Moderne samisk design
Et stigende antal designere inkorporerer stolt deres samiske arv i deres design. Brands som Gobmi og LilleLi har et stærkt ønske om at dele deres kultur med verden gennem mode og smykker, som alle kan bruge.
Friske idéer blomstrer, og den kreative gnist lyser op i det norske samiske samfund i disse dage. Samisk kunst og design har fået international anerkendelse og har været at finde prestigefyldte steder som Venedig Biennalen og i anerkendte modemagasiner som Vogue.
Nye design- og tøjbrands bliver hyldet for deres innovative, inkluderende og moderne tilgang til at integrere samisk kulturarv i deres produkter.
Vi har talt med flere af dem!
Foto: Embla Augusta Hjort-Larsen
Genopdagelse af deres arv
"Vi voksede op i Alta omgivet af samisk kultur, men vi fik altid at vide, at vi var norske og ikke samiske. Men så for nogle år siden fik et nært familiemedlem et slagtilfælde og begyndte pludselig at tale samisk," fortæller Live Moen Johannessen.
Sammen med sin søster, Hanna Moen Reinsnes, begyndte hun at forsøge at finde ud af mere om deres identitet. De ønskede også at finde en moderne måde at udtrykke deres kultur i hverdagen uden at bære traditionel samisk klædedragt, kendt som kofte eller gákti.
Efter at have ventet et par år på, at nogen andre ville tage initiativet, indså Live og Hanna, at det var op til dem, selvom de ikke havde nogen erfaring med at starte et tøjbrand.
Sådan gik det til, at det moderne samiske tøjbrand Gobmi blev grundlagt i 2021. Gobmi betyder "spøgelse" på nordsamisk, og navnet refererer til deres egen identitetsåbenbaring ved at bringe et spøgelse fra fortiden tilbage.
"Vi har brug for flere moderne måder at udtrykke samisk design og kultur på, der rækker ud over souvenirs i gavebutikker. Vi ville skabe noget ægte, som kunne give vores kultur plads til at udvikle sig i hverdagen," siger søstrene.
Foto: Lucas Gaussen
Et inkluderende brand
Det er ikke et krav at være samisk for at gå i tøk fra Gobmi.
"Planen var at skabe et inkluderende tøjbrand. Vi værdsætter kulturel mangfoldighed og håber, at folk kan identificere sig med ," siger Live og Hanna.
Live står for de forskellige designs og har to hovedinspirationskilder, som hun forsøger at kombinere. På den ene side fokuserer hun på at inddrage samisk kulturarv på en subtil og balanceret måde, og på den anden side lader hun sig inspirere af modeindustrien og det, folk går med lige nu.
Søstrene laver urbant tøj i håb om at nå forskellige miljøer.
"Et af vores tidlige mål var at se folk bære vores design i det trendy Grünerløkka-kvarter i Oslo, og det er nu blevet en realitet. Det er så fedt at se folk uden for Sápmi, der også går med vores tøj," siger Hanna.
Søstrene håber, at deres universelt designede tøj bliver båret på samme måde som alle andre designs.
Samiske elementer
Gobmis allerførste kollektion blev lanceret i efteråret 2022 og hed Bearaš, som betyder familie på nordsamisk. Alle produkterne har navne som Eadni (mor) og Áhčči (far).
Et af deres signaturbroderier forestiller en kvinde iført en ládjogahppir (en samisk hornhat). Denne hat var forbudt i slutningen af det 19. århundrede under en periode med streng assimilationspolitik fra den norske regerings side. Man troede, at djævelen boede i hattens hornede del.
"Den samiske hornhat har en virkelig spændende historie, og dens genoplivning minder os om vores egen rejse. Vi mener, at kampen mod, at man ikke må være sig selv, er noget. mange kan se sig selv i," siger søstrene.
Fokus på bæredygtighed
Det er ingen hemmelighed, at modeindustrien er en af verdens største forurenere, så Live og Hanna besluttede, at de ville være så bæredygtige som muligt. De var blandt de første virksomheder i Norge, der brugte 3D-teknologi til tøjprototyper, de bruger rensdyrlæder, og alting bliver produceret i Europa.
"Det var vigtigt for os at inkludere samisk rensdyrhold i vores kollektion. Traditionelt bruger vi hele dyret, og læderet, som bruges til tøj, er et biprodukt fra kødproduktionen, hvilket betyder, at intet går til spilde," forklarer Hanna.
Siden deres lancering har Gobmi modtaget en overvældende mængde positiv støtte fra Sápmi. De har også vundet adskillige priser og været omtalt i Vogue Scandinavia som et lovende brand, der er værd at holde øje med.
Deres produkter kan købes online, på pop-up events eller i butikken Laš Studio i Tromsø.
Foto: Dànil Røkke
Inspireret af gamle traditioner
"Jeg har altid været kreativ, og jeg begyndte at lave smykker som en hobby. Først da jeg begyndte at sælge mine ting på et marked i Alta, gik det op for mig, at det kunne blive til noget større," siger Lill-Eli Jørgensen-Dahl.
Lill-Eli er kvinden bag smykkebrandet LilleLi Smykker, som redesigner traditionelle sølvsmykker til hverdagsbrug.
LilleLi blev grundlagt i 2015 og er nu Lill-Elis fuldtidsjob. Hun så et hul i markedet og besluttede sig for at finde en måde at modernisere historiske designs på.
"Hvorfor kan vi ikke bære vores smukkeste smykker til hverdag?" spørger Lill-Eli.
Hun voksede op i Karasjok i Finnmark, men bor og arbejder nu i den nærliggende by Alta. Det lokale miljø er en stor inspiration for Lill-Eli, som ofte finder ro i bjergene. Hun får ofte nye ideer, mens hun arbejder på andre smykker.
Foto: Lill-Eli Jørgensen-Dahl
Designet til alle
Størstedelen af LilleLi-smykkerne er lavet af 925 forgyldt og sterlingsølv, og hun bruger også sommetider stenperler og træ.
Sølv spiller en vigtig rolle i samisk kultur, hvor det siges, at sølv og andre metaller kan beskytte mod onde kræfter og bringe held. Historisk set erhvervede samerne sølv gennem handel og gav spædbørn sølvtalismaner som beskyttelse.
I dag er det almindeligt, at samer går med accessories af sølv, og gáktien (den traditionelle samiske klædedragt) prydes normalt med store sølvbrocher, spænder og bælteknapper.
"Mine smykker kan bæres af alle, uanset etnicitet og kultur. Folk tror ofte, at de ikke kan bære mine smykker, fordi de ligner samisk eller bunadsølv, men mine moderne designs er universelle og kan bæres når som helst og hvor som helst," siger Lill-Eli.
Hendes designs kan købes i Alta og findes også i adskillige museer, gallerier og butikker i både Norge og Sverige. LilleLi-smykker har tidligere været udstillet og solgt på British Museum i London.
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.