Den dejlige smag af norsk mælk
Nogle steder i verden er det slet ikke så tosset at være ko.
Grønt græs, krystalklart vand og frisk fjeldluft.
Det er selve den norske natur, der gør landets oksekøds- og mælkeprodukter så smagfulde.
Her er ti grunde hvorfor:
1. Næsten ingen antibiotika
I Norge er det kun syge dyr, der får medicin.
2. Laaaaang sommerferie
Kvæg, får og geder har ved lov ret til at græsse frit i mindst 8 uger hvert år. Mange dyr er ude hele sommersæsonen.
3. Fri til at strejfe omkring
Mange gamle husdyrsracer, såsom Urfe-kvæg og Spælsau-får, går faktisk ude hele året rundt.
4. Velsmagende mælk
Stølsmelk (mælk fra sommersæterne på fjeldet) er mere nærende og velsmagende end normal mælk. Det er bevist!
5. De bedste landskabsarkitekter
Græssende dyr former og bevarer kulturlandskaberne på en naturlig måde og forhindrer overvækst.
6. Planter og insekter sætter også pris på det!
Græsning sikrer biodiversiteten.
7. Den særlige norske kombi-ko
Muuh! Op mod 70 procent af den norske oksekødsproduktion kommer fra den norske race Norsk Rødt Fe (NRF).
Denne ko producerer både kød og mælk - en rigtig kombi-ko!
8. Dedikerede landmænd
Køerne Klara og Litago leger frit, æder græs og kommer nu og da over for at blive kløet lidt.
Mange norske bønder sætter dyrevelfærd i højsædet og tager god vare på deres dyr.
Mælk fra disse husdyr bruges til at lave nogle af verdens bedste oste og mejeriprodukter, herunder den berømte, søde brunost.
9. Lys i vinduerne
Ved at købe produkter fra de små producenter støtter du hverdagen i de små landsbyer og dale ude på landet.
Mange norske gårde har små gårdbutikker og nogle tilbyder også overnatning.
Få det bedste af det landlige Norge. Forkæl dig selv med lidt landligt luksus, som her på Kvitnes Gård på Vesterålen-øerne.
10. Spis mindre kød
…og smid ikke mad væk.
På denne måde er du med til at sikre en grønnere fremtid.