Skip to main content

Tag med på den sceniske, nationale turistvej Varanger – den nordligste af slagsen i Norge. Udforsk steder at se på fugle, unikke fugletårne, gadekunst, historiske seværdigheder og meget mere.

En rejse til verdens ende

Med dets flade, stenede landskab og en nærmest uendelig havudsigt føles det nærmest som at tage til verdens ende på denne smukke køretur. Og det er blot en lille del af det, der gør Norges nationale turistvej Varanger så spændende! 

Den 160 kilometer lange rute går fra Varangerbotn og til HamningbergVarangerhalvøen i det nordligste hjørne af Norge. Det er den perfekte tur for alle, der ønsker at komme tæt på det arktiske liv. 

En god måde at begynde rejsen på er enten at flyve til Kirkenes og køre til Varangerbotn eller sejle med krydstogtskibet Hurtigruten til Kirkenes, Vardø, eller Vadsø, hvorfra du kan fortsætte din tur i bil.

Du kan booke flybilletter med Norwegian, Widerøe eller SAS. 

En lokal guide til ruten

Ottar Zahl Jonassen, CEO i Visit Varanger, er opvokset i Varanger og bor nu i Vadsø på den sydlige del af Varangerhalvøen. 

“En af de unikke ting ved området er det flade landskab og de endeløse horisonter. Det er ellers ikke det første, man tænker på, når man tænker på Norge med dets høje fjeldtoppe. Det er også et meget stort og åbent område. Du kan være helt alene i naturen, hvis du har lyst,” siger Ottar. 

Ottar har en stor passion for at vise alt, hvad Varanger har at tilbyde. Herunder viser han os nogle af højdepunkterne på den nationale turistvej Varanger. 


Samisk kultur i Varanger

Den mægtige fjord har masser af fisk, plateauer og skove fulde af dyr, bær og ferskvandsfisk. Der var allerede indbyggere i Varanger for 10.000 år siden. Siden har mennesker fra forskellige kulturer levet her.

De tidligste spor af samisk kultur i Varanger er de samiske grave ved Mortensnes kulturmindeområde, som kan dateres 3.000 år tilbage.

Den samiske kultur er stadig stærk i Varanger, og Nesseby er en samisk kommune. Vejskiltene er både på norsk og nordsamisk, som er det mest udbredte samiske sprog, og det er ikke sjældent, man møder rensdyr langs vejen. 

Lær mere om den samiske kultur i området:

Norske finner

Varanger har en rig diversitet, og du kan også finde norsk-finsk kultur her. 

I 1800-tallet var der massiv indvandring fra Nordfinland og Sverige. Immigranterne blev kaldt kvenere på norsk – eller norske finner, som mange foretrækkes at blive kaldt nu om dage. Muligheden for at kombinere agerbrug og fiskeri i fjorden og elvene var en del af årsagen til indvandringen. 

Områderne Vestre Jakoselv, Vadsø og Skallely blev især påvirket af de finske bosættere. Selv i dag er Vadsø stadig kendt som ”Kvenbyen”. I 1860erne havde Vadsø en finsktalende majoritet, og mange taler stadig finsk og kvensk. 

”Der er et mindesmærke til ære for kvenere og finner i centrum af Vadsø,” siger Ottar, den lokale guide. 

Vadsø

Vadsø er en af hovedbyerne langs turistvejen og er et godt sted at bruge som udgangspunkt, når man udforsker Varanger. Her finder du biludlejning, et hotel og andre overnatningsmuligheder som eksempelvis Ishuset.

Byen er placeret ved fjorden på den sydlige side af halvøen på øen Vadsøya, som er forbundet til fastlandet med en bro.

Vadsø har også den årlige musikfestival Varangerfestivalen og masser af andre kulturbegivenheder. Læs mere på Varanger turistinformation, Vadsø.

Flere idylliske kystbyer

Vejen fortsætter mod øst fra Ekkerøy med flere små samfund langs vejen, alle med deres egen charme og historie. 

Skallelv er en af de få landsbyer i Finnmark, som ikke blev ødelagt under Anden Verdenskrig. Derfor kan man se træbygninger, som stammer helt tilbage fra 1860erne – nogle endda ældre – heriblandt varangerhuse.

”Varangerhuse er en slags traditionel type af huse, som findes i Varanger-området. De blev bygget som kombinerede lader og huse. Grunden til, at man byggede husene på den måde, er enkel: For at undgå at man skulle gå udenfor for at arbejde i laden, når det var koldt. De findes overalt i Varanger,” siger Ottar.

Her findes også Skallelven, som er et populært sted at fiske. Den er også populær blandt de lokale på grund af dens lange sandstrand.

”De lokale kalder stedet for ”Skallorca”, et ordspil på Mallorca, på grund af den fantastiske strand. Området er et sommerparadis – selvom vandet ikke er det varmeste,” siger Ottar, vores lokale guide.

Komagvær er en af hovedvejene til Varangerhalvøens Nationalpark. Her kan man vandre i den utrolige natur og, selvfølgelig, opleve det rige fugleliv.

Kiberg er placeret i den østlige del af Varangerhalvøen ved Barentshavet. Det er her, man finder Kap Øst, det østligste punkt på det norske fastland. På Partisanermuseet i Kiberg kan du lære mere om den dramatiske historie om de unge mennesker, som forlod Østfinnmark for at blive trænet i at kæmpe for deres land.

Den mægtige kongekrabbe færdes i havet ved Nord-Norge. Et andet must i Varanger-området er en kongekrabbe-safari! De fleste ture inkluderer både madlavning og smagning af krabberne. Du kan slutte dig til en guidet tur fra havnen i Kiberg. 

Den ældste by i Nord-Norge

Et historisk fort, moderne gadekunst, fantastiske fuglesteder og åstederne for nogle af de mest berygtede heksejagter i Nordeuropa. Du er ankommet til Vardø, den eneste norske by i den arktiske klimazone.

Som du kan forestille dig, er det en god idé at bruge en god portion tid i Vardø for at opleve alt, byen og de omkringliggende områder har at byde på.

Fuglekiggeri på Hornøya

Hvis du er fugleentusiast, naturfotograf eller bare sætter pris på fascinerende naturoplevelser, må du ikke gå glip af en tur til Hornøya lige uden for Vardø.

Hornøya er det østligste naturreservat i Norge og hjemsted for imponerende 80.000 havfugle – herunder de supernuttede lunder, som også kaldes søpapegøjer!

Du kan tage til Hornøya med båd fra havnen i Vardø. Den afgår hver dag fra den 1. april til den 31. august. 

Gadekunst i Vardø

Gadekunst i Vardø

Vardøs gader er blevet et galleri for noget af den bedste gadekunst i verden. Det skyldes i høj grad festivalen Komafest. 

Festivalen blev etableret i et samarbejde mellem de Vardø-baserede byfornyere i Vardø Restores og den norske kunstner Pøbel. I 2012 inviterede Komafest 11 af verdens bedste gadekunstnere til at sætte deres aftryk på byen.

Udforsk byen, og se værker af E.B. Itso, Ken Sortais, Pøbel, Steve Powers, Husk mit navn, Atle Østrem, Roa, Remed og Vhils, bare for at nævne et udvalg!

Vardøhus fort

Hvis du er interesseret i historie og historiske steder, er verdens nordligste fort, Vardøhus, et besøg værd. Fortet blev opført mellem 1734 og 1738, og store dele af det er helt uberørte siden 1738.

I dag bestyres fortet af den Kongelige norske marine, som har en kommandør og soldater stationeret. Fortet har i dag primært en symbolsk funktion.

Steilneset Mindested

Nogle kapitler af historien er mørkere end andre. De europæiske heksejagter er et eksempel, og de fandt også sted i Finnmark.

Fra 1600 til 1692 blev 91 mennesker beskyldt for heksekunst og dømt i døden. De fleste af dem levede i Vardø, Vadsø eller andre steder i nærheden, og både nordmænd og samer led under forfølgelsen. 

Ved kysten i Vardø blev mindehallen Steilneset opført for at mindes dem, der blev henrettet.

Hamningberg

Lige når vejen bliver mere og mere smal, ankommer du til slutningen (eller begyndelsen!) på den nationale norske turistvej Varanger. Sikke en storslået afslutning!

”Hamningberg er en ægte perle med dets små huse og fantastiske steder. Nogle kalder det for ”Europas Ende”,” siger Ottar.

Den forladte fiskerby Hamningberg er placeret dramatisk langs den nordlige kyst af Varangerhalvøen. Når du går gennem byen, som engang var en travl fiskerlandsby, ser du de farverige huse og den slående udsigt til Barentshavet. Pludselig giver navnet ”Europas Ende” mening.

”Hamningberg er ikke længere en aktiv fiskerlandsby, men nogle af husene er stadig i brug som hytter, og det er et populært sted, som er fuld af liv om sommeren,” siger Ottar.

Her finder du også et fantastiske fugletårn designet af Biotope. Området er et yndet rejsemål for fuglekiggere – især under trækket i maj. Hvis man er heldig, kan man også se marsvin, spækhuggere og vågehvaler fra Hamningberg.

”Hvis du har lyst til at overnatte i Hamningberg, kan man booke plads. Du kan endda bo i et traditionelt varangerhus,” siger Ottar.

På grund af vejrforholdene er vejen til Hamningberg lukket om vinteren. Den åbner normalt i midten af maj og lukker igen, når sneen begynder at falde om efteråret. 

Opdag mere

De bedste tilbud fra vores partnere

Book din ferie til Norge i dag! Se vores nordlystilbud her.

Senest besøgte sider