Skip to main content

Drømmer du om dette?

Men måske er du i tvivl om, hvordan du begynder?

Her er al den information, du har brug for!

Den store begynderguide til ski touring

Få tips fra eksperterne om hvordan du kommer i gang med ski touring. Det er krævende, men sjovt, så længe du ved hvordan du gør det på en sikker måde og med det rette udstyr.

Din nye favorithobby

”Det er en fantastisk følelse at være på toptur. Kombinationen af natur, det at lære noget nyt og den sjove tur ned ad fjeldet er helt unik,” siger Markus Landrø, en ski touring-entusiast, der til dagligt arbejder med sneskredvarsler for Norges vand- og energidirektorat (NVE).

Det er blevet mere og mere populært at tage på ski touring i Norge de seneste år. Du har måske set de flotte billeder på de sociale medier - smilende skiløbere, der stolte bekræfter deres bedrifter, hvad enten det er med havudsigt som i Nord-Norge, foran en glitrende fjord i Fjord Norge eller midt i Jotunheimens magiske landskaber.

Der er mange skiløbere, der drømmer om at klare hele opturen ved egen hjælp, uden brug af lift, og derefter blive belønnet med en lang tur med store sving i uberørt puddersne. Det lyder måske krævende, men det kan faktisk gøres af langt de fleste mennesker, så længe du ved hvordan man står på ski og er i nogenlunde god form.

Det vigtigste element på en toptur langt fra pisterne er dog sikkerheden. Bag hvert glansbillede på de sociale medier ligger masser af hårdt arbejde, opdateret kundskab om områdets lavinefarer og mange timers forberedelse, før turen kan gennemføres på en både tryg og god måde.

”Selvom man er i god form er det vigtigt at have viden om det rette udstyr og hvordan man bruger det. Vejret i Norge ændrer sig hurtigt, så det skal man også være opmærksom på,” siger Markus.

Faren for sneskred må aldrig undervurderes. Der dør skiløbere i de norske fjelde på grund af sneskred hvert år.

Se serien Behind the picture for et indblik i, hvordan man forbereder sig til en toptur, så den bliver både sikker og sjov, og scroll ned for flere tips fra eksperterne.

Gør dig klar!

Ski touring kræver god forberedelse, men er det hele værd! Kom i gang med disse syv tips til nybegyndere - og pludselig har du fundet dig en ny favorithobby!

1. Brug en lokal og certificeret guide

Som begynder er den bedste måde at få en sikker tur at tage af sted sammen med en lokalkendt guide. Guiderne har ekspertviden om områdets sne- og vejrforhold i fjeldene, og kan hjælpe med at finde en tur der passer til dine ambitioner og færdigheder. De ved, hvordan man bruger sikkerhedsudstyret på den rette måde, og kan hjælpe dig undervejs. Kig efter IFMGA- eller UIAGM-logoet for kvalificerede guider.

”Også erfarne skiløbere kan få en bedre oplevelse ved at være i selskab med en guide, når de kommer til et nyt område,” siger Markus.

Det norske kystklima og de mange lokale variationer gør sne- og vejrforholdene forskellige fra for eksempel Alperne. Vær opmærksom på, at vejret hurtigt kan skifte, og at forholdene kan variere fra sted til sted, alt efter hvor i Norge du befinder dig.

2. Besøg varsom.no og undgå lavineterræn

Hjemmesiden for sneskred i Norge hedder varsom.no. Kig altid på denne side, inden du tager ud på ski touring. Her er altid opdateret information om den aktuelle lavinefare i mange forskellige områder. Du kan også downloade appen Varsom til iPhone eller Android, så har du friske meldinger om sneskred lige i lommen. Appen viser lavineterræn, herunder hvor der er risiko for en lavine samt dens mulige bane.

Tre tommelfingerregler:

  • Det sikreste er at undgå terræn stejlere end 30 grader.
  • Hold afstand til sneudhæng - de kan pludseligt knække af!
  • Øv dig i at bruge dit lavineudstyr. Skulle der ske et uheld, er det op til dig og dine turvenner at redde hinanden.

3. Lær dit udstyr at kende

Selvom du måske har erfaring med vandring, langrend eller alpint skiløb, er der meget nyt at sætte sig ind i, før du tager ud på ski touring.

Adskillige steder i Norge kan du leje ski touring-udstyr og få en introduktion til hvordan du håndterer alt fra ski, skind, støvler, skredsøger og søgestang. Et godt tip er at prøve udstyret før afgang, så du ved hvad du skal gøre når du står på fjeldtoppen.

Måske kan du teste udstyret på en slalombakke først? De præparerede bakker i de norske skiområder er oplagt øveområde. Nogle skisportssteder har endda dedikerede områder, hvor du kan øve dig i at bruge skredsøgeren.

4. Start let

Du behøver ikke at vælge den højeste top på din første tur - find en lettere, kortere rute!

”Korte ture kan være lige så givende. Husk på, at du både skal op og ned,” siger Markus.

Er du begyndt at sætte pris på ski touring? Efterhånden som du bliver mere fortrolig med udstyret og lærer dine egne evner bedre at kende, kan du begynde at planlægge længere ture.

5. Pak rigtigt

At have korrekt påklædning, det rette udstyr og nok mad er essentielt, når du skal på ski touring! Og der er meget, der skal medbringes.

I Norge kan vejret skifte hurtigt, så du kan få brug for alt fra t-shirt til en tyk dunjakke. Husk også på, at der oppe i fjeldene kan der være langt til nærmeste hjælp. Derfor er det vigtigt at medbringe alt det, du kunne tænkes at få brug for.
 

6. Vær enige om formålet med turen

Er der nogle, der er i bedre form end de andre i gruppen? Så er det vigtigt, at alle har det samme mål med turen. Er du ude efter en dejlig naturoplevelse? Er målet at lære noget nyt? Vil du finde den bedste nedkørsel eller nå hele vejen op til et bestemt udsigtspunkt?

”At have de samme forventninger til dagen vil give alle en bedre oplevelse,” siger Markus.

Og husk: Det er ingen skam at vende rundt.

7. Tag et kursus!

Der er introduktionskurser til ski touring og lavinekurser mange steder i Norge. At tage på kursus kan give dig en bedre start og få dig til at føle tryg helt fra begyndelsen.

Elleve ture for begyndere

Espen Nordahl er en ivrig fjeldentusiast. Fra barnsben har han ofte være på eventyr i naturen med forældre og bedsteforældre.

Espen er forfatter til bogen ”Trygge toppturer”, som han skrev for at inspirere og øge bevidstheden om sikkerhed i de sneklædte fjelde.

”Mit bedste tip er at bruge en lokal, certificeret guide, der kender området du er i,” siger Espen.

Her er Espens tips til lette ture, der egner sig fint til nybegyndere:

  1. Nordre Dyrhaugstind 2.100 moh., Hurrungane
  2. Nautgardstinden, 2.258 moh., Jotunheimen
  3. Nibbi, 1.741 moh., Hemsedal
  4. Torstadnakken, 1.553 moh., Sogn
  5. Sandhornet, 909 moh., Sunnmøre
  6. Kaldtinden, 1.115 moh., Romsdalen
  7. Sandviktinden, 1.543 moh., Narvik
  8. Pilan, 730 moh., Lofoten
  9. Lille Blåmannen, 844 moh., Tromsø
  10. Storhaugen, 1.142 moh., Kåfjord
  11. Vassnestinden, 897 moh., Finnmark

Bag billedet

Få et indblik i det hårde arbejde, der ligger bag de perfekte ski touring-billeder.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider