da mit lokale supermarked begyndte at sælge påskechokolade i starten af februar, og især da jeg så hvor meget folk købte af det, vidste jeg, at påsken i Norge ville blive noget helt specielt," fortæller Silvia.

"I de følgende uger blev jeg bekræftet i, at dette er en populær højtid for nordmændene," tilføjer hun, og forsikrer os om, at de norske påsketraditioner er meget forskellige fra dem i USA.

"Her i Norge drejer det sig om skiløb, den helt særlig Kvikk Lunsj-chokoladebar, og hytterne i fjeldene. Der, hvor jeg voksede op i USA, handlede påskesøndag om at tage en fin kjole på, at tage på påskeægsjagt i kirken, og at spise dem senere derhjemme. Jeg tror ikke, at jeg nogensinde har set sne til påske før jeg flyttede til Norge, og jeg har i hvert fald aldrig tænkt på påsken som et oplagt tidspunkt at tage på skiferie."

Silvia synes, at hele landet er lidt skøre ved påsketid. "Det er lidt ligesom en fest, der aldrig slutter. Selvom det er koldt udenfor, står folk på ski i t-shirts og solbader i sneen. Det er bizart!"

Norge er et paradis for skiløb af enhvers slags, og du kan løbe langrend stort set over alt. Foråret - og særligt påske - er den bedste tid for alpint skiløb. Se flere grunde til at stå på sko om foråret i artiklen herunder:

Påske i byen

Hvis du ikke er som nordmændene er flest, men foretrækker at tage på café og kunstudstilling når de andre tager på fjeldet, kan du holde Urban Easter i byen. Der er koncerter, festivaler og andre kulturbegivenheder over hele landet ved påsketid. Er du til metalmusik kan du slå vejen forbi den hårdtslående Inferno Metalfestival i Oslo.

Det er også populært at tage på vandretur til påske, og der er mange vandreture tæt på de store byer med fabelagtige udsigter. Tag påskeæg med i tasken, klæd dig ud som påskehare og arrangér en lille påskeægsjagt!

Et andet sjovt eventyr, du kan tage på i påskeferien, involverer vinterbadning, hvilket er blevet meget populært i Norge de senere år.

Masser at holde af

"Jeg elsker hvor tæt knyttede nordmændene er til deres påsketraditioner. Det føles som om, at alle vil op på fjeldet til deres hytte, løbe på ski, spise Kvikk Lunsj-chokolade og appelsiner, drikke Solo-sodavand og læse krimier – eller sådan ser det i hvert fald ud for en udenforstående. Jeg kan også godt lide, at alle fejrer slutningen på vinteren, selvom der stadig ligger masser af sne. I USA ville jeg nok have været lidt deprimeret over at have sne til påske, men i Norge er det som om, at en påske uden sne ville være en katastrofe. Så skulle vi alle til at finde rulleskiene frem."

Fra sin bopæl i Rauland, der er et stort skiområde, synes Silvia, at den lange påskefejring nogle gange kan være ret overvældende.

"Vores lille by har normalt 1.000 indbyggere, men til påske er her måske 10.000. Men det er ret sjovt. Der sker så mange ting, og det er som om at hele Norge smiler."

"Afterskiing ved påsketid betyder, at nordmændene gemmer sig med en kriminalroman i deres hytter."

De glade ansigter bliver lidt mere alvorlige, når nordmændene efter planen er et godt stykke henne i en ny kriminalroman. Dette er blevet en (vist nok) ret enestående påsketradition i Norge.

"Jeg har boet i seks lande før jeg flyttede til Norge, og aldrig før har jeg set nogen læse krimier til påske. Jeg ved stadig ikke helt, hvad denne tradition bunder i, men jeg kan godt lide idéen om, at alle sidder med hovedet i en bog i deres hytter efter en lang dag på langrendsløjperne."

De særlige norske påsketraditioner er dog ikke noget, der ikke får Silvia til at føle sig hjemme i Rauland.

"Jeg har planer om at blive i Norge for altid."

Se hvad der sker til påske

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du kan foretage dig.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider