Skip to main content

Tag med nordpå!

Kør over 293 broer, igennem 154 tunneller og kryds polarcirklen! Norges længste sammenhængende togrejse er en lang oplevelse.

”I forbindelse med mit arbejde har jeg rejst mest på den nordligste del af banen, men der er ingen tvivl om, at det er værd at tage hele turen. Der er meget at se undervejs,” siger Benny Sætermo.

Som naturvejleder på Nordland Nasjonalparksenter er Benny mere interesseret i natur og dyreliv end gennemsnittet. Et sæde på den 729 kilometer lange Nordlandsbane bringer dig tæt på begge dele. Turen byder på store kontraster, både i landskab, kultur og klima.

”Når toget krydser Saltfjellet kan du rent faktisk se et botanisk skel mellem den sydlige og den nordlige del af fjeldet. Mod syd vokser der granskove, mens der mod nord vokser fyrreskove. Det samme gælder for enkelte dyrearter,” siger Benny.

Du kan også rejse på Nordlandsbanen om bord et nattog. Er du heldig, kan du måske få øje på det magiske nordlys, hvis du rejser om vinteren. Nattoget er også en tur værd om sommeren, hvor midnatssolen sørger for, at du ikke går glip af noget undervejs!

På sporet af historien

Toget kører forbi mange historiske steder på sin vej mod nord, herunder flere krigsminder fra Anden Verdenskrig. Jernbanen er i sig selv også rig på historie.

”Jeg er meget interesseret i historie og kan godt lide at besøge historiske steder. Om bord på Nordlandsbanen kan du se flere krigsminder fra din siddeplads, og mange flere ligger i kort afstand fra stationerne langs jernbanen,” forklarer Benny.

Dele af Nordlandsbanen blev bygget under Anden Verdenskrig af nazisterne, der brugte russiske krigsfanger som arbejdskraft. De barske arbejdsbetingelser og vejret førte til mange dødsfald.

”Der var mange fangelejre i og omkring Saltfjellet. Jeg synes det er vigtigt ikke at glemme den del af historien, selvom det er et mørkt kapitel,” siger Benny.

Scroll ned for en introduktion til de mest interessante stop langs jernbanen.

Første etape fra Trondheim

Stig på toget på byens centralstation. Alternativt kan du hoppe om bord på stationen ved lufthavnen Værnes.

Rejser du med Nordlandsbanen om foråret eller sommeren vil det frodige jordbrugslandskab være i fuld blomst og give dig en farverig udsigt fra vinduerne, mens toget bevæger sig mod nord langs Fættenfjorden.

"Hold øjnene åbne! Hvis du sidder i venstre side af toget, kan du se to betonklodser på den anden side af fjorden. Disse betonklodser var en del af ankerpladsen for krigsskibet Tirpitz, der lå skjult i fjorden under Anden Verdenskrig,” fortæller Benny og tilføjer, at der også er et krigsminde i området.

Verdal Station: Historiske Stiklestad

Halvanden time efter afgang fra Trondheim ankommer toget til Verdal.

”Fra togstationen i Verdal kan du faktisk gå til Stiklestad Nasjonale Kultursenter, der ligger cirka fire kilometer fra togstationen. Det er gåturen værd, men du kan selvfølgelig også tage en taxi,” foreslår Benny.

Slaget på Stiklestad i 1030 er måske det mest berømte slag i hele den norske historie.  Slaget blev vikingekongen Olav Haraldssons endeligt, og det regnes for at være den vigtigste hændelse i indførelsen af kristendommen i Norge.

Du kan også besøge Stiklestad Pilegrimssenter. Derfra kan du gå ad Skt. Olavs-vejene, en pilgrimsrute der strækker dig hele vejen fra Selånger i Sverige til Nidarosdomen i Trondheim.

Steinkjer Station: Den Gyldne Omvej

Mens du er i området, kan du også cykle en tur på Den Gyldne Omvej, hvor du kan nyde fantastisk natur, smage dejlig og lokal mad samt se kunst og håndværk på smukke Inderøy.  For at komme dertil kan du skifte tog i Steinkjer til Trønderbanen og stå af på stationen i Røra. Fra Røra er det muligt at forudbestille videre transport til Inderøy.

Hvis du vil begynde cykelturen i Røra kan du leje cykel (almindelig eller elektrisk) hos Visit Innherred, der kan møde dig lige ved stationen. Der kan også arrangeres bagagetransport direkte til dit overnatningssted. Apropos overnatning - hvad med en nat på det enestående og prisvindende Øyna Kulturlandskapshotell, der tilbyder 3- eller 5-retters menuer baseret på lokale råvarer. Det er helt sikkert en af de bedste restauranter i området.

Lassemoen Station: Namsskogan Familiepark

Efter den gyldne omvej fortsætter turen på Nordlandsbanen!

Hvis du rejser med børn, kan I stige af toget på Lassemoen Station og besøge Namsskogan Familiepark. Her kan I se vilde nordiske dyr såsom bjørn, ulv, los og jærv. Du kan endda sove sammen med ulvene (på en sikker måde, selvfølgelig) i parkens eksklusive samiske telte!

Det er muligt at forudbestille transport fra togstationen til dyreparken.

Rejsen gennem Nord-Norge

Når toget når til Nordland er det på tide at forberede sig på fjelde og tunneller. Husk at have kameraet lige ved hånden! Her er gode muligheder for at spotte rensdyr og andre vilde dyr, især på vejen over Saltfjellet.

Majavatn Station: Børgefjell Nationalpark

”Efter fire timer på Nordlandsbanen kører toget gennem Børgefjell Nationalpark, der strækker sig gennem både Nord-Trøndelag og Nordland,” forklarer Benny.

Børgefjell Nationalpark byder på høje fjelde og dybe dale og er et yndet sted for jagt og fiskeri. Området er også kendt for polarræve.

”Ved Majavatn Station er der glimrende fiskemuligheder,” siger Benny.

Hvis du ønsker at fiske i nationalparken, skal du huske at anskaffe dig en lokal fisketilladelse; Børgefjellkortet.

Mosjøen Station: Byliv og Helgelandskysten

Togturen fortsætter mod nord, og en time efter Majavatn ankommer toget til Mosjøen. Du er nu i Norges geografiske centrum, og det kan bestemt betale sig med en overnatning. Selvom det er en lille by, er der nok at tage sig til. Benny anbefaler et besøg på en café i den historiske bydel omkring Sjøgata. Her kan du gå en skøn tur mellem velbevarede bygninger fra det 19. århundrede, hyggelige forretninger og gallerier.

Eller du kan få pulsen op og sved på panden ved at gå de cirka 4.000 trin op af verdens længste stentrappe, bygget af sherpaer fra Nepal: Den berømte Helgelandstrappa (åbner i 2023)! Flyv ned ad Nord-Norges mest spektakulære zipline, og nyd en kold drink på Fru Haugan Hotel efter du er landet. Du kan også prøve Mosjøen via ferrata.

Mosjøen er et godt udgangspunkt for rundture i Nord-Norge. Tag bussen til Sandnessjøen, hvor der er gode forbindelser med ekspresbåd til de mange øer og små samfund langs Helgelandskysten.

Mo i Rana Station: Videnskab og historie

”Nu kommer der en lang række tunneller, før toget kommer til Mo i Rana, min by,” siger Benny.

Når toget stopper på stationen, 1 time og 10 minutter efter at have forladt Mosjøen, anbefaler Benny et besøg til det han kalder et ”oplevelsesmekka”: Helgeland Museum og Vitensenteret Nordland.

”Museet og videnscenteret ligger i den samme bygning, du kan se den fra stationen. Det er et godt sted for hele familien,” forklarer Benny.

Mo i Rana er den tredjestørste by i Nord-Norge, med masser af caféer, shopping og kulturelle oplevelser. Der er også mange spændende grotter at udforske i nærheden.

Over Saltfjellet: Svartisen Nationalpark

Sæt dig tilbage og slap af, for nu kører toget langs Ranaelven op gennem Dunderlandsdalen og ind i Saltfjellet-Svartisen Nationalpark, hvor du kan se det norske fastlands andenstørste gletsjer, Svartisen.

Polarcirklen

”Nu er vi på vej op over Saltfjellet. Der er færre og færre træer jo længere op vi kommer, og et mere øde landskab begynder at dukke op. Det er et godt område for vandring og cykling,” siger Benny.

Der kommer en meddelelse over højtaleranlægget når toget krydser polarcirklen. Du er nu i midnatssolens rige! Sørg for at have kameraet klar, hvis du vil have et billede af de to stenpyramider, der markerer polarcirklen. Der er en på hver side af jernbanen. På højre side kan du også se Polarsirkelsenteret.

”Vidste du, at polarcirklen faktisk flytter sig 14 meter hver år?” spørger Benny, idet vi krydser den.

Der er ingen grund til at pakke kameraet væk, for der er nu stor chance for at se rensdyr.

Lønsdal Station: Vandring på Saltfjellet

Den første station efter polarcirklen er Lønsdal, 511 meter over havets overflade.

Togtiderne passer perfekt med vandring her. Nattoget ankommer til Lønsdal om morgenen, og dagtoget har afgang sent om eftermiddagen, når din vandretur er slut,” forklarer Benny.

Hvis du vil tilbringe mere tid på fjeldet har Den Norske Turistforening (DNT) hytter til udleje.

Valnesfjord Station: Børnenes nationalpark

Toget kommer nærmere endestationen, og fjeldene og dalene erstattes langsomt med udsigt til fjordene. Efter 1 time og 20 minutter stopper toget i Valnesfjord, et godt sted at starte vandreturen i Sjunkhatten Nationalpark.

”Denne nationalpark kaldes børnenes nationalpark, netop fordi her er mange vandreture for børn i alle aldre. I Øvre Valnesfjord er der også stier, der er tilpasset rullestolsbrugere,” forklarer Benny.

Valnesfjord-området er et populært sted at løbe langrend om vinteren.

Planlæg togturen

Du kan også starte den episke tur med tog i Oslo, eller ved Oslo Lufthavn, og først rejse med Dovrebanen til Trondheim og der skifte til Nordlandsbanen. Der er en international lufthavn i Bodø. Fra Bodø kan du tage med færge eller ekspresbåd til Lofoten, Helgelandskysten og Salten.

Gør dig klar til turen med Nordlandsbanen:

Tag The Trail Way

I sommeren 2024 kan du slutte dig til The Trail Way langs Nordlandsbanen. The Trail Way er et samarbejde mellem ledende aktører i området, herunder Bodø2024 og Nordland Teater, og udbyder seks forskellige ruter mellem stationer langs jernbanesporet. Du kan tage toget hele vejen fra Trondheim til Bodø og kombinerer din togrejse med ture, du selv vælger, fra stationerne Trofors, Mosjøen, Bjerka, Mo i Rana og Løndal.

Hver tur tilbyder unikke naturoplevelser med historiefortælling. Tjek alle turene (eller tag dem alle!). 

Vil du gøre turen til en rundrejse i hele Nord-Norge? Find den bedste rute:

Gør dig klar til din togrejse i Norge med disse tips fra en norsk togekspert!

Tag toget

Se de sjove ting at foretage sig langs Nordlandsbanen. Du får ikke brug for bilen!

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

Senest besøgte sider