Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Aurlandsfjorden
Aurlandsfjorden.
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Se Norge gennem forruden

At køre i bil er sandsynligvis den bedste måde et se Norge i dit eget tempo. Men kør forsigtigt, og husk på, at du mange gange må dele vejen med både cyklister og fodgængere.

Sikkert og vist

Uanset om du er på to hjul eller fire hjul – eller flere – er det vigtigt, at du kører ordentligt og forsigtigt. Her er nogle tips og gode råd til dit ophold på de norske landeveje.

Fartgrænser

Generelt er fartgrænsen i Norge 80 kilometer i timen, undtaget i byer og bebyggede områder, hvor den er 50 kilometer i timen (med mindre andet er angivet). Den kan være helt ned til 30 kilometer i timen i villakvarterer, og helt op til 110 kilometer i timen på visse motorveje. Din hastighed bør dog altid tilpasses vejrforholdene, for eksempel i tilfælde af tåge eller frost.

Lastbiler samt biler med campingvogn eller trailer må ikke køre mere end 80 kilometer i timen, uanset den angivne hastighedsgrænse. Har campingvognen eller traileren ikke egne bremser, må der højst køres 60 kilometer i timen.

Sikkerhedsseler

Voksne skal altid huske at spænde sikkerhedsselen, og børn under 135 centimeter skal sidde i en autostol, der passer til deres højde og vægt.

Læs mere om sikkerhed i bilen.

Dæk

Vejene i Norge kan sagtens være glatte uden at det er koldt, og at køre med slidte dæk er aldrig en god idé, heller ikke på knastørre veje. Dine sommerdæk skal have et dækmønster på minimum 1,6 millimeter, mens mønstret på vinterdækkene skal være minimum 3 millimeter dybe. Om vinteren skal du køre med vinterdæk, med eeller uden pigge.

Pigdæk er tilladt fra den 1. november og indtil den første søndag efter påske. I amterne Nordland, Troms og Finnmark er pigdæk tilladt mellem den 15. oktober og den 1. maj. Pigdæk kan også benyttes uden for disse perioder, såfremt vejreforholdene eller vejens overflade gør det nødvendigt.

Hvis der monteres pigdæk på køretøjer under 3,5 tons, skal de monteres på alle fire hjul. Så snart vejrudsigten forudsiger snevejr, skal der på tungere køretøjer over 3,5 tons forefindes snekæder i en passende størrelse. Snekæder kan købes til rimelige priser. Pigdæk kan lejes.

Byerne Trondheim og Oslo opkræver en afgift (ca. 30 kroner) for kørsel med pigdæk i byernes centrum, for at forhindre forurening som følge af pigdæk. 

Læs mere om dæk og snekæder.

Hold øje med bremserne

Køretøjets bremser kan overophedes på de lange nedkørsler. For at undgå dette skal der køres i så lavt et gear som muligt (som hvis du kørte op ad fjeldet), idet pludselig opbremsning da kræver mindre energi, samtidig med at bremserne forbliver kolde. Hold øje med bilens temperatur ved kørsel op ad fjeldet, for at undgå overophedning af bilens motor.

Lys på – hele tiden. Sele på - hele tiden

Nærlys skal være tændt hele tiden, selv på den klareste sommerdag. Dette gælder også knallerter og motorcykler. Både fører og passagerer skal bære sikkerhedssele hele tiden, og børn under 36 kilo eller 135 centimeter skal sidde i autostol.

Fjeldpas

Bemærk, at lokale vejrforhold (især kraftigt snefald og stormvejr) kan lukke fjeldvejene i perioder. Husk på, at nogle fjeldpas kan opleve snefald og frostvejr selvom der er sommerlige forhold i dalen. Dette gælder særligt april/maj og september/oktober.

Hvilke dokumenter skal jeg tage med?

Kørekort udstedt i dit hjemland. Hvis du lejer en bil i Norge, skal du nogle steder have haft kørekort i mindst ét år. Overskrider dit ophold i Norge tre måneder skal du have fat i et norsk kørekort. 

Se om dit kørekort er gyldigt i Norge.

Spirituskørsel

Alkohol og bilkørsel er et forfærdeligt match, også i Norge. Der er meget hårde straffe for kørsel i påvirket tilstand. Den lovlige grænse er 0.02 % alkohol i blodet, og det gælder for føreren af ethvert motoriseret køretøj. Du bør ikke indtage medicin mærket med rød trekant, hvis du har til hensigt at køre bagefter.

Brug af mobiltelefon

At have en mobiltelefon med sig på rejsen er en rigtigt god idé, så længe du ikke benytter den håndholdt mens du kører. Dette er ulovligt, og du kan hurtigt komme i problemer, også selvom du ikke forårsager et uheld.

Tankstationer

På grund af miljøpolitik er priserne på brændstof relativt høje. Priserne kan dog variere fra sted til sted. Der kan være langt mellem tankstationerne i fjeldene og i øde områder.

Autogas/LPG

Der findes over 100 LPG-enheder på tankstationer over hele landet. Den hollandske bayonet er den mest almindelige forbindelsesmulighed. Mange servicestationer kan låne dig en adapter - eller du kan købe din egen.

Elbiler

I 2015 var der over 50.000 elbiler på de norske veje, og Norge er dermed førende på området. De norske myndigheder har investeret kraftigt i infrastruktur og faciliteter der tilgodeser brug af elbiler. Der bygges stadig flere ladestationer på vejene mellem de største byer, og mange hoteller tilbyder opladning af elbiler, ofte uden beregning. Hybridbiler kan også drage nytte af mange fordele sammenlignet med traditionelle biler.

Norske skilte, der viser om bilen er en elbil eller en hybridbil, skal være synlige i bilen før særlige parkeringspladser og andre fordele kan benyttes. Vær opmærksom på, at reglerne herfor skifter ofte.

For hjælp og opdateret information, kontakt Norsk elbilforening på +47 90 70 45 45.

Betalingsveje

Man skal betale for at køre på mange af de norske veje og gennem en række tunneler - de såkaldte bompenge. Sæt dig ind i hvordan det foregår, før du tager af sted for at undgå overraskelser. For nordmændene er bompenge en naturlig del af bilrejsen - men for danske turister kan det svært at vænne sig til, at man skal betale for at køre på nogle af vejene. 

Der er mange betalingsstationer i Norge, og næsten alle er automatiske - det vil sige, at du blot kan køre igennem (med nedsat hastighed). Alle udenlandske biler faktureres via EPC (Euro Parking Collection). Du kan med fordel oprette en konto hos EPC før dit besøg.

Læs mere om EPC (på engelsk).

Billeje

Du kan leje en bil i de fleste norske byer, i mange af de mindre samfund og i stort set alle lufthavne. Du kan reservere en lejebil online, ved personlig fremmøde eller via en rejseagent – det kan stærkt anbefales at reservere i forvejen, særligt i sommerperioden.

Reklame: Bestil lejebilen hos Auto Europe

I tilfælde af uheld

I alle køretøjer skal der være mindst én refleksvest samt en advarselstrekant, og der skal være en gyldig ansvarsforsikring.

Nødtelefoner findes langs fjeldvejene og i tunneller. For redning og teknisk assistance døgnet rundt, ring:

  1. NAF 08 505 (lokal takst)
  2. Falken 02 222 (lokal takst)
  3. Viking 06 000 (lokal takst)
Fodgængere og cyklister på vejene

Norge har en speciel vejkultur, når det kommer til de bløde trafikanter. Fodgængere, der krydser vejen uden at kigge sig for, er reglen snarere end undtagelsen, og cyklister følger ikke altid de gældende færdselsregler. Hav dette i tankerne når du kører bil i Norge.

Lej en bil i Norge

Se listen nedenfor eller besøg Auto Europe for at se alle lejemuligheder og priser (annonce).

×
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen

Ad
Ad
Ad
Ad