There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
De Historiske hoteller og restauranter - charmerende overnatning
Hostelling International - døren til Norge
Smarthotel - bedst til prisen, smart beliggenhed, skandinavisk morgenbuffet
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
Stena Line - tag færgen til og fra Norge
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Authentic Scandinavia - spændende ture i Norge
Up Norway - skræddersyede rejser
Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Fjord Tours - oplev Norge i en Nøddeskal® med bare én billet
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Vær opmærksom på, at der ikke nødvendigvis er mobildækning hvor du skal hen. Der er nødtelefoner på fjeldveje og i tunneller.
110 - Brand
112 - Politi
113 - Ambulance
22 59 13 00 - Giftlinjen
1412 TDD (teksttelefon for døve og hørehandicappede)
I Norge deles landevejene ofte af både biler og cykler, der skal følge de samme færdselsregler. Læs mere om sikkerhed på cyklen.
At køre bil er en af de bedste måder at opleve Norge i dit eget tempo. Men forholdene kan være anderledes end du er vant til, særligt om vinteren. Hvis du krydser fjeldene eller kører længere ture på mindre veje bør du altid have varme tæpper, mad og vand i bilen. I fjeldene og andre øde egne af Norge, specielt i Nord-Norge, kan der være langt mellem tankstationerne.
Generelt er fartgrænsen i Norge 80 kilometer i timen, undtaget i byer og bebyggede områder, hvor den er 50 kilometer i timen (med mindre andet er angivet). Den kan være helt ned til 30 kilometer i timen i villakvarterer, og helt op til 110 kilometer i timen på visse motorveje. Din hastighed bør dog altid tilpasses vejrforholdene, for eksempel i tilfælde af tåge eller frost.
Lastbiler samt biler med campingvogn eller trailer må ikke køre mere end 80 kilometer i timen, uanset den angivne hastighedsgrænse. Autocampere er ikke omfattet af denne regel, og kan derfor følge den skiltede fartgrænse. Har campingvognen eller traileren ikke egne bremser, må der højst køres 60 kilometer i timen.
Vejene i Norge kan sagtens være glatte uden at det er koldt, og at køre med slidte dæk er aldrig en god idé, heller ikke på knastørre veje. Dine sommerdæk skal have et dækmønster på minimum 1,6 millimeter, mens mønstret på vinterdækkene skal være minimum 3 millimeter dybe. Om vinteren skal du køre med vinterdæk, med eller uden pigge.
Pigdæk er tilladt fra den 1. november og indtil den første søndag efter påske. I amterne Nordland, Troms og Finnmark er pigdæk tilladt mellem den 15. oktober og den 1. maj. Pigdæk kan også benyttes uden for disse perioder, såfremt vejreforholdene eller vejens overflade gør det nødvendigt.
Hvis der monteres pigdæk på køretøjer under 3,5 tons, skal de monteres på alle fire hjul. Så snart vejrudsigten forudsiger snevejr, skal der på tungere køretøjer over 3,5 tons forefindes snekæder i en passende størrelse. Snekæder kan købes til rimelige priser. Pigdæk kan lejes.
Byerne Trondheim og Oslo opkræver en afgift (cirka 30 kroner) for kørsel med pigdæk i byernes centrum, for at forhindre forurening som følge af pigdæk.
Køretøjets bremser kan overophedes på de lange nedkørsler. For at undgå dette skal der køres i så lavt et gear som muligt (som hvis du kørte op ad fjeldet), idet pludselig opbremsning da kræver mindre energi, samtidig med at bremserne forbliver kolde. Hold øje med bilens temperatur ved kørsel op ad fjeldet, for at undgå overophedning af bilens motor.
Bemærk, at lokale vejrforhold (især kraftigt snefald og stormvejr) kan lukke fjeldvejene i perioder. Husk på, at nogle fjeldpas kan opleve snefald og frostvejr selvom der er sommerlige forhold i dalen. Dette gælder særligt april/maj og september/oktober.
Nærlys skal være tændt hele tiden, selv midt på den klareste sommerdag. Dette gælder også knallerter og motorcykler. Både fører og passagerer skal bære sikkerhedssele hele tiden, og børn under 36 kilo eller 135 centimeter skal sidde i autostol.
Alkohol og bilkørsel er et forfærdeligt match, også i Norge. Der er meget hårde straffe for kørsel i påvirket tilstand. Promillegrænsen er 0.02 % alkohol i blodet, og det gælder for føreren af ethvert motoriseret køretøj. Du bør ikke indtage medicin mærket med rød trekant, hvis du har til hensigt at køre bagefter.
At have en mobiltelefon med sig på rejsen er en rigtigt god idé, så længe du ikke benytter den håndholdt mens du kører. Dette er ulovligt, og du kan hurtigt komme i problemer, også selvom du ikke forårsager et uheld.
I alle køretøjer skal der være mindst én refleksvest samt en advarselstrekant, og der skal være en gyldig ansvarsforsikring.
Nødtelefoner findes langs fjeldvejene og i tunneller. For redning og teknisk assistance døgnet rundt, ring:
NAF: (+47) 08 505 (lokal takst)
Falken: (+47) 02 222 (lokal takst)
Viking: (+47) 06 000 (lokal takst)
Det norske vejvæsen har ansvaret for vejskiltene i Norge. Skiltningen følger de europæiske standarder med hensyn til form og farve. Teksten vil normalt være på norsk. Se et overblik over alle typer vejskilte i Norge på Wikipedia.
Se Norge gennem forruden. At køre i bil er sandsynligvis den bedste måde et se Norge i dit eget tempo.
Det norske vejvæsen har ansvaret for vejskiltene i Norge. Skiltningen følger de europæiske standarder med hensyn til form og farve. Teksten vil normalt være på norsk. Se et overblik over alle typer vejskilte i Norge på Wikipedia.
Cykler du på de norske landeveje skal du følge de samme regler som dine motoriserede medtrafikanter: Hold til højre, overhold din højre vigepligt, og lad være med at drikke alkohol. Alle trafikskilte gælder også for dig på jernhest.
Som cykelrytter har du dog nogle flere muligheder. Du kan cykle på fortovet hvis der ikke er cykelsti, så længe du tilpasser din hastighed til eventuelle fodgængere. Du må krydse gaden via fodgængerovergangen, men biler er kun berettiget til at stoppe såfremt du stiger af cyklen og krydser gaden til fods.
Du må ikke cykle på motorveje og motortrafikveje, samt i nogle tunneller (det vil være tydeligt afmærket på vejskilte). På cycletourer.co.uk kan du se hvilke tunneller i Norge du må cykle gennem.
Før du svinger, bør du give tegn med hånden. Du må ikke køre imod færdselsretningen på ensrettede gader, medmindre andet udtrykkeligt er anvist.
Kør altid med cykelhjelm. At cykle med refleksvest er ikke et lovkrav, men en rigtigt god idé. Vær opmærksom på, at kun børn under 10 år må medtages som passagerer på cyklen.
• hvide eller gule forlys
• røde baglys
• rød refleks bagpå
• hvide eller gule reflekser på pedalerne
• to bremser (uafhængige af hinanden)
• en ringeklokke
Det varierede landskab i Norge sørger for at du altid kan finde en passende udfordring med jernhesten. Prøv mountain biking på fjeldet eller landevejscykling ved fjordene.
• hvide eller gule forlys
• røde baglys
• rød refleks bagpå
• hvide eller gule reflekser på pedalerne
• to bremser (uafhængige af hinanden)
• en ringeklokke
Nordmænd har saltvand i blodet og lærer tidligt hvordan man begår sig i en båd og langs kysten. Her er nogle gode tips til at komme sikker og tørskoet tilbage fra sejlturen.
I Norge deles landevejene ofte af både biler og cykler, der skal følge de samme færdselsregler. Uanset om du er på to hjul eller fire hjul – eller flere – er det vigtigt, at du kører ordentligt og forsigtigt.
Langs nøje udvalgte landeveje i Norge komplimenteres naturens egne vidundere af kunst, design og arkitektur. Mød de prisvindende norske nationale turistveje.
Er du en erfaren cykelrytter med et stort ønske om at se Norges mange fjorde og fjelde fra cykelsadlen? Så er de nationale cykelruter noget for dig.
Norge er et land med stor variation og endnu større afstande. Hvis du vil se det hele, må du afsætte meget tid – eller gøre det enkelt ved at tage på en rundtur.
En lille gruppe dedikerede amatørcykelryttere fra Danmark fandt nye stigninger og udfordringer på de kringlede fjeldveje i Fjord Norge.
Tilbage til toppen