Skip to main content

10 spændende ting, du kan gøre under midnatssolen

Aftenture til hvide sandstrande ...

... kajakpadling på billedskønne fjorde ...

... cykelture fra ø til ø ...

... eller ud at fiske hele natten.

En sommer i Nord-Norge skal ikke soves bort. Men hvordan kan man også det, når der er lyst døgnet rundt?

Midnatssolen er ikke bare et naturfænomen – den er nærmest en sindstilstand for de fastboende nord for polarcirklen i Nord-Norge. Hvis du besøger området om sommeren, vil du også kunne mærke det: En mærkelig, ny energi, som indfinder sig sidst på dagen, gør det svært at falde i søvn til din normale sengetid. Når solen bliver ved med at gløde, selvom den står lavt på himlen, er der kun et at gøre – du skal simpelthen være udendørs!

De lokale drikker ofte kaffe eller tager på fisketur sammen, selv efter midnat. Men hvordan har du lyst til at tilbringe alle de ekstra timer, du pludselig har til rådighed? Her er vores bedste tips til ting, du kan gøre under midnatssolen.

1. Tag på stranden

Sommer og sol er ofte lig med strandliv, og det gælder også her. Der er fine bademuligheder, men du skal være forberedt på, at vandtemperaturen nok er lidt koldere, end du er vant til. For ikke at sige MEGET koldere – til gengæld får du helt sikkert en forfriskende dukkert.

Når solen kaster et gyldent skær over landskabet, er der intet, der kan hamle op med en hyggelig aften på en hvid sandstrand. Mange af strandene vender mod vest eller nord, så du får den perfekte udsigt mod solen. En række fremragende campingpladser sikrer, at du kan overnatte tæt på naturen. Fyld madkurven med lokale lækkerier, for eksempel ost, fisk og pålæg, så aftensmaden kan nydes i det fri. Og bør den ikke skylles ned med noget ekstra godt fra et lokalt bryggeri?

2. Krydstogt under midnatssolen

Det allerbedste sted at være er måske til havs. På et krydstogt langs den smukke kyst med Hurtigruten eller Havila får du plads på første parket med udsigt til solen, der aldrig går ned. Desuden kan du deltage i spændende aktiviteter og udflugter.

Andre turoperatører tilbyder forskellige sejlture under midnatssolen, for eksempel på den smukke Trollfjord mellem Lofoten og Vesterålen eller i farvandene omkring Tromsø.

3. Nattevandring

Når nætterne er lyse og smukke, er de som skabt til vandreture ud på de små timer. Mange af de naturskønne stier i Nord-Norge er endnu mere maleriske under midnatssolen. Hvis du vil op på fjeldtoppene på en mere bekvem måde, er der gondollift både i Tromsø og Narvik. Her er nogle af de bedste vandreture, du kan tage under midnatssolen.

4. Fisketure og hvalsafarier

Havet er åbent døgnet rundt, og fiskene bider især om natten. Hvis du er heldig, kan du glide af sted på blikstille vand og bare mærke, at livet er godt. Du kan leje både og udstyr næsten overalt eller tage på bådture med guide i hele regionen. Forhør dig hos de lokale om mulighederne.

Eller måske vil du gerne beundre nogle af de største skabninger, der lever under havets overflade? Så skal du sætte kurs mod Vesterålen og tage på hvalsafari fra Andenes eller Stø. Det er en uforglemmelig oplevelse når som helst på døgnet – men synet af de majestætiske dyr, når de boltrer sig i det magiske nattelys, er noget helt enestående.

På andre slags natursafarier kan du se søpapegøjer, havørne, sæler og andet arktisk dyre- og fugleliv.

5. Ro i kajak i skærgården

Forestil dig, at du padler ud sent om aftenen og slår lejr på en uberørt strand. Her er kun dig, mågerne, havet og den sollyse nattehimmel. Og måske en, du holder af. Mange destinationer i denne del af landet er velsignet med smukke skærgårde eller lange fjorde, og du kan som regel leje kajak, SUP-board eller robåd.

Husk dog, at vandet er koldt, og at havet også kan være barsk om sommeren. Derfor er en tørdragt en god idé, og vi vil anbefale, at du tager af sted med en erfaren guide. De lokale guider ved, hvor forholdene er optimale, og hvordan man færdes sikkert til vands.

Se nærmere på disse muligheder for kajakture under midnatssolen, eller find flere padletilbud i Nord-Norge.

6. På cykel i lav sol

Tag cyklen med på øhop, for eksempel langs den smukke Helgelandskyst. Der er en række færdigpakkede ture at vælge imellem, så du skal bare møde op og svinge dig i sadlen. Når solen alligevel er oppe hele tiden, kan det være smart at cykle ved aften- eller nattetide, hvor der ikke er så meget trafik.

Du kan leje cykler flere steder. En elcykel kan være en god idé, hvis du ikke er vild med at køre i modvind.

Desuden er landevejscykling populært i Salten, Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hvis du er mountainbiker, vil du også stortrives på disse kanter! Den lokale natur er sårbar, så du skal altid færdes i den med respekt – men der findes fantastiske områder til mountainbiking i Narvik og Lyngenfjord. I Finnmark kan du cykle hen over fjeldplateauet Finnmarksvidda og overnatte i turisthytter undervejs.

7. Unikke overnatningssteder

På en tur rundt i Nord-Norge er det næsten obligatorisk at tilbringe mindst en nat i en hyggelig rorbu (traditionel fiskerhytte), i et fyrtårn eller på en campingplads ved havet. Intet kan slå den udsigt over havet, himlen og midnatssolen, du vil få der.

Se nærmere på disse storslåede steder at bo, eller få en oversigt over overnatningsmulighederne i Nord-Norge.

8. Gør som de lokale

De ekstra timer med lys, man får i kraft af midnatssolen, gør festivalsæsonen til noget ganske særligt. Tjek for eksempel den internationale urfolksfestival Riddu Riđđu i Manndalen, Arctic Sea Kayak Race i Vesterålen eller Festspillene i Nord-Norge, som finder sted i Harstad. Under Trænafestivalen kan du også komme til koncert i en stor grotte på øen Træna i Helgeland.

I de lyse sommernætter er det også oplagt bare at gå ud for at få en bid mad eller en øl – og at nyde dem udendørs. Og hvis du er i Tromsø, bør du opleve en midnatssolskoncert i Ishavskatedralen.

9. Andre aktiviteter

Det er svært at nævne alt det, du kan tage dig til i Nord-Norge – der er så mange ting at vælge imellem! Men nogle af dem er oplevelser, du ikke kan få ret mange andre steder i verden.

Tag på kongekrabbesafari ud for Kirkenes. Spil golf eller oplev området på hesteryg under midnatssolen. Klap en slædehundehvalp. Gå tværs over Norge fra Narvik til grænsen mod Sverige. (Sidstnævnte er lettere, end det lyder, men du kan også tage denne tur med Ofotbanen).

Højt mod nord kommer du tæt på den samiske kultur, især i områderne omkring Alta, Karasjok og Kautokeino. Måske er du så heldig at høre den karakteristiske lyd af en joik!

Halvøen Varanger er et fantastisk sted at se på arktiske fugle, mens Saltstraumen uden for Bodø er verdens stærkeste tidevandsstrøm, som byder på fremragende fiskemuligheder. Her kan du også tage med en instruktør ud at dykke, for Saltstraumen er en af Norges mest berømte dykkerdestinationer.

10. Populære steder at se midnatssolen

Det ultimative sted er vel nok Nordkap, et af de nordligste punkter på det norske fastland. Øerne Sommarøy og Kvaløya ud for Tromsø er også fine steder, og det samme gælder Lofoten, Vesterålen og Senja. I Salten og langs Helgelandskysten kan du køre mod solnedgangen på Kystriksveien, som er en af verdens smukkeste vejstrækninger.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Store oplevelser venter

Senest besøgte sider