Her er hvorfor, du vil elske
NORSK STRIK
Strik er HOT!
Hvis der er én souvenir, du ikke kommer til at fortryde at tage med hjem fra Norge, så er det en strikket sweater!
Over hele landet, uanset vejret eller årstiden, er der gode chancer for at se nogen, der har taget strikket tøj på!
Uld er det bedste!
Uld ånder, holder på varmen og sørger for at holde fugten på afstand. Det er også temperaturregulerende og selvrensende.
Der er ikke noget som en tyk uldsweater med smukt mønster at tage på udenfor, når det er koldt…
… eller lækre, farverige sweatre at trække over hovedet på de nordiske sommerdage.
Og hvem ved?
Måske varmer en norsk uldsweater dit hjerte så meget, at du bliver forelsket.
Strikning er en stor del af Norges historie, og strikket tøj har udviklet sig fra at være vigtigt arbejdstøj til eksklusiv mode. Men hvorfor elsker nordmænd strikning lige så meget nu om dage?
Det er hot at strikke!
Halvdelen af Norges indbyggere går rundt i håndstrikkede sweatere, halstørklæder og vanter i et væld af farvekombinationer.
Hvis du rejser i Norge, er der endnu større chancer end i Danmark for at se folk, som sidder og strikker, både på cafeer, offentlig transport, under møder og forelæsninger eller på en bar – eller endda på vandreture! Strikning er en vigtig del af norsk kultur.
Det strikkede tøj kan være gaver fra bedsteforældre, men strikningen er slet ikke begrænset til den ældre generation. Både kvinder og mænd i alle aldre (herunder teenagere) udtrykker sig selv igennem strikning.
Ingen ved præcist, hvornår strikning begyndte, men det vurderes, at strikning har været udbredt i Norge siden 1500-tallet eller endda før.
Den mekaniserede strikkeindustri tog fart i 1700-tallet. Lokale mønstre blev udviklet og i nogle landsbyer blev strikket tøj en del af de lokale skikke og folkekulturen.
Lokale strikkemønstre
Norge er kendt for at have en meget stor variation i strikkemønstre.
Mange steder i Norge har sine helt egne strikkede sweatre med unikke mønstre som for eksempel Setesdal, Telemark, Valdres, Lofoten, Fana, Haukeli og Henningsvær.
Se disse lokale mønstre fra hele landet.
Nogle af de mest berømte norske strikkemønstre findes hos den ikoniske Marius-sweater, Selbu-rosemønsteret, som bruges til at strikke Selbuvott-vanter og Selbukofte-jakker.
At have en strikket uldsweater på er næsten som at iklæde sig naturen.
Annemor Sundbø er kendt som ”strikningens moder” i Norge, på grund af hendes research om strikningens kulturhistorie. Hun er også håndarbejdslærer, tekstildesigner og forfatter.
I 1983 overtog hun en lille uld-virksomhed uden for Kristiansand med navnet ”Tweed og Ulldynefabrikk”, som genbruger uld. Det var her hun begyndte at researche strikningens historie.
”Jeg tror, strikning er blevet populært, fordi mange gerne vil gøre noget godt for miljøet ved at genbruge tøj, så de finder deres gamle kofte frem fra gemmerne.”
Kofterne er in!
”Det ser ud som om, den norske kofte (en ulden tunikaagtig sweater) er blevet en modetrend!”
Sundbø tror, at det også skyldes kofternes smukke mønstre. Hun mener også, at sociale medier har haft en stor rolle i at gøre strikning udbredt.
”Det er let at diskutere teknikker og mønstre på internettet, selv med mennesker på den anden side af jorden! Strikning er en meget social aktivitet, som virkelig bringer folk tættere på hinanden.”
Strikning har ingen alder
”Det er afslappende at strikke, og jeg kan tage mit strikketøj med alle steder. Jeg tror, det er blevet en populær hobby, fordi folk nu om dage er mere optaget af miljøet, slow fashion og ’gør det selv’-aktiviteter. Det er en dejlig måde at holde traditionen ved lige.”
Tonje Hærnes Doseth er en 19 år gammel strikker fra Gudbrandsdalen. Hun begyndte at strikke, da hun var ti år, efter at have lært det af sin bedstemor og strikkevideoer på YouTube. Hun strikkede sin første sweater i 2020 under Corona-pandemien.
Hun startede en Instagram-konto om strikning og blev en del af en gruppe, som kaldes ”unge strikkere”. Siden da har hun lavet mange forskellige stykker tøj til sig selv, sin familie og sine venner.
”Jeg tror, at unge mennesker er blevet interesserede i at strikke, fordi strikke-influencere deler deres arbejde og inspirerer os. Det er meget lettere og tilgængeligt at lære at strikke i dag på grund af de sociale medier.”
Strikning har ingen køn
Arne Nerjordet og Carlos Zachrisson er kendt for deres originale, farverige og visuelt slående designs inspireret af deres skandinaviske baggrund. I 2001 grundlagde de deres eget brand med navnet Arne & Carlos.
”Vi tænker, at strik er blevet populært, fordi man kan gå med det hele året og bruge det, man selv laver. Norge er et koldt land, så vi kan bruge vores hjemmestrikkede tøj hele året,” siger Arne og Carlos, som er designere, tekstilkunstnere og forfattere.
Statistikker viser, at de fleste strikkere er kvinder. ”Vi ved ikke, hvorfor det er mere populært blandt kvinder at strikke. Vi kender mange mænd, der strikker!”
Stort i USA
”Strikning begyndte for os som en hobby, men nu har vi millioner af visninger på YouTube, hvor vi deler vores strikke-guides.”
Deres kanal har over 178.000 abonnenter, og det gør den til den største strikkekanal i USA!
”Det er meget populært at strikke i USA. Mange amerikanere med norske rødder er interesseret i norsk kulturarv, så der er mange folk, som går rundt i norskstrikkede sweatre i USA,” forklarer de.
Den norske strikkebølge
Unn Søiland Dale er kendt som en strikkepioner og er blevet kaldt ’Norges første karrierekvinde’, fordi hun gjorde traditionelle norske strikkemønstre berømte verden over. Hun arbejdede med franske modehuse og havde indflydelse på internationale modetrends.
Dales bedstefar lærte hende at strikke i en meget ung alder – allerede før hun kunne læse.
Hendes mest ikoniske designs inkluderer Marius, Eskimo og Geilo, som blev populære, efter de berømte alpinskiløbere Stein og Marius Eriksen blev set med dem på.
I den norske film Troll i ord, som blev udgivet i 1954, er flere af skuespillerne iført strikket tøj designet af Dale. Filmen satte gang i en stor strikkebølge i Norge.
Dales Eskimo og Geilo-designs var begge med i den britiske udgave af Vogue i 1954. Eskimo var også på forsiden af den franske udgave af Vogue. Flere og flere internationale berømtheder begyndte at gå i traditionelle norske sweatre fremstillet af Dales virksomhed.
Trenden udbredte begrebet ’norske sweatre’, og Dales designs er stadig nogle af de mest populære strikkemønstre i Norge nu om dage.
Hvor kan man købe strikket tøj?
Hvis du ikke selv kan strikke, så er det muligt at købe superflotte og lækre sweatre, både fabriks- og håndlavede, fra butikker – du vil passe perfekt ind!
Du kan finde et stort udvalg af strikke sweatre i håndværks-, tøj- og sportsbutikker i Norge.
Håndlavede sweatre, vanter, sokker, huer og meget mere kan også ofte findes i gårdbutikker og på markeder.
Du kan finde maskinfremstillede kvalitetssweatre i strikkebutikker overalt i Norge og direkte fra fabrikken hos eksempelvis Devold i Langevåg (i nærheden af Ålesund) og Dale of Norway i Dale (i nærheden af Bergen). Du kan også finde strikket tøj i høj kvalitet i Norsk Flid Husfliden (link på norsk), som har 28 butikker på tværs af Norge med produkter laver af norske designere.
Hvis du selv vil strikke, kan du købe garn i strikkebutikker. De bedste kendte norske garnmærker er Sandnes, Rauma og Hillesvåg Ullvarefabrikk. Det er også muligt at bestille både garn og strikket tøj på internettet. Der er også en række mindre, lokale garnproducenter som laver garn af fåre-, alpaca- og endda kaninuld!
Pst: Hvis du kender en nordmand, er det ikke usandsynligt, at du får strikket tøj i fødselsdags- eller julegave.
Lær mere om Norges berømte vanter!
Nu ved du, hvad den perfekte souvenir fra Norge er!
Et legendarisk norsk strikkemønster: Historien om Selbu-rosen
Historien om det berømte norske strikkemønster – Selbu-rosen og den lille norske landsby Selbu er et sandt julemirakel!
Uld
Det holder dig varm og går aldrig af mode!
Håndværk i Norge
Vil du forkæle dig selv med garn eller købe et traditionelt strikket produkt? Her skal du tage hen!
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.