VIGTIGT! Læs denne information om Coronavirus og din rejse til Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
To mænd i køkkenet på Brimi Sæter i Jotunheimen, Norge
To mænd i køkkenet på Brimi Sæter i Jotunheimen, Norge
Brimi Sæter i Jotunheimen.
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
Brimi Sæter i Jotunheimen.
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
Oplev den norske landbrugskultur

Sætere og støler i Norge

Hør kobjælder, få en snak med malkepigerne og sæt tænderne i traditionel sætermad - besøg nogle af de mange karakteristiske 'støler' og 'sætere' i de norske fjelde. Her kan du smage friskkærnet smør, ost, rømmegrøt (flødegrød) og gedemælkskarameller.

  Lykken er at kæle med små gedekid, indsnuse den friske fjeldluft og spise dejlig, kortrejst mad i eftermiddagssolens varmende stråler i de norske fjelde.

  I mange hundrede år har sommersæterne og stølerne i fjeldene været en central del af norsk landbrug. Da der var flest, fandtes der over 100.000 af slagsen rundt om i landet.

  "At have sætere og støler i fjeldene gjorde det muligt for bønderne at udnytte mere af deres jord. Det var meget almindeligt, at hver gård havde mere end én sæter", siger Bernt Bucher-Johannessen. Han er daglig leder hos organisationen HANEN, der markedsfører gårdturisme i Norge.

  I løbet af sommeren var det malkepigerne, der tog sig af livet på sæterne. De malkede køerne og gederne, lavede smør og ost og kiggede efter dyrene. Mælken blev sendt videre til andre beboere i lokalområdet, så de også kunne lave ost, smør, fløde og 'prim' (en slags smøreost).

  I dag er der omkring 700 levende sæter og støler tilbage, hvor både store og små kan opleve livet på landet, som det var i gamle dage.

  "Når du besøger en støl eller en sæter kommer du helt tæt på dyrene og får mulighed for at se, hvordan ost og smør bliver lavet. Du kan også prøvesmage noget af den traditionelle sætermad, for eksempel rømmegrøt, fladbrød og spegemad", forklarer Bucher-Johannessen.

  Nogle steder kan du hjælpe med at malke og fodre dyrene, prøve at kærne smør, ride på heste eller deltage i en mælkespandskastnings-konkurrence. På mange af sommergårdene kan du overnatte, besøge en café eller gå på opdagelse i små gårdbutikker.

  "Et besøg er et perfekt stop for vandrere, der vil smage lidt godt mad efter en lang dag på fjeldet. Eller for bedsteforældre, der vil have lidt kvalitetstid med børnebørnene", siger Bucher-Johannessen.

  Her anbefaler han nogle af Norges flotteste sætere og støler.

 1. Herdalssetra

  Hvor: Norddal i Sunnmøre, Fjord Norge​

  Den smukke Herdalssetra har været i brug uafbrudt de seneste 300 år. Her er 35 store og små gårdbygninger og omkring 400 dyr, der frembringer hvid og brun gedeost samt gedemælkskarameller. Om sommeren serverer caféen på stedet traditionel sæterkost, herunder rømmegrøt og saltet kød.

  Oplevelser i nærheden: Herdalssetra ligger ved fjeldet Hereggja (1.557 m.o.h.). Herfra er der en to-timers vandretur til naturreservatet Kallskaret, kendt for sin enestående geologi. Overnat på Petrines Gjestgiveri i den maleriske fjordlandsby Norddal, hvor du også kan smage den berømte gedeburger. Find flere oplevelser ved Geirangerfjorden.

 2. Brimi sæter

  Hvor: Lom i Jotunheimen, Østlandet

  På Brimi Sæter i Jotunheimen er der oplevelser for hele familien. Se hvordan den prisvindende ost bliver til, hyg dig med de søde dyr og smag den himmelske mad på caféen. Du kan også købe en souvenir med hjem i den lille gårdbutik. Der kan overnattes i sæterbygningerne, i lavvo-telte og på høloftet.

  Oplevelser i nærheden: Brimi Sæter er en oplagt base for vandreture til Besseggen, Galdhøpiggen og Glittertind. Fjeldgården ligger en kort køretur fra den lille by Lom, hvor du kan besøge Norsk Fjellsenter, Lom Stavkirke og - ikke mindst - det berømte Bakeriet i Lom. Find flere oplevelser i Jotunheimen.

 3. Renndølsetra

  Hvor: Sunndal i Nordvest, Fjord Norge

  Hver sommer siden 1740 har familien Opdøl haft deres dyr på græs på Renndølsetra i Innerdalen - og de laver naturligvis stadig fløde, yoghurt og smør fra køernes mælk. Den idylliske og traditionelle sommergård har seks gæsteværelser med plads til 26 personer i alt. I caféen serveres der friskbagte vafler og sæterkost lavet af gårdens egne produkter samt fisk og vildt fra området.

  Oplevelser i nærheden: Renndølsetra ligger i Innerdalen, der er kendt for at være én af Norges smukkeste dale. Lad dig betage af Blåfjellet på afstand, eller gå op på toppen og nyd udsigten. Find flere oplevelser i Nordvest.

 4. Håvardsrud Seterliv

  Hvor: Tinn i Telemark, Østlandet

  Håvardsrud Seterliv er en traditionel sæter i Skirvedalen. Her tilbydes der overnatning, aktiviteter og madoplevelser. Hjælp til med at få køerne på græs, fodre dyrene og at malke køerne. Du kan også ride på heste eller få et lille kursus i at kærne smør. Butikken sælger økologiske produkter fra gården og lokalområdet.

  Oplevelser i nærheden: Håvardsrud Seterliv ligger cirka 45 minutters kørsel fra Rjukan. Gå en tur på de afmærkede vandrestier, tag Krossobanen op til Hardangervidda eller hør mere om sabotagemissionerne i området under Anden Verdenskrig. Find flere oplevelser i Telemark.

 5. Norske sætere og støler

  En sæter er en græsgang på fjeldet, hvor gårdenes dyr tilbringer store dele af sommeren. En støl er en malkeplads, der typisk ligger tættere på hovedgården end sæteren.

  Der er omkring 700 aktive sætere og støler i Norge. De er normalt åbne mellem begyndelsen af juni og slutningen af august eller begyndelsen af september. Mange af disse sætere og støler har små butikker og tilbyder overnatning og aktiviteter.

  Find mere information om de norske sætere og støler på hanen.noosteloypa.no og seterkultur.no 

 6. Fagerdalen støl

  Hvor: Hol i Hallingdal, Østlandet

  Fagerdalen Støl ligger øverst i Hallingdal og er blevet drevet af den samme familie i over 300 år. Stølen er i fuld drift hver sommer, og alt der malkes, kærnes og laves på gården serveres på caféen eller sælges i gårdbutikken. Smag den traditionelle rømmegrøt og de lækre oste, før du går ned til de søde dyr.

  Oplevelser i nærheden: Fagerdalen ligger mellem Bergsjø og Hoved, der er et oplagt område for cykelture. Gården er også et godt udgangspunkt for vandreture til to af Hallingdals flotteste fjelde, Hallingskarvet og Reinsskarvet. Find flere oplevelser i Hallingdal.

 7. Olestølen

  Hvor: Valdres, Østlandet

  Olestølen ligger i flotte omgivelser ved søen Olevatn i Valdres, cirka 15 minutter nordøst for Beitostølen og 40 minutter nord for Fagernes. Her bliver alt gedemælk forarbejdet i et ’mikromejeri’ og forvandlet til de lækreste gedeoste - hvide, og brune, fra feta til chevre. Brunosten koges i en vedfyret jerngryde og røres i hånden - ligesom i gamle dage. Gården er også hjem for heste, grise, ænder og katte, og der kan købes lokale håndværksprodukter på stedet.

  Oplevelser i nærheden: Den populære vandre- og skidestination Beitostølen ligger en kort køretur fra Olestølen. Om sommeren kan du prøve hundeslædekørsel på hjul, ro i kano eller prøve packrafting, en mellemting af padling og rafting. Find flere oplevelser i Valdres.

 8. Kalven Seter

  Hvor: Vågå i Gudbrandsdalen, Østlandet

  Kalven Seter ligger ved Lemonsjøen, ikke langt fra Jotunheimen. Gården har otte bygninger fra 1800- og 1900-tallet, samt Norges måske mest unikke kaffebar. I den gamle dagligstue serverer barista-malkepigen alt fra espresso med mælk fra gården til smoothies og varme vafler.

  På gårdspladsen kan du kaste med hestesko og mælkespande eller prøve bueskydning og hesteridning. Gården arrangerer også koncerter og udstillinger.

  Oplevelser i nærheden: Kalven Seter er en perfekt base for vandre- og cykelture i Jotunheimen. I byen Vågå kan du gå i Edvard Munchs fodspor og besøge den gamle kirke fra 1100-tallet. Find flere oplevelser i Gudbrandsdalen.

 9. Selstali Seter

  Hvor: Tinn i Telemark, Østlandet

  Selstali Seter ligger for foden af Gaustatoppen, det sydlige Norges højeste fjeld. Her går køer, kalve og lam frit rundt mellem hinanden og nyder de rolige omgivelser. Komælken bruges i både smør, fløde og til gårdens dejlige oste.

  Selstali har servering hele sommeren samt to hyggelige tømmerhytter til udlejning. Selv den yngste i familien kan være med til at malke og fodre køerne.

  Oplevelser i nærheden: Fra Selstali Seter er det let at begynde vandreturen til Gaustatoppen, der af mange (herunder Lonely Planet) anses for at være Norges smukkeste fjeld. På en klar dag kan man se en sjettedel af det norske fastland fra toppen. Du kan også leje en kano og ro på søerne i området. Find flere oplevelser i Telemark.

 10. Norske sætere og støler

  En sæter er en græsgang på fjeldet, hvor gårdenes dyr tilbringer store dele af sommeren. En støl er en malkeplads, der typisk ligger tættere på hovedgården end sæteren.

  Der er omkring 700 aktive sætere og støler i Norge. De er normalt åbne mellem begyndelsen af juni og slutningen af august eller begyndelsen af september. Mange af disse sætere og støler har små butikker og tilbyder overnatning og aktiviteter.

  Find mere information om de norske sætere og støler på hanen.noosteloypa.no og seterkultur.no 

  I Norge er der masser af finurlige steder at tilbringe natten. Overnat på en fornem herregård, på et historisk hotel eller på et af de andre af landets anderledes overnatningssteder.

Flere sætere og støler

Find dem på kortet

Buncher-Johannessens anbefalinger
Renndølsetra har åpent i skoleferien, ca 16. juni til 20. august. I tillegg helgeåpent ut september. Etter 3 km fottur langs… Read more
Renndølsetra - Opplev ei ekte seter med dyr
Om du har tenkt deg på Noregsferie med barn i sommer er du rett og slett nødt til å køyre innom Kalven Seter på Lemonsjøen. Her får ungene leike seg i… Read more
Kalven Seter
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde. Køyreturen opp etter bomveg (10 km)… Read more
Herdalssetra
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med gardsdyra og historia, og får sjå… Read more
Brimi sæter i Jotunheimen
Olestølen ligger naturskjønt til ved Olevatn i Øystre Slidre, 15 minutter nord-øst for Beitostølen og 40 minutter… Read more
Smak av stølsliv på Olestølen
Håvardsrud Seterliv er verdt et besøk, her kan du få med deg bl.a. kaninkos på torvtaket, kje og lam, turriding, griser som slafser og kyr som stikk… Read more
Håvardsrud Seterliv
Stay at a traditional mountain farm by the foot of the majestic Mt. Gaustatoppen. Read more
Selstali Seter
Flere sætere og støler
Setra ligger i en av norges vakreste seterdaler, nemlig Grimsdalen. Fra setra er det en majestetisk utsikt til Rondane. Read more
Bergseng Seter
Aktiv støl, Geitevasstølen i Bergsjøområdet, Ål i Hallingdal. Read more
Geitevasstølen
På denne turen opplever ein fin utsikt over Lusterfjorden og fjella på sørsida av fjorden. I aust ser ein grenda Optun og fjelltoppen Fanaråken. Read more
Fjøsnastølen
NB! Sommeren 2020: Oppstart 25.juni- 31.august. Forhåndsbestilling. Følger DNT retningslinjer. Maks 8 stk per døgn. Ikke… Read more
Ljøsnåvollen Seter - Hytter
Elgsjømoen seter ligger idyllisk til ved Elgsjøen i Hessdalen. Setra har aktiv drift med mjølkeproduksjon… Read more
Elgsjømoen Seter
Disse stølene lengst inne på Liagardsåsen har alltid hørt sammen som et stølslag. En regner med at de første… Read more
Trettestølane og Nystølane
Putten seter, Høvringen, ved Rondane Nasjonalpark med utsikt over Jotunheimen, og ligger midt løype- og turstnettet, ved Formokampen 1428 moh. Flott… Read more
Putten Seter
Livet på stølen, opplev husdyr og lokal tradisjonsmat I sommersesongen har du sjansen til å komme tett på husdyr, lokal… Read more
Øynebråten Støl
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av setra, Stordalen Gardsbruk, er kanskje mest… Read more
Bergstaulen Seter
Besøk Hamrsbøenstølen i Havsdalen. Her får du oppleve kyr og kalver på nært hold. Et absolutt høydepunkt for barna.… Read more
Hamarsbøenstølen
Velkommen til en seter i full drift med kyr, kalver, geiter, killinger og ender. Det er åpent for å klappe og kose med dyra og du kan også få se inn i… Read more
Marikroken Seter
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse. Read more
Prestholt Geitost - Hol Ysteri
Besøk Ulsåkstølen ved foten av Skogshorn og opplev seterliv. Du kan kose med våre dyr eller besøke kafeen. Flotte turmuligheter i området. Read more
Fjellstugu - Ulsåkstølen
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Benyt dig af disse gode tilbud

  Disse udbydere vil gøre alt for at gøre din ferie til en god oplevelse.

  Planlæg dit gårdbesøg

  Udforsk Norges mange sætere og støler om sommeren. Start planlægningen i dag!

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Generelt
   Tilgængelighed
   Aldersgrænse
   • Show More
   • No available filters
   Rabat
   • Show More
   • No available filters
   Sværhedsgrad
   Terræn
   • Show More
   • No available filters
   Prisniveau
   Sæson
   Overnatning
   Camping
   • Show More
   • No available filters
   Hotelfaciliteter
   • Show More
   • No available filters
   Værelsesfaciliteter
   Skiområder
   Udendørs aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Alpint skiløb
   Cykling
   Kano og kajak
   Langrend
   Fiskeri
   • Show More
   • No available filters
   Vandring
   Dyreliv og safari
   • Show More
   • No available filters
   Vinteraktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Planlæg rejsen
   Rejsen hertil
   • Show More
   • No available filters
   Tjenester
   • Show More
   • No available filters
   Smag på Norge
   Det norske køkken
   Værtshuse og barer
   Restauranter og caféer
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter for børn
   • Show More
   • No available filters
   Stande
   Shopping
   • Show More
   • No available filters
   Forlystelsesparker
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tilgængelighed
  Aldersgrænse
  • Show More
  • No available filters
  Rabat
  • Show More
  • No available filters
  Sværhedsgrad
  Terræn
  • Show More
  • No available filters
  Prisniveau
  Sæson
  Overnatning
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotelfaciliteter
  • Show More
  • No available filters
  Værelsesfaciliteter
  Skiområder
  Udendørs aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpint skiløb
  Cykling
  Kano og kajak
  Langrend
  Fiskeri
  • Show More
  • No available filters
  Vandring
  Dyreliv og safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planlæg rejsen
  Rejsen hertil
  • Show More
  • No available filters
  Tjenester
  • Show More
  • No available filters
  Smag på Norge
  Det norske køkken
  Værtshuse og barer
  Restauranter og caféer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter for børn
  • Show More
  • No available filters
  Stande
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Forlystelsesparker
  Clear Filters
  Back To Top

  Bliv inspireret