Skip to main content

Isede fjeldtoppe, der rejser sig direkte fra Ishavet, episke fjordlandskaber og øde vidder længere inde i landet – at stå på fjeldski er en spændende måde at udforske den vilde, norske natur på om vinteren. Men det hedder ekstremsport af en god grund.

Sikkerheden i første række

Før vi introducerer dig for alle de fantastiske ski touring-steder, er der én ting, der er meget vigtig at understrege: At du kommer hjem igen i god behold!

Hovedreglen er enkel: Tag aldrig på ski touring alene og uden erfaring. Tag i stedet med på en arrangeret tur i selskab med en guide, der kan hjælpe med udstyret og hvordan det bruges. En guide arrangerer altid turen så den passer til dit niveau, vejret og den aktuelle lavinefare.

”For at sikre en tryg og sjov tur for alle er det også vigtigt, at du er i god fysisk form og har erfaring med slalom i varieret og krævende terræn”, forklarer Sande.

Han siger endvidere, at man bør være aktiv hele året rundt, for at holde kroppen klar til de kraftanstrengelser, der venter på en tur med fjeldski under fødderne.

Se disse videoer for mere information om sikker færdsel i fjeldene:

H.K.H. Kronprins Haakon elsker også friluftsliv, og han har også nogle gode råd.

Gør dig klar

Som den norske kronprins siger i videoen herover, er det meget vigtigt at tjekke lavinevarslet, før du tager af sted. Få den seneste melding på varsom.no eller i Varsom-appen, der også findes på engelsk.

Det rette udstyr er en essentiel del af enhver top-tur. Sande understreger, hvor vigtigt det er, at man pakker sin rygsæk rigtigt og klæder sig rigtigt på.

”Udover det obligatoriske lavineudstyr anbefaler jeg på det kraftigste at medbringe noget varmt at drikke, ekstra vanter og en bivuaksæk i nødstilfælde”, tilføjer Sande.

På vores side om sikkerhed uden for pisterne kan du læse mere om, hvad du skal have med og på.

Selv erfarne skiløbere bør tage med på en guidet tur, hvis det er første gang de er i området. For Norge er Norge - forholdene kan variere enormt fra den ene side af fjeldet og til den anden, og vejret kan ændre sig på et splitsekund.

Nu ved du, hvad du skal være opmærksom på, før du tager på ski touring i Norge. Lad os kigge nærmere på, hvor i landet du kan tage hen!

De bedste steder for ski touring i Norge

Noget af det gode ved ski touring i Norge er, at du ikke behøver at bestige ekstremt vanskelige fjelde for at have det sjovt.

”Der er ture for alle niveauer i de mest populære skiområder”, siger Sande. Han tager ofte sine egne børn på 10 og 13 år med på tur. Du bør dog nøje overveje, om dine unger er gode nok skiløbere til at komme med på top-tur.

Sande har også været med til at skrive en bog for Fri Flyt ved navn “Trygge toppturer”, der viser udvalgte skiruter i nogenlunde sikkert terræn. Så Sande ved, hvad han snakker om.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Stå på ski i Norge

Filtrer dine resultater og find de rette tilbud fra din destination.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider