Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Stegastein, Aurlandsfjellet Stegastein, Aurlandsfjellet
Credits
Stegastein, Aurlandsfjellet.
Photo: Kjetil Rolseth/National Tourist Routes
Campaign
Partner
Ad

Det bedste fra to verdener

Langs nøje udvalgte veje komplimenteres naturens egne vidundere af kunst, design og arkitektur, der bringer dig tættere på naturen på nye og overraskende måder. Mød de prisvindende norske nationale turistveje.

Køreture ud i det blå er en god måde at opleve et land på. Men fra bilens komfortable sæder kan det være svært at komme helt tæt på – det kan føles som om, at noget mangler. Noget konkret. Noget at gribe fat om, noget at indsnuse.

Norsk arkitektur og design er virkeligt rykket op på et højere niveau i løbet af de seneste par år.  Og det er også rykket ud i naturen, som en kærkommen afveksling af landskaberne langs 18 udvalgte landeveje – ikke for at være til gene, men for at give noget ekstra til køreoplevelsen. Det er en nøje planlagt del af initiativet om de ”nationale turistveje”, der tilstræber at kombinere den norske natur, arkitektur og design til en højere enhed.

De 18 ruter findes i de vestlige, centrale og nordlige dele af Norge, langs kysten og over fjeldene. I alt dækker de 1.850 kilometer. Hele projektet har taget to årtier at gennemføre, og kostet et trecifret millionbeløb.

”Der er sceniske hovedveje mange steder i verden. Det der gør disse veje unikke er arkitekturen og kunsten der passeres undervejs. Ingen andre steder findes der noget lignende”, siger Per Ritzler fra det norske vejvæsen.

Arbejdet inkluderer opførelsen af rastepladser, parkeringspladser, udsigtspunkter og rydning af vegetation. Mange af de førende norske designere og arkitekter, for eksempel Snøhetta, Reiulf Ramstad Arkitekter, Jensen & Skodvin og Carl-Viggo Hølmebakk, har bidraget til projektet. Der har også været enkelte udenlandske bidragsydere, blandt andre fransk-amerikanske Louise Bourgeois og schweiziske Peter Zumthor. 

Udvalgte nationale turistveje

Ryfylke

Foto: Roger Ellingsen/Statens vegvesen

Click to activate

Se det hele på 3 minutter

De 18 turistveje

Varanger nationale turistvej (160 km, 123 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Denne vej ved det åbne hav højt mod nord giver dig rig mulighed for at lade tankerne flyve – på din tur under det skiftende lys kan du reflektere over områdets dramatiske historie. Læs mere om Varanger nationale turistvej.

Rondane nationale turistvej (75 km, 1.060 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Rondane er et stort og næsten uberørt fjeldplateau med ti fjeldtoppe over 2.000 meter, og også Norges første nationalpark. Her er både stille og roligt, vildt og voldsomt. Læs mere om Rondane nationale turistvej.

Havøysund nationale turistvej (67 km, 233 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Ikke mange mennesker finder nogensinde vej så højt mod nord. Og stadig, lige hvor denne varierede og yderst seværdige turistvej ender, nær Nordkap, ligger der en driftig fiskerlandsby og venter på dig. Læs mere om Havøysund nationale turistvej.

Sognefjellet nationale turistvej (108 km, 1.434 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Turen over Norges højest beliggende fjeldpas er intet mindre end vidunderlig. Du får en flot udsigt over landets længste og dybeste fjord, Sognefjorden, med i købet. Læs mere om Sognefjellet nationale turistvej.

Senja nationale turistvej (102 km, 287 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

De smalle og snoede veje på Senja klamrer sig til de stejle fjeldsider, og giver dig en flot køretur tæt på det åbne hav. Læs mere om Senja nationale turistvej.

Valdresflye nationale turistvej (49 km, 1.389 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Som et alternativ til den nord/sydgående hovedvej fører denne landevej dig over et enormt og bart plateau med udsigt til Jotunheimen, hjemsted for Norges allerhøjeste fjelde. Læs mere om Valdresflye nationale turistvej.

Andøya nationale turistvej (58 km, 65 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Sammenklemt mellem sandstrande og barske fjelde giver denne rute over øen Andøya dig en blanding af rolige og rå naturlandskaber, et rigt dyreliv og en ældgammel kystkultur. Læs mere om Andøya nationale turistvej.

Gaularfjellet nationale turistvej (114 km, 784 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

En af de mindre kendte af disse turistveje, men ikke desto mindre noget af en perle. Den følger vandet fra fjeldsøen hele vejen ned til fjorden, forbi hurtige strømfald og vandfald. Læs mere om Gaularfjellet nationale turistvej.

Lofoten nationale turistvej (230 km, 59 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Tilgiv brugen af klichéen, men naturen på Lofoten er altså bare betagende. Det er et af Norges mest enestående og populære rejsemål, og denne rute fører dig helt ind i hjertet. Læs mere om Lofoten nationale turistvej.

Aurlandsfjellet nationale turistvej (47 km, 1.306 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Fra fjord til fjord. Denne rute bør køres fra øst mod vest, med klimaks ved Stegastein – måske det mest fascinerende udsigtspunkt af alle langs de nationale turistveje. Læs mere om Aurlandsfjellet nationale turistvej.

Helgelandskysten nationale turistvej (433 km, 346 m.o.h., 6 færgeoverfarter)

På den længste af turistvejene passerer du polarcirklen og verdens stærkeste tidevandsstrøm, Torghatten og de UNESCO-beskyttede Vega-øer. Læs mere om Helgelandskysten nationale turistvej.

Hardanger nationale turistvej (158 km, 275 m.o.h., 2 færgeoverfarter)

Hardanger-området er Norges mest postkortvenlige (om vi så må sige). Fjorde og fjelde, kulturlandskaber og ældgammel kultur. Se det hele gennem bilruden. Læs mere om Hardanger nationale turistvej.

Atlanterhavsvejen (36 km, 30 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

En af verdens mest dramatiske vejstrækninger. Atlanterhavsvejen krydser fjordmundingen via skær og småøer ved hjælp af otte broer. Læs mere om Atlanterhavsvejen.

.

Hardangervidda nationale turistvej (67 km, 1.250 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

Det 2.500 kvadratmeter store Hardangervidda er Nordeuropas største fjeldplateau. Det er også en nationalpark, med et rigt dyreliv og flotte udsigter. Læs mere om Hardangervidda nationale turistvej.

Geiranger-Trollstigen nationale turistvej (104 km, 1.038 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Den slyngede fjeldvej Trollstigen er i sig selv verdensberømt, og Geirangerfjorden har fundet vej til UNESCOs liste over verdensarv. Disse højdepunkter forbindes af en dramatisk turistvej med adskillige fantastiske udsigtspunkter undervejs. Læs mere om Geiranger-Trollstigen nationale turistvej.

Ryfylke nationale turistvej (183 km, 972 m.o.h., 3 færgeoverfarter, vintervarsel)

Kør langs fjorde og kryds fjeldene – dette er en kontrastfyldt rute. Blot 20 minutter fra starten kommer du til udgangspunktet for vandrestien til Preikestolen. Læs mere om Ryfylke nationale turistvej.

Gamle Strynefjellsvegen nationale turistvej (27 km, 1.139 m.o.h., 0 færgeoverfarter, vintervarsel)

Denne gamle vej over Stryn-fjeldene stod færdig allerede i 1884. Hovedattraktionen er den 27 kilometer lange vej i sig selv – samt naturligvis den omgivende natur. Læs mere om Gamle Strynefjellsvegen nationale turistvej.

Jæren nationale turistvej (41 km, 35 m.o.h., 0 færgeoverfarter)

I det syd-vestligste hjørne af Norge er denne rute og dens sceneri meget forskellig fra de øvrige turistveje. Det er en hovedvej med udsigt over det åbne hav, der fører dig gennem et kulturlandskab uligt noget andet sted i landet. Læs mere om Jæren nationale turistvej.

Download appen

Har du brug for mere information om de nationale turistveje, som du kan benytte undervejs? Visitnorway-appen har rigeligt, også kort og med kontaktinformation til alle destinationerne.

Download den her:
App Store
Google Play 

Opdag mere

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad