Skip to main content

10 tips til togrejsen i Norge

At rejse med tog er en glimrende måde at opleve den varierede norske natur, samtidig med at du kommer fra A til B. Her er alt du bør vide om at rejse med tog i Norge: Hvordan finder du de billigste billetter, hvor lang tid tager turen, hvordan booker du en sovekupé - og andre detaljer om togturen.

Tag fra de krystalblå fjorde gennem små landsbyer op på højfjeldet. Fortsæt gennem smalle dale og grønne skovlandskaber. At rejse med tog i Norge er en oplevelse i sig selv. Det er måske ikke den hurtigste måde at rejse, men det er bestemt al den ekstra tid værd.

I toget kan du se naturen på en afslappende og samtidig bæredygtig måde. Du kan stå af på en spændende station undervejs og kigge lidt nærmere på området, inden du stiger om bord igen.

Oplev Norge med tog

Norges skinnenetværk strækker sig fra Kristiansand i syd til Bodø nord for polarcirklen. Det forbinder de større byer med hinanden. De fleste linjer har udgangspunkt i hovedstaden Oslo.

Du kan også tage toget til Oslo fra Københavns Hovedbanegård. Den hurtigste tur med tog mellem de to hovedstæder tager cirka 8,5 timer, hvor der skal skiftes tog i Malmø og Göteborg.

Her er de vigtigste jernbaner i Norge:

Long distance train map.

 • Sørlandsbanen: Oslo-Stavanger - 8 timer
 • Bergensbanen: Oslo-Bergen - 7 timer
 • Dovrebanen: Oslo-Trondheim - 7 timer
 • Nordlandsbanen: Trondheim-Bodø - 10 timer
 • Raumabanen: Dombås-Åndalsnes - 1 time og 40 minutter
 • Rørosbanen: Hamar-Trondheim - 5 timer
 • Ofotbanen: Narvik-Kiruna - 3 timer og 20 minutter

Forfatteren til bogen Togferie, Erik Sveberg Dietrichs, har rejst med tog i hele verden. Her giver han dig nogle gode tips til hvordan du kan planlægge og gennemføre togturen:

1. Det er enkelt at købe billetter

”De forskellige jernbaner drives af forskellige togselskaber, men det er alligevel let at booke rejsen. Hele togturen kan som regel planlægges og købes samlet i Entur-appen eller på Enturs hjemmeside.”

Du kan også købe billetter på de største togstationer.

2. Sådan får du den bedste pris

”Husk, at de billigste billetter ofte bliver udsolgt først, så book turen så tidligt som muligt. Dette gælder særligt om sommeren. Kig også efter kampagnetilbud fra de forskellige togoperatører,” siger Erik. 

Hvis du rejser med Vy, er ”Lavpris”- billetterne de billigste. Book dine billetter med VY.

Hos SJ NORD kan du prøve at finde en ”Standardbillett”. Book din togrejse med SJ NORD.

Med GoAhead Nordic er det ligeledes ”Lavpris”-billetterne, der er de billigste.

”Glem ikke, at mange togselskaber giver rabat til børn, unge og pensionister,” siger Erik. 

Skal du til eller fra Oslo Lufthavn? Med Flytoget kan alle børn under 16 år rejse gratis, når de er i selskab med en voksen. Du kan også tage et almindeligt tog til lufthavnen - det koster lidt mindre end Flytoget, men tager til gengæld lidt længere tid.

Godt at vide: Ofte kan de billigste billetter ikke refunderes eller byttes. Køb en Flex-billet, hvis du tror at dine planer kan ændre sig.

3. Rejse med børn 

”Det er ikke noget problem at rejse med tog sammen med børn. I nogle tog er der endda særlige familievogne,” fortæller Erik. 

Hvis du rejser med VY på Bergensbanen, kan børnene lege i legerummet i en vogn med siddepladser for hele familien. Bare husk at vælge ”Familie”, når du køber billetter.

SJ Nord har også familievogne med legerum for børn på nogle af deres togsæt. 

De fleste tog har mulighed for at medbringe barnevogn, men undersøg alligevel i forvejen om det er nødvendigt at booke plads.

Hvis toget har en spisevogn kan personalet hjælpe med at varme babymaden.

4. Nattog

”På mange strækninger kan man køre med nattog. Husk at booke sovekupé så snart du kan, hvis du ønsker at sove bedst muligt - de bliver hurtigt udsolgt,” nævner Erik.

Her kører der nattog:

 • Bergensbanen (Oslo-Bergen)
 • Dovrebanen (Oslo-Trondheim)
 • Nordlandsbanen (Trondheim-Bodø)
 • Sørlandsbanen (Oslo-Stavanger)

Hvis du tager nattoget på Dovrebanen (med VY) har hver kupé to enkeltsenge (75 cm x 200 cm), dyner og puder samt håndvask, spejl, håndklæder, håndsæbe og vandflasker. Der er plads til to voksne i sovekupéen. Der er også plads til to mindre børn i samme kupé, hvis det ønskes. Det anbefales, at børn over 6 år har sin egen seng. Der bliver vækket cirka 10 minutter før toget ankommer til endestationen.

SJ Nords nattog på Dovrebanen og Nordlandsbanen har sovekupéer med to opredte køjesenge, håndklæder, håndvask og vandflasker. Familier med to mindre børn kan dele kupé. Hvis du rejser med større børn anbefales det, at børnene får sin egen seng. 

Sovekupéerne på Sørlandsbanen med GoAhead Nordic har to senge (70 cm x 200 cm). På disse nattog rejser børn under 6 år gratis og kan dele soveplads med en voksen. Der er plads til 2 børn og 2 voksne i hver sovekupé. Du kan hente vand og ørepropper fra cafévognen, det er gratis.

5. Husk opladeren!

”De fleste togsæt har ladeporte ved sæderne, så du kan være sikker på, at mobilen er klar til at tage billeder,” siger Erik.

Læn dig tilbage og nyd turen i de behagelige sæder, mens de smukke landskaber suser forbi uden for vinduet.

6. Tag arbejdet med

”Der er gratis internet på mange tog, så tag din bærbare computer med og få lidt arbejde fra hånden, mens du rejser,” forklarer Erik.

7. Mad og drikke

De fleste langdistancetog har spisevogn, hvor du kan købe mad og drikke. Herudover kan du købe snacks og kaffe i automater.

”Mange tog har et godt udvalg, men det kan være en god idé at tjekke i forvejen, om du selv skal have mad og termokande med,” siger Erik.

8. Læs en bog

”Men kun i tunnellerne! Du bør ikke snyde dig selv for udsigten,” siger Erik.

9. Kig efter vilde dyr

”Hvis du er heldig, kan du på Dovrebanen se moskusokser,” siger Erik.

Tag kikkerten med på togrejsen for at øge chancerne for at se disse enorme dyr - eller måske en elg, et rensdyr eller en ørn? Mange jernbaner løber gennem flotte landskaber med græssende husdyr.

10. Togferie

Fjelde, fjorde, byer… Togstationerne på de norske jernbaner ligger ofte spektakulære steder, der kan være udgangspunktet for dit næste eventyr. Du får ikke brug for bilen! Uanset om du vil have action, afslapning eller tid med familien er de mange aktiviteter og attraktioner ofte blot en kort gå- eller bustur fra stationerne.

Du kan tage ski og cykler med i de fleste tog. Husk at undersøge, om du skal bestille plads til udstyret i forvejen. Det samme gælder, hvis du vil have hunden med.

Hvis du bruger rullestol, er gangbesværet eller har særlige behov kan det være en god idé at besøge togselskabernes hjemmesider. Du kan få hjælp til at købe billetter og reservere plads på de bemandede stationer.

Klar til din togferie? Få gode tips til turen på Bergensbanen, Dovrebanen og Raumabanen.

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag!

Senest besøgte sider