Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Midnatssol

Dage uden ende
Det er som om dagen både starter og slutter på én gang, når midnatssolen svøber alting i sit rødgyldne lys. Velkommen til midnatssolens land.
Lighthouse at Slettnes in the midnight sun
Slettnes at Nordkyn.
Photo: Christoffer Robin Jensen

Tænk, hvad mennesker højt mod nord må have set og oplevet i midnatssolens skær gennem tiderne – indbyggerne på Lofoten eller Vesterålen, eller de samiske rensdyrhyrder, og resten af nord-nordmændene.

Midnatssolen har i hvert fald gjort varigt indtryk på adskillige norske kunstnere og forfattere. Knut Hamsun skrev i romanen Pan fra 1894: "Det begynte å bli ingen nat, solen dukket så vidt skiven ned i havet og kom så op igjen, rød fornyet, som om den hadde været nede og drukket. Hvor det kunde gå mig forunderlig om nætterne; ingen menneske tror det…"

Vesterålen
Vesterålen.
Photo: Jørn Allan Pedersen / Visitnorway.com

Du kan opleve det med egne sanser, hvis du tager nord for polarcirklen. Tag på hvalsafari eller udforsk vildmarken en sommernat. Du får et nyt perspektiv på tingene, når du helt bogstaveligt ser naturen og dyrene i et andet lys.

Hvis du har det fint med de til tider kølige nordlige sommernætter, vil en midnatssvømmetur være en stor oplevelse. Du kan også slå telt op i vildmarken og sidde og kigge på, at solen ikke går ned. Mange seværdigheder og aktiviteter holder åbent om natten i ugerne med midnatssol, så du kan spille midnatsgolf eller cykle, padle på elven eller på havet, eller måske bare finde et fredeligt sted at fiske.

På Svalbards arktiske øer går solen ikke ned mellem april og sidst i august. Her kan du gå midnatstur på en gletsjer eller betragte den rødgyldne himmel fra hundeslæden. Det er helt specielt at opleve den enestående natur så tæt på Nordpolen.

Hvor findes midnatssolen

76 dage med midnatssol mellem maj og juli byder velkommen til Nord-Norge. Jo længere mod nord du tager, desto flere nætter med midnatssol får du.

I sommermånederne kan du opleve op til 24 timer i døgnet med sollys nord for polarcirklen, hvilket giver dig mere tid til at nyde seværdighederne og til at gå på opdagelse. Før du rejser nordpå på jagt efter oplevelser under midnatssolen, kan du forestille dig at Nord-Norge er opdelt i fem hovedområder:

Område 1: Den sydligste del hedder Helgeland, og er hovedsagligt beliggende syd for polarcirklen og inde i landet med mange tætte skovområder. Her er mange øer og skær, nogle med imponerende fjelde - for eksempel Okstindan nær Mo i Rana med Oksskolten som det højeste fjeld med sine 1.915 meter.

Område 2: Området ved Salten, lige nord for polarcirklen, har også mange fjelde, for eksempel Børvasstindan syd for Bodø, Suliskongen nær Fauske (1.907 meter højt og dermed det højeste punkt nord for polarcirklen), Steigartindan og den falliske Hamarøytinden.

Område 3: Længere mod nord finder du Lofoten; en øgruppe med en enestående naturlig skønhed, karakteriseret ved stenede fjeldtoppe og kystlige sletter, hvor fårene græsser på områder med tang og alger. Øgruppen Vesterålen er et ideelt sted at opleve midnatssolen, idet området er meget varieret og meget dramatisk.

Område 4: Din fjerde milepæl er amtet Troms, som består af fyr- og birkeskov, kun afbrudt af utallige fjorde og vandløb samt højlandet ved elvene Målselva og Reisaelva. Der er også store øer, heriblandt Kvaløya og Ringvassøya. De højeste fjelde i dette område findes i Lyngsalperne (1.833 meter), og her befinder sig også to af Norges mest karakteristiske vandfald. Det højeste er Mollisfossen (269 meter), men det mest kendte er Målselvfossen, kendt som "Norges nationalvandfald".

Område 5: Derefter kommer du til Finnmark. Et kontrastfyldt område med fjorde og gletsjere længst mod sydvest, og store øer såsom Sørøya og Seiland ved de nordvestlige kyster. Er du på jagt efter den typiske midnatssolsoplevelse, bør du tage hele vejen op til Nordkap.

Nordkapp
Nordkapp.
Photo: Dagny Margrete Øren / nordnorge.com

3 tips til dig, der vil fotografere midnatssolen

Den gyldne glød er det, de fleste mennesker husker bedst fra deres oplevelse af midnatssolen. Den forstærker farverne og gør skyggerne dybere, så der er gode muligheder for at tage dramatiske og udtryksfulde billeder.

Tip 1: Da farverne er mere levende i midnatssolen, er det en god idé at vælge enkle motiver, hvor du fokuserer på højst to eller tre farver. Så undgår du, at billedet virker forvirrende.

Tip 2: Genstande i forgrunden kan bruges til at indramme baggrundsmotivet, så der kommer mere dybde i billedet.

Tip 3: Hvis du gerne vil vise, hvordan den lyse himmel påvirker landskabet, skal du komponere billedet sådan, at horisontlinjen befinder sig en tredjedel oppe fra bunden af billedet. Det vil give den bedste eksponering.

Rejsendes egne billeder

Begynd planlægningen nu

Mange aktiviteter i Nord-Norge er sjovest i dagslys – så er det jo heldigt, at sommersolen skinner hele døgnet rundt.

×
Your Recently Viewed Pages

Tilbage til toppen