Skip to main content

Nordlys i Norge

At se nordlyset danse over nattehimlen står højt på mange rejsendes ønskesedler, og Norge er et af de bedste steder at opleve dette magiske naturfænomen med egne øjne.

Det nordlige Norge er sandsynligvis det mest behagelige og interessante sted på jorden at se nordlyset. Mellem slutningen af september og slutningen af marts er det mørkt i Nord-Norge fra tidlig eftermiddag til sen morgen - og i dette tidsrum har du de bedste chancer for at observere nordlyset danse på polarhimlen.

Nord-Norge dækker et enormt geografisk område, men selvom her kan synes mennesketomt, er her faktisk alt fra relativt store byer med flotte museer og gang i gaden til små, hyggelige fiskerlejer. Og det er let at finde et sted, hvor der ikke er unaturligt lys til at spolere nordlysets forestilling.

Udover at jage nordlys kan du prøve vinterfiskeri, vandring, skiløb og hundeslæde, lære mere om samernes kultur eller deltage på en hvalsafari. Bagefter kan du slappe af på et godt hotel og sætte tænderne i den utroligt velsmagende lokale mad. Måske har du været med på en guidet nordlyssafari, så du kan indtage aftensmaden i et traditionelt lavvu-telt?

Nordlyset dukker også op i andre dele af landet fra tid til anden, herunder i Trøndelag og de sydlige dele af Norge, især i perioder med øget solaktivitet.

Men hvad er nordlys egentligt? På sit enkleste er det let at forklare, hvad nordlyset er for en størrelse. Det skabes, idet elektrisk ladede partikler fra solen kolliderer med jordens atmosfære.

Nordlyset dukker op om natten, når himlen er mørk. Det er som at være vidne til et spraglet modeshow, fremført af dansende neonrør med en underskøn farvepalette: grøn, blå, lyserød, violet. Læs flere fakta om nordlyset.

Der er dog aldrig nogen garanti for, at nordlyset viser sig - dertil er hun for stor en diva. I så fald kan du i stedet nyde ’mørketidens’ anden stjerne; den blå time. På klare dage kan du i timen omkring solnedgang se smukke solnedgangsfarver mod syd og et dybblåt tusmørke mod nord. I den blå time bades det hvide vinterlandskab slet og ret i dybe, mørkeblå farver. Og selv hvis nordlyset ikke viser sig er det stadig en stor oplevelse at have den uendelige aftenhimmel nærmest for sig selv...

Lysforurening slører nattehimlen i over halvdelen af Europa. Hvis du forlader byens lys kan du få meget mere af universet at se med det blotte øje. Se mere i filmen herunder.

Aurora borealis kan ses, når himlen er klar, skyfri og mørk. Den peaker mellem kl. 23.00 og 02.00.

Statistisk set har forår (marts/april) og efterår (september/oktober) det højeste niveau af nordlysaktivitet. Du kan dog også se dem i november, december, januar og februar. Kryds fingre for en solstorm, som sender disse magiske partikler i din retning...

Bare rolig, hvis du skal venter på, at The Green Diva dukker op. Der er masser af andre uforglemmelige ting at lave i Nord-Norge.

Planlæg turen med My Nordic Travel.

Nordlysprognose

De bedste steder at se nordlys

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Andre aktiviteter i Nord-Norge

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvordan du får nordlyset at se.

Senest besøgte sider