Skip to main content

Juhls Sølvsmie
i Finnmark

Et virkelig magisk sted​

Gemt blandt træerne lige uden for Kautokeinos bycentrum og med udsigt over Alta-elven ligger et meget specielt og finurligt sted kaldet Juhls Sølvsmie.

Dette er mit livsværk, og jeg skal færdiggøre det, inden min tid er omme.

Regine Juhls

Grundlægger, Juhls Sølvsmie

Hver eneste centimeter af dette butiksgalleri har en historie at fortælle. Det er blevet bygget op fra grunden gennem de sidste 60 år af Regine og hendes mand, Frank.

Juhls Sølvsmie er meget mere end en butik. Det er et galleri, et museum og en livshistorie, der nærmest fortjener sin egen tv-serie. Gå gennem de smukke, temaindrettede rum og lad dig imponere af de ekstraordinære smykkedesigns, kunsten, den unikke arkitektur og designerobjekterne.

Fra Wien til Kautokeino

"Jeg studerede på en teaterskole i Wien, indtil jeg fandt ud af, at jeg ville tage en anden vej i livet," fortæller Regine.

Hun havde en stærk tilknytning til kultur og de gamle teaterklassikere, men hun blev også stærkt tiltrukket af naturen. Regine spurgte sig selv:

"Var kultur eller natur det vigtigste for mig, og kunne jeg finde et sted midt imellem?"

Det var der, hun fik ideen om at tilbringe tid med en nomadisk samisk familie, hvilket ville give hende mulighed for at opleve en ægte kontrast til livet i Wien. På vejen til Kautokeino tilbragte hun noget tid i Tromsø for at studere samisk kultur og forberede sig en smule.

"Jeg håbede på at finde en samisk familie i Kautokeino, der ville tage mig ind som tjenestepige," fortæller Regine.

Det havde hun held med, og hun sluttede sig til en nomadisk samisk familie, der lod hende passe deres børn og hugge brænde.

Det var i denne periode, hun bemærkede en ung mand i området. Frank Juhls var fra Danmark og havde bygget sin egen hytte ved elven. Han inviterede hende på kaffe et par gange, inden hun til sidst gik med til at besøge ham.

"Hans beskedne hytte afslørede en verden af smukke ting, der gjorde mig målløs," husker Regine.

Hun blev glædeligt overrasket over at se den særlige og spændende blanding af dansk keramik, håndlavede gardiner, malerier og jagtværktøj. De to havde masser at tale om. Sådan mødte hun manden, der skulle blive hendes ægtemand.

Hvorfor sølvsmykker?

Hverken Regine eller Frank var på nogen måde sølvsmede. Men deres kunstneriske evner blev bemærket af samerne, hvilket førte til, at de blev spurgt, om de kunne reparere sølvgenstande.

Samerne anskaffede sølv gennem handel i det høje nord. Folketroen er, at sølv og andre metaller beskytter mod ondskab og bringer held. Desværre var den nomadiske livsstil ikke forenelig med sølvsmedekunst.

Så hændte det, at Franks hytte brændte ned til grunden.

"Vi var ikke sikre på, om vi skulle være fornuftige og flytte sydpå, eller om vi skulle blive og gøre noget i Kautokeino," siger Regine.

De endte med at blive og finde ud af, hvordan de kunne blive sølvsmede. I begyndelsen reparerede de genstande, som samerne allerede ejede, men siden begyndte parret at designe smykker i samarbejde med dem.

Parret byggede også deres hytte op igen, og den er i dag det første og ældste rum i Juhls Sølvsmie.

”Vi har siden dedikeret dette rum til samerne,” siger Regine.

Man kan lære meget om nomadisk historie i rummet, takket være en imponerende samling af genstande, som samerne er kommet i besiddelse af gennem handel. De udstillede genstande er gået i arv fra generationer til generation og erhvervet i Sverige, Finland, Rusland og Norge. Selvom genstandene kommer fra forskellige steder, kan man ofte se ligheder.


Den dyrebare tundra

I begyndelsen af 1960'erne begyndte Regine at lave sine egne abstrakte smykkedesigns inspireret af den arktiske natur, og disse stykker betragtes nu som moderne klassikere.

"Jeg synes, det er rørende, at rensdyrlav formår at forblive grønt og overleve under tykke lag af sne," siger Regine.

Hendes Tundra-kollektion er ikonisk i for den nordiske designverden. De tidløse stykker skildrer naturen på det berømte Finnmarksplateau. Smykkerne portrætterer længslen efter den korte og dyrebare tid, hvor alt er i blomst. Vinteren varer mange måneder i denne del af verden.

Regine har altid været en kunstner. I de senere år har denne passion betydet, at noget andet end sølv har holdt hende beskæftiget.

Det begyndte med et enkelt fossil, hun fandt som barn, som hun senere limede op på en væg i butikken i 1993.

Siden da har hendes spektakulære mosaik blevet fyldt med historier, der tager højde for de mindste detaljer.

"Jeg er fascineret af historie, filosofi og universet," siger Regine.

En del af mosaikken følger menneskets historie i den vestlige verden gennem temaer som mytologi og matriarkat.

Der er også masser af inspiration fra rummet og planeterne. Visse dele af designet ønsker Regine ikke at tale om.

"De tre hovedelementer på væggen er skifer, som er lokalindkøbt i Alta, rustent jern, som jeg finder i grøfter, og glas, der er smeltet på en særlig måde for at skabe tykke firkanter."

"Nogle gange finder jeg noget tilfældigt, der også skal være en del af væggen," siger Regine.

Regine er nu oppe i firserne, men arbejder stadig på sit kunstværk, mere end 30 år efter hun begyndte. Hun bruger sine dage til på at færdiggøre sit livsværk, mens hendes afdøde mands uafsluttede mosaik står i nærheden som motivation.

"Jeg er fast besluttet på at færdiggøre det, selvom det er utrolig tidskrævende og til tider kedeligt, især når jeg limer små stykker glas og sten på væggen – men det skal gøres," siger Regine med overbevisning.

Arkitektur inspireret af sne

Juhls Sølvsmie begyndte som en beskeden hytte i slutningen af 1950'erne. Et nyt rum blev tilføjet hvert årti indtil 1990'erne.

Regine og hendes afdøde mand Frank har stået bag indretning og dekoration. I begyndelsen byggede de næsten alt selv, og det udmundede i deres karakteristiske arkitekturstil.

"Hvert rum tog omkring et årti at bygge. Det tog især lang tid i de første år, hvor der end ikke var rigtige veje i Kautokeino, og der ikke var meget hjælp at få," siger Regine.

Alligevel blomstrede deres kreativitet, og deres idéer blev til virkelighed gennem mange års arbejde og udholdenhed. De fandt stor inspiration i deres kærlighed til den storslåede natur.

"De buede tage og lofter blev inspireret af snebunker. Det var en dejlig tanke, som vi fik af naturen," siger Regine.

Meget af deres kunst og arkitektur eksperimenterer med geometriske former som trekanter, firkanter og ovaler.

Hele bygningen er parrets fælles livsværk, og deres farverige personligheder stråler fra hver eneste lille detalje.

Fascineret af nomader

De samiske folk var ikke de eneste, der fascinerede Regine og Frank.

"Vi havde en kæmpestor nysgerrighed over for nomadiske livsstile, og vi ønskede at se, hvordan det var på den anden side af verden," siger Regine.

Efter at have oplevet, hvordan det var i barske vinterforhold, ønskede de at se, hvor ens ting kunne være i det modsatte klima i ørkenen. Det resulterede i to rejser til Afghanistan i 1970'erne.

På deres anden rejse i 1978 tog den politiske situation i Afghanistan en uventet drejning, da præsidenten dengang, Mohammad Daud Khan, blev skudt under et kommunistisk kup. Dette førte til en periode med uro, hvor sovjetiske tropper invaderede landet, og afghanske oprørere, kendt som mujahediner, kæmpede imod.

Afghanistan var besat af Sovjetunionen i 10 år.

Den forbindelse, de havde opbygget med lokalbefolkningen og landet, drev dem til at hjælpe så meget som muligt. Et afghansk rum blev skabt i Juhls Sølvsmie for at øge opmærksomheden omkring, hvad der skete i landet.

"Vi solgte afghanske tæpper for at skaffe penge til nødlidende, og vi tog også tilbage til den afghansk/pakistanske grænse for at hjælpe flygtninge," husker Regine.

Da Jerntæppet faldt, fjernede de en af væggene i rummet og byggede en sti, der førte tilbage til butikken, hvilket symboliserede hjemkomsten for flygtningene.

Men til Regine og Franks skuffelse kom Taliban til magten i Afghanistan.

Det afghanske rum fører nu til et rum med varer fra udviklingslande.

"Vi ønsker at støtte mennesker, der skaber smukke ting, men ikke får den opmærksomhed, de fortjener," siger Regine.

Der er også nogle norske varer der for at markere slutningen på de eksotiske rejser. Så når du går op ad trappen, føles det som om du er på vej hjem.

Så hvad venter du på?

Juhls Sølvsmie er åbent hver dag undtagen på helligdage. Der arrangeres endda lejlighedsvis begivenheder som klassiske koncertoptrædener.

Det er helt gratis at besøge denne storslåede kombination af museum og butik. Hvis du er heldig, vil du se Regine arbejde på sin mosaik. Kunst er ikke det eneste, du finder på stedet, da der bag et stort glasvindue er et separat rum kun til høns og får.

Der præsenteres også smukke norske og skandinaviske designprodukter fra mærker som Nordahl Konings, Blåst og Rauma.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider