Skip to main content

Nordlys i Norge

Der er få steder i verden, som giver en lige så god mulighed for at opleve den endeløse stjernehimmel, hvor utrolige farver danser og glimter, som Norge. Og heldigvis er der mange måder at se nordlys i landet.

Hvor og hvornår kan du se nordlys?

Vidste du, at du kan opleve nordlyset allerede fra sent i september og indtil sent i marts? I Nord-Norge bliver det mørkt om eftermiddagen, og lyset vender først tilbage om formiddagen næste dag. Nordlyset, som også kaldes aurora borealis, flakker og danser ofte hen over himlen, og det mørke bagtæppe gør det let at få øje på. Kombinationen af de mange smukke øer, de dybe fjorde og stejle fjelde gør denne del af Norge til et af de smukkeste og mest interessante steder at se nordlyset.

Der bor hundrede af tusinder af mennesker i dette enorme geografiske område, og det betyder, at Nord-Norge har alt fra livlige byer med pulserende natteliv, over spændende museer, til hyggelige, små fiskerbyer og store, fredfyldte naturområder uden lysforurening.

Det bedste tidspunkt at tage af sted – er nu!

Forekomsten af nordlys når et højdepunkt i år og næste år – frem til 2026 forventes aurora borealis-aktiviteten at nå sit højeste niveau i 11 år.

Udforsk de nordlige himmelstrøg

Nordlyset kan være en sky og genert danser, men ud over at jage det smukke himmelfænomen, kan du også lave mange andre ting. Der er mulighed for vinterfiskeri, vandre-, ski- og slædeture. Oplev den samiske kultur, eller slut dig til en hval- eller vildtlivssafari. Bagefter kan du slappe af på hoteller i verdensklasse og spise fantastisk mad. Eller måske slutter du dig til en nordlyssafari, hvor du kan spise i en traditionel lavvo? En nat på et ishotel kommer du heller aldrig til at glemme.

Men nordlyset viser sig undertiden også i andre dele af landet, herunder Trøndelag og de sydlige dele af Norge – især i perioder med forøget solaktivitet.

Hvad er nordlys?

På et meget basalt niveau er nordlys som fænomen relativt let at forklare. Nordlys forekommer, når de elektrisk ladede partikler fra solen kolliderer med hinanden og indtræder i jordens atmosfære.

Nordlyset viser sig om natten, når himlen er mørk. Det kan ses som en himmelsk danseforestilling af dansende lys, som glider hen over natten med grønne, blå og nogle gange pink og violette farver.

Det unikke vinterlys

Men selvom man ikke kan tage nordlyset for givet – det kommer og går, lidt ligesom vejret – er der altid garanti for fortryllende lys i Nord-Norge hele polarnatten. På dage med klart vejr kan du se den smukke solnedgang mod syd, mens himlen mod nord er farvet en dyb midnatsblå. I ”den blå time” ved skumringstid er landskabet badet i en glasagtig, dybblå farve. 

Og selvom aurora borealis måske ikke viser sig, så kan den stjernefylde, grænseløse himmel få dig til at føle dig i et med universet…

Lysforurening forværrer udsigten i mere end halvdelen af Europa. Men hvis du forlader byernes lamper og lys, kan du se meget mere af universet med det blotte øje.

Hvornår kan du se nordlys?

Aurora borealis kan ses, når himlen er klar og mørk. I tidsrummetmellem klokken 23 og klokken 2 er der størst chance..

Statistisk set er det forårsmånederne (marts/april) og efterårsmånederne (september/oktober), som har mest aurora-aktivitet. Men nordlyset kan også ses i november, december, januar og februar. Du kan krydse fingre for, at en solstorm opstår og sender de magiske partikler, som resulterer i nordlys, i din retning…

Hvis du bliver nødt til at vente lidt, før nordlyset kommer sig over sin generthed, skal du ikke bekymre dig: Der er masser af andre uforglemmelige oplevelser i Nord-Norge. Planlæg din rejse med My Nordic Travel.

Nordlysprognose

De bedste steder at se nordlys

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Andre aktiviteter i Nord-Norge

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvordan du får nordlyset at se.

Opdag mere

Senest besøgte sider