Skip to main content

Ski touring

Op + ned = lykkefølelse!

Fjeldski, turski, randonnée, ski touring - kært barn har mange navne! Alt sammen handler det om at stå på ski uden for de etablerede pister eller løjper.

”Det bedste ved ski touring er, at det kombinerer fantastiske udendørsoplevelser med fysiske anstrengelser når det går op ad og et adrenalinkick uden lige når det går ned ad”, siger Erlend Sande.

Han er ansvarshavende redaktør på det norske magasin Fri Flyt, der fokuserer på adrenalinfyldte udendørsaktiviteter. Ski touring en passion, der begyndte, da han var 17 år gammel.

”Du får denne fantastiske følelse af at have mestret noget særligt, når du står på toppen kun ved hjælp af dine egne menneskekræfter”, siger han.

I Norge siger de, at man skal gøre sig fortjent til turen ned igen - you gotta earn your turns. Der er ikke nogen helikopter, der tager dig med op.

Og ved du hvad?

Ski touring er også for begyndere, men du skal være god til at løbe på ski - samt være i god form - for at være med! Som begynder er det om muligt endnu vigtigere, at du forbereder dig ordentligt, har styr på sikkerheden og ved, hvordan du bruger udstyret.

Du kan påbegynde dit ski touring-eventyr på den bedste måde ved at deltage på et organiseret kursus på forhånd, og ved at tage af sted med en erfaren og certificeret guide - så får du den bedste oplevelse. 

Så hvad venter du på?

Isede fjeldtoppe, der rejser sig direkte fra Ishavet, episke fjordlandskaber og øde vidder længere inde i landet – at stå på fjeldski er en spændende måde at udforske den vilde, norske natur på om vinteren. Men det hedder ekstremsport af en god grund.

Sikkerheden i første række

Før vi introducerer dig for alle de fantastiske ski touring-steder, er der én ting, der er meget vigtig at understrege: At du kommer hjem igen i god behold!

Hovedreglen er enkel: Tag aldrig på ski touring alene og uden erfaring. Tag i stedet med på en arrangeret tur i selskab med en guide, der kan hjælpe med udstyret og hvordan det bruges. En guide arrangerer altid turen så den passer til dit niveau, vejret og den aktuelle lavinefare.

”For at sikre en tryg og sjov tur for alle er det også vigtigt, at du er i god fysisk form og har erfaring med slalom i varieret og krævende terræn”, forklarer Sande.

Han siger endvidere, at man bør være aktiv hele året rundt, for at holde kroppen klar til de kraftanstrengelser, der venter på en tur med fjeldski under fødderne.

Se disse videoer for mere information om sikker færdsel i fjeldene:

H.K.H. Kronprins Haakon elsker også friluftsliv, og han har også nogle gode råd.

Gør dig klar

Som den norske kronprins siger i videoen herover, er det meget vigtigt at tjekke lavinevarslet, før du tager af sted. Få den seneste melding på varsom.no eller i Varsom-appen, der også findes på engelsk.

Det rette udstyr er en essentiel del af enhver top-tur. Sande understreger, hvor vigtigt det er, at man pakker sin rygsæk rigtigt og klæder sig rigtigt på.

”Udover det obligatoriske lavineudstyr anbefaler jeg på det kraftigste at medbringe noget varmt at drikke, ekstra vanter og en bivuaksæk i nødstilfælde”, tilføjer Sande.

På vores side om sikkerhed uden for pisterne kan du læse mere om, hvad du skal have med og på.

Selv erfarne skiløbere bør tage med på en guidet tur, hvis det er første gang de er i området. For Norge er Norge - forholdene kan variere enormt fra den ene side af fjeldet og til den anden, og vejret kan ændre sig på et splitsekund.

Nu ved du, hvad du skal være opmærksom på, før du tager på ski touring i Norge. Lad os kigge nærmere på, hvor i landet du kan tage hen!

De bedste steder for ski touring i Norge

Noget af det gode ved ski touring i Norge er, at du ikke behøver at bestige ekstremt vanskelige fjelde for at have det sjovt.

”Der er ture for alle niveauer i de mest populære skiområder”, siger Sande. Han tager ofte sine egne børn på 10 og 13 år med på tur. Du bør dog nøje overveje, om dine unger er gode nok skiløbere til at komme med på top-tur.

Sande har også været med til at skrive en bog for Fri Flyt ved navn “Trygge toppturer”, der viser udvalgte skiruter i nogenlunde sikkert terræn. Så Sande ved, hvad han snakker om.

”Et godt sted at starte er Fjord Norge, med Sogndal, Stranda og Ørsta i Sunnmøre eller Åndalsnes lidt længere oppe i Nordvest”, fortæller Sande.

Fjord Norge er populær ikke mindst fordi det er muligt at stå på ski fra fjord til fjeld. Du får altså episke udsigter over de vinterklædte fjorde!

Du kan også deltage på skræddersyede ”sail to ski”-ture, hvor der sejles rundt mellem de forskellige skiområder.

Det samme kan i øvrigt siges om Nord-Norge.

Sande siger, at ”folk fra hele verden drømmer om at stå på ski her”, og at steder som LyngenNarvik og områderne omkring Lofoten, Vesterålen og Senja er de mest eftertragtede. Også her er det muligt at tage på ”sail to ski”.

Her kan du stå på ski under den arktiske himmel…

….eller måske under nordlyset!

Skal det være mere eksotisk kan du tage hele vejen op til Svalbard.

Ski touring i Norge handler ikke udelukkende om panoramaudsigt over kysten. Du kan også stå på fjeldski i mange områder længere inde i landet, for eksempel i Gudbrandsdalen (video) eller Jotunheimen.

Sande beskriver disse områder som ”sin helt egen verden, med gletsjere og vanvittige fjeldtoppe.”

Skiløb uden for de etablerede pister og løjper er også populært i HemsedalRondane og mange andre skiområder i det østlige Norge.

”Det er så heldigt, at der er smukke og lettilgængelige fjeldområder spredt over hele landet.

Terrænet er derudover lettere end for eksempel Alperne”, forklarer Sande.

”Og de gradvist længere, lysere dage gør faktisk foråret til højsæson for skiløb.”

Se Erlend Sandes bedste ski touring hot spots (på norsk).

Hvad mere kan man drømme om?

Læs først om sikkerhed uden for pisterne og planlæg så dit næste skieventyr!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Stå på ski i Norge

Filtrer dine resultater og find de rette tilbud fra din destination.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider