Skip to main content

Prøv verdens bedste oste

Nidelven Blå – verdens bedste ost i 2023!

Læs mere om, hvorfor så mange norske oste, herunder Nidelven Blå, vinder priser i hele verden!

Svaret er at græsse her…

… og at blive lavet her.

Norske oste er nogle af de bedste i verden. Tre norske oste har endda vundet verdensmesterskabet i ost, World Cheese Awards, i 2016, 2018 og 2023! Lær mere om de norske mejerigårde – og hvordan du kan få fingrene i en af de velsmagende lækkerier.

Og vinderen er… Nidelven Blå!

2023 var et rekordår for World Cheese Awards. Mere end 4.500 oste konkurrerede om at blive kåret som verdens bedste ost. I år blev den prestigefyldte konkurrence holdt i Trondheim i Trøndelag. Blåskimmelosten ”Nidelven Blå” fra Gangstad Gårdsysteri indtog førstepladsen.

”Vi er en lille mejerigård to timers kørsel fra Trondheim, så det betyder meget, at vi var på hjemmebane. At have hele holdet fra mejeriet med gjorde det ekstra specielt,” siger Maren Gangstad, som er daglig leder på Gangstad Gårdsysteri.

Har du lyst til at smage den prisvindende ost? Gangstad Gårdsysteri er et af højdepunkterne på Den Gyldne Omvej, en af Norges mest velsmagende cykelruter. Sørg også for at smage deres Camembert og smøreost på turen! På ruten finder du også masser af gårdbutikker, spisesteder og cafeer, som udbyder lokale varer - herunder fantastisk ost.

Ost i verdensklasse

“Kraftkar” fra Tingvollost var I 2016 den første norske ost, som vandt World Cheese Awards. På det tidspunkt begyndte folk for alvor at få smag for norske oste. Men hvordan begyndte det?

”Der er tre dele af svaret på det spørgsmål: Nye vinde i de norske langbrugstraditioner, ændringer i den norske smag og sidst, men ikke mindst, fantastiske råvarer,” siger Bernt Bucher-Johannessen.

Bernt Bucher-Johannessen er norsk forfatter og oste-connaisseur, som er daglig leder af HANEN, en organisation, som promoverer det bedste fra Norges landområder. I sin bog Osteglad giver Bernt Bucher-Johannessen og hans medforfattere læseren en rundtur i det norske osteeventyr. 

”Omkring år 2000 blev loven ændret og tillod de norske landmænd at producere andre produkter end den mælk de hidtil havde produceret, som blev sendt videre til andre mejerier. Det inkluderede ost lavet af upasteuriseret mælk. Det havde ikke været almindeligt i næsten 100 år, da man var bekymret for helbredsrisikoen ved at bruge upasteuriseret mælk,” siger Bernt Bucher-Johannessen.

”Man blev påvirket af Europa og inspireret til at genoplive lokale traditioner for at lave ost. Kombineret med de norske landmænds pionerånd blev det begyndelsen på en osterevolution,” forklarer han.

Ostenybegyndere

Før denne ændring tænkte nordmænd på ost som noget, man brugte som pålæg. Det betød, at supermarkederne mest havde et udvalg af ret kedelige oste. Men de norske smagsløg ændrede sig, efterhånden som oste fra Centraleuropa blev mere og mere populære.

”De forskellige smagsnuancer blev anerkendt som noget ganske særligt. Den lokale fødevareproduktion fik også et løft, og det banede vejen for de lokale mejerister. I dag er de blandt verdens bedste.”

Fra Finnmark i Nordnorge til Rogaland i Fjord Norge frembringer mere end 110 lokale mejerier både hvide og brune oste i forskellige former og størrelser. Nogle sælger deres varer til supermarkeder i både ind- og udland, mens andre begrænser sig til lokale butikker og regionale landbrugsmarkeder. 

”Hvis du træder ind i et norsk supermarked i dag, er det en helt anden situation. Nu kan du finde et bredt udvalg af norske oste i mejeriafdelingen,” siger Bernt Bucher-Johannessen. 

Det store gennembrud

Der er sket meget, siden ”Kraftkar” vandt World Cheese Awards i 2016. Siden da har adskillige ostemagere opnået topplaceringer ved den internationale ostekonkurrence. ”Fanaost”, en Goudalignende ost, vandt førstepræmien i 2018, mens myseosten fra Stordalen Gardsbruk erobrede sølvmedaljen samme år – og i 2023 vandt ”Nidelven Blå” titlen som verdens bedste ost.

Du kan prøve alle de præmierede oste i Norge – og mange flere! Nogle er bløde og milde, mens andre er kraftige og stærke. Der er også et bredt udvalg af smøreoste. 

Norske gårde har nogle af de bedste ingredienser. Grundet de regionale forskelle i smag og behag kan du opleve mange forskellige dele af landet gennem dine smagsløg!

”Norsk mælk er unik, især fra køer der bruger deres sommerferie i fjeldene, hvor de spiser friskt, grønt græs. Det er formodentlig den mest typiske norske mælk,” siger Bernt Bucher-Johannessen. 

Den dejlige smag af norsk mælk

Hvis man spørger Bernt Bucher-Johannessen, er ost lavet af denne mælk noget, man må og skal opleve, når man besøger Norge. 

”Mælken kaldes ’stølsmelk’ og smager af mere. Mælken er også gul takket være indholdet af betacaroten. Det er derfor, norske oste undertiden kaldes ”gul ost”,” forklarer han.

Besøg en norsk mejerigård

Hvis du vil opdage din favoritost, så skal du besøge en lokal osteproducent – på norsk kaldet et ysteri. Du kan for eksempel besøge Hol Ysteri i Hallingdal, hvor mange forskellige prisvindende oste fra området sælges. Andre ysterier, som tilbyder internationalt præmierede oste, inkluderer Gangstad Gårdsysteri og Tingvollost i Trøndelag. Sidst, men ikke mindst, er Avdemsbue i Lesja et besøg værd – en del af bygningen er endda osteformet!

Norge har også flere osteproducenter i byerne. Besøg Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavanger.

Mange lokale gårde tager også imod besøgende, så du kan se, smage og lære om den norske osts historie. Du kan også nyde sjove gårdaktiviteter og klappe dyr. Hvis du forelsker dig i den hyggelige atmosfære, kan du booke et ophold på en gård! Glem ikke at tage nogle lækkerier med hjem fra gårdbutikken.

Hvis du kommer til Norge om sommeren, kan du med fordel tjekke fjeldgårdene ud og finde en, hvor du kan smage den af nordmænd højt elskede og søde myseost.

Tip: Udforsk Norsk Gardsost interaktive kort, som viser lokale mejerier og ostegårde i Norge.

Hvad skal du kombinere osten med?

Med osterevolutionen fulgte også et behov for passende drikkevare for at opnå den bedst mulige smagssammensætning. I Norge findes en lang tradition for produktion af specialøl. Nye mikrobryggerier melder stadig deres ankomst og vinder internationale priser. Men det er ikke kun øl, som går godt til ost. Norsk cider er et godt og populært alternativ.

”Sødme er essentiel, uanset hvad du vælger at drikke. Men når det kommer til norsk øl eller cider, så er det lige så godt som hvidvin,” siger Bernt Bucher-Johannessen.

Han har dog en advarsel.

”Undgå drikkevarer, der indeholder meget syre, når du spiser blåskimmelost. Ellers kan det blive en dårlig oplevelse,” afslutter han.

Prøv norsk ost

Bliv inspireret

Restauranter

Find det perfekte sted at spise.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Senest besøgte sider