Skip to main content

Varanger

Vildt og barskt

Langt oppe i det nordøstligste Norge er der millioner af fugle og blot få mennesker i det øde landskab.

Er du klar til en rejse til verdens ende?

Eller sådan føles det i hvert fald, når du kører ad den nationale turistvej på Varanger-halvøen, gennem et øde og måneagtigt landskab.

På øen Vardø kan du stoppe og kigge nærmere på Heksemonumentet på Steilneset.

Her kan du høre mere om de 91 mennesker, flest kvinder, der blev brændt på bålet under heksejagten i det 17. århundrede.

Fortsæt mod nordvest indtil du kommer til…

… Hamningberg. (Bemærk, at den nationale turistvej er lukket om vinteren på grund af sne).

Dette maleriske, nu forladte, fiskerleje er et af de få steder i nord, der ikke blev brændt ned af tyskerne, da de trak sig tilbage i slutningen af Anden Verdenskrig. Mange af husene fra det 18. århundrede fremstår derfor stadig ligesom dengang.

I Varanger kan du også se…

…denne søde fyr!

Lundefuglen (også kaldet søpapegøje) er bare en af 150.000 forskellige fuglearter, der også inkluderer lomvie, havørn og mange andre, som du kan se på Hornøya, Norges største yngleplads.

Arkitekthuset Biotope har designet særlige fugleskjul, der også giver ly mod vejr og vind.

Men fugle er ikke det eneste, du kan se her. Naturen er spektakulær hele året rundt, under midnatssolen om sommeren og nordlyset om vinteren.

Der er også mange andre ting at foretage sig. Tag på bådtur, vandretur, klatretur, cykeltur, dykketur eller fisketur…

…efter dette monster!

Kongekrabbe er blandt de mest smagfulde fangster i Barentshavet. Få en smagsprøve på en kongekrabbe-safari! Hvis du er heldig, kan du også få øje på hvaler!

Vardø er en af de ældste byer i Nord-Norge. Udover heksemonumentet er byen rig på historie…

…men også nyere ting, som for eksempel street art!

Efter mange år med fald i befolkningstallet, inviterede den verdenskendte norske gadekunstner Pøbel i 2012 andre ligesindede til byen, for at fylde husgavle og gadehjørner med liv igen. I dag er der kunst stort set over alt.

Du behøver ikke nødvendigvis at tage mod syd for at finde smukke strande!

Besøg Varangers egen arktiske Riviera på Ekkerøy. Gå barfodet i sandet eller spring ud i bølgen blå.

Bare husk, at vandtemperaturen kun er for rigtige vikinger! Brrrr…

De farverige huse og fredelige omgivelser i det lille fiskerleje Skallelv er bestemt også et besøg værd.

Hvis du længes efter mere bebyggelse, er der kun halvanden times kørsel til Vadsø, en af de større byer i denne del af Nord-Norge.

I slutningen af 1800-tallet var de fleste indbyggere i Vadsø enten kvener eller finner. Det er derfor ikke usædvanligt at høre de lokale tale kvensk eller finsk med hinanden.

Vadsø er også smuk i vinterklæder, synes du ikke?

Apropos vinter - Varanger er et godt sted at befinde sig, når temperaturerne falder. Prøv isfiskeri, snesko, arktisk surfing, kiting eller måske en hundeslædetur med disse firbenede venner?

Og glem ikke at tage turen til det nordøstlige Varanger!

Du kan få en god nats søvn på Kongsfjord Gjestehus. Disse gamle havnebygninger er blevet gennemrenoveret, men har bibeholdt kulturen og atmosfæren fra gamle dage.

Arktiske eventyr i det nordøstligste Norge

Længst mod nordøst på det norske fastland ligger Varanger-halvøen - hvor himlen møder havet. Her finder du et varieret fugleliv, gode fiskemuligheder og et vejrbidt arktisk landskab, der ligner verdens ende.

Området er hjem for fiskerige elve, sneklædte vidder, eksotiske kongekrabber, fugle, laks, glitrende bølger og det spektakulære nordlys.

Varanger er en arktisk smeltedigel af mennesker og kulturer. Her er en unik historie og natur, spændende aktiviteter og gæstfri indbyggere, der gør et besøg til Varanger til en ren fornøjelse.

Der er adskillige muligheder for at rejse til Varanger. Find mere inspiration på Varangers officielle hjemmeside eller Nord-Norges officielle hjemmeside.

Se alle mulighederne herunder, eller gå direkte til:
Aktiviteter | Overnatning | Mad og drikke | Sådan kommer du hertil

Topaktiviteter og attraktioner

Oplev en fugleklippe under midnatssolen, kør med hundeslæde under nordlyset, fang en kongekrabbe, eller lær mere om Finnmarks spændende historie.

Overnatningsmuligheder

Find en behagelig seng at sove i.

Mad og drikke

Find de bedste arktiske madoplevelser.

Sådan kommer du til Varanger

Få detaljeret rejseinformation på Nord-Norges officielle hjemmeside.

Brug rejseappen Entur til at få forslag til rejsen rundt i Norge med offentlige transportmidler.

Benyt dig af disse gode tilbud

Planlæg din rejse til Norge sammen med en af Visit Norways samarbejdspartnere.

Flere attraktioner i det østlige Finnmark

Der er ingen grund til at vente til du er her med at finde ud af, hvad du vil foretage dig. Filtrer din søgning og se tilbuddene herunder.

Årstider, vejr og klima

Varanger ligger langt mod nord, og klimaet på disse egne er på grænsen af subarktisk og arktisk. Faktisk er Vardø den eneste by i Norge i den arktiske klimazone, hvor gennemsnitstemperaturen aldrig kommer over 10 grader.

Længere inde i landet, i Vadsø og Tana, er temperaturerne en grad eller to højere om sommeren. Varm luft fra Rusland kan få termometeret op i nærheden af de 30 grader, og når midnatsolen er oppe kan der endda være over 20 grade om natten, selv i fiskerlejerne ud mod Barentshavet. Men nordvestlige vinde kan medføre encifrede temperaturer, vind og regn. Det er derfor smart at pakke for lidt af hvert.

Vinteren er kold og tør med stabilt vejr i indlandsområderne nær Tana og Nesseby. I maritime Vardø kan du forvente sne, mildere temperaturer og periodevis regn. Hvis du er rigtigt klædt på, er vintervejret generelt ikke en stopklods for udendørs vinteraktiviteter i Varanger. Nogle få gange hver vinter omsluttes Varanger af arktiske snestorme. Flyafgange aflyses, Hurtigruten sejler langt ude på havet uden at anløbe havne, og veje lukkes. Disse storme er som regel hurtigt overstået, og transportmidlerne tilbage på sporet tilsvarende hurtigt.

I Vadsø forbliver solen under horisonten ved middagstid fra den 25. november til den 17. januar. Om vinteren kan du ofte se nordlys på hele halvøen.

Om sommeren er der midnatssol i Vardø mellem den 15. maj og den 28. juli.

Se den seneste vejrudsigt på yr.no.

Læs mere om nordlys.

Bliv inspireret

Senest besøgte sider