Skip to main content

Alt om vinteren i Nord-Norge

Drømmer du om at tage til vinterlandet Nord-Norge? Det hårde og barske vintervejr er smukt, men kan også virke lidt skræmmende at give sig i kast med. Men frygt ikke! Her får du al den information, du har brug for, så du kan rejse som en lokal og holde dig i sikkerhed.

Gå direkte til:

Vejr | Beklædning | Indendørs aktiviteter | Nordlyset | Transport | Sådan færdes du ansvarligt | Adgang og åbningstider | Mad og drikke

Hvordan er vejret?

Det norske vintervejr kan melde sin ankomst allerede i begyndelsen af oktober og varer til slutningen af april – eller længere alt efter hvor langt nordpå, man er.

Nord-Norge dækker et utrolig stort landareal og udgør mere end en tredjedel af Norges fastland, hvilket betyder, at klimaet varierer meget afhængigt af hvor i regionen, man er. Vejret kan hurtigt slå om, så sørg for at have passende tøj med. 

Vintrene er ofte mildere ved kysten og i de sydlige dele af landet som Helgeland, Bodø, Lofoten og Vesterålen. Du kan opleve alt fra solskin til sne, regn eller iskolde minusgrader. Du skal ikke blive overrasket, hvis du oplever det hele på en enkelt dag. Temperaturen i disse områder ligger typisk mellem 5° og -5°.

Jo længere nord, man rejser, desto koldere bliver det i udgangspunktet. De åbne vidder og indre områder af Finnmark er ofte dækket af sne det meste af vinteren, og temperaturen kan falde helt ned til -30°. I Svalbard, som er meget tæt på Nordpolen, varer vinteren helt fra oktober til maj. Temperaturen kan falde til mellem -20° og -30°.

Du kan finde vejrudsigter for hele Norge på Yr.no eller ved at downloade Yr-appeniOS eller Android.

Hvad skal man have på?

Ligesom i Danmark siger man også i Norge, at der ikke findes dårligt vejr – kun dårlig påklædning.

  • Inderst skal du have et tyndt lag uld – for eksempel en langærmet trøje og et par lange underbukser.
  • Tilføj et mellemlag – for eksempel en fleecetrøje eller en uldbluse. På de koldeste dage kan det være en god idé at tage et par ekstra bukser på under dine udendørsbukser. 
  • Yderst skal du have tøj på, der kan holde varmen inde. Tag en tyk dynejakke og bukser, der egner sig til udendørs brug, på, når vejret er allerkoldest. På de mildere dage, hvor man bevæger sig, kan man nøjes med jakke og bukser, som er vindtætte og vandafvisende.

Det kan virke som en lidt voldsom beklædning, men det er altid bedre at kunne tage et lag tøj af, hvis det er for varmt, end at risikere at have for lidt tøj på og fryse.

  • Tag en hue på, og ifør dig handsker eller vanter (vanter holder bedre på varmen end handsker). Tag også et halstørklæde eller en sweater med rullekrave på. De dækker områder på kroppen, som ellers hurtigt bliver kolde.
  • Dine sko bør være vandtætte og have solide såler, som passer til sne og is – og sørg for, at de har plads til uldsokker og/eller ekstra uldsåler.
  • Når man skal færdes på is og glatte stier, er det en god idé at anskaffe sig et par støvler med pigge, som kan fås i sportsbutikker eller større supermarkeder.

Der er masser af gode butikker i Norge, som sælger ordentligt vintertøj, så du skal ikke bekymre dig, hvis det er vanskeligt at skaffe på forhånd. 

På mange guidede ture og aktiviteter vil der blive uddelt varme heldragter, som man kan have på under forløbet – men det er stadig essentielt at have varmt tøj på indenunder. Det er endnu mere vigtigt, hvis du befinder dig på Svalbard, hvor den gennemsnitlige vintertemperatur er -14° - og den kan falde til -20° eller -30° på de koldeste dage.

Pst! En god souvenir fra Norge er uldtøj i høj kvalitet.

Hvad skal man gøre, når vejret er dårligt? 

Selvom du har det rette tøj med, kan det være rart eller endda nødvendigt at bruge tid indendørs, når vejrforholdene er barske.

Der er masser af fascinerede museer, gallerier og hyggelige cafeer, som er værd at besøge i det høje nord, herunder Lofotr Vikingmuseum. Lad det rekonstruerede langhus tage dig med tilbage i tiden! 

Museer og kulturelle oplevelser

Besøg det største museum i Nord-Norge, og prøv spændende aktiviteter.

Find flere museer og oplevelser her

Hvor kan man se nordlyset?

Se med egne øjne det fortryllende fænomen, som kaldes Aurora Borealis (eller nordlys), når det danser over himlen. Folk fra nær og fjern kommer til Nord-Norge for at se nordlyset, og selv nordmænd elsker det. Nordlyset kan være en genert primadonna, og det kan ikke garanteres, at du kan få hende at se, men du kan maksimere dine chancer på en guidet tur. 

Nordlyset kan for det meste ses fra sent i september og indtil sent i marts, når himlen er mørk og klar. Statistisk set er der mest nordlys om foråret og efteråret.

Polarnætterne

Nord-Norge er kendt for sin mørketid – eller polarnætterne, som de også kaldes. Selvom vinterdagene er kortere og mørkere, er de stadig smukke. Der er er ofte mange timers dagslys.

Solen holder sig lige under horisonten, og på klare dage er der smukke solnedgange, som fylder himlen fra midten af dagen og mange timer frem – så hold dit kamera parat! Sørg for at være udenfor, når den berømte ”blå time” indtræffer, og verden bades i en dyb, koboltblå nuance.

Alt efter hvor langt nordpå, man er, varierer længden på mørketiden, og det er ikke mørkt uden stop. Ved Nordkap varer mørket to måneder, mens det i Lofoten varer mindre end fire uger. Hvis du rejser i Nord-Norge sent om vinteren, er der betydeligt mere lys, og dagene er længere. Solen hænger stadig lavt i horisonten, og de klare pink, violette og lyseblå farver, som maler himlen, kan være utroligt smukke. 

På Svalbard er der flere måneder med dage, der er helt mørke. 

Kom, og se nordlyset

Lær mere om nordlyset, og få den bedst mulige tur.

Hvordan kommer man omkring?

Vejrforhold som kraftig sne, storme og stærke vinde kan have indflydelse på din rejse, så sørg for at være forsikret, da for eksempel transport kan risikere at blive aflyst.

Du bør kun leje en bil eller køre i din egen, hvis du har erfaring med at køre i vinterforhold. Bilen bør være udstyret med vinterdæk. Vær tålmodig, og tjek altid vejrforholdene på yr.no, da vejret kan risikere at betyde at fjeldpas, broer og veje i timevis bliver lukket med kort varsel. Husk at køre langsomt og forsigtigt på is- og sneglatte veje, og vær opmærksom på, at det kan tage længere tid at nå din destination end beregnet. 

Offentlig transport kræver en smule mere planlægning i Nord-Norge på grund af områdets størrelse og de mange afsondrede byer og landsbyer. Hvis du ikke ved, hvor du skal begynde, kan du prøve disse slående rundture. Den offentlige transport vil i nogle tilfælde ikke køre på helligdage.

Der er masser af busruter, ekspresbåde og færger i regionen. De afgår ofte fra de større byer, men der er færre afgange i de mere afsides dele af landet. Find en oversigt på entur.no eller på Entur-appen.

Hvordan kommer man hertil?

Du kan tage toget så langt nordpå som Bodø, men hvis du skal længere, må du benytte dig af andre former for offentlig transport. Toglinen bestyres af SJ.

Den hurtigste måde at komme til Nord-Norge er med fly. Der går fly fra Oslo, Bergen og Trondheim. Der er større lufthavne i Bodø, Harstad/Narvik (Evenes) og Tromsø. Svalbard, øhavet mod nord, har også en lufthavn. Bodø og Tromsø har mange afgange til forskellige rejsemål, og Tromsø har flere forskellige internationale forbindelser. 

Der er adskillige mindre lufthavne spredt ud over regionen, blandt andet i Kirkenes, Hammerfest, Alta og Bardufoss. Selskaberne, der flyver indenlands, er Norwegian, SAS og Widerøe.

Det er let at rejse på havet i Nord-Norge. Der er både færger, ekspresbåde og lokale både. De er oplagte at bruge til at udforske kysten i ens eget tempo. Tjek Statens vegvesens hjemmeside for at se færgernes afgangstider og Entur for at se andre fartøjers. Vær dog opmærksom på, at vejrforhold også kan være voldsomme til søs, så det kan være en god idé at købe søsygepiller på et apotek inden turen.

Uanset hvad du vælger, vil den norske offentlige transport med garanti tilbyde en behagelig rejse med fantastisk udsigt til den smukke natur (og måske endda nordlys)!


Hurtigruten og Havilatilbyder gode muligheder for at se fjordene og de fantastiske landskaber på komfortabel vis. 

De sejler begge på kystruterne mellem Bergen og Kirkenes med masser af aktivitetsfyldte stop og fantastiske mad på vejen. Rejs fra den ene ende til den anden på et syv dage langt krydstogt, eller rejs fra havn til havn, og planlæg din rute, så den passer til lige præcis din ferie.

Du kan endda besøge Hurtigruten Museum, som ligger i Stokmarknes – færgens fødested.

Eller hop på det arktiske tog Ofotbanen, og bliv forbløffet over det dramatiske landskab, og lær om den lokale kultur på den 43 kilometer lange togtur til Narvik ved den svenske grænse.

Hvordan færdes man sikkert i naturen?

Respekter altid advarsler om vejret, og benyt dig ikke af lukkede stier og veje. Selvom vinteren kan være meget smuk, kan den også være meget farlig. Der er mange redningsaktioner hvert år på grund af de ekstreme vejrforhold og sneskred, og nogle af dem involverer desværre dødsfald. En stigning i antallet af redningsaktioner, som vedrører turister, lægger også pres på de begrænsede lokale ressourcer til redninger. 

For at sikre den størst mulige sikkerhed på din tur bør du altid spørge de lokale eller professionelle guides om hjælp og råd, hvis du vil på vandretur om vinteren. Forsøg aldrig at vandre på en lukket sti eller stier, som er dækket af is eller sne i stejlt terræn. Det er vigtigt at tjekke vejrudsigten og have styr på, hvornår det bliver mørkt, og hvor der er potentiel fare for sneskred. Husk altid at have ordentligt fodtøj med snepigge på.

Hvis du vil gå i snesko eller stå på ski, bør du altid have en lokal guide med. De vil have den fornødne viden om alle de forbehold, man bør tage, for at få en sikker og sjov oplevelse i vinterfjeldene.

Er der åbent?

For at undgå at blive skuffet er det en god idé at tjekke åbningstider på forhånd. Mange af de smukkeste syn i Norge findes i de mere afsidesliggende områder, og det er ikke sikkert, at alting vil have åbent hele tiden. Butikker kan lukke tidligere, end man er vant til, og nogle museer, cafeer og restauranter kan have lukket på bestemte tidspunkter af året.

Det kan også anbefales at have undersøgt, hvor der findes toiletfaciliteter, da der kan være lange strækninger uden. Benzinstationer har gratis toiletter, og der er også offentlige toiletter på populære turistdestinationer. Derudover er der toiletter på museer og cafeer. Du bedes have respekt for naturen og andre menneskers ejendom. 

Hvor kan man spise?

Vinteren er det bedste tidspunkt for året, når det kommer til fisk og skaldyr i Norge. Kom, og smag de friske, salte kongekrabber, kammuslinger og søpindsvin. Du kan endda prøve en ret med tørfisk tilberedt på traditionel vis.

Skrei, også kendt som atlantisk torsk, migrerer fra Barentshavet til Nord-Norge hvert år for at gyde. Den lange rejse giver fiskene en rig smag, som man ikke må snyde sig selv for. Der er normalt store mængder skrei i havene omkring Lofoten, Vesterålen og Senja fra januar og til april, så der er rig mulighed for at tage på fisketur.

Det er også værd at smage rensdyrkød, som i høj grad indgår i traditionel samisk madlavning. Der serveres som stuvning, bøf og på mange andre måder. Læs mere om Nord-Norges arktiske madkultur.

Vinter i Nord-Norge

Et vintervidunderland venter!

Jul mod nord

Oplev juledagene i Norge.

Sommer i Nord-Norge

Se den fantastiske midnatssol.

Senest besøgte sider