Skip to main content

Det er svært at beskrive, hvordan brunost smager. Men mange turister beretter om en smag og farve, der minder om dulce de leche. Brunosten er helt unik – men enten elsker du den, eller også så elsker du den ikke.

Uanset hvad er der mange nordmænd, der spiser den karamellignende ost dagligt, for eksempel til morgenmad på en skive brød eller som snack. Brunost er ikke kun kendt i Norge. Også uden for landets grænser har man hørt om den, i hvert fald varianten fra Stordalen Gardsbruk, som vandt sølv ved the World Cheese Awards 2018.

Så du er altså nødt til at smage den, når du nu er kommet hele den lange vej til Norge. Men pas nu på! Hvis du forelsker dig, kan det blive et forhold for livet. Måske ender du som nogle af de nordmænd, der har bosat sig i udlandet, der vil gøre hvad som helst for at få deres dyrebare brunost – uanset at de bor på den anden side af kloden.

Historien om brunost

Historien om den norske brunost stammer fra dengang Norge var et fattigt land. Man ville gerne udnytte alle de ressourcer, man havde, fuldt ud, også resterne af vallen fra den almindelige osteproduktion. Restvallen bruges til fremstilling af brunost. Faktisk er navnet 'brunost' en almindelig norsk betegnelse for 'valleost'. Den fremstilles af valle, mælk og fløde.

I starten blev osten fremstillet på gårde rundt omkring i Norge, og takket være de forskellige lokale opskrifter findes produktet i dag i unikke smagsvarianter. Det var ikke ualmindeligt, at gårdene havde deres eget mejeri, hvor de kunne forsyne sig selv med så meget af produktet som muligt. Men de fremstillede også ost, som de kunne bytte til andre varer på de lokale markeder.

"Smagen varierer, alt efter hvor i Norge, du befinder dig, hvilken slags mælk der anvendes, dyrenes kost samt kogetid," fortæller Hege Krukhaug.

Hun ejer osteriet Heidal Ysteri i den nordlige del af Gudbrandsdalen. I knap 100 år har de fremstillet den berømte Heidal-ost.

Mejeriet kombinerer traditionelt håndværk med moderne produktionssystemer for at give osten den smag, den er berømt for.

"Vi bruger både ko- og gedemælk. Kombinationen giver en rigtig god balance," afslutter Hege Krukhaug.

Besøg en fjeldgård

Hvert år besøger tusindvis af turister en fjeldgård for at se, hvordan osten fremstilles og for at smage de forskellige opskrifter med brunost, for eksempel is. For nogle år siden anlagde Hege sammen med personalet en ny bygning i gården for at dele kulturarven omkring brunost i Norge.

Og de er ikke de eneste. Du kan besøge fjeldgårde rundt omkring i landet om sommeren og få mere at vide om traditionerne. Smag de lokale delikatesser, og hvis du støder på en gårdbutik, så husk at købe delikatesser med hjem. Af andre sjove gårdaktiviteter kan vi anbefale gårdbesøg, hvor du får mulighed for at være sammen med og kæle med de søde dyr.

Hvorfor er brunost brun?

Hemmeligheden er at udskille den ostemasse, der bruges til at fremstille traditionel ost og gemme vallen. Når vallen koges sammen med fløde, karamelliserer varmen massen. Det er det, der giver osten den karakteristiske smag og farve. Kogetiden afgør, hvor mørk og fyldig osten bliver.

"Når massen er kølet ned, hælder vi den i forme, hvor den får lov at hvile i køleskabet indtil næste morgen. Derefter tager vi dem ud og gør dem klar til salg," fortæller Gunhild Borlaug.

Hun producerer brunost på Undredal Stølsysteri og forklarer, at brunosten – i modsætning til traditionel ost – ikke behøver at modne. Faktisk smager den allerbedst, når den nydes frisk. Mejeriet, hvor Gunhild Borlaug arbejder, er den første gedeostefabrik i Norge, der har fået fuld tilladelse til at sælge deres hvide oste og myseoste i hele Europa.

Den mystiske smag

Nogle brunoste fremstilles alene af gedemælk og er de mest eksplosive i smagen. Brunost fremstillet af komælk er mere milde i smagen. Men med en kombination af gede- og komælk opnås den helt perfekte balance.

"Inden turisterne smager på den, fortæller vi dem, at den mere har smag af karamel. Smagen er så meget anderledes fra almindelig ost, at vi er nødt til at forberede dem," fortæller Gunhild Borlaug.

Fra tradition til trendy

Når nordmænd serverer brunost, bruger de den unikke osteskærer, som blev opfundet af den norske tømrer Thor Bjørklund. Den gør det nemt at skære en tynd skive ost, så den kan nydes oven på et stykke toastbrød eller knækbrød. Hvis du vil lave noget ekstra lækkert, skal du prøve brunost på varme vafler – det er nemlig en sand himmerigsmundfuld!

Sådan har man serveret brunost gennem hundredvis af år, men på det seneste har den mørke ost oplevet en ny renæssance. Forfatter Ane Nordvik har udgivet en kogebog, hvor alle opskrifterne indeholder – ja, du har nok gættet det – brunost!

"Dette traditionsbundne produkt fortjente at blive udforsket igen", fortæller Ane Nordvik.

Hun forklarer, at hende og søsteren vidste, at folk brugte brunost til bagværk og madlavning, men det var begrænset, hvad de kunne finde af nedskrevne opskrifter.

"Brunost-burgere og panna cotta samt forskellige kager, desserter og slik. Ikke alle opskrifterne var en succes. Men det lykkedes at samle cirka hundrede virkelig gode opskrifter i vores bog – og den er enormt populær,” fortsætter hun.

Efter udgivelsen af bogen har Ane Nordvik bemærket en stor interesse for brunost – men ikke kun i Norge.

"Til min overraskelse har jeg mærket stor interesse for vores brunost i Sydkorea. I Sydkorea er der tilmed flere morgenmadsrestauranter, der har forskellige retter med brunost på menukortet. Det er enormt spændende," afslutter hun.

Brunost smager også godt sammen med chokolade, og bliver da også benyttet flittigt som ingrediens i noget af det bedste norske chokolade!

Regionale smagsvarianter

Brunost indgår i historien om norske landbrugstraditioner og er blevet populær blandt de hundredetusinde turister, som hvert år besøger landet. Takket være de mange regionale smagsvarianter kan man bogstaveligt talt få en bid af alle regioner.

Tag med på en kulinarisk rejse gennem Norge med Vy express! Overnat på nogle af Norges hyggelige gårde eller på en af de luksuriøse herregårde.

Prøv norsk brunost

Er du sulten efter mere?

Fra lokale delikatesser til flydende godter – find din egen smag af Norge.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider