Skip to main content

Sikkerhed på vejene

I Norge deles landevejene ofte af både biler og cykler, der skal følge de samme færdselsregler. Læs mere om sikkerhed på cyklen.

Sikker kørsel i bil

At køre bil er en af de bedste måder at opleve Norge i dit eget tempo. Men forholdene kan være anderledes end du er vant til, særligt om vinteren. Hvis du krydser fjeldene eller kører længere ture på mindre veje bør du altid have varme tæpper, mad og vand i bilen. I fjeldene og andre øde egne af Norge, specielt i Nord-Norge, kan der være langt mellem tankstationerne.

Fartgrænser

Generelt er fartgrænsen i Norge 80 kilometer i timen, undtaget i byer og bebyggede områder, hvor den er 50 kilometer i timen (med mindre andet er angivet). Den kan være helt ned til 30 kilometer i timen i villakvarterer, og helt op til 110 kilometer i timen på visse motorveje. Din hastighed bør dog altid tilpasses vejrforholdene, for eksempel i tilfælde af tåge eller frost.

Lastbiler samt biler med campingvogn eller trailer må ikke køre mere end 80 kilometer i timen, uanset den angivne hastighedsgrænse. Autocampere er ikke omfattet af denne regel, og kan derfor følge den skiltede fartgrænse. Har campingvognen eller traileren ikke egne bremser, må der højst køres 60 kilometer i timen.

Dæk

Vejene i Norge kan sagtens være glatte uden at det er koldt, og at køre med slidte dæk er aldrig en god idé, heller ikke på knastørre veje. Dine sommerdæk skal have et dækmønster på minimum 1,6 millimeter, mens mønstret på vinterdækkene skal være minimum 3 millimeter dybe. Om vinteren skal du køre med vinterdæk, med eller uden pigge.

Pigdæk er tilladt fra den 1. november og indtil den første søndag efter påske. I amterne Nordland, Troms og Finnmark er pigdæk tilladt mellem den 15. oktober og den 1. maj. Pigdæk kan også benyttes uden for disse perioder, såfremt vejreforholdene eller vejens overflade gør det nødvendigt.

Hvis der monteres pigdæk på køretøjer under 3,5 tons, skal de monteres på alle fire hjul. Så snart vejrudsigten forudsiger snevejr, skal der på tungere køretøjer over 3,5 tons forefindes snekæder i en passende størrelse. Snekæder kan købes til rimelige priser. Pigdæk kan lejes.

Byerne Trondheim og Oslo opkræver en afgift (cirka 30 kroner) for kørsel med pigdæk i byernes centrum, for at forhindre forurening som følge af pigdæk. 

Hold øje med bremserne

Køretøjets bremser kan overophedes på de lange nedkørsler. For at undgå dette skal der køres i så lavt et gear som muligt (som hvis du kørte op ad fjeldet), idet pludselig opbremsning da kræver mindre energi, samtidig med at bremserne forbliver kolde. Hold øje med bilens temperatur ved kørsel op ad fjeldet, for at undgå overophedning af bilens motor.

Fjeldpas

Bemærk, at lokale vejrforhold (især kraftigt snefald og stormvejr) kan lukke fjeldvejene i perioder. Husk på, at nogle fjeldpas kan opleve snefald og frostvejr selvom der er sommerlige forhold i dalen. Dette gælder særligt april/maj og september/oktober.

Lys på – hele tiden. Sele på - hele tiden

Nærlys skal være tændt hele tiden, selv midt på den klareste sommerdag. Dette gælder også knallerter og motorcykler. Både fører og passagerer skal bære sikkerhedssele hele tiden, og børn under 36 kilo eller 135 centimeter skal sidde i autostol.

Spirituskørsel

Alkohol og bilkørsel er et forfærdeligt match, også i Norge. Der er meget hårde straffe for kørsel i påvirket tilstand. Promillegrænsen er 0.02 % alkohol i blodet, og det gælder for føreren af ethvert motoriseret køretøj. Du bør ikke indtage medicin mærket med rød trekant, hvis du har til hensigt at køre bagefter.

Brug af mobiltelefon

At have en mobiltelefon med sig på rejsen er en rigtigt god idé, så længe du ikke benytter den håndholdt mens du kører. Dette er ulovligt, og du kan hurtigt komme i problemer, også selvom du ikke forårsager et uheld.

I tilfælde af uheld

I alle køretøjer skal der være mindst én refleksvest samt en advarselstrekant, og der skal være en gyldig ansvarsforsikring

Nødtelefoner findes langs fjeldvejene og i tunneller. For redning og teknisk assistance døgnet rundt, ring:

NAF: (+47) 08 505 (lokal takst)
Falken: (+47) 02 222 (lokal takst)
Viking: (+47) 06 000 (lokal takst)

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider