Skip to main content

På grund af favorable valutakurser er Norge lige nu billigere at rejse i for de fleste turister. Der er mange måder at spare penge på rejsen. Mange af topattraktionerne og de mest populære aktiviteter er faktisk helt gratis. Her er 12 tips til at opleve Norge uden at tømme lommerne.

Billigere at rejse til Norge

Norge er stille og roligt blevet et billigere land at rejse rundt i som dansker, hovedsageligt på grund af den favorable vekselkurs mellem danske og norske kroner. Den norske krone er historisk svag, hvilket betyder, at du som turist lige nu får mere for pengene!

Du kan få omkring 150 norske kroner for hver dansk hundredkroneseddel. De seneste år er også euroen, dollaren og det britiske pund blevet mere værd i forhold til den norske krone.

Her er nogle tips til hvordan du kan rejse endnu mere prisbevidst i Norge:

1. Bestil i god tid

Dermed får du de bedste chancer for at skaffe billige fly-, tog- eller busbilletter - og måske bliver overnatningen også mere overkommelig at betale. Du kan også leje en elektrisk bil.

Hvis du vil rejse med offentlig transport, er det en god idé at benytte rejseplanlæggeren Entur. Denne app giver dig rejseforslag med bus, tog og båd/færge mellem de destinationer, du ønsker at besøge.

Der er mange smukke togture gennem nogle af de mest sceniske landskaber i Norge.

At rejse med tog eller ekspresbus er en god måde at se mere af Norge, især hvis du ønsker at udforske Fjord Norge og Sørlandet.

Se hvor du kan rejse hen med NOR-WAY bussekspress eller Vy Express.

2. Rejs uden for højsæsonen

Oftere er der penge at spare på overnatning og transport ved at rejse udenfor sommersæsonen, samt færre turister at dele de mest populære attraktioner med. Prøv for eksempel at rejse som de lokale, med offentlig transport. Højsæsonen i Norge er i skoleferierne, især fra midten af juni og til midten af august. Maj, starten af juni og slutningen af august er glimrende perioder at rejse i Norge på en billigere måde.

At rejse om foråret eller efteråret kan også give enestående oplevelser. Om vinteren dækkes landet af sne og der hygges foran ildstederne inden døre. Hvis du vil have en billigere skiferie kan du tage af sted i januar eller april (bortset fra påske), der er ofte gode tilbud på ophold fra søndag til torsdag.

Måske i forbindelse med en workation?

3. Billige overnatningsmuligheder

Norge har omkring 1.000 campingpladser med god plads til campingvognen, teltet eller autocamperen. Det anbefales at bestille plads i forvejen, hvis du rejser i højsæsonen om sommeren. Mange campingpladser udlejer også hytter, fra de helt simple til de mere luksuriøse. På vandrehjem, pensionater, gæstehuse og i lejligheder kan du som regel få en seng at sove i til meget rimelige priser. Eller hvad med at sove på en bondegård eller i en hyggelig hytte?

Hvis du ønsker at bo på hotel er der ofte bedre priser i weekenden i de større byer, især mellem søndag og mandag. Et hotelophold i Norge behøver ikke koste en bondegård - i gennemsnit koster et dobbeltværelse med morgenmad omkring 1.350 norske kroner (omkring 850-900 danske kroner, 2022).

Et andet tip er at rejse flere sammen. Så kan du leje en stor hytte, en lejlighed eller et helt hus, som kan bruges som base under jeres ophold. På den måde kan omkostningerne deles mellem flere pengepunge.

Der er mange udlejere af hytter og sommerhuse i Norge, for eksempel DanCenter, Campcation eller Norgesbooking.

4. Naturen koster ingenting

Det behøver ikke at koste andet end forbrændte kalorier at se de berømte fjelde, fjorde og vandfald. Den smukke natur er åben 24/7 og er ganske gratis at færdes i, herunder nationalparkerne og de nationale turistveje.

Norge er én stor naturlegeplads, hvor du ofte helt gratis kan prøve et væld af udendørs aktiviteter, for eksempel vandring, cykling, langrend, kajakpadling eller klatring.

Det er dog ofte en god idé at være i selskab med en erfaren guide, som kan give oplevelsen en ekstra dimension. Du kan leje udstyr såsom cykler, ski, kajakker og klatreudstyr mange steder over hele Norge.

5. Ud under åben himmel

Nogle af livets bedste ting er både gratis og sunde. Friluftsliv er en vigtig del af den norske identitetsfølelse. Men husk, at vi alle er ambassadører for denne skat. Saml dit affald op, og udvis respekt for mennesker, dyr og natur.

Ifølge Allemandsretten må du slå dit telt op eller sove under stjernerne på landet, i skoven og på fjeldet, så længe du holder dig mindst 150 meter fra nærmeste beboede hus eller hytte. Steder med mange rejsende kan være underlagt restriktioner, så sørg for at undersøge dine rettigheder på det lokale turistkontor, før du beslutter dig for at sove i det fri.

6. Tag på opdagelse i nationalparkerne

De mange norske nationalparker er de smukkeste og vigtigste naturområder i Norge. Der er fri adgang, så længe du opfører dig respektfuldt over for naturen. Ryd op efter dig selv og bliv på de afmærkede stier. Tag dit affald med tilbage, og benyt toiletterne. Hvis naturen kalder undervejs, så gå et stykke væk fra stien og dæk dine efterladenskaber til, når du er færdig.

Vær opmærksom på naturens luner, medbring det rette udstyr til turen og hav respekt for vejrudsigten. Læs også naturvettreglerne før du tager af sted. 

7. Tag på cykelferie

En billig - og dejlig - måde at opleve Norge er på en cykelferie. Mellem april og oktober er det bedste tidspunkt, men i meget populære områder, for eksempel Lofoten, er det bedst at undgå højsæsonen fra midten af juni til midten af august.

Udenfor sæsonen er der mindre trafik på vejene, og det er lettere at finde overnatning undervejs. Undersøg Norges cykelvenlige rejsemål lidt nærmere. Der kan lejes landevejscykler, mountainbikes og el-cykler mange steder i landet. Du kan også købe en tilrettelagt cykeltur, hvor din bagage bliver transporteret fra sted til sted.

8. Lav maden selv

At have mulighed for selv at lave mad, i hvert fald på noget af turen, kan hurtigt give dig en del luft i budgettet. Tag hjemmesmurt madpakke med på udflugterne, lavet af lokale råvarer - ligesom nordmændene selv gør det. Hold ind ved et gårdsalg, eller køb ind i et normalt supermarked. På landet er det ikke unormalt, at mange af bondegårdene har en lille bod med friske råvarer ved vejen. Køb oste fra lokalområdet - mange af dem er blandt de bedste i verden - smør, kød, pølse og friskbagt brød. I Oslo kan du prøve trendy street food til rimelige priser på Vippa eller Oslo Street Food i Torggata.

Læs mere om Norges forunderlige mad og se nogle spændende opskrifter i den norske kogebog.

9. Overkommelige restauranter

De større norske byer har spisesteder i alle prisklasser. Her kan du ofte få en dagens ret, tilberedt med sæsonens friske råvarer, til en god pris. Prøv nogle af de lokale egnsretter, for eksempel bacalao (klipfisk), fiskesuppe, eller måske en elg-burger. Har du en sød tand bør du også prøve vafler, kanelboller og svele (en slags pandekage). De er fulde af både energi og smag.

10. Lidt godt at drikke

En solid vandflaske kan være en god investering, og du kan naturligvis fylde den med rent og klart vand direkte fra vandhanen.

Snyd ikke dig selv for et glas frisk Eplemost til morgenmad. Og ja, nordmændene sætter også pris på en kold øl i solen, men ikke nødvendigvis på den dyreste bar i byen. Mange steder i Norge kan du købe øl fra lokale bryggere og mikrobryggerier på markeder eller i de lokale købmandsbutikker.

Du kan også svinge forbi Vinmonopolet og købe frisk cider fra norske frugtplantager.

11. Gratis ting at foretage sig i byerne

Der er også rig mulighed for at beholde kreditkortet i lommen i byerne, der er små og lette at udforske til fods. Tjek guides til anbefalede gåture i Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger og Trondheim. Der er også gode vandreruter i naturen tæt på mange af byerne, især Bergen og Tromsø.

Om sommeren er der mange gratis friluftsmarkeder og festivaler, herunder nogle musik-, mad- og vikingefestivaler. Se nogle gratis ting at foretage sig i Oslo - for eksempel en gåtur langs Havnepromenaden.

Mange af de smukke skulpturparker og haver kan også frit besøges.

12. Bliv lidt længere

En måde at få mere for pengene er at blive det samme sted i længere tid. Du sparer både tid og penge på transport. Turister i Norge bliver ofte overraskede over de lange afstande, og samtidig går de glip af en masse gode lokale oplevelser, der ikke var på listen til at begynde med.

At tage på eventyr langt fra alfarvej er et andet gratis tip!

Tjek de 25 skønne og usædvanlige steder i Norge.

Gratis rejsetips

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider