Skip to main content

Norge er elbilernes hovedstad

Der kører masser af elbiler rundt i Norge. De er over alt! I 2023 blev der solgt flere elektriske biler end nogen anden type bil. Hvordan kan det være?

I 2023 var 82,38 procent af alle nye biler solgt i Norge elektriske. Hvordan er det lykkedes Norge at nå så stort et tal? Det politiske mål er, at alle nye norske biler skal være såkaldte nuludslips-biler (el eller brint) inden 2025. En lang række fordele blev derfor lovmæssigt vedtaget for at få folk til at vælge det mere miljøvenlige alternativ: Fritag for moms og engangsafgift, billigere betalingsveje, parkering og færgebilletter samt lov til at bruge busbanerne.

”Men den allervigtigste grund er nok de store afgifter på benzin- og dieselbiler,” siger Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening.

Det er derfor ikke overraskende, at Norge er det land i verden med flest elbiler i forhold til befolkningstallet.

Og elektriske biler er cool! De er stort set lydløse og lugtløse. De kan køre i mange hundrede kilometer, før de skal lades. Med mere end 3.000 offentlige tilgængelige ladestandere og 7.753 hurtigladere over hele landet er der absolut ingen grund til rækkeviddeangst!

Den letteste måde at finde en oplader er ved hjælp af kortet på ladestasjoner.no. For at få adgang til laderne skal du registrere dig hos de største leverandører i forvejen. Der er omkring 10 forskellige af slagsen i Norge.

”Selv i det nordligste Norge - et område med store afstande, lave temperaturer og flere rensdyr end mennesker - er det helt uproblematisk at køre i elbil,” siger Christina Bu.

Du kan leje en elbil hos de fleste biludlejningsfirmaer. I Geiranger og Flåm udlejer firmaet eMobility ’scooterbiler’, en lille firehjulet minibil med to sæder og åbne sider. Perfekt til sightseeing!

Men hvorfor lade dig begrænse til landevejen? Snup et krydstogt på en fjord eller en sø eller tag på hvalsafari om bord en elektrisk båd. Du kan også tage en elektrisk kabelbane op på toppen af fjeldet mange steder, og hoppe på elektriske sporvogne inde i nogle byer. Det er også muligt at leje elcykler. Besøg et rejsemål, der er med i ordningen Sustainable destination, og tjek 10 måder at udforske Norge med bedre samvittighed

Fremtiden er elektrisk!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Find miljøcertificerede udbydere

Sæt kryds i boksen ud for ’Miljøcertificerede udbydere’ i filtret herunder.

Bliv inspireret

Her er nogle andre artikler, du måske vil synes om.

Senest besøgte sider