Skip to main content

Kørsel i Norge
under vinterforhold

At køre gennem Norge om vinteren kan føles som at bevæge sig gennem et vaskeægte vintereventyrland. Men det kan også en udfordrende oplevelse, og det er vigtigt at vide, hvordan man kører i kolde vejrforhold.

Hvilken type dæk har man brug for? Hvordan kører man sikkert på sne og is? Her er alt, hvad du behøver at vide for at sætte dig bag rattet og køre sikkert i Norge om vinteren.

Hvis du planlægger at køre i Norge i de kolde måneder (oktober–april), skal både du og din bil være godt forberedt, før du tager afsted. Isede, glatte veje, sne, mørke og dårlig sigtbarhed kan gøre det udfordrende at køre i denne periode.

Hvis du ikke har erfaring med vinterkørsel, bør du overveje at leje en bil med chauffør eller rejse med offentlig transport i stedet.

Her er alt, hvad du behøver at vide for at køre sikkert på de norske veje.

Forberedelser

Skift dæk

Skift til vinterdæk eller pigdæk, når vejret kræver det. Vinterlige forhold kan opstå allerede fra begyndelsen af oktober i nord og i november i syd.

Pigdæk må kun bruges fra 1. november til den første søndag efter påskemandag. I Nordland, Troms og Finnmark er perioden 16. oktober til 30. april.

Vent ikke med at skifte til vinterdæk, til sneen falder. Veje kan også være glatte, når temperaturen ligger omkring frysepunktet, selv uden sne. Det er bedre at lade bilen stå, indtil vejret forbedrer sig, eller du har skiftet til vinterdæk.

Kontroller, at dine dæk er i god stand, og at dækmønsteret har den rette dybde. Den lovpligtige minimumsdybde er 1,6 mm for almindelige dæk og 3 mm for vinterdæk. At køre med slidte dæk kan have alvorlige konsekvenser. Løb ikke den risiko.

Husk at kontrollere dæktrykket regelmæssigt.

Se mere information om krav til dæk.

Fjern sne og is

Hav altid en isskraber, en børste og en lille skovl i bilen. Fjern al sne og is fra alle vinduer med det rette værktøj. Undgå at improvisere med andre redskaber, da de kan ridse bilen og glasset. Hvis du ikke fjerner sneen fra bilen og sikrer tilstrækkelig sigtbarhed, risikerer du bøde og at få inddraget kørekortet.

Det er faktisk ulovligt at køre med eksempelvis tung sne på taget. Sørg for, at dine forlygter er fri for sne, og at vinduesviskerne er rene og uden is.

Sørg for at have nok sprinklervæske, og at væsken er frostsikret.

Det kan også være nyttigt at have ekstraudstyr som snekæder eller lignende udstyr, hvis du kører på særligt vanskelige veje. Til ture i bjergene eller på landet bør du pakke en taske med varmt tøj, tæpper samt lidt mad og drikke i tilfælde af uforudsete problemer på vejen eller med bilen.

Sørg for, at bilen har nok batteri eller brændstof.

Lejebiler

I Norge er lejebiler standardudstyret med vinterdæk i den kolde sæson. De fleste udlejningssteder har alt, hvad du har brug for til bilen, herunder vinterdæk, kæder og frostvæske til diesel.

Tjek vejrudsigten

Vær forberedt, og tjek vejrudsigten på Yr.no, før du kører.

Vejret i Norge kan variere fra klar blå himmel med solskin og glitrende sne til snestorme, hagl og mørke – nogle gange alt sammen inden for samme time.

Isslag: Når regndråber fryser til is, så snart de rammer jorden, kaldes det isslag. Det dækker hele vejbanen med et tyndt lag is og gør det ekstremt farligt at køre. Du bør undgå at køre under disse forhold. Hvis du er nødt til at køre, bør du vente, til vejene er blevet ryddet og gruset, og køre meget langsomt.

Det er ikke kun om vinteren, at vejene kan være glatte. Det norske vejr er uforudsigeligt, så glatte veje og dårlig sigtbarhed kan også forekomme tidligt om efteråret, sent om foråret og endda i kortere perioder om sommeren på højtliggende bjergveje.

Vejlukninger

Under snestorme, kraftig blæst og dårligt vejr kan bjergpas, broer og udsatte veje være lukket med en barriere eller et rødt lys. Det kan være livsfarligt at ignorere barriererne, selvom vejret måske ikke ser så slemt ud.

Fjeldpas

Den norske vejstyrelse lukker nogle gange fjeldpas eller kræver kolonnekørsel af sikkerhedshensyn, når det er uforsvarligt at køre.

Hvis du ved, at der er risiko for kolonnekørsel, skal du sørge for at have en fuld tank eller et fuldt opladet batteri, varmt tøj, mad og varme drikke med.

Tjek altid vejrudsigten for fjeldpas.

De norske turistveje

Norge har 18 naturskønne ruter, hvoraf nogle er lukket om vinteren på grund af vanskelige kørselsforhold og udfordringer med snerydning i bjergene.

Sådan kører du på sne

Først og fremmest – SPÆND SIKKERHEDSSELEN! Det allervigtigste livredende værktøj i trafikken.

Tilpas din hastighed: Det vigtigste råd er at justere din hastighed og køre efter forholdene. På is- og sneklædte veje kan mange ting ske pludseligt og uventet i trafikken.

Hold en jævn hastighed uden at skifte gear eller accelerere for meget, når du kører op ad bakke, for at undgå, at dine dæk mister greb eller sætter sig fast. Kør i lavt gear, og undgå pludselige opbremsninger, når du kører ned ad bakke. Hvis du skal bremse før en kurve, skal du begynde at sænke hastigheden forsigtigt, før du drejer på rattet.

Lav en bremsetest: En bremsetest er en effektiv måde at tjekke, hvor glat vejen er. Sørg for, at der ikke er biler lige bag dig, vælg en lige vejstrækning, brems hårdt, og mærk, hvor meget din bil bremser op. Test vejgrebet ofte, da det hurtigt kan ændre sig undervejs. Husk, at bremselængden øges markant på sne- og isdækkede veje, så hold altid en sikker (længere) afstand til bilen foran dig.

Sørg for god sigtbarhed

Hvis det sner kraftigt, og sigtbarheden er dårlig, så tænd for forlygterne – stol ikke kun på katastrofeblinket.

Hvis sigtbarheden er under 100 meter, kan du bruge tågelygter. Husk at slukke dem igen, når sigtbarheden bliver bedre.

Smallere veje: På nogle steder, hvor der falder meget sne, kan snerydningskanterne være meget høje og samtidig gøre vejen smallere.

Dyrekryds

Hold øje med dyr, der krydser vejen. Risikoen for at møde dem på vejen er størst om efteråret og vinteren.

  • Tag advarselsskilte om vilde dyr alvorligt. Skiltene advarer om en reel fare.
  • Sænk farten på strækninger med risiko for vilde dyr.
  • Hold øje med terrænet ved siden af vejen, og kig efter spor i sneen.
  • Hjorte og elge færdes sjældent alene. Hvis ét dyr løber over vejen, kommer der sandsynligvis flere – og de løber hurtigt!

Kilde: NAF – Den Norske Automobilforening

Vinterkørsel med elbiler

Der er ingen hemmelighed, at der er stor forskel på at køre om sommeren og vinteren – især med en elbil, hvor kulden kan påvirke batteriets levetid.

Vinterkørsel kræver generelt mere opmærksomhed. Hvis du kører i en elbil, skal du sørge for at stoppe og oplade bilen, når du har mulighed for det – især i de dele af Norge, hvor ladestationerne ligger længere fra hinanden. Du ved aldrig, om du kan blive fanget i en trafikprop, eller om en vej bliver lukket på grund af dårligt vejr, så lad ikke batteriet blive fladt.

De fleste elbiler har en rækkeviddeforlængende funktion, der giver dig flere kilometer pr. opladning ved at slå elektriske funktioner fra, som bruger energi, fx aircondition, varme og musik. Denne funktion kan være nyttig om sommeren, men det er ikke ideelt at slukke for varmen i vintermånederne.

Opladning af din elbil

Ifølge NOBIL er der i august 2024 næsten 30.000 ladestandere og over 8.000 hurtigladere i Norge. Ingen grund til at bekymre sig om rækkevidden!

Du kan nemt finde ladestandere på kortet på ladestasjoner.no eller ved at søge efter dem på Google Maps eller Apple Maps. Mange nyere biler viser også ladestationsnetværk direkte i bilen og har tilhørende apps.

Norge har mange opladningsmuligheder, men det er vigtigt at bemærke, at du ikke bør lade batteriet løbe helt tørt, før du når næste stop. Uforudsete problemer kan opstå som for eksempel en ladestander, der er ude af drift.

Læs mere om at køre elbil i Norge.

Tag på et roadtrip i elbil

Vil du opleve Nord-Norge om vinteren?

Få alle de praktiske tips, du har brug for, til at rejse som en lokal.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Vælg miljøcertificerede udbydere

Klik på "Miljøcertificerede udbydere" i filteret nedenfor.

0

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider