There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Strawberry – en anderledes hotelkæde
Scandic Hotels – i alle større byer fra nord til syd
Thon Hotels – fantastisk morgenmad inkluderet
Radisson Blu Hotels – book dit hotel i Norge
Classic Norway Hotels – fra karakteristiske hoteller til autentiske rorbuer
Citybox – moderne lavprishoteller med central beliggenhed
DanCenter – din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking – bestil den perfekte hytte i Norge
Campcation – Book camping over hele Norge med Campcation
Campanyon - Opdag enestående ophold i naturen
Brim Explorer – Stille fjordture med elektrisk katamaran
Stromma – sightseeing med bus og båd i norske byer
Vy - det skal være let at rejse grønt
SJ NORD - eventyret starter i toget
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
Cabin Campers - din hytte på fire hjul
Hurtigruten – 'Verdens smukkeste sørejse'
Fjord Tours – Norge i en nøddeskal®, den mest populære rundtur i Norge
Authentic Scandinavia – rejs som de lokale
Up Norway – skræddersyede rejser fra eksperterne
Discover Norway – færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norrøna Hvitserk – ekspeditioner og eventyrferie
Booknordics.com – hundredvis af aktiviteter, rundture og cruises i Norge
Fjord Travel – bæredygtige flerdagesture
Go Fjords – ture og aktiviteter over hele Norge
50 Degrees North – uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Norwegian Holidays – pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
My Nordic Travel – lav din egen rejseplan
Skiferie i Rauland – løb på ski i smuk fjeldnatur
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Har du tænkt over, hvorfor norske oste er blandt verdens bedste?
Det handler om lokal græsning...
... og lokal produktion.
I 2016 blev "Kraftkar" fra Tingvollost mere eller mindre ud af det blå den første norske ost, der vandt VM i ost. Hvem havde troet, at et lille nordisk land kunne vinde denne titel?
"Spørgsmålet kan besvares med tre punkter: Ændrede norske landbrugstraditioner, nordmændenes smag for nye ting og, sidst men ikke mindst, de fantastiske råvarer, Norge har at byde på," fortæller Bernt Bucher-Johannessen.
Han er norsk forfatter og osteconnoisseur og arbejder som direktør for HANEN, en organisation, der arbejder på at fremme det bedste fra norsk landbrug. I sin bog "Osteglad" tager Bernt Bucher-Johannessen og hans medforfattere dig med på det nationale osteeventyr.
"Omkring år 2000 åbnede norsk lov op for, at norske landmænd kunne producere flere produkter end den mælk, de leverede til den nationale mejerisektor. I næsten et helt århundrede havde det ikke været almindelig praksis på grund af frygt for at bruge upasteuriseret mælk," fortætter Bernt Bucher-Johannessen.
"Folk var inspireret af, hvad der skete i Europa og ønskede at genoptage lokale traditioner for fremstilling af oste. Dette kombineret med pionerånden blandt norske landmænd blev starten på en osterevolution," forklarer han.
Men hvorfor nu? Inden dette skete, tænkte nordmændene på ost som noget, man putter oven på en skive brød. Det mærkede man tydeligt, når man gik i supermarkedet, hvor man på daværende tidspunkt kun fandt et snævert udvalg af oste. Men den nationale smagspalet ændrede sig i takt med det centraleuropæiske køkkens voksende popularitet.
De forskellige aromaer og smagskarakteristika anerkendtes som værende noget ekstraordinært. Lokal madproduktion fik også et boost, og det banede vejen for lokale osteproducenter. I dag er de blandt verdens bedste.
Fra Finnmark i Nord-Norge til Rogaland i Fjord Norge: Over 110 lokale osteproducenter producerer i dag hvide oste og brunost i forskellige former og størrelser. Nogle sælger deres oste i hele landet via supermarkederne, mens andre har lokale butikker og deltager i regionale landbrugsmarkeder.
"Hvis du træder ind i et norsk supermarked i dag, er situationen en helt anden. I dag finder du nemlig et stort udvalg af oste i kølediskene," fortæller Bernt Bucher-Johannessen.
Efter at blåskimmelosten "Kraftkar" vandt VM i ost (WCA) i 2016 har folk virkelig fået smag for norsk ost. Efterfølgende har flere af de norske osteproducenter fået topplaceringer i den internationale konkurrence. "Fanaost", som minder om Gouda-osten, vandt VM i 2018, mens brunosten fra Stordalen Gardsbruk vandt sølv samme år.
Du kan prøve alle de prisvindende produkter – blandt mange andre – under dit ophold i Norge! Nogle oste er bløde og milde. Andre river godt i munden! Du finder også et stort udvalg af smøreoste.
Råvarerne fra norske landbrug er blandt de bedste. Med de regionale smagsvarianter kan du med egne smagsløg smage forskellige dele af landet.
I 2016 blev den norske blåskimmelost "Kraftkar" fra Tingvollost den første norske ost, der vandt VM i ost.
To år senere hev den Gouda-lignende ost "Fanaost" fra Ostegården førstepladsen hjem, da der blev afholdt VM i ost i Bergen.
HANEN er en norsk organisation for virksomheder indenfor lokalmad, naturaktiviteter og overnatning i landlige omgivelser. Adskillige af HANENs medlemmer tilbyder også oplevelser når det kommer til frugt og bær, og mange har gårdbutikker hvor du kan se, smage og købe de lokale produkter til at tage med hjem.
"Norsk mælk er unik, især mælk fra køer, der tilbringer sommeren i fjeldene og spiser næringsrig vildtvoksende græs. Det er nok den meste almindelige mælk, der findes," fortsætter Bernt Bucher-Johannessen.
Efter hans mening er lige præcis denne mælk et af de produkter, du skal unde dig selv at smage, når du besøger Norge.
"Mælken er en såkaldt "stølsmelk", den smager af mere. Den er også mere gul på grund af indholdet af betakarotin. Det er derfor, nogle kalder norsk ost for "gul ost"," forklarer han.
Hvis du vil finde din nye yndlingsost, skal du besøge en norsk ostegård – eller ysteri. Du kan for eksempel kigge forbi Hol Ysteri i Hallingdal, hvor de sælger flere forskellige prisvindende oste fra regionen. Andre ysterier med internationalt anerkendte oste er Gangstad Gårdsysteri og Tingvollost i Trøndelag. Sidst, men ikke mindst, er Avdemsbue i Lesja et besøg værd – du vil tilmed opleve, at en del af bygningen er formet som en ost!
I de norske byer finder du også stort udbud af osteproducenter. Besøg for eksempel Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavanger-regionen.
Flere af de lokale gårde tager også imod besøgende og giver dig mulighed for at se, smage og lære om den norske ostearv. Du kan også fornøje dig med sjove gårdaktiviteter og søde kæledyr. Ender du med at forelske dig i den hyggelige atmosfære, kan du såmænd også booke et bondegårdsophold! Du kan selvfølgelig også nøjes med at shoppe lidt lokale lækkerier i en af gårdbutikkerne.
Hvis du besøger Norge i sommermånederne, skal du forkæle dig selv med en tur til fjeldgårdene hvor du har mulighed for at smage den populære brunost.
Varmt tip: Se det interaktive kort ”Norsk Gardsost”, som viser lokale ostegårde og mejerier i Norge.
Sammen med osterevolutionen kom behovet for drikkevarer, der kunne skabe den ultimative smagsoplevelse. I Norge er der lange traditioner for hjemmebrygget øl. Nye mikrobryggerier dukker op med jævne mellemrum – og ikke nok med det, de høster også internationale priser. Men øl er ikke den eneste drikkevare, der egner sig godt til ost. Faktisk er den populære norske cider et fantastisk alternativ.
"Uanset hvad du vælger at drikke, er sødme essentielt. Men norsk øl og cider fungerer mindst lige så godt som hvidvin," siger Bernt Bucher-Johannessen.
Der er dog én ting, han gerne vil advare mod.
"Hold dig langt væk fra syreholdige drikkevarer, når du spiser blåskimmelost. Det kan nemlig ende med at blive en rigtig dårlig smagsoplevelse," afslutter han.
Tag med på en kulinarisk rejse gennem Norge med Vy express! Overnat på nogle af de charmerende norske gårde eller på en luksuriøs herregård.
I 2016 blev den norske blåskimmelost "Kraftkar" fra Tingvollost den første norske ost, der vandt VM i ost.
To år senere hev den Gouda-lignende ost "Fanaost" fra Ostegården førstepladsen hjem, da der blev afholdt VM i ost i Bergen.
HANEN er en norsk organisation for virksomheder indenfor lokalmad, naturaktiviteter og overnatning i landlige omgivelser. Adskillige af HANENs medlemmer tilbyder også oplevelser når det kommer til frugt og bær, og mange har gårdbutikker hvor du kan se, smage og købe de lokale produkter til at tage med hjem.
… den hvide ost oprindeligt var gul på grund af betakarotin i mælken?
… der afholdes to nationale ostekonkurrencer i Norge?
… osteskæreren blev opfundet af den norske tømrer Thor Bjørklund i 1925?
- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
Go to: Gangstad Gårdsysteri- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
Skjerdal Stølsysteri and Cafè Skjerdal Stølsysteri and Cafè is a modern summerfarm where we keep our goats in…
Go to: Skjerdal Stølsysteri and CafèSkjerdal Stølsysteri and Cafè Skjerdal Stølsysteri and Cafè is a modern summerfarm where we keep our goats in…
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av…
Go to: Bergstaulen SeterBergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av…
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Go to: Brimi sæter i JotunheimenPå Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Elvekanten Ysteri startet som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera i år 2000. Med kun 12…
Go to: Elvekanten Ysteri (Gammel Erik)Elvekanten Ysteri startet som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera i år 2000. Med kun 12…
Avdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Go to: AvdemsbueAvdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Go to: Prestholt Geitost - Hol YsteriPrestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Go to: Heidal YsteriI fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Salg av håndverksforedla melkeprodukter av rå økologisk geitemelk - kvit og brun…
Go to: Olestølen MikroysteriSalg av håndverksforedla melkeprodukter av rå økologisk geitemelk - kvit og brun…
Fra lokale delikatesser til flydende godter – find din egen smag af Norge.
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Tilbage til toppen