VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Skåpet – EN
Skåpet – EN.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
The cabins of Skåpet in Ryfylke at dusk
Skåpet at dusk.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Nye tider for de norske hytter

Designerhytter på fjeldet

Væk er de traditionelle tømmerhuse med bittesmå vinduer og græs på taget. Det er mere og mere almindeligt at komme forbi arkitekttegnede fjeldhytter på sin vandretur i de norske fjelde.

For et par år siden åbnede den norske turistforening (DNT) en række opsigtsvækkende, selvbetjente hytter. Den lille klynge af ultramoderne hytter ved navn Skåpet ligger ved indgangen til vandrestierne i Frafjordheiene på Lysefjordens sydside.

"Fjeldene her er cool. Jeg så en lille frø på vejen herop. Jeg skreg så højt, at min mor troede jeg havde set en hugorm", siger niårige Rikke Benaglia Petersen med et smørret grin.

Rikke og moren, Rebecca Benaglia, står i køkkenet i Skåpets fælleshytte. De laver afghansk Bolani, en slags fladbrød, på stegepanden. En mild og behagelig duft breder sig i hytten, der er første overnatningssted på en ugelang vandretur rundt om Lysefjorden. På denne tur kommer man forbi Lysefjordens største attraktioner - Preikestolen, Kjerag og de 4.444 trappetrin i Flørli.

"Vi brugte omkring halvanden time på turen herop. Vi vandrer tit på fjeldet, det synes vi er sjovt", siger Rebecca.

Skåpet, Frafjordheiene
Skåpet, Frafjordheiene.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Nye tider

DNT ejer og driver over 550 hytter i Norge. De overnattende gæster kommer fra hele verden. DNTs hytter har traditionelt været forbundet med solide tømmerbygninger med små vinduer og græs på taget, men Skåpet er én af de nye, arkitekttegnede hytter, med zinkklædte vægge og store vinduespartier.

Udover fælleshytten, der har et stort køkken, opholdsrum og soveplads til tolv personer, er her en sauna med udendørs bruser, udhuse med toiletter, samt seks mindre overnatningshytter. I hver enkelt er der plads til, at du og fire andre kan få en god nats søvn og lidt privatliv, mens I nyder udsigten til fjeldet gennem de store vinduer.

Arkitekturmæssig eksplosion

Den nye måde at tænke hytter startede med genopbygningen af Turtagrø Hotel i Luster i 2002 og opførelsen af Preikestolen Fjellstue i 2008, fortæller rådgiver for friluftsliv i DNT, Endre Kleiveland.

"Over hele landet har vi set, at arkitekturen har skabt en enorm opmærksomhed omkring hytterne. Det har helt klart haft indflydelse på, hvor mange besøg hytterne har", siger han.

Turistforeningen står bag mange af hytteprojekterne, men der er også en række andre kræfter som tilsammen gør, at antallet af nye og moderne hytter er skudt i vejret. Initiativerne til nytænkningen kommer fra dem, der ejer og driver hytterne, og den store opmærksomhed ser ud til at have inspireret andre. Samtidig har "Norge mange dygtige arkitekter, som forstår at gribe chancen, når den er der", siger Kleiveland.

Hytten Tungestølen blev genopbygget efter at være blevet ødelagt af en orkan i 2011. Den nye hytte, der åbnede i efteråret 2019, blev tegnet af det anerkendte arkitekthus Snøhetta.

"Vi ønsker først og fremmest, at vores arkitektur bidrager til, at folk kommer ud på tur. De nye hytter er samtidig med til at skabe noget ekstra til oplevelsen - noget, du ikke har set før", siger seniorarkitekt Anne Cecilie Haug hos Snøhetta. "Naturen er vigtigst. Arkitekturen skal inddrage og blive en del af naturen."

Tungestølen DNT cabin in Luster, Fjord Norway
Tungestølen, Luster.
Photo: Erling Kvalsøren / DNT

Miljø og bæredygtighed

DNT har som målsætning at få flere ud på tur, og samtidig bevare naturen. Derfor står hensynet til miljø, energiløsninger og materialebrug højt på listen, når nye bygningsprojekter i den norske natur udvikles.

"Dette er bygninger, der er tæt knyttet til naturen, og som tager hensyn til de omgivelser, de placeres i", siger Endre Kleiveland.

Ofte går det ikke stille for sig når nye, utraditionelle hytter dukker op, og det debatteres heftigt, om hytterne piller for meget ved det nationalromantiske billede, de fleste nordmænd har af deres fjelde. Og det er en god ting, mener Kleiveland. Han understreger, at hensynet til lokalbefolkningen og den bæredygtige turisme altid vægter højest, og at DNT aldrig begiver sig ind i byggeprojekter, der ikke ønskes lokalt.

Mange af de nye hytter er allerede blevet ikoner, for eksempel Rabothytta på den nordlige side af Okstindbreen i Helgeland. DNTs hytte nummer 500 er blevet et mål i sig selv.

"Hytterne er et højdepunkt undervejs, og for nogle endda selve grunden til at vandre på fjeldet. Men det er ikke noget mål i sig selv, at hytterne skal være innovative, og DNT vil ikke udelukkende opføre denne type hytter fremover", understreger Kleiveland.

The Rabothytta cabin in Helgeland with snowcapped mountains in the background
The Rabothytta cabin in Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / www.visithelgeland.com/hemnes

Det er også vigtigt, at arkitekturen formidler, at hytterne er der for at få områdets gæster til at føle sig trygge og samtidig give ly for det omskiftelige norske vejr. På samme tid må omgivelserne ikke lukkes ude, og mange af de nye hytter har panoramavinduer.

Men, som Anne Cecilie Haug hos Snøhetta siger: "De flotteste billeder af naturen får du altid udefra."

Åbenhed

Anne Cecilie Haug fortæller også, at teknologiske fremskridt har gjort det lettere at bygge på en skånsom måde i den norske ødemark. Det er med andre ord lettere at tage vare på miljøet i dag, selvom der bygges langt fra alfarvej.

Seniorarkitekten kan godt lide at finde alternative idéer til de traditionelle hytter - at skabe noget, der er blevet lavet specielt til det område, hytterne bygges i.

Princippet om, at alle er velkomne i DNTs hytter i Norge, er også en vigtig pointe:

"Hos Snøhetta elsker vi at arbejde med den filosofi, at det vi skaber, skal være åben for alle, og at ingen skal holdes ude, uanset hvem de er", siger Haug.

Moderne fjeldhytter
BaseCampen egner seg svært godt som base for et opphold på flere dager, med både aktive opplevelser til lands og til vanns i nærområdet, samt… Read more
Preikestolen BaseCamp
Skåpet er ei selvbetjeningshytte designet av Estonian Koko Architecture + Design. Den spektakulære hytta er innfallsporten til rutenettet i… Read more
Skåpet
Gullhorgabu, Bergsdalen
Gullhorgabu
Selvbetjeningshytten Gullhorgabu i Bergsdalen er bygget med fremtiden for øje, når det kommer til miljø, arkitektur og smarte løsinger. Børnevenlig.
Gullhorgabu
Kvitlen, Kvitladalen
Kvitlen
Kvitlen ligger smukt på en højderyg over Kvitladalen. Fra hytten er der panoramaudsigt over dalen og en række vandhuller, der indbyder til en badetur.
Kvitlen
Jonstølen, Ryfylkeheiene
Jonstølen
Denne moderne og innovative selvbetjeningshytte er let at komme frem til, og specielt velegnet til børnefamilier og hundeejere.
Jonstølen
The Rabothytta cabin in Helgeland with snowcapped mountains in the background
Rabothytta
Rabothytta ligger ved Okstindbreen i 1.200 meters højde. Vinduerne kan modstå en orkan.
Rabothytta
Skålabu, Skåla
Skålabu
Skålabu har 20 sengepladser og afløser Skålatårnet som overnatningssted på Skålafjeldet. Arkitekturen er tilpasset til den specielle beliggenhed.
Skålabu
Høgevarde, Norefjell
Høgevarde
Den nye, ubetjente Høgevardehytte er bygget af genbrugsmaterialer på en stålkontruktion, der tillader sne og vind at passere nedenunder.
Høgevarde
Turtagrø Hotel
Turtagrø hotel
Denne kompakte byning, tegnet af Jarmund / Vigsnæs AS Architects, er som et skib, der har kastet anker på fjeldet.
Turtagrø hotel
Hammerfest
Storfjellet
Denne hytte blev designet af Spinn architects og kan modstå alle vejr- og vindforhold.
Storfjellet
Tungestølen DNT cabin in Luster, Fjord Norway
Tungestølen
Tungestølens design og materialer er som et spejl af selve naturen omkring hytten. Beliggende i Luster i Fjord Norge.
Tungestølen
Breidablik, Hordaland
Breidablik
I 2019 åbnede to nye hytter med plads til 27 mennesker på Breidablik.
Breidablik
HØJDEPUNKTER FOR ARKITEKTURELSKERE
Arkitekt Espen Surneviks tips til arkitekturperler i Norge kan fint kombineres med aktiviteter i nærområderne.
Opdag mere
Oslo rådhus sto ferdig i 1950, og er kjent for sin rike utsmykning utført av landets største kunstnere. Bygningen har store aulaer… Read more
Oslo rådhus
Opplev Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk. Nyt atmosfæren og omgivelsene der forfatteren skrev noen av sine mest kjente verk. NB! Hjemmet til Sigrid Undset… Read more
Bjerkebæk - Sigrid Undsets hjem
Våler kirke er en av Europas største trekirke. Et fantastisk byggverk som allerede har mottatt flere priser! Read more
Våler kirke
Sohlbergplassen
Sohlbergplassen udsigtspunkt
Denne udsigtsplatform i Rondane giver dig et kig ud over søen og fjeldene, næsten ligesom på Harald Sohlbergs berømte maleri ' Vinternat i Rondane'.
Sohlbergplassen udsigtspunkt
The Aukrust Center lies in the little town of Alvdal in one of Norway's many beautiful valleys. Its a museum built to house the life work of multi-… Read more
Aukrustsenteret
Juvet
Juvet Landskapshotell
Ikke et typisk hotel... men derimod et landskabshotel, med flere bygninger spredt rundt om i landskabet.
Juvet Landskapshotell
Norsk Bremuseum opna i 1991 og formidlar informasjon om brear og korleis dei har forma landskapet, klima og korleis det påverkar… Read more
Norsk Bremuseum
Urnes stavkyrkje er den eldste i Norge, og står på UNESCO si verdsarvliste. Ho er bygd kring 1130, men dei spesielle utskjeringane på nordportalen… Read more
Urnes stavkyrkje
Bergens første bebyggelse lå på Bryggen som i dag er inkludert i Unesco's liste over verdens kulturarv og er en av Bergens mest populære attraksjoner. Read more
Bryggen i Bergen
Opplev byrjinga på det norske idustrieventyret! Sjå kraftstasjonen ved fjorden, ver med på tur i rallarens fotspor og la barna byggje sitt eige… Read more
Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum i Tyssedal
At the Norwegian Industrial Workers Museum at Vemork you can see the unique exhibition about WWII as well as the industrialization of Rjukan. Read more
Norsk Industriarbeidermuseum
Top 10 offbeat norsk arkitektur
Hans Petter Smeby er redaktør og ildsjæl på det norske arkitektur- og designmagasin 'Nytt Rom'. Her giver han sine bud på tidens mest spændende norske arkitektur.
Opdag mere
Fiskerlejet Eggum ligger lige ud til havet på øen Vestvågøy. Read more
Eggum, Lofoten
Petter Dass-museet og Alstahaug er Nordland fylkeskommunes tusenårssted. Museet formidler kulturarven etter dikterpresten Petter Dass. Petter… Read more
Petter Dass-museet
Natur, arkitektur, mat og opplevelser... Du kan spise, sove, lære og nyte godt samvær innenfor rammene av et funksjonelt og tydelig formspråk, som i… Read more
Stokkøya Strandhotell
Trollveggen Besøkssenter ligger under Trollveggen, Europas høyeste loddrette fjellvegg. De øverste spirene strekker seg nesten… Read more
Trollveggen Besøkssenter
Se Dovrefjell på sitt beste, til det beste for Dovrefjell. Opplev naturen, kulturen og arkitekturen som har bergtatt tusenvis av besøkende. Read more
Viewpoint Snøhetta
Utsikten er mere end en rasteplads. Den futuristiske udsigtsplatform har vundet flere priser og mere end et besøg værd. Read more
Utsikten, Gaularfjellet
Domkirkeodden ved søen Mjøsa består af mere end 60 antikke bygninger fra landsbyerne i Hedmark fylke. Faste udstillinger kan ses i Storhamarlåven fra… Read more
Storhamarlåven, Domkirkeodden
På en tidligere industritung tomt ved Akerselva har et av Oslos mest interessante byutviklingsprosjekter, kalt Vulkan, tatt form. Nyskapende,… Read more
Vulkan
Museet viser den faste utstillingen Boligideer  samt skiftende utstillinger som spenner fra samtidsarkitektur til historiske emner. Museets… Read more
Nasjonalmuseet - Arkitektur
Karmøy Fiskerimuseum ble opprettet for å ta vare på gjenstander og kunnskap knyttet til fiskeriene i Karmøy kommune. Det er den nyere delen av denne… Read more
Karmøy Fiskerimuseum
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Bliv inspireret

  Opdag mere

  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen