Så er der åbent for de fleste danskere! Se den seneste information om coronavirus og din rejse til Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

DEN NORSKE
OSTEREVOLUTION

Brimi sæter in Jotunheimen .
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
Brimi sæter in Jotunheimen .
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO

Har du tænkt over, hvorfor norske oste er blandt verdens bedste?

Cheese from Tingvollost .
Photo: Hanne Stensvold / HANEN
Cheese from Tingvollost .
Photo: Hanne Stensvold / HANEN

Det handler om lokal græsning...

Cow at Renndølsetra in Innerdalen .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com
Cow at Renndølsetra in Innerdalen .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com

... og lokal produktion.

Dairy work at Renndølsetra, Northwest .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com
Dairy work at Renndølsetra, Northwest .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com

Og vinderen er… Tingvollost!

I 2016 blev "Kraftkar" fra Tingvollost mere eller mindre ud af det blå den første norske ost, der vandt VM i ost. Hvem havde troet, at et lille nordisk land kunne vinde denne titel?

"Spørgsmålet kan besvares med tre punkter: Ændrede norske landbrugstraditioner, nordmændenes smag for nye ting og, sidst men ikke mindst, de fantastiske råvarer, Norge har at byde på," fortæller Bernt Bucher-Johannessen.

Han er norsk forfatter og osteconnoisseur og arbejder som direktør for HANEN, en organisation, der arbejder på at fremme det bedste fra norsk landbrug. I sin bog "Osteglad" tager Bernt Bucher-Johannessen og hans medforfattere dig med på det nationale osteeventyr.

"Omkring år 2000 åbnede norsk lov op for, at norske landmænd kunne producere flere produkter end den mælk, de leverede til den nationale mejerisektor. I næsten et helt århundrede havde det ikke været almindelig praksis på grund af frygt for at bruge upasteuriseret mælk," fortætter Bernt Bucher-Johannessen.

"Folk var inspireret af, hvad der skete i Europa og ønskede at genoptage lokale traditioner for fremstilling af oste. Dette kombineret med pionerånden blandt norske landmænd blev starten på en osterevolution," forklarer han.

“Kraftkar” cheese from Tingvollost, figs, walnuts, jam and crispbread. Near Kristiansund in Fjord Norway.
“Kraftkar” cheese from Tingvollost.
Photo: Hanne Stensvold

En ny skik

Men hvorfor nu? Inden dette skete, tænkte nordmændene på ost som noget, man putter oven på en skive brød. Det mærkede man tydeligt, når man gik i supermarkedet, hvor man på daværende tidspunkt kun fandt et snævert udvalg af oste. Men den nationale smagspalet ændrede sig i takt med det centraleuropæiske cuisines voksende popularitet.

De forskellige aromaer og smagskarakteristika anerkendtes som værende noget ekstraordinært. Lokal madproduktion fik også et boost, og det banede vejen for lokale osteproducenter. I dag er de blandt verdens bedste.

Fra Finnmark i Nord-Norge til Rogaland i Fjord Norge: Over 110 lokale osteproducenter producerer i dag hvide oste og brunost i forskellige former og størrelser. Nogle sælger deres oste i hele landet via supermarkederne, mens andre har lokale butikker og deltager i regionale landbrugsmarkeder.

"Hvis du træder ind i et norsk supermarked i dag, er situationen en helt anden. I dag finder du nemlig et stort udvalg af oste i kølediskene," fortæller Bernt Bucher-Johannessen.

Det store gennembrud

Efter at blåskimmelosten "Kraftkar" vandt VM i ost (WCA) i 2016 har folk virkelig fået smag for norsk ost. Efterfølgende har flere af de norske osteproducenter fået topplaceringer i den internationale konkurrence. "Fanaost", som minder om Gouda-osten, vandt VM i 2018, mens brunosten fra Stordalen Gardsbruk vandt sølv samme år.

Du kan prøve alle de prisvindende produkter – blandt mange andre – under dit ophold i Norge! Nogle oste er bløde og milde. Andre river godt i munden! Du finder også et stort udvalg af smøreoste.

Råvarerne fra norske landbrug er blandt de bedste. Med de regionale smagsvarianter kan du med egne smagsløg smage forskellige dele af landet.

Verdensmestre

I 2016 blev den norske blåskimmelost "Kraftkar" fra Tingvollost den første norske ost, der vandt VM i ost.

To år senere hev den Gouda-lignende ost "Fanaost" fra Ostegården førstepladsen hjem, da der blev afholdt VM i ost i Bergen.

Smagfulde eventyr med HANEN

HANEN er en norsk organisation for virksomheder indenfor lokalmad, naturaktiviteter og overnatning i landlige omgivelser. Adskillige af HANENs medlemmer tilbyder også oplevelser når det kommer til frugt og bær, og mange har gårdbutikker hvor du kan se, smage og købe de lokale produkter til at tage med hjem.

Læs mere om HANEN.

"Norsk mælk er unik, især mælk fra køer, der tilbringer sommeren i fjeldene og spiser næringsrig vildtvoksende græs. Det er nok den meste almindelige mælk, der findes," fortsætter Bernt Bucher-Johannessen.

A cow at Brimi Sæter .
Photo: Christian Roth Christensen / VisitNorway.com
A cow at Brimi Sæter .
Photo: Christian Roth Christensen / VisitNorway.com

Efter hans mening er lige præcis denne mælk et af de produkter, du skal unde dig selv at smage, når du besøger Norge.

"Mælken er en såkaldt "stølsmelk", den smager af mere. Den er også mere gul på grund af indholdet af betakarotin. Det er derfor, nogle kalder norsk ost for "gul ost"," forklarer han.

Besøg en norsk ostegård

Hvis du vil finde din nye yndlingsost, skal du besøge en norsk ostegård – eller ysteri. Du kan for eksempel kigge forbi Hol Ysteri i Hallingdal, hvor de sælger flere forskellige prisvindende oste fra regionen. Andre ysterier med internationalt anerkendte oste er Gangstad Gårdsysteri og Tingvollost i Trøndelag. Sidst, men ikke mindst, er Avdemsbue i Lesja et besøg værd – du vil tilmed opleve, at en del af bygningen er formet som en ost!

A man standing behind the counter inside the cheese factory Hol Ysteri in Hallingdal, Eastern Norway
Hol ysteri in Hallingdal.
Photo: Christine Baglo

I de norske byer finder du også stort udbud af osteproducenter. Besøg for eksempel Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavanger-regionen.

Flere af de lokale gårde tager også imod besøgende og giver dig mulighed for at se, smage og lære om den norske ostearv. Du kan også fornøje dig med sjove gårdaktiviteter og søde kæledyr. Ender du med at forelske dig i den hyggelige atmosfære, kan du såmænd også booke et gårdophold! Du kan selvfølgelig også nøjes med at shoppe lidt lokale lækkerier i en af gårdbutikkerne.

Hvis du besøger Norge i sommermånederne, skal du forkæle dig selv med en tur til fjeldgårdene hvor du har mulighed for at smage den populære brunost.

Varmt tip: Se det interaktive kort ”Norsk Gardsost”, som viser lokale ostegårde og mejerier i Norge.

Hvad skal jeg drikke til ost?

Sammen med osterevolutionen kom behovet for drikkevarer, der kunne skabe den ultimative smagsoplevelse. I Norge er der lange traditioner for hjemmebrygget øl. Nye mikrobryggerier dukker op med jævne mellemrum – og ikke nok med det, de høster også internationale priser. Men øl er ikke den eneste drikkevare, der egner sig godt til ost. Faktisk er den populære norske cider et fantastisk alternativ.

Five glasses of cider in different colours at Ciderhuset Balholm in Sognefjord, Fjord Norway
Ciderhuset Balholm, Sognefjord.
Photo: David Zadig

"Uanset hvad du vælger at drikke, er sødme essentielt. Men norsk øl og cider fungerer mindst lige så godt som hvidvin," siger Bernt Bucher-Johannessen.

Der er dog én ting, han gerne vil advare mod.

"Hold dig langt væk fra syreholdige drikkevarer, når du spiser blåskimmelost. Det kan nemlig ende med at blive en rigtig dårlig smagsoplevelse," afslutter han.


Tag med på en kulinarisk rejse gennem Norge med Vy express! Overnat på nogle af de charmerende norske gårde eller på en luksuriøs herregård.

Verdensmestre

I 2016 blev den norske blåskimmelost "Kraftkar" fra Tingvollost den første norske ost, der vandt VM i ost.

To år senere hev den Gouda-lignende ost "Fanaost" fra Ostegården førstepladsen hjem, da der blev afholdt VM i ost i Bergen.

Smagfulde eventyr med HANEN

HANEN er en norsk organisation for virksomheder indenfor lokalmad, naturaktiviteter og overnatning i landlige omgivelser. Adskillige af HANENs medlemmer tilbyder også oplevelser når det kommer til frugt og bær, og mange har gårdbutikker hvor du kan se, smage og købe de lokale produkter til at tage med hjem.

Læs mere om HANEN.

Vidste du, at…

… den hvide ost oprindeligt var gul på grund af betakarotin i mælken?

… der afholdes to nationale ostekonkurrencer i Norge?

… osteskæreren blev opfundet af den norske tømrer Thor Bjørklund i 1925?

Prøv de norske oste

Gårde, der producerer og sælger ost
Rul for at se alle gårde.
Bli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke gardsbutikken og høre historia… Read more
Opplev Tingvollost
Visit a diary factory that makes tasty cheese at a local farm. Read more
Rueslåtten Ysteri
Avdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i tillegg lokalmat frå landet elles. Read more
Avdemsbue
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde. Køyreturen opp etter bomveg (10 km)… Read more
Herdalssetra
Velkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på lager gjennom store vindauge. Read more
Brimi Sæter | Gardsbutikk
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med gardsdyra og historia, og får sjå… Read more
Brimi sæter i Jotunheimen
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting av geitost og mogning av kvit geitost.… Read more
Eldhuset Undredal
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75 geiter, killingar, sauer og hestar.… Read more
Skjerdal Stølsysteri og Kafe
- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i Inderøy og er en av mange… Read more
Gangstad Gårdsysteri
Elvekanten Ysteri startet som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera i år 2000. Med kun 12 osteformer og en hjemmesnekret… Read more
Gammel Erik Ysteri
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god gamaldags rømmegraut. Read more
Heidal Ysteri
Et lite gårdsysteri på Setane gård i Haugsjåsund, Telemark. Read more
Setane gardsysteri
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk. Read more
Bryn Gardsmeieri
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse. Read more
Prestholt Geitost - Hol Ysteri
Jarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og det er kanskje ikke så rart… Read more
Rueslåtten Ysteri
Salg av håndverksforedla melkeprodukt av rå økologisk geitemelk - kvit og brun geitost, myk og modna kremost (chevre),… Read more
Olestølen Mikroysteri
Velkommen til hyggelig handel og prat i vår gårdsbutikk. Read more
Aalan Gårds gårdsbutikk / gårdskafé
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av setra, Stordalen Gardsbruk, er kanskje mest… Read more
Bergstaulen Seter
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Er du sulten efter mere?

    Fra lokale delikatesser til flydende godter – find din egen smag af Norge.

    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
    Back To Top

    Benyt dig af disse gode tilbud

    Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.

    Store oplevelser venter

    Your Recently Viewed Pages

    Tilbage til toppen