Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Mefjellet, Sognefjellet
Norwegian Scenic Routes.
Photo: One Big Happy Family / Nasjonale turistveger. Music: Apogee (feat. Pav) - Carl Louis

Norges nationale turistveje

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Langs nøje udvalgte veje komplimenteres naturens egne vidundere af kunst, design og arkitektur, der bringer dig tættere på naturen på nye og overraskende måder. Mød de prisvindende norske nationale turistveje.

Køreture ud i det blå er en god måde at opleve et land på. Men fra bilens komfortable sæder kan det være svært at komme helt tæt på – det kan føles som om, at noget mangler. Noget konkret. Noget at gribe fat om, noget at indsnuse.

Det bedste fra to verdener

Norsk arkitektur og design er virkeligt rykket op på et højere niveau i løbet af de seneste par år. Og det er også rykket ud i naturen, hvor særlige rastepladser og udsigtsplatforme skaber afveksling langs 18 nøje udvalgte landeveje – ikke for at være til gene, men for at give noget ekstra til køreoplevelsen. Det er en del af initiativet om de 'nationale turistveje', der tilstræber at kombinere norsk natur, arkitektur og design til en højere enhed.

De 18 sceniske ruter findes i de vestlige, centrale og nordlige dele af Norge, langs kysten og over fjeldene. I alt dækker de 2.136 kilometer. Hele projektet har taget to årtier og kostet et trecifret millionbeløb at gennemføre.

Der er sceniske hovedveje mange steder i verden. Det, der gør de norske turistveje unikke, er arkitekturen og kunsten der passeres undervejs. Ingen andre steder findes der noget lignende.

Arbejdet har inkluderet opførelse af rastepladser, parkeringspladser, udsigtspunkter og rydning af vegetation. Mange af de førende norske designere og arkitekter, for eksempel Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter, Jensen & Skodvin og Carl-Viggo Hølmebakk, har bidraget til projektet. Der har også været enkelte udenlandske bidragsydere, blandt andre fransk-amerikanske Louise Bourgeois og schweiziske Peter Zumthor. 

Annonce

Udforsk Norges nationale turistveje i en lejebil. Se priser og muligheder hos Auto Europe.

De 18 nationale turistveje

De nationale turistveje
Varanger er både lange linjer i landskabet og lange linjer tilbage i historien. Der er masser af stille skønhed på denne vej. Read more
Varanger
Vejen ud til Havøysund er både fascinerende og varieret, og selv om du kun når et par hundrede meter over havets overflade undervejs føles det som at… Read more
Havøysund
De stejle fjelde falder lige ned i havet heroppe. Det er et syn for guder og et særkende for denne turistvej. Read more
Senja
På Andøya kan du køre langs nogle af Norges smukkeste strande og få en uforstyrret udsigt over det åbne hav. Read more
Andøya
Køreturen ad Lofotens nationale turistvej er en betagende oplevelse uanset sæson. Read more
Lofoten
Denne rute byder på seks færgeture undervejs. Sæt rigeligt med tid af til at opleve alle kontrasterne på turen langs Helgelandskysten. Read more
Helgelandskysten
Intet er vel stærkere end det åbne hav, den vigtigste transportvej i hundredevis af år, uundværlig fiskeplads for mange samt udgangspunkt for mange… Read more
Atlanterhavsvejen
Køreturen op ad Trollstigen er for mange et stort højdepunkt på norgesferien. Read more
Geiranger-Trollstigen
Nogle gange er køreturen et mål i sig selv - dette gælder i høj grad for Gamle Strynefjellsvegen. Read more
Gamle Strynefjellsvegen
Masser af fjelde over 2.000 meter, i et landskab dækket af blændende hvid sne, lavthængende sol og et blåligt genskær fra områdets gletsjere. Read more
Rondane
Fra de grønne enge og frodige kulturlandskab i Bøverdalen kan du skimte de mægtige fjelde i det fjerne, mens vejen stille og roligt klatrer op ad hele… Read more
Sognefjellet
En køretur her er næsten ligesom at flyve. Vejen dykker og strækker sig helt ud på lange strækninger i dette bølgende terræn. Read more
Valdresflye
Der er ikke mange, der har hørt om Gaularfjellet, men ingen, der har kørt på denne turistvej, vil nogensinde glemme den. Read more
Gaularfjellet
Denne turistvej er mest spektakulær, hvis du starter i Lærdal og kører mod Aurlandsvangen. Read more
Aurlandsfjellet
At kigge ud over Hardanger er ligesom at kigge på et postkort - over alt er der noget smukt for øjnene; buldrende vandfald eller blomstrende… Read more
Hardanger
Denne turistvej kryder Nordeuropas største fjeldplateau - det siger lidt om, hvad du kan forvente dig af en køretur her. Read more
Hardangervidda
Køreturen langs den nationale turistvej i Ryfylke er en tur fyldt med kontraster. Her er golde fjeldvidder, frodige fjeldsider og dybe fjorde. Read more
Ryfylke
Den nationale turistvej i Jæren er meget forskellig fra de andre turistveje - der er nærmest ingen stigninger. Read more
Jæren
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
  Ad

  Varanger – fra Varangerbotn til Hamningberg

  160 kilometer, 123 meter over havets overflade, vinterlukket

  Denne vej ved det åbne hav højt mod nord giver dig rig mulighed for at lade tankerne flyve – på din tur under det skiftende lys kan du reflektere over områdets dramatiske historie. 

  Havøysund – fra Kokelv til Havøysund

  67 kilometer, 233 meter over havets overflade

  Ikke mange mennesker finder nogensinde vej så højt mod nord. Og dog ligger der en driftig fiskerlandsby og venter på dig lige hvor denne varierede og yderst seværdige turistvej ender, nær Nordkap. 

  Senja – fra Gryllefjord til Botnhamn

  102 kilometer, 287 meter over havets overflade

  De smalle og snoede veje på Senja klamrer sig til de stejle fjeldsider, og giver dig en flot køretur tæt på det åbne hav. 

  Andøya – fra Bjørnskinn til Andenes

  58 kilometer, 65 meter over havets overflade

  Sammenklemt mellem sandstrande og barske fjelde giver denne rute over øen Andøya dig en blanding af rolige og rå naturlandskaber, et rigt dyreliv og en ældgammel kystkultur. 

  Lofoten – fra Å til Raftsundet

  230 kilometer, 59 meter over havets overflade

  Tilgiv klichéen, men naturen på Lofoten er altså bare betagende. Det er et af Norges mest enestående og populære rejsemål, og denne rute fører dig helt ind i hjertet. 

  Helgelandskysten – fra Holm til Godøystraumen

  433 kilometer, 346 meter over havets overflade, 6 færgeovergange

  På den længste af turistvejene passerer du polarcirklen og verdens stærkeste tidevandsstrøm, Torghatten og de UNESCO-beskyttede Vega-øer.

  Atlanterhavsvejen – fra Kårvåg til Bud

  36 kilometer, 30 meter over havets overflade

  En af verdens mest dramatiske vejstrækninger. Atlanterhavsvejen krydser fjordmundingen via skær og småøer ved hjælp af otte broer.

  Geiranger-Trollstigen – fra Langevatn til Strynefjellet og Sogge Bru i Romsdalen

  104 kilometer, 1.038 meter over havets overflade, 1 færge, vinterlukket

  Den slyngede fjeldvej Trollstigen er i sig selv verdensberømt, og Geirangerfjorden har fundet vej til UNESCOs liste over verdensarv. Disse højdepunkter forbindes af en dramatisk turistvej med adskillige fantastiske udsigtspunkter undervejs.

  Gamle Strynefjellsvegen – fra Grotli til Videsæter

  27 kilometer, 1.139 meter over havets overflade, vinterlukket

  Denne gamle vej over Stryn-fjeldene stod færdig allerede i 1884. Hovedattraktionen er den 27 kilometer lange vej i sig selv – samt naturligvis den omgivende natur.

  Rondane – fra Venabygdsfjellet til Folldal

  75 kilometer, 1.060 meter over havets overflade

  Rondane er et stort og næsten uberørt fjeldplateau med ti fjeldtoppe over 2.000 meter, og også Norges første nationalpark. Her er både stille og roligt, vildt og voldsomt.

  Sognefjellet – fra Lom til Gaupne

  108 kilometer, 1.434 meter over havets overflade, vinterlukket

  Turen over Norges højest beliggende fjeldpas er intet mindre end vidunderlig. Du får en flot udsigt over landets længste og dybeste fjord, Sognefjorden, med i købet. 

  Valdresflye – fra Garli til Hindsæter

  49 kilometer, 1.389 meter over havets overflade, vinterlukket

  Som et alternativ til den nord-/sydgående hovedvej fører denne landevej dig over et enormt og bart plateau med udsigt til Jotunheimen, Norges allerhøjeste fjelde. 

  Gaularfjellet – fra Balestrand til Moskog og fra Sande til Eldalsosen

  114 kilometer, 784 meter over havets overflade, vinterlukket

  En af de mindre kendte af disse turistveje, men ikke desto mindre noget af en perle. Den følger vandet fra fjeldsøerne hele vejen ned til fjorden, forbi hurtige strømfald og vandfald.

  Aurlandsfjellet – fra Aurlandsvangen til Lærdalsøyri

  47 kilometer, 1.306 meter over havets overflade, vinterlukket

  Fra fjord til fjord. Denne rute bør køres fra øst mod vest, med klimaks ved Stegastein – måske det mest fascinerende udsigtspunkt af alle langs de nationale turistveje. 

  Hardanger – fra Granvin til Steinsdalsfossen, fra Norheimsund til Tørvikbygd, fra Jondal til Utne og fra Kinsarvik til Låtefoss

  158 kilometer, 275 meter over havets overflade, 2 færger

  Hardanger-området er muligvis Norges mest postkortvenlige (om vi så må sige). Fjorde og fjelde, kulturlandskaber og ældgammel kultur. Se det hele gennem bilruden. 

  Hardangervidda – fra Eidfjord til Haugastøl

  67 kilometer, 1.250 meter over havets overflade

  Det 2.500 kvadratmeter store Hardangervidda er Nordeuropas største fjeldplateau. Det er også en nationalpark, med et rigt dyreliv og flotte udsigter. 

  Ryfylke – fra Oanes ved Lysefjorden til Håra

  260 kilometer, 972 meter over havets overflade, 2 færger, vinterlukket

  Kør langs fjorde og kryds fjeldene – dette er en kontrastfyldt rute. Blot 20 minutter efter starten er du ved udgangspunktet for vandrestien til Preikestolen. 

  Jæren – fra Ogna til Bore

  41 kilometer, 35 meter over havets overflade

  I det sydvestligste hjørne af Norge er denne rute og dens sceneri meget forskellig fra de øvrige turistveje. Det er en hovedvej med udsigt over det åbne hav, der fører dig gennem et kulturlandskab uligt noget andet sted i landet.

  En besked fra vores sponsorer

  Se selv

  Rejsendes egne billeder

  Bliv inspireret

  ×
  Your Recently Viewed Pages

  Tilbage til toppen

  Ad
  Ad
  Ad
  Ad