Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Norway Now
Search
or search all of Norway
Tromsø Tromsø
Credits
Tromsø.
Photo: Bjørn Jørgensen - Visitnorway.com
Campaign
Partner

Lad nordlyset danse

At se nordlyset giver dig en følelse af at være på kanten af verden, hvor du kan få et sjældent glimt af det endeløse univers, vi alle kun er en meget lille del af.

På sit enkleste er det let at forklare, hvad nordlyset er for en størrelse. Lysene dukker op om natten, når himlen er mørk. Det er et spraglet modeshow fremført af dansende neonrør, inspireret af 80’ernes underskønne farvepalette: grøn, lyserød, violet. Du kan se lysene på billede eller video, men kun de der har set dem med egne øjne, kan rigtigt fatte de nærmest guddommelige kræfter nordlyset besidder.

For nordmænd, der bor i Nord-Norge, er nordlyset en naturlig del af hverdagen. Heroppe, i omgivelser domineret af sneklædte fjelde, er lysene en evig kilde til kunst, myter og legender.

For andre, såsom den berømte videnskabsmand Neil deGrasse Tyson, er nordlyset et enestående eksempel på, hvor smuk videnskab kan være. ”Det er det sjove ved universet”, siger han, ”at bag ved nogle af de smukkeste syn gemmer der sig nogle af de mest udfordrende problemer i fysikkens verden”.

Tromsø
Tromsø
Konrad Konieczny / www.nordnorge.com / Tromsø
Northern Lights, Kautokeino in Finnmark
Kautokeino
Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com
Vesterålen
Vesterålen
Øystein Lunde Ingvaldsen/www.nordnorge.com/Bø
Northern Lights, Karlsøy
Karlsøy
Gaute Bruvik / www.nordnorge.com / Karlsøy
Ad

Hvor og hvornår? Der er ikke noget klart svar, men …

Det siges ofte, at det nordlige Norge er det bedste sted i verden at se nordlys. Det er naturligvis en sandhed med modifikationer, for lysene kan være lige så synlige og finurlige fra andre destinationer uden for Norge.

Men Nord-Norge er sandsynligvis det mest behagelige og interessante sted at se nordlys, ikke mindst på grund af det store udvalg af hoteller og forskellige aktiviteter, udbudt af de mange hundredetusinde beboere i dette enorme geografiske område.

Nordlysbæltet rammer reelt Nord-Norge på Lofoten-øerne, og følger kysten hele vej op til Nordkap og videre, men faktisk er der blevet spottet meget nordlys længere mod syd i de seneste år. Det ene sted kan være lige så godt som det andet – det er det samme nordlys du ser på Lofoten som i Tromsø, 500 kilometer længere mod nord, bare fra en anden vinkel.

Husk på, at nordlyset er en sand diva. Hun går ikke på scenen før hun er helt klar. Tålmodighed er en dyd, især når du er på nordlysjagt. For at maksimere dine chancer for at få hende at se, skal du tage af sted enten sen efterår, vinter eller tidlig forår. Mellem september og marts er det mørkt mellem klokken 18.00 og 01.00, og det er i dette tidsrum nordlyset oftest viser sig.

Men som med en rigtig diva er der ikke nogen garantier. Aurora Borealis kan bedst lide koldt og tørt vejr, som regel fra december. Nogle vil sige at det er tørrest og mest skyfrit længere inde i landet, men det er ikke nødvendigvis sandheden på den givne dag.

Stærke østenvinde giver klarer vejr ved kysten end inde i landet. Undgå også fuldmåne – ikke på grund af varulve, men fordi det klare månelys vil blegne din nordlysoplevelse betragteligt.

Installér appen Norway Lights til Android og iPhone og find ud af, hvor og hvornår du kan se nordlys.

iPhone: Download Norway Lights til iOS
​Android: Download Norway Lights til Android
Windows: Download Norway Lights til Windows

Norge, nordlysets hjem

Langt mod nord er troldenes og fjeldkongernes hjem. Det er Ibsen, Nansen og Griegs hjem, og det er også nordlysets hjem.

Se en cool visualisering af, hvordan nordlyset opstår:

Lys, kamera … action!

Du har ikke brug for særligt meget udstyr når du vil fotografere nordlyset, men der er dog nogle ting du ikke kan undvære:

  1. Ekstra batterier: Lave temperaturer dræner batterierne hurtigt, så husk at medbringe et ekstra sæt fuldt opladede batterier - put dem i lommen, tæt på kroppen, så er de varme når du skal bruge dem.
  2. Kamera: Et kamera med udskiftelig linse er at foretrække, men i princippet kan ethvert kamera benyttes. Jo bedre billedsensor kameraet har, desto mindre kornede bliver billederne.
  3. Fjernbetjening: En kabeludløser til kameraet kan være uvurderlig når vibrationer skal minimeres. Den kan bruges sammen med eller i stedet for den forsinkede selvudløser, der er indbygget på de fleste kameraer i dag. Har du ikke en fjernbetjening, kan du bruge selvudløseren i stedet for.
  4. Et robust stativ: Hvis du vil undgå, at billedet fremstår sløret på grund af en rystende hånd, bør du medbringe et stativ. En holder der kan justeres på alle akser er bedst. Hvis dit stativ er ustabilt kan du prøve at hænge noget tungt fra den midterste fod.
  5. Objektiv: Et vidvinkelobjektiv er bedst, helst med en brændvidde mellem 10 og 24 mm og en maksimum blændeværdi på f/2.8 (men f/3.5 kan gå an). Manuel justering er et must.

Videnskaben og myten bag nordlyset

Hvad er nordlys? Videnskaben bag nordlyset forklares normalt af fysikere med speciale i magnetohydrodynamik, og de er ærligt talt meget klogere end os.

Dette forstår vi: Solen er grunden til, at der opstår nordlys (også kaldet Aurora Borealis). Under store solareksplosioner kastes enorme mængder elektrisk ladede partikler ud af solen og ud i rummet.

Hold godt fast, for nu bliver det mere kompliceret: Når partiklerne kolliderer med jordens magnetfelt, føres de imod en cirkel omkring den magnetiske nordpol, hvor de interagerer med atmosfærens øverste lag. Energien, der frigives, danner nordlys. Alt dette sker omkring 100 kilometer over hovedet på os.

Det kommer nok ikke som en overraskelse, at det spektakulære nordlys er genstand for mange myter. Symboler for nordlys er for eksempel blevet fundet på samiske shaman-trommer. Fænomenet har flere forskellige navne på samisk, herunder ”Gouvssahas”, hvilket betyder "lyset der kan høres". Poetisk, ikke sandt?

Og i vikingetiden sagdes det, at nordlyset var valkyriejomfruernes rustninger, som glimtede særegent.

På jagt efter nordlyset med samerne

Følg den britiske skuespiller David Spinx på en rejse i Finnmark, hvor han møder det samiske folk, smager på rensdyrkød og jagter nordlyset.

Oplev nordlyset

Start planlægningen nu

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvordan du får nordlyset at se.

×

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad