Et godt sted
Arkitektur, der får dig til at føle dig hjemme
Nogle steder…
…har du bare lyst til at blive!
Hvor du kan komme tættere på naturen…
…og skærpe dine sanser, også sammen med andre.
Steder hvor du kan tage en pause…
…og få et nyt perspektiv.
Eller er det bare samfundssind?
Det at være menneskelig, sanselig, med evnen til at skabe ly i øde områder, på umulige steder?
Eller midt i storbyen.
Er det muligt at forvandle noget elitært, som et operahus, til et sted, der elskes og bruges af alle?
Nogle gange besøger du et sted, en bygning, et lokalsamfund, måske en ny bydel - og det føles bare som hjemme! Men hvordan kan det mon være? Og hvor i Norge kan du finde sådanne steder?
Hvad gør et godt sted til et godt sted?
Arkitektur, design og kreativitet kan være med til at gøre et sted særligt mindeværdigt, til noget vi ikke glemmer foreløbigt. Et forladt fiskerleje kan vækkes til live igen og blive til et kreativt og kunstnerisk centrum. Et shelter kan give ly på en øde klippe, dybt inde i skoven eller foran et travlt hospital inde i byen.
En bygning kan rumme ikke bare din krop, men også dine tanker.
Men hvordan kan arkitektur, design og menneskets kreativitet i virkeligheden transformere et sted? Hvordan kan det forbedre stedets gode kvaliteter og muligheder, og få både de lokale og de besøgende til at føle sig godt tilpas og fyldt med ny energi?
Hvorfor er det et godt sted? Hvorfor har folk det så godt her?
Opera til folket
”Det er ikke bare selve bygningen. Det er altid stedet og konteksten, og det kan også være menneskerne på stedet. Det kan være næsten alt,” siger Jenny B. Osuldsen, professor i landskabsarkitektur og partner i Snøhetta, et af de mest innovative arkitekthuse i verden.
”Hvis vi formår at skabe en bygning med en lille smule ekstra… Det er i virkeligheden sådan, vi kan lide arkitektur. At bevæge os som mennesker,” fortsætter hun.
Snøhetta står bag et af Norges mest ikoniske byggerier, nemlig Operahuset i Oslo. Her kan du gå en tur på taget, være på date, klatre, løbe eller bare snakke. Samtidig kan du nyde udsigten over den glitrende Oslofjord. Du kan også bade ved Operastranden eller hoppe i vandet fra en saunabåd, før du tager det pæne tøj på for at se en moderne udgave af Elektra på scenen.
Et sted med et twist
Men dette er ikke det eneste sted, hvor der er kunst til folket.
”Jeg kan huske den første gang, jeg ankom hertil. Jeg parkerede bilen, men det føltes som om jeg var kommet det forkerte sted hen. Hvordan kan der være et kunstmuseum herude?” sagde Kate Smith, kurator på Kistefos Museum, der hurtigt er blevet et af Europas mest imponerende og enestående kunstcentre.
Hvad der engang var en nedslidt træmasse-mølle langt inde i skoven cirka en times kørsel uden for Oslo, er i dag et smukt museum med tilhørende skulpturpark. Kistefos i Hadeland er fyldt med noget af verdens bedste samtidskunst, og besøges årligt af folk fra nær og fjern.
Kunst for alle
Her kan både legesyge børn og bedsteforældre, naturelskere og kunstelskere opleve mange af verdens allerbedste moderne kunstnere, såsom Yayoi Kusama, Olafur Eliasson, Bjarne Melgaard, Tony Cragg, Elmgreen & Dragset, Fernando Botero og Jeppe Hein.
”De besøgende kan frit bevæge sig rundt på området, og der er derfor en meget mere uformel interaktion med kunsten. Hvor mange andre kunstgallerier kan virke meget låste, kan de besøgende her på Kistefos være ude i naturen, gå en tur i skoven og pludselig støde på skøn kunst i international klasse,” siger Kate Smith.
Den mest opsigtsvækkende bygning - og hovedårsagen til, at Kistefos er så populær - er The Twist, der også fungerer som bro og udsigtspunkt, designet af danske Bjarke Ingles Group (BIG). Et lille kunstværk i sig selv.
Hvordan genopliver man en gammel og nedslidt mølle langt inde i skoven?
Fyld den op med moderne kunst i verdensklasse!
Specielle steder
Operahuset og Kistefos er bare to eksempler på gode steder i Norge. Der er mange andre bygninger og samfund i alle størrelser, hvor du kan få gode oplevelser sammen med den glade, afslappede og kreative lokalbefolkning.
Se den korte (10 minutter) dokumentarfilm herunder og få mulige svar på, hvad der gør et sted godt. Tag med på turen fra Kistefos Museum og til en moderne skole, hvor elevernes præstationer og velvære blev forbedret voldsomt, videre til en hyggelig hytte, hvor syge børn og deres familier kan få et pusterum i nærheden af hospitalet. Besøg et luksushotel, der smelter sammen med naturen, og et fiskerleje, der nægtede at dø, men i stedet forvandlede sig selv på overraskende vis.
Se en liste over gode steder og enestående bygningsværker over hele landet herunder.
1. Et godt sted at sove
Et banebrydende drømmehotel, bygget ind i bakken!
Det er ikke uden grund, at det familieejede Øyna Kulturlandskapshotell, cirka en times kørsel fra lufthavnen i Trondheim, var med på Fodor's liste over ’101 Most Incredible Hotels in the World’ i 2022.
Udsigten over Trondhjemsfjorden og Fosenalpene fra de 18 værelser i skandinavisk stil får dig til at føles som om du svæver i luften. Og maden smager også himmelsk. Hop på cyklen og udforsk de mange gårdbutikker, bagerier og gallerier langs Den Gyldne Omvej på Inderøy.
Der findes mange gode overnatningssteder i Norge, hvor selve hotellet er målet for rejsen. Tjek ind på det prisvindende Juvett Landskapshotell, Manshausen på øparadiset Steigen eller, ikke mindst, de vidundelige og historiske træhoteller som Dalen Hotel, Hotel Union Øye, Walaker Hotel og Utne Hotel.
2. Alle veje fører til overraskende arkitektur
Når rejsen er målet i sig selv!
Tag på et roadtrip gennem enestående naturlandskaber, langs kysten og fjordene, over fjelde og forbi vandfald, og find ud af, hvordan kunst, design og arkitektur kan berige køreoplevelsen og bringe dig endnu tættere på naturen.
Du skal bare finde en af de 18 udvalgte vejstrækninger, kendt som de nationale turistveje, hvor der venter arkitekturoplevelser på rastepladserne. Overraskende kunst, smukke gåture, spektakulære udsigtspunkter og - ikke mindst - nogle af verdens smukkeste toiletter!
3. Et hipt fiskerleje
Fiskerbåde, kunst, gourmetmad og et state-of-the-art lydstudie!
Se hvordan de få indbyggere i det lille, hyggelige fiskerleje Nyksund på Vesterålen forvandlede deres tomme og nedslidte kystsamfund på kanten af Nordsøen til et af de mest overraskende og herlige rejsemål i Nord-Norge, med adskillige gode restauranter, kunstgallerier og hoteller.
Nyksund er bare et af mange små og hyggelige fiskerlejer (på norsk fiskevær), der præger den norske kyst. De findes ofte på øde steder, midt i den betagende natur. De har været beboet af fiskere og deres familier i hundredvis af år, og føles stadig autentiske og hjemlige.
4. Et shelter med udsigt
Det er rart at kunne søge ly. Især når vejr og vind gør det ubehageligt at være udendørs, hvilket jo kan ske, især i Norge.
Så er det jo dejligt, at man har et smukt sted at være i sikkerhed. De norske arkitekter Biotope kombinerer deres passion for både arkitektur og natur. Arkitekthuset har tegnet nogle af verdens smukkeste shelters, fugleskjul og turhytter. Disse bygninger er at finde over hele landet og er åbne for alle.
Nyd stilheden, det skiftende lys og udsigten, for eksempel fra fjeldhytten ved Øksfjord i Nord-Norge. Glem ikke kikkerten!
5. En gåtur i trætoppen
Et godt sted bør være tilgængelig for alle. Et glimrende eksempel på dette er Tretoppveien, beliggende i trækronerne i Fyresdal, Telemark. Den 2,5 kilometer lange sti i Hamaren Aktivitetspark er tilgængelig for rullestole og barnevogne. Tag madpakke med og nyd en picnic i et af rasteområderne med udsigt over indsøerne.
Du kan også gå en tur med barnevognen eller rullestolen mellem trækronerne i Stovnertårnet i den nordøstlige del af Oslo.
Der er gratis adgang begge steder.
6. Et sted at søge tilflugt
Et godt sted er som en varm omfavnelse, der giver følelsen af at være både inde og ude på samme tid.
I mere end tusind år har nordmændene bygget hytter til beskyttelse mod de kolde vinternætter. Det er i disse hytter de slapper af, måske foran ildstedet med en god bog, et brætspil eller noget andet hyggeligt sammen med venner og familie.
Stort set alle hytter er bygget af træ, uanset om det er de traditionelle, små tømmerhytter eller de større og topmoderne hytter med enorme vinduer, der inviterer naturen med på en kigger. Nogle hytter findes endda i trætoppene!
Hvilken er din favorit - den traditionelle eller den moderne?
7. Havnepromenaden
Masser af trafik. Tung industri. Larm. For få år siden var havnen i Oslo helt sikkert ikke et godt sted at være.
Men i dag er havnefronten i den norske hovedstad som forvandlet, for de tidligere veje og industriområder er blevet transformeret til nye bydele spækket med museer, restauranter, cool arkitektur og masser af flydende saunaer.
Hele Oslos kystlinje er nu tilgængelig for alle, hvilket gør Havnepromenaden til et af de mest interessante havnemiljøer i verden. Hele promenaden er ni kilometer lang, men du kan naturligvis vælge blot at tilbagelægge udvalgte dele - eller leje en bycykel.
8. Steder af træ
Fra ældgamle vikingelanghuse, traditionelle stavkirker og hyggelige hytter, over hvidmalede kystbyer i det sydlige Norge, til topmoderne og bæredygtige bygninger.
Den norske tradition for at bygge i træ har tusind år gamle rødder og fortæller historien om nordmændene. Tømmer har altid været det foretrukne byggemateriale. Det kan modstå storm, regn og sne gennem mange generationer, hvis det vedligeholdes korrekt.
Nu om dage tager de norske arkitekter bygninger af træ til nye højder og bygger høje tårne og moderne kontorbygninger i dette tidløse materiale. Steder, der får både nordmænd og besøgende til at føle sig hjemme.
9. Historiske bondegårde
Autentiske, hyggelige og fulde af historie.
Mange norske gårde har været ejet af samme familie i generationer, og mange er åbne for besøg. Nogle har rødder helt tilbage til middelalderen, mens andre føles som at rejse tilbage til det 19. århundrede. Mange steder kombineres de gamle dyder med moderne tiltag, hvilket skaber en interessant og dynamisk atmosfære.
Overnat i landlig luksus og spis glimrende lokalmad fra gårdens marker og have, eller nyd den mere intime hygge på de mindre gårde. Tag hele familien med på bondegårdsferie, hvor de yngste kan lege med gårdens dyr og hjælpe til med de mange aktiviteter på gården.
10. Levende biblioteker
Har du brug for at leje en elcykel? En guitar? Eller et sted at arbejde?
De norske biblioteker er mere end bare hylde efter hylde med bøger. Mange er at finde i bygninger med banebrydende design og er små kulturcentre med forelæsninger, debatter og samtaler på programmet. Nogle steder kan du endda gå på biblioteket for at lære at spille guitar eller få repareret dine bukser!
Adskillige af de norske biblioteker anses for at være blandt de smukkeste i verden. Tjek for eksempel Deichman Bjørvika i Oslo, der er blevet udråbt som verdens bedste nye offentlige bibliotek, samt det spektakulære bibliotek i Vennesla.
Flere gode steder
Der er mange andre steder, du ikke bør gå glip af. Her er nogle af dem.
Hvad er et godt sted for dig?
Benyt dig af disse gode tilbud
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.