Sikkerhed for skiløbere
Der er ingen grund til at holde sig tilbage fra at suse ned fjeldene på episke eventyr off-pist – men der er god grund til at passe på dig selv og have sikkerheden i orden. Når du er på skitur, er du mere udsat for potentielt livsfarlige laviner. Her er, hvad du har brug for at vide, for at din tur på ski bliver så sikker som muligt.
De norske fjelde er perfekte steder at have adrenalinfyldte og bjergtagende oplevelser i smukke omgivelser. Men det er vigtigt at være opmærksom på de farer, som kan følge med.
Hvert år koster sneskred i de norske fjelde i gennemsnit fem mennesker livet. Størstedelen er skiløbere, hvoraf mange er turister. For at sikre, at du får en sikker tur, er det vigtigt, at både du og din gruppe er velforberedte!
Før du tager afsted
Sæt dig ind i de norske fjeldregler, som er et godt sæt regler at rette sig efter. Den første regel er at lægge en solid plan for din tur og informere andre om, hvilken rute du har tænkt dig at tage. En anden vigtig regel er nummer otte: Vær ikke bange for at vende om. Der er i alt ni regler, du bør følge.
Du er selv ansvarlig for din sikkerhed i fjeldene. Før du tager afsted, bør du tjekke vejrudsigten på Yr.no og risikoen for laviner på Varsom.no. Sørg for, at du og din gruppe er velforberedte til at håndtere de aktuelle forhold.
Tag afsted med en kvalificeret skiguide
Norge har en kompleks geografi og vejret kan hurtigt slå om, og det gør det svært at forstå skiforholdene. Hvis du ikke har nogen eller kun beskeden erfaring, bør du sætte dig ind i den ultimative skivejledning for begyndere. Uanset hvilket niveau af erfaring, du har, bør du hyre en lokal skiguide, hvis du er i et uvant område.
Norske Tindevegledere, den norske medlemsorganisation af Den Internationale Føderation af Organisationer for Bjergvejledere, tilbyder mere end 100 kvalificerede skiguider, som vil sikre, at du får en tur, der passer til lige præcis dit ambitions-, evne- og fitnessniveau.
Bemærk, at de apps, som er nævnt i videoen nedenfor, Varsom og Regabs, nu er samlet i én app, som hedder Varsom.
En guide til sikre skiture i Norge
Lavineudsigten
Lavineudsigen på Varsom.no gør brug af en skala over fareniveauet, som går fra 1-5 (den internationale standard), og udgives hver dag i vintermånederne. 1 svarer til den laveste fare, mens 5 svarer til den største fare.
1 – lav fare,
2 – moderat fare,
3 – betydelig fare,
4 – høj fare,
5 – meget høj fare
Vær klar til at aflyse eller udsætte din tur, hvis faren for laviner er høj.
Du bør også klikke på den pågældende dag på oversigten, og sætte dig ind i de mere konkrete farer, som findes under punktet ”Skredproblemer”. Det giver et mere detaljeret indblik i de specifikke forhold, som gør sig gældende for de forskellige steder, som oversigten dækker ud over fareskalaen. Hvis fareskala-tallet er ”2 – moderat fare”, er det usandsynligt at store, naturlige laviner vil forekomme. Det betyder ikke, at sneskred ikke stadig kan forekomme, og selv mellemstore laviner kan begrave dig i sne. Derfor bør du generelt undgå områder med større risiko for laviner i det hele taget. Du kan lære mere om laviner herunder.
Farer
Når du bestiger et sneklædt fjeld, bør du ikke nærme dig kanten. Store snøskavl, som er det norske ord for de snedynger, som hænger ud over fjeldrygge eller sprækker i sneen, kan risikere at danne sig. Det er ikke altid let at opdage, at man befinder sig på sådan en, så det er bedst helt at holde sig fra kanten. Snedyngerne kan kollapse uden varsel.
Vær opmærksom på whiteouts, hvor snefald eller fygning gør det meget svært eller umuligt at se, og det derfor er vanskeligt at finde vej. De kræver en GPS eller et GPS-ur for at navigere tilbage til dit udgangspunkt.
Laviner
Laviner forekommer i stejlt terræn – som regel ved stigninger på 30° eller mere. Heldigvis findes der masser af bjerge med mindre stejle stigninger, som kan bestiges. For at afgøre, hvor stejl, en stigning er, kan du bruge din skistav, et kompas eller downloade et stigningskort på Varsom, som fungerer offline. Sørg for at planlægge en rute, hvor du undgår stejlt terræn. Der er masser af vidunderlige skiture med lav risiko for laviner.
Hvis en lavine finder sted, kan den løbe tre gange længere end den afstand, den falder fra det højeste punkt til det laveste. Med andre ord: Lavinen stopper ikke, når den rammer fladt terræn under sig. Du kan altså blive fanget og begravet i sneskredet, selv hvis du befinder dig på fladt terræn et godt stykke fra lavinens udgangspunkt. Vær opmærksom på dine omgivelser, og læg mærke til, om der er områder, hvor sneskred kan risikere at ramme dig. Kortet på Varsom har et overblik over de forskellige zoner. Tjek kortet på din telefon, hvis du er i tvivl.
Redning
Alle i din gruppe skal være i stand til at redde hinanden i tilfælde af en nødsituation. Øv redningsteknikker, herunder den såkaldte buddy rescue, og hav altid følgende udstyr med på din skitur:
- Lavinebipper, på engelsk en avalanche beacon
- Lavinesøgestang, på engelsk en avalanche probe
- Skovl
Sådan finder du en person, der er begravet under et sneskred:
De første 15 minutter, efter et menneske er blevet fanget i en lavine, er de vigtigste og mest kritiske. Chancen for at blive fundet i liv falder betydeligt herefter. De andre medlemmer af gruppen bør kontakte redningsholdet med det samme, men det er vigtigt, at man ikke stopper og venter på det. Statistisk set er der størst sandsynlighed for, at en person overlever og bliver reddet, hvis medlemmerne af personens gruppe lokaliserer og graver vedkommende ud. Dette kaldes buddy rescue. Det er derfor essentielt, at alle medlemmer af gruppen er udstyret med lavineudstyr og ved, hvordan man bruger det.
Det er desværre ofte for sent, når redningsholdet ankommer.
Det skal du have med
Det kan være krævende at nå de bedste pister, og det er derfor vigtigt at pakke så let som muligt (i en god rygsæk) uden at gå på kompromis med essentielt udstyr (se listen over, hvad du skal have med). Før du tager afsted:
- Afprøv, og forstå dit nødudstyr ud og ind: Lavinesøgestang, lavinebipper og skovl.
Tag din telefon med
Det norske luftvåbens 330 Skvadronens regningshelikoptere er udstyret med udstyr, der kan søge efter mobilsignal. De kan finde alle mobiltelefoner, så længe de er tændt – selv dem, som ikke har dækning. Hold derfor din telefon tændt i tilfælde af, at du skal findes. Sørg for, at du kan opdages ved hjælp af elektronisk sporing som nødsignaler, mobilsignal eller lavinebipper.
Hav også en pandelampe, ekstra batterier til din lavinebipper og en powerbank til din mobiltelefon.
Pakkeliste
Beklædning
Vejret i fjeldene kan ændre sig pludseligt, og du kan nærmest opleve hver eneste årstid på en enkelt dag. Det bedste råd til din beklædning er at tage flere lag tøj på, da det gør det lettere at regulere din kropstemperatur.
- Et tætsiddende lag af uld vil holde dig kølig på turen op ad fjeldet og varm den anden vej.
- En uldsweater eller en fleecetrøje som mellemlag hjælper med at holde på varmen.
- En let vindjakke, som også bør være vandtæt, samt bukser beskytter dig mod vejrforholdene.
- Når du holder pause, kan du tage en tyk overjakke på. Den er også god at have, hvis der opstår en nødsituation.
- Hue, varme handsker og halsedisse.
Det er en god ide at have farverigt tøj på, da det er lettere at se på afstand.
Brug solcreme og snebriller. Din solcreme bør være mindst faktor 30 for at beskytte din hud, og dine snebriller eller solbriller bør have farvede linser for at modvirke sneblindhed. Se faktaboksen, for at få en udtømmende liste over, hvad du bør have med.
Kort sagt: Vær velforberedt, og følg pakkelisten nøje, før du tager afsted på dit skieventyr. For at undgå laviner, bør du vælge en rute, hvor stigningen højest er 30° og holde dig væk fra fladt terræn, hvor stejle stigninger kan resultere i udløb af gletsjere. Tag en lokal guide med for at være sikker på at din tur bliver både sjov – og sikker.
Sikkerhed for skiløbere
Se videoen for at forstå nogle af de udfordringer, du kan risikere at møde på din skitur i Norge.
Er det første gang, du er på skitur?
Her er, hvad du skal vide.
Læs mere
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.