Norsk uld er det naturligste i verden

Den bedste måde at opleve den norske naturs renhed er ved at iklæde sig norsk uld. Takket være nye design vil uld omsider opnå succes, ifølge tidligere modebladsredaktør og nuværende uldautoritet Tone Skårdal Tobiassen.

Fordele ved uld

Uld kan ånde, holde fugt væk, regulere temperaturen naturligt og rense sig selv. I Norge iklædes børn fra de er helt små, for at holde dem varme og tørre uanset vejret. Uld er behageligt, fordi det føles varmt om vinteren og køligt om sommeren.

Norsk uld vaskes og forarbejdes uden kemikalier, og er kendt for at være stærkt og glansfuldt.

Der bruges norsk uld i mange former for beklædning, strikkegarn, tæpper, møbelpolstring, gulvtæpper og meget mere.

Årligt bearbejdes cirka 4.000 tons uld i Norge.

Kilde: Norilia.no

Hun er klædt i uld fra top til tå. På bordet foran hende har computeren et cover af uld, der ligner diamanttwillet på en tunika fra år 400. Denne beklædning blev opdaget for nyligt, da dele af en gletsjer i det midterste Norge smeltede.

Tone Skårdal Tobiassen, projektleder på NICE (Norwegian Initiative Clean and Ethical Fashion), er medforfatter til bogen ’Strikk med norsk ull’ og en drivkraft når det handler om at binde designere og uldindustrien sammen. Og så advokerer hun ikke mindst for, at de gamle uldtraditioner fornyes.

Klædt på til vandring

"Det er ganske simpelt," siger Tone. "Hvis du vil have en god oplevelse i den norske natur, må du tilpasse dig den, også i dit tøjvalg, og derfor bør der vælges uld - og helst norsk uld. Det er overraskende for mange, at uld regulerer din kropstemperatur. Den sikrer, at du ikke er hverken for varm eller for kold, uanset sæson," siger Tone, der har hørt rygter om, at tæppet i det ovale kontor i Det Hvide Hus i Washington er fremstillet af uld fra Norge. "Norsk uld 'krøller' på en bestemt måde, der er meget eftertragtet."

Brugen af uld i Norge går meget længere tilbage end vikingetiden, men dens positive sider har længe været undervurderet i en industri, der har favoriseret merino-uld fra andre dele af verden. Ifølge Tone er det en myte, at den norske uld kradser. Der er derimod stærkere og mere holdbar end de typiske merinofibre.

Uldglans i verdensklasse

"Tænk over det. Norsk lammekød anses som en delikatesse i hele verden, og der er ingen grund til, at uld ikke skulle kunne nyde den samme succes. Jeg har tit hørt, at norske sweatere er uopslidelige, og at uldet er usædvanligt glansfuldt," hævder Tone.

Der har for nyligt været en mode-hype omkring norsk uld.

"Den har hurtigt udviklet sig til noget større, godt hjulpet af idérig produktudvikling fra de norske uldspinderier og hele athleisure-trenden, der kombinerer sport og fritid," siger Tone.

"Tykkelsen på uldet er godt for de traditionelle norske uldstrik og cardiganer, og kommer sig af, at dyrene har det godt," griner Tone.

"Vores får spiser grønt græs, blade, blomster og lyng i den frodige norske natur, til forskel fra de fleste merinofår, der lever i varmt og tørt klima. De norske får er om nogen 'powered by nature'. Ligesom hos mennesker kommer velværen til udtryk i hårtykkelsen, hvilket giver stærkere fibre i ulden," forklarer Tone.

Det kolde klima reducerer bakterier og problemer med pesticider, så der ingen grund er til at dyppe ulden i stærke kemikalier. Derfor godkendes omkring 75 procent af den norske uldproduktion af det nordiske svanemærke.

Andre norske uldproducenter

Greater than A
Norsk uld findes også som isolerende inder-materiale i beklædning fra Greater than A, den norske skiløber og olympiske guldvinder Aksel Lund Svindals tøjmærke.

Krivi Vev
Væveriet Krivi Vev i Tingvoll, Møre og Romsdal, mikser uld fra Norges ældste fåreracer i materialer, som vikingerne plejede at bruge til overlevelse.

Varp & Veft
Varp & Veft drives af håndværkeren Ragnhild Lie på Lofoten. Kunder kan handle direkte fra den lille butik Høystålet.

Hillesvåg Ullvarefabrikk
Lige nord for Bergen anbefaler Tone Skårdal Tobiasson at besøge Hillesvåg Ullvarefabrikk, del af et system kaldet Economusée, et netværk af fagmænd. ”Her kan du se hele værdikæden, uldbearbejdningen og de smukke maskiner fra det sene 1800-tal.”

Værbitt
Værbitt har lige åbnet butik i Oslo, med en bred vifte af norsk uld spundet på alle uldvæverierne. På hotellet The Thief i Oslo kan du finde uld på de fleste værelser.

Fordele ved uld

Uld kan ånde, holde fugt væk, regulere temperaturen naturligt og rense sig selv. I Norge iklædes børn fra de er helt små, for at holde dem varme og tørre uanset vejret. Uld er behageligt, fordi det føles varmt om vinteren og køligt om sommeren.

Norsk uld vaskes og forarbejdes uden kemikalier, og er kendt for at være stærkt og glansfuldt.

Der bruges norsk uld i mange former for beklædning, strikkegarn, tæpper, møbelpolstring, gulvtæpper og meget mere.

Årligt bearbejdes cirka 4.000 tons uld i Norge.

Kilde: Norilia.no

Miljøvenlige dyr

"Alt i alt er uld godt for miljøet," mener Tone og tilføjer: "Naturligvis afhænger det af øjnene der ser, men kigger du på helheden bidrager dyrene positivt til naturen. Når de gøder den, hjælper de indirekte med at indfange kulstof i luften. Via deres græsning holder fårene desuden orden på naturen, så vores besøgende kan nyde udsigten."

Tag følelsen med hjem

Tone hjælper hele tiden til med at lancere nye uld-baserede produkter, og hun har mange gode råd til besøgende, der vil have noget varmt og blødt med hjem. "Når alt kommer til alt," siger hun, "tror jeg, at kinesiske turister foretrækker at tage noget originalt norsk med sig hjem, og ikke noget 'made in China'. Med uld fra et får, de måske endda har set græsse glad på sæteren."

Tips til at købe uldprodukter

Tone Skårdal Tobiasson er entusiastisk omkring de mange nye, små designere og virksomheder, der eksperimenterer med norsk uld.

Fogg Gildeskål og Vêr

Beanierne fra Fogg Gildeskål håndvæves af de to designsøstres mødre, mes Vêr på Lofoten laver tilbehør og pull-overs.

  Rauma Collection og Lillunn

  Rauma Collection’s sweatere kan købes hos i specialforretningerne Norsk Flid og Husfliden, der findes i mange norske byer. Disse forretninger sælger også Lillunn, ikonisk vævet overtøj af norske lammeuld.

   Dale of Norway og Devold

   Dale of Norway laver traditionelle norske uldsweatere, og du kan finde sweatere fra sportsbrandet Devold i butikker i New York.

    Røros Tweed

    Tone er også vild med de berømte, klassiske tæpper af norsk uld fra Røros Tweed. "Dette gamle firma i byen Røros samarbejder med mange, fra norske designere hos Snøhetta til uafhængige kunstnere som Bjarne Meldgaard."

    De bedste shoppingsteder i Oslo

    Moderedaktør for magasinet KK, Ida Elise Eide Einarsdóttir, afslører sine yndlingssteder at shoppe i Oslo.

    Benyt dig af disse gode tilbud

    Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

    Opdag mere

    Senest besøgte sider