There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle større byer fra nord til syd
Nordic Choice Hotels - en anderledes hotelkæde
Thon Hotels - fantastisk morgenmad inkluderet
Hostelling International - døren til Norge
Radisson Blu Hotels - book dit hotel i Norge
Widerøe - Skandinaviens største regionale luftfartsselskab
AutoEurope - altid en god billeje-oplevelse
Vy express - gør det let at rejse grønt med bus
DFDS - sejl nemt og bekvemt fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte lejebilvalg
Arctic Campers - lej en autocamper i Norge
NOR-WAY Bussekspress - grønne busrejser
Vy - det skal være let at rejse grønt
Hurtigruten - 'Verdens smukkeste sørejse'
Authentic Scandinavia - spændende ture i Norge
Up Norway - skræddersyede rejser
Norrøna Hvitserk - ekspeditioner og eventyrferie
Fjord Tours - oplev Norge i en Nøddeskal® med bare én billet
50 Degrees North - uforglemmelige, skræddersyede ture i Norge for mindre grupper
Discover Norway - færdigpakkede ski-, cykel- og vandreture i Norge
Norwegian Holidays - pakkerejser til lavpris med Norwegian. Fly, hotel og lejebil
Secret Atlas - den autentiske måde at udforske Svalbard
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - bestil den perfekte hytte i Norge
Beitostølen - Eventyr og nydelse hele året
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Har du tænkt over, hvorfor norske oste er blandt verdens bedste?
Det handler om lokal græsning...
... og lokal produktion.
I 2016 blev "Kraftkar" fra Tingvollost mere eller mindre ud af det blå den første norske ost, der vandt VM i ost. Hvem havde troet, at et lille nordisk land kunne vinde denne titel?
"Spørgsmålet kan besvares med tre punkter: Ændrede norske landbrugstraditioner, nordmændenes smag for nye ting og, sidst men ikke mindst, de fantastiske råvarer, Norge har at byde på," fortæller Bernt Bucher-Johannessen.
Han er norsk forfatter og osteconnoisseur og arbejder som direktør for HANEN, en organisation, der arbejder på at fremme det bedste fra norsk landbrug. I sin bog "Osteglad" tager Bernt Bucher-Johannessen og hans medforfattere dig med på det nationale osteeventyr.
"Omkring år 2000 åbnede norsk lov op for, at norske landmænd kunne producere flere produkter end den mælk, de leverede til den nationale mejerisektor. I næsten et helt århundrede havde det ikke været almindelig praksis på grund af frygt for at bruge upasteuriseret mælk," fortætter Bernt Bucher-Johannessen.
"Folk var inspireret af, hvad der skete i Europa og ønskede at genoptage lokale traditioner for fremstilling af oste. Dette kombineret med pionerånden blandt norske landmænd blev starten på en osterevolution," forklarer han.
Men hvorfor nu? Inden dette skete, tænkte nordmændene på ost som noget, man putter oven på en skive brød. Det mærkede man tydeligt, når man gik i supermarkedet, hvor man på daværende tidspunkt kun fandt et snævert udvalg af oste. Men den nationale smagspalet ændrede sig i takt med det centraleuropæiske cuisines voksende popularitet.
De forskellige aromaer og smagskarakteristika anerkendtes som værende noget ekstraordinært. Lokal madproduktion fik også et boost, og det banede vejen for lokale osteproducenter. I dag er de blandt verdens bedste.
Fra Finnmark i Nord-Norge til Rogaland i Fjord Norge: Over 110 lokale osteproducenter producerer i dag hvide oste og brunost i forskellige former og størrelser. Nogle sælger deres oste i hele landet via supermarkederne, mens andre har lokale butikker og deltager i regionale landbrugsmarkeder.
"Hvis du træder ind i et norsk supermarked i dag, er situationen en helt anden. I dag finder du nemlig et stort udvalg af oste i kølediskene," fortæller Bernt Bucher-Johannessen.
Efter at blåskimmelosten "Kraftkar" vandt VM i ost (WCA) i 2016 har folk virkelig fået smag for norsk ost. Efterfølgende har flere af de norske osteproducenter fået topplaceringer i den internationale konkurrence. "Fanaost", som minder om Gouda-osten, vandt VM i 2018, mens brunosten fra Stordalen Gardsbruk vandt sølv samme år.
Du kan prøve alle de prisvindende produkter – blandt mange andre – under dit ophold i Norge! Nogle oste er bløde og milde. Andre river godt i munden! Du finder også et stort udvalg af smøreoste.
Råvarerne fra norske landbrug er blandt de bedste. Med de regionale smagsvarianter kan du med egne smagsløg smage forskellige dele af landet.
I 2016 blev den norske blåskimmelost "Kraftkar" fra Tingvollost den første norske ost, der vandt VM i ost.
To år senere hev den Gouda-lignende ost "Fanaost" fra Ostegården førstepladsen hjem, da der blev afholdt VM i ost i Bergen.
HANEN er en norsk organisation for virksomheder indenfor lokalmad, naturaktiviteter og overnatning i landlige omgivelser. Adskillige af HANENs medlemmer tilbyder også oplevelser når det kommer til frugt og bær, og mange har gårdbutikker hvor du kan se, smage og købe de lokale produkter til at tage med hjem.
"Norsk mælk er unik, især mælk fra køer, der tilbringer sommeren i fjeldene og spiser næringsrig vildtvoksende græs. Det er nok den meste almindelige mælk, der findes," fortsætter Bernt Bucher-Johannessen.
Efter hans mening er lige præcis denne mælk et af de produkter, du skal unde dig selv at smage, når du besøger Norge.
"Mælken er en såkaldt "stølsmelk", den smager af mere. Den er også mere gul på grund af indholdet af betakarotin. Det er derfor, nogle kalder norsk ost for "gul ost"," forklarer han.
Hvis du vil finde din nye yndlingsost, skal du besøge en norsk ostegård – eller ysteri. Du kan for eksempel kigge forbi Hol Ysteri i Hallingdal, hvor de sælger flere forskellige prisvindende oste fra regionen. Andre ysterier med internationalt anerkendte oste er Gangstad Gårdsysteri og Tingvollost i Trøndelag. Sidst, men ikke mindst, er Avdemsbue i Lesja et besøg værd – du vil tilmed opleve, at en del af bygningen er formet som en ost!
I de norske byer finder du også stort udbud af osteproducenter. Besøg for eksempel Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavanger-regionen.
Flere af de lokale gårde tager også imod besøgende og giver dig mulighed for at se, smage og lære om den norske ostearv. Du kan også fornøje dig med sjove gårdaktiviteter og søde kæledyr. Ender du med at forelske dig i den hyggelige atmosfære, kan du såmænd også booke et gårdophold! Du kan selvfølgelig også nøjes med at shoppe lidt lokale lækkerier i en af gårdbutikkerne.
Hvis du besøger Norge i sommermånederne, skal du forkæle dig selv med en tur til fjeldgårdene hvor du har mulighed for at smage den populære brunost.
Varmt tip: Se det interaktive kort ”Norsk Gardsost”, som viser lokale ostegårde og mejerier i Norge.
Sammen med osterevolutionen kom behovet for drikkevarer, der kunne skabe den ultimative smagsoplevelse. I Norge er der lange traditioner for hjemmebrygget øl. Nye mikrobryggerier dukker op med jævne mellemrum – og ikke nok med det, de høster også internationale priser. Men øl er ikke den eneste drikkevare, der egner sig godt til ost. Faktisk er den populære norske cider et fantastisk alternativ.
"Uanset hvad du vælger at drikke, er sødme essentielt. Men norsk øl og cider fungerer mindst lige så godt som hvidvin," siger Bernt Bucher-Johannessen.
Der er dog én ting, han gerne vil advare mod.
"Hold dig langt væk fra syreholdige drikkevarer, når du spiser blåskimmelost. Det kan nemlig ende med at blive en rigtig dårlig smagsoplevelse," afslutter han.
Tag med på en kulinarisk rejse gennem Norge med Vy express! Overnat på nogle af de charmerende norske gårde eller på en luksuriøs herregård.
I 2016 blev den norske blåskimmelost "Kraftkar" fra Tingvollost den første norske ost, der vandt VM i ost.
To år senere hev den Gouda-lignende ost "Fanaost" fra Ostegården førstepladsen hjem, da der blev afholdt VM i ost i Bergen.
HANEN er en norsk organisation for virksomheder indenfor lokalmad, naturaktiviteter og overnatning i landlige omgivelser. Adskillige af HANENs medlemmer tilbyder også oplevelser når det kommer til frugt og bær, og mange har gårdbutikker hvor du kan se, smage og købe de lokale produkter til at tage med hjem.
… den hvide ost oprindeligt var gul på grund af betakarotin i mælken?
… der afholdes to nationale ostekonkurrencer i Norge?
… osteskæreren blev opfundet af den norske tømrer Thor Bjørklund i 1925?
Bli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke…
Go to: Opplev TingvollostBli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke…
Avdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Go to: AvdemsbueAvdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
Go to: HerdalssetraDen vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
Velkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på…
Go to: Brimi Sæter | GardsbutikkVelkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på…
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting…
Go to: Eldhuset UndredalPå Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting…
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Go to: Brimi sæter i JotunheimenPå Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75…
Go to: Skjerdal Stølsysteri og KafeSkjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75…
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av…
Go to: Bergstaulen SeterBergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av…
- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
Go to: Gangstad Gårdsysteri- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Go to: Heidal YsteriI fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk.
Go to: Bryn GardsmeieriLokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk.
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Go to: Prestholt Geitost - Hol YsteriPrestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Hemsedals lokale ysteri! Gjeiteberget, Skogshorn, Raudberg og Solglad finner dere i ostediskene i alle…
Go to: HimmelspannetHemsedals lokale ysteri! Gjeiteberget, Skogshorn, Raudberg og Solglad finner dere i ostediskene i alle…
Jarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og…
Go to: Rueslåtten YsteriJarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og…
Olestølen har salg av stølsoster fra økologisk geitemelk hver dag i stølssesongen.…
Go to: Olestølen MikroysteriOlestølen har salg av stølsoster fra økologisk geitemelk hver dag i stølssesongen.…
Fra lokale delikatesser til flydende godter – find din egen smag af Norge.
Planlæg din rejse til Norge sammen med en af vores partnere.
Det nye Munch-Museum åbner snart i Oslo. Det er bare én af mange nye attraktioner, der åbner i løbet af de næste par år. Herunder er noget af det, du kan glæde dig til!
Hippe byer og glitrende fjorde, nordlys og fjerne bygder nord for polarcirklen - Norge er et meget langt land, spækket med ting at lave fra syd til nord. Så hvor skal man begynde? For at få mest ud af din ferie anbefales det at fokusere på én eller to områder ad gangen. Herunder er nogle forslag.
Flow, fuld fart og finurlige moves! Lad de små eksperter lære dig at stå på ski. Kom med på mini-masterclass og bliv klar til vinterens skitur til Norge.
Historien om nordlyset handler både om videnskab og om myter – men hvordan skabes dette ekstraordinære naturfænomen, der optræder som lysshow på himlen?
Friluftsliv beskriver nordmændenes mentalitet om, at det bedste liv er det, man lever udenfor. Læs, hvordan friluftslivet kan gøre dig til et gladere menneske.
Norsk ost er blandt de bedste i verden. Hvorfor? Det er en hemmelighed – men vi skal nok dele den med dig lige om lidt! Læs om vores ostegårde, og find ud af, hvor du kan få en smagsprøve på de lækre mejeriprodukter.
Tilbage til toppen