Skip to main content

Utrolige naturkræfter

Fire gange om dagen vælter enorme mængder vand gennem det på visse steder blot 150 meter smalle sund. Det ser ud som om vandet danser sig vej mellem de to fjorde på hver side af sundet. De 400 millioner kubikmeter saltvand bevæger sig med en imponerende gennemsnitsfart på 13 kilometer i timen - og langt mere, når strømmen er på sit stærkeste. Det er ikke så underligt, at folk rejser til Nord-Norge fra nær og fjern for at opleve dette verdenskendte naturfænomen.

Det ideelle tidspunkt at besøge Saltstraumen er omkring nymåne og fuldmåne, og op til tre dage efter, når strømmen er på sit stærkeste. Forskellen mellem højvande og lavvande kan på det tidspunkt være helt op til tre meter - et virkeligt imponerende syn.

Strømmen har fascineret mennesker i masser af generationer, og gør det fortsat. I 2016 viste den norske TV-kanal NRK en direkte udsendelse fra strømmen, ”Saltstraumen minutt for minutt”, der blev set af over en million nordmænd.

Sådan får du den bedste udsigt

Gå en tur på Saltstraumbrua, broen over dette kaos af vand. Der er fortove på begge sider af broen, så det er let og sikkert at tage et kig ned på de kraftfulde strømme under dig. Planlægger du at komme om vinteren? Tag varmt tøj på! Det kan blæse ret meget oppe på broen.

Hvis du vil tættere på strømhvirvlerne kan du tage ud til et af de mange udsigtspunkter langs bredden. Nogle stier langs strømmen er rullestolsvenlige. Du kan føle (og høre!) de utrolige naturkræfter, når vandet sprøjter op på klipperne langs kystlinjen, ganske tæt på der hvor du står. Bare husk at holde god afstand - strømmen er meget stærk og du bør absolut have respekt for den.

Husk også, at strømmen skifter retning i løbet af dagen. Når tidevandet kommer ind fra vest, får du den bedste udsigt på den østlige side af broen. Når tidevandet er på retur, kan du skifte til den vestlige bred.

Dykning og snorkling

”At dykke i Saltstraumen er ikke for begyndere, idet stærke strømme og dybe fjeldvægge gør det meget krævende at dykke her. Men hvis er du certificeret dykker og af sted sammen med en professionel lokal guide, er det en helt unik oplevelse,” siger Borghild Viem.

Borghild har været dykkermester siden 2015. Sammen med mesterinstruktør Fredric Ihrsen driver hun Nord&Ne, et dykkercenter beliggende i nærheden.

”Det som er spændende ved Saltstraumen er, at du har et lille vindue hvor du kan dykke, akkurat mens tidevandet skifter. Man har cirka en time i alt, inden vaskemaskinen, som jeg ynder at kalder den, starter igen. Der er vitterligt ingenting, der kan måle sig med Saltstraumen,” forklarer Borghild.

”Det maritime liv er utroligt. Når du dykker, ser du store tangskove der danser i strømmen, fjeldvægge dækket af farverige anemoner samt torsk, enorme helleflyndere og søsnegle. Hvis du er heldig, kan du se havkat. Området er også et populært sted for undervandsfotografering,” siger Borghild.

Borghild og Fredric guider dykkere fra båd eller land, uden for den stærkeste strøm. Dykning i Saltstraumen kræver tørdragt og varmt tøj. Månefasen, forskellen mellem høj- og lavvande samt tidspunkt på dagen afgør, hvor udfordrende det er at dykke i strømmen. Du må aldrig dykke i Saltstraumen hvis du er uerfaren eller uden en professionel guide!

En mindre ekstrem måde at opleve tidevandet er ved at snorkle. Snorkling passer de fleste og anses for at være sikkert, så længe du har grundlæggende svømmefærdigheder og er i selskab med en professionel guide. Hovedsæson for snorkling i Saltstraumen er mellem maj og oktober.

Udforsk verden under vandet:

Husk: Det maritime liv i Saltstraumen er sårbart og det anbefales ikke at fiske i strømmen. De professionelle dykkere i området bruger meget tid på at fjerne gamle fiskekroge og fiskesnører fra vandet. Hvis du ønsker at fiske i området, kan du gøre det lidt længere væk fra strømmen - spørg de lokale til råds om de bedste fiskepladser.

Sådan kommer du hertil

Saltstraumen ligger for enden af en af Norges smukkeste veje, Kystriksveien, 33 kilometer uden for Bodø centrum. Du kan tage en lokalbus eller taxi til strømmen fra Bodø. Bodø Taxi tilbyder sightseeingture til Saltstraumen for en fast pris.

Er du sporty kan du leje en cykel, eller deltage på en guidet cykeltur, og starte turen fra Bodø centrum eller lufthavnen.

En sjov mulighed for at komme helt tæt på strømhvirvlerne er at tage med på en RIB-tur fra Bodø til Saltstraumen. Flere tilbyder også turen om vinteren. Hvis du vælger denne mulighed, bør du holde udkig efter havørne. Bodø har en af verdens største bestande af havørne, så chancen for at se én eller flere i løbet af turen er ganske stor.

RIB-ture til Saltstraumen:

Planlæg besøget

Overnatning

Aktiviteter

Mad og drikke

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider