Kano og kajak

Hvis du vil helt tæt på de fantastiske norske fjord- og kystlandskaber er en tur i kano eller kajak et oplagt valg. Grib padlen eller pagajen og læg fra land - her er nogle af de bedste steder at ro i Norge.

Sikkerhed på vandet

Spørg altid de lokale til råds om forholdene på vandet og ved kysten, understrømme og vejret. Bær redningsvest og sæt altid sikkerheden i første række.

Vær bevidst om, at koldt vand, særligt i Nord-Norge, kan forårsage hypotermi, og at havvinde kan gøre det svært at returnere til land. Bliv tæt på kysten, og vær bevidst om, hvor erfaren du er.

Sørg for at være ædru og udhvilet. Medbring altid solbriller, solcreme, ekstra tøj i en vandtæt pose og masser af drikkevand.

Se de majestætiske landskaber glide roligt forbi. Hør vandet bryde spidsen af kanoen eller kajakken og bliv ét med naturen.

Havet, fjordene, søerne og elvene. Indrammet af et eventyrlandskab. Norge være himmerige for kano- og kajakroning. Du kan padle på en skovsø, en gletsjersø eller midt i de største byer. Hvad med en kajaktur under midnatssolen om sommeren eller under nordlyset om vinteren?

Kano og kajak er blevet en populær udendørs fritidsbeskæftigelse i Norge, og der kan lejes kanoer og kajakker over hele landet. Uanset om du har haft en pagaj i hånden mange gange eller stadig mangler at lære den ædle kunst at padle, finder du i Norge mange guidede ture og kurser, der tilpasses dit niveau.

Af sikkerhedsgrunde kræver mange udlejere, at du er i besiddelse af et såkaldt 'våttkort', hvis du vil leje en kajak. Har du ikke sådan et kort, kan du bruge noget af din ferie på et kursus, hvor du lærer at begå dig på vandet. Det er både sjovt og socialt!

Uanset hvor i Norge du er, er der aldrig langt til et egnet sted at padle - det handler bare om at finde det rigtige sted for dig. Du bør altid tage dine evner (og ønsket adrenalin-niveau) i betragtning, når du starter planlægningen af dit kano-/kajakeventyr.

Herunder viser vi dig nogle af de bedste steder.

Sikkerhed på vandet

Spørg altid de lokale til råds om forholdene på vandet og ved kysten, understrømme og vejret. Bær redningsvest og sæt altid sikkerheden i første række.

Vær bevidst om, at koldt vand, særligt i Nord-Norge, kan forårsage hypotermi, og at havvinde kan gøre det svært at returnere til land. Bliv tæt på kysten, og vær bevidst om, hvor erfaren du er.

Sørg for at være ædru og udhvilet. Medbring altid solbriller, solcreme, ekstra tøj i en vandtæt pose og masser af drikkevand.

Adfærdsregler i kanoen/kajakken

1. Vælg et fartøj, der passer til dine evner og turen

2. Sørg for at udstyret er i orden

3. Klæd dig på i henhold til vandtemperaturen. Medbring ekstra tøj, for en sikkerheds skyld

4. Bær en godkendt redningsvest. For den bedste komfort kan du vælge en, der er designet til brug i kano og kajak

5. Overvurdér ikke egne evner. Øv selvredningsteknikker så du ved, hvad du skal gøre, hvis du kæntrer

6. Forlad ikke kanoen/kajakken eller din padle/pagaj, hvis du kæntrer

7. Hav respekt for vejrforholdene og tjek vejrudsigten, før du tager af sted

8. Hold afstand til andre i gruppen, men sørg samtidig for, at andre kan se dig

9. Lær førstehjælp

10. Vis respekt for naturen og vær hensynsfuld. Tag dit affald med tilbage.

Populære steder at padle i Norge

Lokalkendskab om vandet, understrømme og vejrforhold er vigtig for din egen sikkerheds skyld, så vi anbefaler at tage af sted med en professionel guide eller som del af en guidet gruppe. Husk det vandtætte kamera!

Det sydlige Norge

Alle kano- og kajakentusiaster bør drømme om Sørlandet. Små, hyggelige kystbyer med livlige havneområder, traditionelle fiskerlejer og en smuk skærgård med tusindvis af øer at fare vild i. Kristiansand er områdets største by, mens populære kajak-destinationer inkluderer Arendal, Grimstad, Lillesand og Lindesnes.

Se kano- og kajaktilbud i Kristiansand, Arendal, Grimstad og Lindesnes.

Det vestlige Norge

At deltage på en guidet kajaktur er måske den bedste måde at opleve de norske fjorde. Mulighederne er mange, både for begyndere og erfarne. Forestil dig, at du padler på de glitrende fjorde, for eksempel Sognefjorden, Hardangerfjorden eller den UNESCO-beskyttede Geirangerfjord, omgivet af de flotte fjelde. I fjordene længere mod Nordvest kan du også ro fra ø til ø, eller fra fjorden og ud til det åbne hav. I Fjord Norge er der også mange gletsjersøer, som du kan sejle på, men af sikkerhedsgrunde skal du altid være i selskab med en guide. Jostedalen, hvor du finder Nigardsbræen, er et oplagt udgangspunkt for et gletsjereventyr.

Se kajaktilbud i Sognefjorden, Hardangerfjorden, Geirangerfjorden og Nordvest.

Det nordlige Norge

Udforsk de gamle fiskerlejer og de fjerne øer, den barske kyststrækning og de maleriske sandstrande fra vandet - en fantastisk oplevelse! Hele kysten i Nord-Norge er spækket med gode muligheder for at ro i kajak, herunder steder som Lofoten, Vesterålen og Senja. På grund af de kolde farvande og de til tider barske forhold, anbefales det altid at være sammen med en guide.

Se kano- og kajaktilbud i TromsLofoten og Vesterålen.

Helgelandskysten

Lige syd for polarcirklen ligger Helgelandskysten, der anses for at være et af landets bedste og mest sceniske områder for havkajak. Her er det let at finde sin egen, øde strand. Du kan overnatte i en traditionel fiskerhytte (rorbu) og smage på de lokale madretter som del af din organiserede kajaktur. Langs kysten er der nærmest uendeligt mange øer at udforske, herunder Dønna, Træna og de UNESCO-beskyttede Vega-øer.

Se kajaktilbud på Helgelandskysten.

Kano og kajak på kanalen

En tur i kano eller kajak på en kanal er en sjov oplevelse. Se landskabet og sluserne på en helt anden måde. Haldenkanalen og Telemarkskanalen i Østlandet er populære steder at ro. I Telemark er det let at kombinere roturen med en bådtur, for du kan tage kanoen eller kajakken med om bord kanalbådene.

Se kano- og kajaktilbud i Telemark.

Midt i byen

Lad fødderne hvile og lad armene gøre arbejdet! I mange af Norges største byer, herunder Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Ålesund, er der turoperatører, der udlejer kajakker og tilbyder guidede ture for både begyndere og erfarne. Prøv også at kigge nærmere på Oslofjorden og den maritime nationalpark Færder i Vestfold - en sand perle, når det kommer til kajakroning, med mange smukke øer i alle størrelser.

Se kano- og kajaktilbud i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Ålesund.

Whitewater-kajakroning

Klar på en udfordring? Adrenalinhungrende kan tage til Voss, kendt som Norges ekstremsportshovedstad. Her er elvene din legeplads, med adskillige canyons og rivende strømhvirvler. De lokale turudbydere giver dig let og sikker adgang til elvens mange udfordringer. Andre efterspurgte whitewater-destinationer er blandt andet Sjoa-elven mellem Jotunheimen og Rondane samt Driva i Trøndelag.

Indsøer og stille vandløb

Du kan også leje en kano eller en kajak og padle ud på en helt stille og rolig ekspedition på de norske skovsøer og mindre aggressive elve. Østerdalen, Finnskogen og Femund Engerdal i Hedmark samt fylkerne Telemark og Trøndelag er i så fald oplagte steder. Overnat på et lokalt hotel, hvor du kan spise dejlig mad baseret på sæsonens råvarer, eller tag et telt og trangiasæt med - og måske en fiskestang, så du selv kan fange aftensmaden. Eller hvad med at vågne op til fuglesang i en trætophytte?

Se kano- og kajaktilbud i Østerdalen, Hedmark og Telemark.

Bliv inspireret

Planlæg din kano- og kajaktur

Filtrer din søgning herunder og se de bedste tilbud på kano- og kajakleje, guidede ture og andet.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejds partnere.

Opdag mere

Senest besøgte sider